Free cookie consent management tool by TermsFeed

Exclusiv cazino365.ro: Interviu cu Sorin Constantinescu, consilier al Guvernului României pe tema redeschiderii cazinourilor și agențiilor de pariuri offline

ACTUALIZARESalile de jocuri se vor deschide in 15 Iunie. Agentiile de pariuri si agentiile loto se vor deschide tot incepand cu data de 15 Iunie

Au trecut mai bine de două luni de când agențiile de pariuri și cazinourile terestre au fost închise. Într-un moment în care România a intrat într-un proces de relaxare a restricțiilor, am stat de vorbă cu Sorin Constantinescu pentru a afla când se deschid agențiile de pariuri și cazinourile.

Sorin Constantinescu este consilier al Guvernului României în domeniul jocurilor de noroc și unul dintre cei mai apreciați experți ai acestei industrii din țara noastră.

Întrebat când se deschid agențiile de pariuri și cazinourile, Sorin Constantinescu a estimat, în discuția cu Cazino365.ro, că data de 15 iunie poate fi cea la care acestea își pot primii din nou clienții.

Sorin Constantinescu mai spune că în ultima perioadă au existat numeroase discuții între factorii de decizie din această industrie pentru a lua toate măsurile de protecție necesare atunci când se deschid agențiile de pariuri și cazinourile.


“Industria de gambling așteaptă ca și industria HoReCa deschiderea cât mai urgentă a activității, pentru că efectele economice sunt teribile. Sunt foarte mulți organizatori care își pun problema dacă mai au fonduri să redeschidă activitatea. Dacă se dă drumul la restaurante, cum estimează Guvernul în jurul datei de 15 iunie și având în vedere că și jocurile au fost închise în aceeași perioadă cu restaurantele, se presupune că s-ar da drumul și la industria de jocuri în acea perioadă. Au fost o grămadă de discuții și întâlniri între asociații ca să cada de acord cu privire la normele sanitare care trebuie să se aplice pentru o protecție cât mai bună pentru jucători. Sunt condiții generale care sunt peste tot, la toate localurile de acest gen, dar și specifice pentru fiecare activitate în parte. Din ce am văzut în presă declarațiile premierului și ale membrilor Guvernului, dacă nu mai cresc cazurile, probabil că din 1 iunie se deschid terasele și din 15 iunie restaurantele. Mergând pe această paralelă că s-au închis în același timp cu jocurile de noroc, s-ar putea redeschide tot pe 15 iunie”, a declarat Sorin Constantinescu pentru Cazino365.ro.

Agenție Stanleybet
Agenție Stanleybet, sursa foto: Twitter

Ce reguli vor trebui să respecte jucătorii atunci când se deschid agențiile de pariuri și cazinourile

Specialiștii din domeniul jocurilor de noroc au pus la punct în ultimele săptămâni un plan prin care sănătatea clienților și a celor 45 de mii de angajați din industrie să fie pusă pe primul loc atunci când se deschid agențiile de pariuri și cazinourile stradale.

Astfel, conform propunerilor făcute de specialiștii din industrie, jucătorii vor trebui să respecte următoarele reguli

  • Accesul în interiorul sălii de joc/cazinoului/agenției de pariuri se va face obligatoriu cu mască. Aceasta va trebui purtată pe tot parcursul vizitei în locație.
  • Clienții vor trebui să păstreze distanța de 1.5 metri față de alte persoane din locație.
  • Clienții vor fi obligați să își igienizeze mâinile la intrarea în locație, fie prin utilizarea unui gel dezinfectant, fie prin spălarea cu apă și săpun.
  • Accesul clienților care au fost în contact cu persoane infectate cu Sars-COV_2 sau care vin din zone de risc este interzis. Acest lucru va fi afișat și la intrarea în săli
  • Persoanele cu simptome puternice (temperatură crescută, dificultăți de respirație, tuse, oboseală, buze cianotice, dureri sau presiune în piept) nu vor avea voie în locații.
gets bet agentie stradala de pariuri
Foto agenție stradala Get’s Bet

Ce măsuri iau agențiile de pariuri și cazinourile

De asemenea, și agențiile de pariuri, cazinourile și sălile de jocuri vor trebui să aplice o serie de reguli, conform propunerilor făcute de specialiștii din domeniu.

Principalele propuneri sunt următoarele:

  • Angajații vor fi instruiți în așa fel încât să cunoască toate normele de igienă pe care trebuie să le aplice. De asemenea, vor trebui să se spele pe mâini sau să folosească gel dezinfectant la cel mult 60 de minute.
  • Aparatele electronice pentru jocuri de noroc vor fi oprite și/sau mutate pentru a permite o distanță de cel puțin 1.5 metri între jucători.
  • Orice zonă în care se va sta la coadă vă fi marcată în mod clar pentru a se respecta distanțarea fizică, fie că vorbim despre casierie, în spatele aparatelor sau la intrare.
  • Se va păstra o distanță de minim 1.5 metri între angajați și participanții la joc, care va fi asigurată prin panouri separatoare de genul celor proiectate de compania olandeză Signs4U – vezi imaginea de jos.

Signs4U 
  • Nu se permite staționarea în sala de joc a persoanelor care nu au intenția de a începe sau care nu au început deja o sesiune de joc.
  • Aparatele de tip vendomat sau aparatele de cafea, dar și dozatorul de apă vor putea fi folosite doar de către angajații punctelor de lucru.
  • Produsele alimentare și băuturile se vor utiliza în recipiente de unică folosință.
  • Numărul maxim de participanți admiși în același timp într-o locație vă fi de o persoană la 4 mp. Măsura va fi relaxată în momentul în care și restricțiile luate de autorități vor intra în această fază.
  • La fiecare aparat electronic va fi permis un singur client, iar angajații se vor asigura că regula va fi respectată.
  • Locațiile vor fi dezinfectate la fiecare 12 ore, iar obiectele care sunt atinse des (clanțele ușilor, butoanele lifturilor) și aparatele mai des.
  • Locațiile vor pune la dispoziția clienților și angajaților produse de igienizare. În plus, se va asigura ventilația spațiilor prin blocarea ușilor interioare sau deschiderea ușilor sau a geamurilor.
  • Angajații vor purta în permanență masca de protecție, iar la intrarea în tură li se va verifica temperatura. Cei cu simptome trebuie să rămână acasă.

Există și probleme de implementare

Chiar și dacă toate aceste masuri vor fi respectate, trebuie să spunem că multe lucruri nu vor mai fi la fel atunci când redeschiderea cazinourilor si agențiilor de pariuri va fi posibilă.

Spre exemplu, Sorin Constantinescu explică faptul că distanțarea socială este imposibil de respectat la ruletă sau la jocurile de masă, în condițiile în care cazinourile au costuri ridicate pentru fiecare aparat.


La cazino nu ai cum să pui la masa de ruletă un client la un metru și jumătate pentru că mai vin doi clienți la masă. Având în vedere că o masă costa 5 mii de euro pe lună taxă fixă e imposibil să iți poți recupera taxele pe care le plătești. E faliment curat. De asemenea, toți clienții pun mâna pe jetoane, crupierul pune și el mâna. Tot timpul trebuie dezinfectate. La fiecare masă trebuie să fie gel dezinfectant”, a menționat Sorin Constantinescu.

De asemenea, din postura unui om care prin intermediul PokerFest a organizat o mulțime de turnee de poker de top în România, Sorin Constantinescu avertizează că acest lucru nu va mai fi posibil prea curând. Chiar și dacă organizatorii și-ar lua toate masurile de precauție, farmecul jocului de poker ar dispărea.

“E imposibil să desfășori turnee de poker cum făceam noi de o mie de persoane. Dacă îi pui la un metru și jumătate, poți să faci maxim un Heads Up. Mai mult n-ai ce să faci. Cu distanțarea asta socială, nu ai cum să faci vreun turneu de poker. Cele mai afectate o să fie cazinourile și cluburile de poker. La păcănele poți să pui plexiglas între aparate. La mese, ca să pui plexiglas, sunt costuri uriașe. Te costă 200-300 de euro pe masă. În plus, jucătorul ar fi ca într-o cutie. Frumusețea jocului de poker e socializarea, interacțiunea. Dacă-l pui într-o cutie, mai bine joci online, ești mai liber decât să stai într-o chestie de plastic”, a explicat Sorin Constantinescu.

Cei cu păcănele vor avea mari probleme

Distanțarea socială în interiorul sălilor cu păcănele ar presupune faptul că jumătate dintre aparate să nu funcționeze. Acestea sunt de cele mai multe ori lipite, iar pentru a păstra distanța socială ar însemna că jumătate dintre ele să rămână închise.

În acest caz, Sorin Constantinescu a avertizat că exista posibilitatea că multe companii din industrie să dea faliment, în condițiile în care taxa pe aparat se va dubla practic. Pentru a găsi o rezolvare, Sorin Constantinescu a propus o reducere a taxelor până la finalul anului.

“Aici e o problemă cu aparatele de tip slot machine. Ca să fie un metru și jumătate între jucători, asta înseamnă că din trei aparate cel din mijloc trebuie închis. Dacă închizi un aparat din două, asta înseamnă că taxa pe aparat se dublează, va fi de 8000 de euro pe an, ceea ce e imposibil de plătit. Industria intră în faliment. Nimeni nu poate să plătească un număr de aparate dublu față de cel cu care funcționează. E foarte greu să le distanțeze. Sunt săli mici în care nu ai loc să pui aparatele la un metru și jumătate unul de celălalt. Ar fi două variante, în sensul că, dacă Guvernul impune un metru și jumătate între persoane, atunci să și lase industria până în decembrie să funcționeze cu jumătate din aparate, să plătească jumătate din bani. Ar fi o variantă pe care o văd eu, e părerea mea personală, nu a industriei. Dacă nu ne-ar lăsa să funcționăm cu toate aparatele, măcar să plătim cu câte funcționăm și fiecare să se orienteze în funcție de spațiu. Cineva să spună da, din 30 de aparate, funcționează cu 20 și plătește pentru ele. Din ONJN se poate vedea ușor câte aparate funcționează, dar și prin controale fizice. Asta ar fi o soluție de compromis”, a declarat Sorin Constantinescu.

Câți bani pierde statul român când agențiile de pariuri și cazinourile rămân închise

În încheiere, Sorin Constantinescu a menționat că redeschiderea cazinourilor și a agențiilor de pariuri ar fi benefică pentru toată lumea, în condițiile în care statul ar scăpa de plata șomajului tehnic pentru 45 de mii de angajați și ar colecta lunar în jur de 60-70 de milioane de euro.

“E o industrie care are 45 de mii de angajați, aflați acum în șomaj tehnic plătit de Guvern. E o povară și pentru Guvern să mai țină industria asta. În plus, nu se duc bani la buget în această perioadă. În momentul de față, fiecare lună de ținut jocurile închise înseamnă 60-70 de milioane de euro. Cam asta este pierderea pentru buget. Nu cred că e o măsură economică bună să le mai ții închise. Dacă oamenii vor respecta normele sanitare, sunt responsabili, lasă-i să deschidă pentru că este benefic pentru toată lumea”, a explicat Constantinescu.

Agențiile de pariuri din Romania, sălile de joc și cazinourile s-au închis pe 17 martie, după o ordonanță militară anunțată de ministrul Marcel Vela. În ultimele două luni, oamenii au putut juca astfel doar ruleta online, poker online si pacanele online. Din acest punct de vedere, toti operatorii care functioneaza si online, au raportat cresteri importante.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash