Free cookie consent management tool by TermsFeed

Un studiu științific te învață cum să câștigi la „Datul cu banul”

„Aruncarea monedei” sau „Datul cu banul” este o metodă des întâlnită în competițiile sportive pentru a determina cine dă lovitura de începere a unui eveniment. Această acțiune este cunoscută sub denumirea de „Coin Flip” în engleză, iar la noi, pe lângă cele două denumiri menționate anterior se mai folosește și „Cap sau Pajură”, după cele două rezultate posibile.

Probabilități la „Datul cu banul”

Există două modalități de a arunca moneda. Prima este să lași moneda să cadă, iar a doua să o prinzi și să o întorci. Alegerea Cap sau Pajură se face înainte ca moneda să cadă. La aruncarea monedei pot să apară doar două rezultate: Cap sau Pajură. Există și situația extrem de rară în care moneda poate să nu cadă pe una dintre cele două fețe, oprindu-se „în dungă”. Acest lucru s-a întâmplat în 2013 la meciul de fotbal american dintre Detroit Lions și Philadelphia Eagles. În acest caz moneda este aruncată din nou pentru a obține un rezultat acceptat.

Probabilitatea teoretică pentru a obține unul dintre cele două rezultate este de 50/50. Recent, un grup de cercetători din Olanda, doctoranzi în metode psihologice la Universitatea din Amsterdam, a stabilit că inclinația si alegerea fetei de aruncare pot influența rezultatul la aruncarea monedei.

Cum câștigi la Aruncarea monedei

Ideea nu este nouă. Un prim studiu în acest sens a fost realizat la Stanford de matematicianul Pesi Diaconis în 2007. Conform studiului, modelul propus de acesta presupunea că moneda petrecea mai mult timp în aer cu fața inițială în plus. El a constatat că dintr-un număr redus de aruncări, în 51% din cazuri rezultatul aruncării a coincis cu fața afișată inițial.

Noul studiu a fost realizat cu contribuția a 48 de oameni care au efectuat 350.757 de aruncări cu 46 de monede diferite. La final, studiul a concluzionat că în 50,8% din aruncări moneda a aterizat pe fața vizibilă la lansare.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, cercetatorii au concluzionat:

„Amploarea avantajului poate fi ilustrat folosind un scenariu de pariuri. Dacă pariezi un dolar pe rezultatul unei aruncări (plătind un dolar pentru a intra în joc, iar în funcție de rezultat să câștigi 0 sau 2 dolari) și repeți pariul de 1.000 de ori, știind poziția de pornire a aruncării vei câștiga, în medie, 19 dolari.”

Cercetătorul menționează că avantajul jucătorului în acest caz ar fi mai mare decât avantajul cazinoului la mesele de blackjack cu 6 seturi de cărți (cazinoul ar câștiga 5 dolari în condiții similare împotriva unui jucător cu strategie optimă), dar mai mic decât la ruleta cu un singur 0, unde cazinoul ar câștiga 27 de dolari în medie la 1.000 de lansări.

Istoria jocului „Datul cu banul”

Sunt unii istorici care plasează originea acestui joc în Grecia Antică, dar el a fost descris prima dată de romani. Deoarece pe o față a monedelor romane era imprimat profilul împăratului, iar pe cealaltă parte prova unei nave, jocul a fost numit „Navia aut Caput”. Romanii au dus acest joc în întreaga Europă. El a supraviețuit, iar în Evul Mediu, în Anglia, era cunoscut sub denumirea „Cross or Pile”.

Astăzi, „Datul cu banul” se folosește la Fotbal, eSports, Cricket, Tenis sau Scrimă pentru a stabili cine începe meciul, dar este utilizată și pentru a desemna câștigătorul dintre doi candidați care au obținut voturi egale în Marea Britanie, iar în mediul academic este o modalitate acceptată pentru a desemna ordinea autorilor enumerați.

Alegeri incredibile prin metoda „Cap sau Pajură”?

Poate părea incredibil, dar în Roma Antică, „Datul cu banul” a stabilit soarta unor oameni sau a influențat unele hotărâri de stat. Astăzi, această metodă este folosită pentru  a alege din două variante atunci când planează incertitudinea sau chiar ca joc de noroc.

În trecut, prin Coin Flip, frații Wright au stabilit care va încerca primul să zboare cu avionul. Tot o aruncare a monedei a stabilit numele orașului canadian West Boston. Rezidenții Francis Pettygrove și Asa Lovejoi au aruncat cu banul în 1845 pentru a alege dintre Portland (Maine) sau Boston (Massachusetts).

La Campionatul European de fotbal din 1968, în semifinale s-au întâlnit Italia și URSS. La precedenta ediție, italienii fuseseră blocați de echipa sovietică care se impusese cu 1-0. De această dată, ei și-au luat revanșa după „Datul cu banul”. La finalul celor 90 de minute de joc scorul a fost 0-0.

Rezultatul a fost stabilit prin aruncarea monedei în vestiar în prezența arbitrului german Kurt Tschenscher, a căpitanilor celor două echipe și a celor doi administratori ai acestora. Giacinto Facchetti a fost inspirat și a ales Pajură. În finală, italienii au terminat la egalitate 1-1 cu Iugoslavia, dar campioana nu a mai fost stabilită prin tragere la sorți. Meciul s-a rejucat după două zile, iar peninsularii s-au impus cu 2-0.

Concluzie

Dacă vei fi pus în situația de a juca „Cap sau pajură”, ai posibilitatea de a-ți crea un avantaj în funcție de poziția monedei la aruncare. Alegând fața expusă a monedei îți crești șansele de a ghici rezultatul. Dacă moneda este întoarsă după ce este prinsă, trebuie să alegi cealaltă față a acesteia.

În cazul în care tu arunci moneda, iar adversarul alege, lansezi moneda în funcție de rezultatul pe care a mizat acesta. Avantajul nu este unul evident, dar este normal să îți oferi șanse maxime pentru a câștiga.

Cazinouri Recomandate
10.000 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT