10 jucători care au excelat atât la șah cât și la poker

Șahul este denumit "sportul minții", dar și pokerul începe să își piardă din ce în ce mai tare din imaginea de joc de noroc. Pokerul a devenit un joc al abilităților, astfel că nu puțini șahiști și-au încercat norocul și în acest joc. Iar unii dintre ei au avut și rezultate foarte bune. Așadar, iată care sunt cei 10 jucători care au excelat atât la șah cât și la poker.

10 jucatori care au excelat atat la sah cat si la poker

Dan Harrington

Dan Harrington

Este unul dintre primii jucători de șah care a făcut o carieră și în poker. Harrington sau “Action Dan” așa cum este cunoscut în lumea pokerului, este maestru în șah și a câștigat campionatul statal din Massachusetts din 1971.

Apoi, el a devenit jucător profesionist de table (backgammon), pentru ca ulterior să facă o carieră în poker. A câștigat o dată World Poker Tour și are și două titluri World Series of Poker (WSOP), inclusiv Main Event-ul ediției din 1995.

Cariera sa din poker este una la un nivel ridicat, iar câștigurile totale la turneele live sunt în valoare de 6.639.002 de dolari. Cel mai mare premiu din carieră a fost de 1.635.365 de dolari. De asemenea, el a fost inclus și în Poker Hall of Fame.

Ylon Schwartz

Ylon Schwartz

S-a făcut în primă fază remarcat după ce a jucat șah în parcurile din New York și era foarte talentat. Ulterior a devenit jucător profesionist de șah, dar în același timp concura și la table, darts și era și parior.

A învățat regulile jocului de poker în 2000 și a câștigat primele două turnee, reușind să obțină 12 mii de dolari. A căpătat astfel încredere și a început o carieră. Astfel, în 2008 a terminat pe locul 4 la Main Event-ul din WSOP. Iar în 2012 a reușit să câștige prima sa brățară WSOP din carieră. A câștigat din poker 5.1 milioane de dolari la turneele live, dar încă mai joacă și șah. “Șahul este jocul mai pur, este pasiunea mea. Iubesc și poker, dar nu știu cine joacă poker doar de distracție. Tot timpul există o miză”, spunea Ylon într-un interviu acordat New York Times.

Chiar dacă spune că șahul este dragostea sa și pokerul doar un mijloc de a obține bani, el este un jucător apreciat. Se distrează și la poker online și joacă sub numele TenthPlanet. Astfel, nu putea lipsi de pe lista cu jucători care au excelat atât la șah cât și la poker.

Loek van Wely

Loek van Wely

A fost de opt ori campion la șah al Olandei și a intrat inclusiv în top 10 mondial în 2001, cu un indice maxim de 2714. Este un jucător de top de șah, iar în 1993 a primit titlul de Mare Maestru. De asemenea, el a reușit să învingă și un program pe calculator la șah, fiind unul dintre cei mai buni jucători din lume.

În 2009 a început să joace poker la turnee, iar în 2018 a obținut cel mai bun rezultat al său, un loc 4 care i-a adus un premiu în valoare de 33.210 de dolari. În total, el a câștigat la turneele live din poker premii în valoare de 82 de mii de dolari.

În paralel cu activitatea din șah și poker el are și una politică. Astfel, în 2019 a fost ales în Senatul Olandei.

Almira Skripchenko

Almira Skripchenko

Almira s-a născut într-o familie de șahiști și la doar 16 ani a devenit campioană mondială la categoria sa de vârstă. A avut o carieră excelentă în șah, iar în 2001 a reușit să fie campioană europeană la șah. A renunțat ulterior la cetățenia moldovenească și a obținut-o pe cea franceză, astfel că a concurat în campionatul statal al acestei țări.

A devenit campioană națională a Franței de două ori, dar apoi a fost învățată de doi prieteni șahiști să joace și poker. Ulterior, la primul joc la care a participat a reușit să-i învingă pe cei doi.

A continuat să joace poker și are o carieră decentă, ce i-a adus premii în valoare de 250 de mii de dolari la turneele live. Cel mai mare l-a obținut la WPT Celebrity Invitational din 2011, când a plecat acasă cu un cec în valoare de 50 de mii de dolari.

Eloi Relange

Eloi Relange

Unul dintre cei mai talentați jucători de șah, Eloi Relange a devenit Mare Maestru la doar 22 de ani. În plus, a avut și o carieră din postura de comentator de șah între 1999 și 2001, iar apoi a început să fie profesionist și în poker.

În plus, în 2005 a înființat inclusiv o academie de poker în Franța. Este cea mai mare școală de poker din această țară, cu peste 100 de mii de elevi de la înființare.

A participat la mai multe turnee de poker, dar rezultatele sale nu au fost ieșite din comun. Cel mai mare premiu a fost de 25 de mii de euro, la un turneu live din 2006.

În paralel, Eloi Relange a continuat să activeze și în șah, iar din aprilie 2021 a devenit inclusiv președinte al Federației de Șah din Franța.

Daca esti pasionat de poker poti incepe sa joci in online, nu ai nevoie de sume mari pentru a incepe, ba chiar poti gasi turnee freeroll daca esti atent la promotiile de pe site-ul nostru. Iata unde poti juca poker online in Romania:

Jeff Sarwer

Jeff Sarwer

În 1986, el a devenit campion mondial la șah la categoria de vârstă sub 10 ani. E un jucător de șah foarte cunoscut, dar în același timp are și un stil de viață neconvențional. Ca șahist, are un stil ofensiv și astfel a fost comparat adesea cu Bobby Fiscer. Iar o partidă pe care a disputat-o împotriva lui Joshua Waitzkin a fost sursă de inspirație pentru filmul Searching for Bobby Fischer.

A învățat regulile șahului de la sora sa și de la vârsta de 6 ani a început să joace în competiții. Începând cu vârsta de 7 ani a fost invitat în Parlamentul Canadei anual pentru a disputa partide de șah și împotriva a 40 de adversari simultan.

S-a retras din șah pe când era încă tânăr și a devenit jucător profesionist de poker, reușind să obțină premii de peste 800 de mii de dolari la turneele live. Apoi, în 2015, a revenit în șah.

Jennifer Shahade

Jennifer Shahade

A crescut într-o familie de șahiști, în condițiile în care atât tatăl sau cât și fratele au fost jucători buni. Nici ea nu a fost mai prejos, astfel că a câștigat Campionatul de Șah din SUA de două ori, în 2002 și 2004, iar din 2005 a devenit Mare Maestru.

A promovat șahul adesea, motiv pentru care a scris și două cărți: Chess Bitch: Women în the Ultimate Intellectual Sport și Play Like a Girl: Tactics by 9Queens.

A descoperit și pokerul ulterior și a început să aibă rezultate tot mai bune. În 2014 a câștigat un turneu Chinese Poker HighRoller din Praga și a devenit ambasadorul unui operator online. A câștigat peste 350 de mii de dolari din turneele live și își merită locul pe lista cu jucători care au excelat atât la șah cât și la poker.

Alexander Grischuk

Alexander Grischuk

Super Mare Maestru în șah, Grischuk este unul dintre cei mai buni jucători din lume, dar evoluează la nivel înalt și în poker. Are un palmares impresionant în șah, mai ales în competițiile rapide, unde este de trei ori campion mondial. În ce privește pokerul, a participat la mai multe competiții de top, inclusiv la Main Event-ul WSOP din 2010. Relația sa cu pokerul a fost însă una cu suișuri și coborâșuri.

La un moment dat a declarat că pokerul a devenit a doua sa profesie, dar în 2017 s-a răzgândit. “Nu mai este a doua profesie. Dacă vrei să ai succes în poker trebuie să-ți ocupi tot timpul. Nu mai poți să apari la turneu și să joci, nici măcar pe Internet, deoarece nivelul jucătorilor a crescut atât de mult”, a spus Grischuk.

Totuși, el a revenit în poker, iar în 2020 a fost în premii la 6 dintre event-urile de la WSOP, iar cel mai mare premiu câștigat la această ediție a fost de 30 de mii de dolari.

Dan Smith

Dan Smith

Pe când avea doar 16 ani, Dan Smith avea deja punctajul 2100 în șah, însă începuse să fie pasionat și de poker, iar de la 18 ani și-a îndreptat atenția către acest joc.

La primul turneu la care a încheiat în premii s-a clasat pe locul 1 și a câștigat peste 100 de mii de dolari, în 2008. În 2012 a participat la un turneu cu buy-in de 100 de mii de dolari și a terminat pe primul loc, obținând un premiu de 1 milion de dolari. A repetat isprava doi ani mai târziu, doar că premiul a fost de 2 milioane de dolari.

Tot în 2014 a fost pe primul loc în lume în clasamentul Global Poker Index. În 2018, el a câștigat 4 milioane de dolari după ce a terminat pe locul 3 la un turneu cu buy-in de 1 milion de dolari.

În prezent, el ocupă locul 6 în topul celor mai mari câștiguri din istoria pokerului, cu 37.618.805 de dolari. În aceste condiții, nu avea cum să lipsească de pe lista cu jucători care au excelat atât la șah cât și la poker.

James Obst

James Obst

Și el a fost un tânăr foarte talentat în șah și a avut un index de 2100 pe când avea doar 15 ani și participase deja la Campionatele Mondiale destinate tinerilor.

A început să joace poker la doar 14 ani, iar la 19 ani era cunoscut deja ca fiind “tânărul australian care a câștigat 1.5 milioane de dolari din poker online din dormitorul său”.

Are venituri totale de peste 3 milioane de dolari, iar în 2017 a câștigat primul său WSOP ce i-a adus un premiu de 265 de dolari.

În plus, a devenit și antrenor de poker și este un nume respectat în acest domeniu.