Top Cazino
Păcănele
Producători
Un Leprechaun este un tip de spiriduș ce înfățișează, în mod uzual, forma unui om bătrân, ce este îmbrăcat într-o haină de culoare verde sau roșie. Acest spiriduș este recunoscut pentru faptul că se bucură de răspândirea răului.
Conform legendelor, un Leprechaun își petrece tot timpul pentru a face sau repara pantofi și își depozitează toate monedele într-o oala de aur, pe care o ține ascunsă la capătul curcubeului. Iar când este prins de un om, un Leprechaun posedă o putere magică și poate îndeplini trei dorințe în schimbul eliberării sale.
El ne este înfățișat că având înălțimea unui copil mic, cu barbă și pălărie. Cel mai des îl regăsim îmbrăcat în culoarea verde, dar sunt și cazuri când este redat în culoarea roșie. Până în secolul al XX-lea se credea că spiridușul Leprechaun se îmbracă numai în roșu, dar ulterior au apărut mai multe variante. Una dintre ele spune că spiridușii Leprechaun solitari se îmbracă în roșu, iar cei care umblă în grup se îmbracă în verde. Alte legende susțin că și culoarea hainelor depinde de zona din Irlanda din care provine acest spiriduș. În orice caz, verde și roșu sunt culorile reprezentative pentru spiridușii Leprechaun.
Aceasta legendă a apariție spiridușilor Leprechaun datează tocmai din secolul al VIII-lea. Termenul Leprechaun ar fi un derivat din “luchorpan”, care înseamnă corp mic. Se spune că spiritele de apă din acele vremuri s-ar fi contopit cu o zână gospodărească. De altfel, legenda mai spune că ei sunt urmașii Tuatha De Dannan (Triburile Zeiței Dana / Danu), care au fost un grup de ființe supranaturale ce au invadat Irlanda în trecutul îndepărtat.
Cea mai faimoasă legendă despre acești spiriduși irlandezi este cea a oalei cu monede de aur. Conform acesteia, spiridușii Leprechaun găseau monede de aur îngropate în pământ și le depozitau pe toate într-un vas pe care îl ascundeau la capătul curcubeului. Unde este capătul curcubeului? Nimeni nu știe, în condițiile în care acesta nu are un punct fix. Dar asta nu i-a împiedicat pe mulți aventuroși să plece în căutarea oalelor cu monede de aur, prin Irlanda.
În plus, legenda îi prezintă pe acești spiriduși ca fiind destul de șireți, capabili să îi înșele pe toți cei pe care îi au în cale. Așa s-a creat și mitul conform căruia spiridușii Leprechaun obișnuiau să folosească lăcomia celor pe care îi întâlneau tocmai împotriva lor.
Nu există nicio dovadă care să ateste că acești spiriduși irlandezi chiar au existat. Totuși, în 1989, proprietarul unui pub din Carlingford (Country Louth), pe nume P. J. O’Hare, a susținut că a auzit țipete dintr-o fântână și că acolo a găsit rămășițele și hainele unui spiriduș Leprechaun. Pe acestea le-a afișat direct în pub-ul sau! Cel mai probabil a fost doar o strategie prin care acesta a dorit să-și facă pub-ul faimos, dar putem spune că i-a reușit. Orașul a devenit acum un punct de atracție, iar în el are loc anual o vânătoare de spiriduși Leprechaun de plastic. Aceștia sunt ascunși în diverse locuri din oraș, iar oamenii pleacă în căutarea lor.
În toate ilustrațiile existente, spiridușii au înfățișarea unui bărbat cu barbă. De altfel, nu există nicio înregistrare a vreunui Leprechaun de sex feminin. Astfel, rămâne un semn de întrebare în privința felului în care acești spiriduși irlandezi se înmulțesc. Tocmai astfel a apărut și legenda conform cărora spiridușii Leprechaun sunt, de fapt, copii deformați ai zânelor.
Tot legenda ne spune că spiridușii Leprechaun au și rude, un fel de verișori intitulați Clurichaun. Conform folclorului irlandez, acestea sunt creaturi nocturne și predispuse să facă lucruri rele. Ca un exemplu, Clurichaunul este descris adesea în timp ce golește beciuri de vin și se află într-o stare de ebrietate. În alte povești ni se spune că fură animalele și le călărește în drumețiile efectuate pe timpul nopții în Irlanda. Pe de altă parte, alți folcloriști irlandezi acreditează ideea că și Clurichaunul ar fi tot un Leprechaun, doar că în forma lui de noapte. Astfel, după o zi grea de muncă, Leprechaun se transformă noaptea, după ce consuma alcool.
Legenda ne spune că spiridușii irlandezi obișnuiau să caute monede de aur prin pământ, dar și că erau cizmari. De altfel, sunt descriși ca având deseori un ciocan într-o mână și un pantof în cealaltă. Conform folclorului irlandez, ei obișnuiau să stea în preajma zânelor. Și cum acestea iubeau să danseze, aveau nevoie constantă de pantofi noi. Prin urmare, spiridușii irlandezi aveau mult de munca și astfel puteau face rost de acele monede de aur pentru a le umple și ascunde la capătul curcubeului.
Poate că tot ce am spus despre acești spiriduși este doar o legendă, dar asta nu înseamnă că Uniunea Europeana nu a luat în serios povestea lor. Astfel, UE a declarat Leprechaunii ca fiind specii protejate în conformitate cu dreptul european. Mai mult decât atât, se crede că în Irlanda trăiesc în momentul de față 236 de exemplare de Leprechauns în muntele Carlingford.
Leprechaun este un personaj care apare și în diverse sloturi video cu tematică irlandeză. Nu sunt puține la număr iar câteva dintre ele sunt chiar foarte cunoscute. Cel mai popular joc ca la pacanele pe tema spiridușilor Leprechaun este Leprechaun Goes to Hell lansat de Play n GO în 2017. Iată și alte jocuri populare pe care le poți încerca în mod gratuit pe site-ul nostru:
Mulți irlandezi sunt iritați de stereotipurile etnice perpetuate de Leprechaun, considerând că mulți oameni îi privesc că pe niște oameni gata să te înșele și destul de avari. În plus, în Irlanda s-au tras și niște învățăminte din legenda spiridușilor Leprechaun. În primul rând, se transmite ideea că o metodă pentru o îmbogățire rapidă nu prea există, astfel că totul în viață se obține cu multă muncă. În plus, irlandezii mai consideră că niciodată nu trebuie să privești la ce au ceilalți și să nu interferezi cu lucruri care sunt peste puterea ta de înțelegere.
Tema spiridușilor Leprechaun este adesea folosită când vine vorba despre turiștii care vizitează Irlanda și care vor să afle ce este un Leprechaun. Este folosită mai mereu de pub-uri, care organizează seri tematice cu vânători de spiriduși. Un bilet pentru a participa la o asemenea vânătoare pornește de la 10 lire.
Există însă și tururi specializate special pentru vânarea unor spiriduși în natură, iar prețul acestora ajunge și până la 2.000 de lire sterline.
Dacă nu crezi că aceștia chiar există, dar ești totuși fascinat de povestea lor, cel mai simplu este să mergi la un muzeu.
Legenda acestor spiriduși a dus și la lansarea unei serii cu opt filme despre Leprechaun, ce a apărut în 1993, 1994, 1995, 1997, 2000, 2003, 2014 și 2018. Filmele sunt în general de genul horror, dar au și momente amuzante incluse. Cea mai cunoscută actriță este Jennifer Aniston, care apare în primul film, dar și în cel apărut în 2018. În orice caz, niciun film nu s-a bucurat de un succes major.
Un alt film despre acești spiriduși este Leapin’ Leprechauns. Acesta a apărut în 1995 și a fost regizat de Ted Nicolau, cel care are origini românești. Producători au fost alți doi români, Oana și Vlad Păunescu. De altfel, filmul a fost filmat în mare măsură în România. Totuși, nici acesta nu s-a bucurat de un succes major, ci dimpotrivă. Destinat copiilor, Leapin’ Loprechauns i-a avut în rolurile principale pe Andrew Smith, John Bluthal și Ray Bright. A fost criticat însă serios pentru că a avut efecte speciale de foarte slabă calitate. A avut o continuare în 1996, însă nici aceasta nu s-a bucurat de succes, chiar dacă a fost distribuită de Paramount.
Redactorii de la indiwire.com au realizat un clasament al filmelor cu Leprechaun, catalogându-le de la cel mai prost la cel mai bun astfel:
8. “Leprechaun Origins” (2014)
7. “Leprechaun In the Hood” (2000)
6. “Leprechaun 2” (1994)
5. “Leprechaun” (1992)
4. “Leprechaun 4: In Space” (1996)
3. “Leprechaun: Back 2 Tha Hood” (2003)
2. “Leprechaun 3” (1995)
1. “Leprechaun Returns” (2018)
Sunt Fulgusin Marcel și sunt CEO la Tipzor Media SRL, una dintre primele companii din România care a obținut licența de clasa a II-a din partea ONJN, companie care deține și administrează site-ul cazino365.ro. Tipzor Media are în portofoliu mai multe proiecte de succes în zona de casino și pariuri și a fost prima companie din România care a vândut un site din nișă cu peste un milion de euro.
Îmi place să joc poker și blackjack, însă ocazional mă distrez și la sloturi sau pariuri. Am jucat poker la nivel pro timp de 2 ani, live și online, cu rezultate bune și peste 200.000 euro profit în online, la limite mici. Jocul meu favorit e Pot Limit Omaha. Joc și offline, mai rar, la mesele de Blackjack live. Pe cazino365.ro, alături de echipa mea, prezint oferte, bonusuri și strategii din experiența mea.