Free cookie consent management tool by TermsFeedJaroslav Hascak, omul de afaceri care deține Casa Pariurilor, Fortuna și Sensiblu, a fost arestat

Omul de afaceri Jaroslav Hascak, care deține agențiile de pariuri Fortuna și Casa Pariurilor, dar și farmaciile Sensiblu, a fost arestat în Slovacia.

În acest dosar, Hascak este acuzat de corupție și spălare de bani în celebrul dosar Gorilla, care a zguduit lumea justiției din Slovacia. De asemenea, presa internațională a alăturat în trecut numele lui Jaroslav Hascak de uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciak, care a publicat mai multe investigații despre afacerile conduse de Hascak.

Jaroslav Hascak este cofondatorul Penta Investments, o companie care are afaceri în numeroase domenii, precum industria medicală, bancară, real estate și aeronautică. Prin această companie, Hascak desfășoară numeroase afaceri în România. El este cunoscut și pentru faptul că este patronul Fortuna, agenția de pariuri care sponsorizează echipa națională a României, dar și Casa Pariurilor, cea care sponsorizează Liga 1.

FRF primește 500.000 de euro pe an din partea Fortuna

Numele lui Jaroslav Hascak a fost adesea în atenția presei în ultimii ani din cauza implicării în Dosarul Gorilla

Acesta a arătat cum au fost orchestrate anumite privatizări strategice după anul 1996. În interceptările publicate de presă au apărut numele unor foști miniștri, politicieni de top și afaceriști importanți.

Investigațiile au arătat cum aceștia se întâlneau într-un apartament din centrul Bratislavei pentru a negocia contracte de privatizare și licitații. Sumele oferite pentru ca afacerile să nu fie împiedicate erau de ordinul milioanele de euro. Din cauza acestor legături, Penta Investments a fost denumită “al cincilea partener de guvernare”.

Jurnalistul Jan Kuciak a fost asasinat în 2018, după ce a scris despre afacerile Penta Investments

Jurnalistul Jan Kuciak a fost cel care a documentat o mare parte a dezvăluirilor. El a fost ucis însă în 2018 împreună cu iubita sa, Martina Kusnirova. Presa a scris că cel care ar fi ordonat asasinarea ar fi fost tocmai Jaroslav Hascak. Conform informațiilor din media slovacă, citate de G4Media.ro, Hascak ar fi cerut eliminarea acestuia pentru că și-a dat seama că acesta nu poate fi controlat, conform unui document judiciar citat de sursa citată.

Jaroslav Hascak și logodnica sa
Jaroslav Hascak și logodnica sa sursa foto: dw.com

După asasinarea jurnalistului, în Slovacia au avut loc ample proteste, în urma cărora premierul Robert Fico a demisionat. De asemenea, în urma anchetei, 12 judecători suspectați de corupție au fost concediați.

robert-fico-a-demisionat
Premierul Robert Fico a demisionat în urma amplelor proteste din Slovacia         sursa foto: theguardian.com
Vinovat de uciderea jurnalistului a fost găsit Miroslav Marcek, fost militar, care a fost condamnat în aprilie 2020 la 23 de ani de închisoare. El a dezvăluit că a bătut la ușă și l-a împușcat în piept pe Kuciak.

“Am bătut la ușă, iar domnul Kuciak mi-a deschis. L-am împușcat în piept. Am văzut că era cu o altă persoană din nefericire, care fugise în bucătărie. Am tras asupra ei și a murit instantaneu. La plecare am mai tras un foc asupra lui Kuciak”, a afirmat acesta.

Reacția Penta Investments după arestarea lui Hascak

La scurt timp după arestarea lui Hascak, Penta Investments a oferit un comunicat de presă în care critică intervenția autorităților din Slovacia.

“Considerăm că intervenția poliției la sediul companiei noastre, precum și acuzațiile aduse coproprietarului Penta, Jaroslav Jaskac, sunt neîntemeiate și disproporționate.”

Jarosla Hascak a fost dispus întotdeauna să coopereze în acest caz, precum și în cursul investigației dosarului Gorilla, care durează de peste opt ani. El respinge fundamental orice conduită ilegală și își va lua toate măsurile necesare pentru a se proteja”, se arată în comunicatul citat de Pravda.

Autoritățile din Slovacia nu au făcut încă niciun comentariu pe tema acestui caz.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash