Cele mai mari jafuri din istorie

Oamenii au fost pasionați dintotdeauna să afle cât mai multe lucruri despre cele mai mari jafuri din istorie. Acestea au fost mediatizate intens de presă, iar despre cele mai spectaculoase s-au scris cărți și s-au făcut filme. Astfel, în acest articol vei găsi lista cu cele mai mari jafuri din istorie, după cum urmează:

Saddam Hussein
Saddam Hussein a ordonat jaful de 1 miliard de dolari.

1. Furtul de la Banca Centrală a Irakului

1 miliard de dolari

Acest furt comis fără să se tragă nici măcar un glonț deschide topul cu cele mai mari jafuri din istorie. Pe 18 martie 2003, trei camioane au ieșit în jur de ora 4 dimineața din Banca Centrală a Irakului. În ele se afla suma de 1 miliard de dolari.

Cel care a condus operațiunea a fost Quasay Hussein, fiul fostului dictator Saddam Hussein. Totul s-a petrecut cu câteva ore înainte de invazia americană în Irak. Saddam Hussein a anticipat că acest lucru va urma și a scris un bilet de mână pe care i l-a înmânat fiului său. Pe acesta avea notat că trebuie să retragă 1 miliard de dolari din Banca Centrală a Irakului. Operațiunea a durat 5 ore, iar bancnotele primite au fost de 100 de dolari.

Forțele armate ale SUA au reușit să recupereze 650 de milioane de dolari din această sumă, dar cu restul 350 de milioane de dolari nu se știe nici până astăzi ce s-a întâmplat.

2. Jaful băncii Dar Es Salaam din Irak

282 de milioane de dolari

Tot din Irak vine și ocupantul locului din de pe lista cu cele mai mari jafuri din istorie. Evenimentul s-a petrecut în 2007, la banca Dar Es Salaam din Bagdhad. A fost în primul rând surprinzător faptul că o bancă privată avea atât de mulți dolari în cash.

Hoții nu au fost prinși nici până astăzi, dar autoritățile au avut mai multe ipoteze. Una dintre ele susținea că jaful ar fi fost orchestrat de mai mulți paznici ai băncii. De asemenea, guvernul din Irak a suspectat și faptul că făptașii au avut legături și cu poliția locală, care le-a permis să iasă din Baghdad fără să fie controlați.

Poliția locală a susținut că doi paznici au orchestrat jaful, în timp ce reprezentanții Ministerului de Interne au susținut că de fapt trei oameni au fost implicați. În orice caz, jaful a avut loc noaptea, iar a doua zi dimineața când angajații s-au întors la muncă ușile erau închise, însă seiful rămăsese deschis.

3. Jaful banciii Knightsbridge din Londra

97 de milioane de dolari

Un alt jaf spectaculos s-a petrecut în 1987, la banca Knightsbridge din Londra. Șeful grupării care a orchestrat totul a fost Valerio Viccei, un italian care comisese deja peste 50 de jafuri armate în Italia.

Împreună cu asistentul său, a intrat în această bancă și a spus că vrea să închirieze o cutie de depozitare din seif. Când au cerut să li se arate seiful, Valerio Viccei și asociatul său au scos pistoalele și i-au surprins pe manager și pe paznici. Ulterior, ei au afișat semnul “închis” la intrarea în bancă și le-au permis câtorva alți hoți să pătrundă. Ei au furat astfel tot ce au găsit în cutiile de depozitare, iar paguba a fost estimată la echivalentul a 97 de milioane de dolari.

După ce a comis jaful, Viccei a fugit în America de Sud, dar a fost arestat când s-a întors în Anglia pentru a-și duce acasă noul său Ferrari.

Jaful banciii Knightsbridge din Londra
Cutiile de depozitare din Knightsbridge Bank
Valerio Viccei
Valerio Viccei
Knightsbridge bank
Knightsbridge Bank
Jefuirea depozitelor Securitas
Imagine de la jefuirea depozitelor Securitas
Lee Murray
Lee Murray
Lee Murray arestat
Lee Murray arestat

4. Jefuirea depozitelor Securitas

83 de milioane de dolari

Un alt episod spectaculos de pe lista cu cele mai mari jafuri din istorie s-a petrecut în orașul britanic Kent în 2006. Luptătorul de MMA Lee Murray a fost cel care a orchestrat acest jaf, împreună cu prietenii săi. Cei șapte hoți au furat 53 de milioane de lire sterline, echivalentul a 83 de milioane de dolari la acel moment. În plus, au lăsat în spate 154 de milioane de lire sterline deoarece nu mai aveau spațiu să le transporte.

Gașca de hoți l-a răpit pe managerul depozitului și familia aceștia pentru a reuși să intre în depozit. Au pătruns cu arme tip Kalashnikov, au legat 14 angajați și au părăsit depozitul cu banii ce aparțineau Bank of England. La o săptămână distanță, mai multe mașini au fost găsite, iar într-una se afla inclusiv 1.3 milioane de lire sterline. Câteva luni mai târziu încă 7 milioane de lire sterline au fost recuperate, iar peste 30 de persoane au fost arestate. 5 persoane au fost arestate în acest caz.

În schimb, Lee Murray, cel care a orchestrat jaful, a fost arestat în Maroc, dar a scapăt de extrădarea în Marea Britanie și și-a ispășit pedeapsa în această țară. Până în ziua de astăzi, în jur de 32 de milioane de lire sterline nu au fost încă recuperate.

5. Spectaculosul furt de la Banco Central

71.6 milioane de dolari

Un alt jaf cu adevărat spectaculos a avut loc în 2005, la Banco Central din Fortaleza, Brazilia. Cei 25 de hoți s-au prefăcut că au o afacere în agricultură și timp de trei luni au săpat un tunel de aproape 80 de metri ce i-a dus până în seiful băncii.

Ajunși în interior, ei au furat echivalentul a 71.6 milioane de dolari în banii anului 2005. Doar opt persoane au fost arestate, iar autoritățile au reușit să recupereze doar 15% din suma furată.

În ce privește ceilalți hoți, mulți dintre ei au fost răpiți și uciși, dar făptașii nu au fost prinși nici până în ziua de astăzi.

Gașca de hoți l-a răpit pe managerul depozitului și familia aceștia pentru a reuși să intre în depozit. Au pătruns cu arme tip Kalashnikov, au legat 14 angajați și au părăsit depozitul cu banii ce aparțineau Bank of England. La o săptămână distanță, mai multe mașini au fost găsite, iar într-una se afla inclusiv 1.3 milioane de lire sterline. Câteva luni mai târziu încă 7 milioane de lire sterline au fost recuperate, iar peste 30 de persoane au fost arestate. 5 persoane au fost arestate în acest caz.

În schimb, Lee Murray, cel care a orchestrat jaful, a fost arestat în Maroc, dar a scapăt de extrădarea în Marea Britanie și și-a ispășit pedeapsa în această țară. Până în ziua de astăzi, în jur de 32 de milioane de lire sterline nu au fost încă recuperate.

Banco Central din Fortaleza
Banco Central din Fortaleza

6. Jaful de la The British Bank din Liban

peste 44.5 milioane de dolari

În 1976, Libanul era în mijlocul unui război civil, iar un grup de hoți a decis să profite de haosul din țară.

Într-unul dintre cele mai spectaculoase jafuri din istorie, hoții au folosit explozibil pentru a ajunge dintr-o biserică catolică ce era în vecinătatea British Bank. Ei au spart apoi și seiful și au plecat acasă cu o sumă impresionantă.

Captura lor a fost de 44.5 milioane de dolari în bani, lingouri de aur, bijuterii și alte obiecte de valoare.

Nici măcar o parte din pradă nu a fost recuperată până astăzi și niciun hoț nu a fost arestat. Iar bunurile furate în acel moment și-au triplat valoarea până în ziua de astăzi.

Cele mai mari jafuri din istorie au fost o inspiratie pentru jocurile de pacanele

Spuneam in introducere ca aceste jafuri au fost si inca sunt o oaza de inspiratie pentru filme, seriale dar si pentru diferitele tipuri de jocuri. De exemplu The Greatest Train Robbery lansat de producatorul de jocuri ca la aparate Red Tiger Gaming este bazat pe povestea celui mai faimos jaf de trenuri din istorie.

Lansat in 2019 acest slot are o grafica moderna, 40 de linii de plata si 5 role. Dispune de speciala ce ne aduce 5 rotiri gratuite si castiguri multiple. Respin, Cloning Wilds, Mystery Symbols sunt functiile speciale de care dispune acest joc de pacanele.

7. Jaful de la Brink's-Mat

41 de milioane de dolari

Acest jaf a avut loc într-un depozit al Johnson Matthey Bankers situat în apropierea aeroportului Heathrow din Londra. Jaful a avut loc pe 26 noiembrie 1983, iar hoții au furat bani și bunuri în valoare de 26 de milioane de lire sterline, echivalentul a 41 de milioane de dolari la acea vreme.

Pe lângă bani, hoții au plecat acasă cu lingouri de aur și diamante. Șase hoți au pătruns în depozit la ora 6:40 dimineața într-o zi de sâmbătă, cu ajutorul unui paznic. Ei au legat ulterior ceilalți paznici și i-au amenințat pentru a le spune cum să deschidă seiful.

Hoții au venit cu gândul să fure 3.2 milioane de lire sterline, dar au găsit trei lingouri uriașe de aur și mult mai mulți bani. Două persoane au fost condamnate la închisoare, dar o bună parte din aur nu a fost găsită nici până astăzi. În plus, mai multe crime au fost asociate acestui jaf.

8. Jaful de la banca Northern Bank

41 de milioane de dolari

În săptămâna dinaintea Crăciunului 2004, mai mulți hoți deghizați în polițiști au pătruns în casele celor doi manageri ai băncii Northern Bank din Belfast, Irlanda de Nord. Familiile lor au fost luate ostatice, iar managerii au fost instruiți să meargă la muncă a doua zi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Când ziua de muncă s-a încheiat, managerii i-au lăsat pe hoți în bancă, de unde au furat 26.5 milioane de lire sterline, echivalentul a 41 de milioane de dolari la acel moment. Acesta a devenit cel mai mare jaf din istoria Irlandei de Nord, dar până astăzi doar o persoană a fost arestată, pentru spălare de bani.

A fost arestat inclusiv Chris Ward, unul dintre oficialii băncii ce a fost luat ostatic, dar ulterior a fost eliberat deoarece nu au fost suficiente probe.

9. Jaful de la Dunbar Armored

18.9 milioane de dolari

Chiar dacă nu este jefuită o bancă, ci doar un depozit, și acest episod își merită locul pe lista cu cele mai mari jafuri din istorie. În 1997, șase oameni au reușit să comită cel mai mare jaf în cash din istoria SUA.

Creierul operațiunii a fost Allen Pace, un angajat al companiei Dunbar Armored, care se ocupa de transportul banilor. Acesta a recrutat încă cinci prieteni din copilărie și a sincronizat camerele de supraveghere în așa fel încât să nu apară în cadru.

Hoții au dat navală peste paznicii aflați în pauza de masă, au intrat în seif și au furat 18.9 milioane de dolari.

La doi ani distanță, unul dintree hoți s-a dat de gol și astfel autoritățile au intrat pe fir. El a fost arestat și le-a mărturisit polițiștilor numele tuturor hoților. Pace, liderul găștii, a primit 21 de ani de închisoare.

Dunbar Armored
Dunbar Armored

10. Jaful de la United California

9 de milioane de dolari

În 1972, Amil Dinsio, un specialist în jafuri din Ohio, a format obanda de șase hoți și a plecat împreună cu aceștia în California. Au închiriat o casă și au pus la cale un jaf la banca la care au aflat, din greșeală, că Richard Nixon își ținea o parte din avere.

Folosind dinamită, hoții au pătruns în seif și au furat bani și alte bunuri. Cu totul, paguba s-a dus la 9 milioane de dolari.

Apoi, ei au curățat de amprente casa pe care au închiriat-o. Polițiștii au reușit să obțină informații despre ei de la un taximetrist și au găsit și amprentele lor în interiorul mașinii de spălat vase, un loc care le-a scapăt în procesul de curățare.

Toți hoții au fost însă prinși, iar o bună parte din pagubă a fost recuperată.