Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pokerul a devenit un fenomen international in ultimii ani, pe masura ce evolutia tehnologica a facilitat accesul oamenilor in turnee cu premii importante. Astfel, va propunem o incursiune in istoria pokerului pentru a afla originile acestui joc fascinant si alte lucruri interesante. Jocul de poker este unul dintre cele mai populare jocuri cu carti din lume si desi face parte din categoria jocurilor de noroc, pe langa acest factor este nevoie si de concentrare, experienta si o strategie pentru a putea avea succes.

De ce vor oamenii sa joace poker?

Fie ca urmaresc castiguri financiare sau doar un mod interesant de a se distra si relaxa, pokerul scoate intotdeauna la suprafata spiritul competitiv al oamenilor. In plus, ideea definita tot mai clar ca pokerul nu este un joc de noroc a ambitionat si mai mult jucatorii pentru a-si crea strategii castigatoare.

Cele mai populare jocuri de poker

Texas Hold’em

Fiecare jucator primeste 2 carti, din care poate folosi doua, una sau niciuna pentru a forma combinatii castigatoare cu celelalte carti de pe masa. Castigul revine jucatorului cu cele mai bune carti, cu exceptia momentuelor in care doi jucatori sunt la egalitate si potul se imparte.

Omaha

Jucatorii primesc cate patru carti si, pentru a forma mainile, pot folosi doar doua dintre acestea si trei dintre cele aflate pe masa de joc. Si aici avem tot patru runde de pariere, iar in caz de egalitate potul se imparte.

Omaha Hi/Lo

Exista o mare diferenta fata de jocul clasic Omaha. In aceasta versiune castigurile se impart intre cea mai mare mana si o mana mica (5 carti diferite mai mici oriegale cu 8), daca aceasta exista.

7 Card Stud

Nu exista carti comune, iar jocul incepe cu cate trei carti oferite jucatorilor, dintre care primele doua sunt impartite cu fata in jos si sunt cunoscute doar de catre cel care le primeste. Cea de-a treia este vizibila tuturor celor de la masa. De aceasta data, avem 5 runde de pariere. Se joaca de la 2 pana la 8 jucatori.

7 Card Stud Hi/Lo

Diferenta fata de 7 Card Stud consta in felul in care se imparte castigul, care se face intr-o mana mare si o  mana mica, in cazul in care aceasta exista.

Cine a inventat pokerul?

Nu exista o certitudine asupra inventatorilor de facto al jocului de poker. Singurul lucru pe care il putem spune cu tarie este ca pokerul are o istorie bogata.

In ce priveste istoria pokerului, exista numeroase controverse si informatii contradictorii. Unele voci arata faptul ca pokerul ar proveni din China anilor 900, unde era jucat cu bucati frumos pictate de domina, asta intrucat cartile nu fusesera inca inventate.

Alta teorie indica faptul ca pokerul isi trage originile dintr-un joc persan numit „As Nas”, ce dateaza din secolul al 16-lea. Ce-i drept, jocul As Nas este destul de asemanator cu pokerul.

Tot la nivelul unor ipoteze se mai considera ca pokerul ar avea origini in jocul frantuzesc numit „poque” sau din jocul german numit „pochspiel”.

Dincolo de toate aceste ipoteze, prima atestare a pokerului ii apartine actorului britanic Joseph Crowell. El a notat, in 1829, ca a vazut emigranti ce jucau poker in asteptarea vaporului, in estuarul raului Mississippi.

Din relatarile facute in jurnalul lui Joseph Crowell, pe atunci jocul era inca rudimentar, iar 20 de carti erau impartite cate cinci. Cine considera ca are cea mai buna mana paria, iar daca se adunau mai multe pariuri pe masa se aratau cartile si cel mai bun lua banii.

In ultimele doua secole s-au scris astfel pagini importante in istoria pokerului. In perioada in care oamenii nici nu-si imaginau ca va exista posibilitatea de a juca poker online la orice ora din zi si noapte, a fost nevoie ca marinarii si calatorii sa duca faima acestui joc in intreaga lume.

In lungile calatorii pe vapor, pokerul devenise asadar principala metoda de relaxare. In acele vremuri, nu existau chintele si culorile, ci doar o pereche sau doua, trei bucati „triplets”, full si careu. Ulterior a aparut si „drawul”, adica inlocuirea cartilor neconvenabile cu altele (decartarea). S-a trecut astfel si la un pachet de carti mult mai gros, de la 20 la 52, ceea ce a facut ca blufurile sa fie mult mai greu de depistat.

Carti din trecut care faceau referire la poker

  • J. Hildreth – Dragoon Campaigns to the Rocky Mountains (1836)
  • Jonathan H. Green – Exposure of the Arts and Miseries of Gambling (1843)
  • Joe Cowell – Thirty Years Passed Among the Players in England and America (1844)
  • Henry F. Anners – Hoyle’s Games (1845)
  • Henry Goerge Bohn – New Handbook of Games (1850)
  • Willium B. Dick – The American card player (1866)
  • Trumps – The Modern Pocket Hoyle (1868)
  • Robert C. Schenck – Rules for Playing Poker (1872)
  • Henry T. Winterblossom – The Game of Draw Poker Mathematically Illustrated (1875)
  • Blackbridge – The Complete Card Player (1875)

Texas Hold’em se apropie de 100 de ani

Texas Hold’em, una dintre cele mai populare versiuni ale jocului de poker, a aparut abia in 1925. Mainile aveau aceleasi valori, insa jucatorii nu mai primeau cinci carti, ci doar doua. Restul de trei erau asezate pe masa cu fata in sus si toti jucatorii le foloseau pentru a-si face propria formatie.

Cele trei carti erau denumite „community cards” si au facut jocul sa fie mult mai complex. Astfel, pokerul a devenit un joc de abilitati. A fost din ce in ce mai complicat sa blufuezi, iar pokerul a devenit si provocare pentru cei inteligenti.

In special in SUA, toata lumea a inceput sa joace Texas Hold’em, indiferent de statutul social sau de varsta.

Incepand cu 1970, pokerul a devenit tot mai popular si in Las Vegas, unde au luat nastere si turneele din cadrul World Series of Poker. Acesta este cel mai vechi festival de poker si se joaca an de an.

1998: Adevarata revolutie abia incepe – Primul turneu de poker online

Popularitatea acestui joc a crescut insa covarsitor din momentul in care a aparut si posibilitatea de a juca poker online. Imaginati-va ca oamenii aveau in calendarul social seara de vineri destinata unui joc de poker intre prieteni. Totul s-a schimbat insa in ultimii ani, de cand pokerul online a devenit un fenomen.

Drumul nu a fost usor, ci a inceput in 1998, cand Planet Poker a devenit prima camera de poker online. Conexiunea se facea prin dial-up, astfel ca accesul era destul de greoi.

Incepand cu 2003 s-a facut un alt pas important pentru ca atunci in SUA s-a difuzat prima partida televizata, sezonul 1 al World Poker Tour.

Si in Romania popularitatea jocului de poker online este in continua crestere. Piata a fost reglementata in 2015, cand legislatia in vigoare a fost schimbata. Tocmai de aceea, e foarte important sa jucati poker doar la cazinourile autorizate.

Se estimeaza ca sunt peste 100 de mii de jucatori de poker online, dar unii dintre ei o fac si in mod profesionist. In 2017, ziarul Libertatea nota ca in Romania sunt 2.000 de jucatori de poker profesionisti, care castigau intre 5 mii si 10 mii de euro pe luna.

Cine a castigat cel mai mare premiu din istoria pokerului?

Inclusiv povestea celui mai mare premiu din istoria pokerului ascunde o poveste interesanta. Asta deoarece omul care a obtinut cel mai mare premiu nu a castigat si turneul!

Episodul pe care vi-l povestim acum s-a petrecut la editia din 2019 a Triton Super High Roller Series.

La start s-au aflat 54 de jucatori cu un buy-in de 1.05 milioane de lire sterline (50 de mii de lire din partea fiecarui jucator au fost donati in scopuri umanitare). Premiile puse in joc s-au ridicat asadar la 54 de milioane de lire sterline, iar castigatorul ar fi urmat sa incaseze 19 milioane de lire sterline.

Totusi, ultimii doi la masa au ramas chinezul Aaron Zang si americanul Bryn Kenney. Cei doi s-au inteles insa sa imparta premiul indiferent cine urma sa castige turneul. In acel moment, Kenny avea de patru ori mai multe jetoane decat Zang, iar intelegerea pe care au facut-o ii aducea un premiu de 16.890.509 de lire sterline, in timp ce Zang primea 13.779.491 de lire sterline.

Dupa ce au facut aceasta intelegere, cei doi au continuat jocul, iar ce a urmat a fost incredibil. Zang a castigat doua maini cruciale si, desi a avut de patru ori mai putine jetoane, a castigat si turneul!

Cei doi au onorat insa intelegerea initiala, iar Kenney a obtinut astfel cel mai mare premiu din istoria pokerului: 16.890.509 de lire sterline, adica aproximativ 20.5 milioane de dolari.

„Am vrut sa castig trofeul, dar este cel mai mare premiu pe care cineva l-a avut vreodata, numarul unu in istorie, pot sa ma mai plang de ceva? Este incredibil!”, a spus Kenney dupa acest eveniment, citat de Triton Series.

Turneul cu cele mai mari premii din istoria pokerului

Pare surprinzator, in conditiile in care pokerul se afla intr-o continua ascensiune, dar turneul cu cele mai mari din istorie dateaza tocmai din 2006. Este vorba despre Main Event-ul World Series of Poker (WSOP), care le-a oferit premii totale jucatorilor in valoare de 82.512.162 de dolari.

S-au inscris in total 8.773 de jucatori, iar castigator a fost americanul Jamie Gold, care a primit 12 milioane de dolari, o suma colosala in acele vremuri.

Topul turneelor cu cele mai mari premii este urmatorul:

  1. 2006 WSOP Main Event – $82,512,162 – castigat de Jamie Gold (12.000.000 de dolari)
  2. 2019 WSOP Main Event – $80,548,600 – castigat de Hossein Ensan
  3. 2018 WSOP Main Event – $74,015,600 – castigat de John Cynn
  4. 2010 WSOP Main Event – $68,799,059 – castigat de Joanthan Duhamel
  5. 2017 WSOP Main Event – $67,877,400 – castigat de Scott Blumstein

Cine a disputat cel mai lung joc de poker?

Recordul mondial pentru cel mai lung joc de poker il detine Phil Laak, cel care, pe 8 iunie 2010, a jucat peste 115 ore la cazinoul Bellagio din Las Vegas, in cadrul World Series of Poker. Precedentul record data din 2004 si era detinut de Larry Olmsted, cu 72 de ore si 2 minute la massa de poker.

„Wow, 115 ore, ar trebui sa fiu examinat la cap! Sunt cu adevarat bolnav!”, a exclamat Phil Laak dupa ce a doborat recordul.

Lui i s-a permis o pauza de cinci minute la fiecare ora jucata. De asemenea, putea cumula pauzele in cazul in care prefera sa sara peste cate una. Laak a sustinut ca nu a consumat cafeina sau energizante, dar si-a luat o pauza de 30 de minute pentru a dormi.

Pe durata celor 115 ore petrecute la masa, Laak a avut alaturi un nutritionist ce i-a creat un meniu personalizat. A primit mancare la fiecare 5 ore si s-a pregatit intens din timp pentru acest moment, renuntand la duciuri si la mancarurile grase.

Ce este pokerul pentru noi, cei din prezent?

Indiferent de nivelul la care suntem, un joc de poker reprezinta tot timpul o metoda buna de relaxare. Pokerul nu mai este de mult un joc de noroc, ci un mod de a-ti stimula atentia.

In plus, pokerul online a devenit un fenomen international, iar in Romania exista numeroase cazinouri care ofera posibilitatea de a participa la turnee. Agentiile din topul cazinourilor online va ofera si bonusuri de bun venit!

Unde poti juca poker in online pe bani reali?

Daca este inteles si practicat cu atentie jocul de poker iti poate aduce castiguri frumoase fara investitii prea mari. Marile agentii de cazino din Romania au si sectiune de Poker cu aplicatie dedicata pentru laptop sau dispozitivele mobile. In online ai o multime de turnee la care te poti inscrie cu sume foarte mici, sau daca ai noroc vei gasi chiar si mese promotionale la care participarea este gratuita. Interesant este ca la poker nu joci practic impotriva caselor de pariuri, ci joci impotriva altor jucatori ceea ce face sa depinde doar de tine rezultatele bune sau rele pe care le vei inregistra.

„Kid Poker” Daniel Negreanu, cel mai popular jucator de poker din lume

La 45 de ani, canadianul cu origini romane Daniel Negreanu are in spate o cariera de jucator de poker de aproximativ 30 de ani, in urma careia a acumulat peste 50 de milioane de dolari. Nu detine recordul in aceasta privinta, insa multi il considera cel mai popular jucator din istoria pokerului. Nici nu prea avea cum sa fie altfel, deoarece Negreanu este un tip mereu cu zambetul pe buze, carismatic si vorbaret, insa concentrat 100% la tot ceea ce se intampla la mesele de joc.

  • Daniel s-a nascut pe 26 iulie 1974 in Toronto (Canada), la 7 ani dupa ce parintii sai au emigrat din Romania si a inceput sa joace poker in jurul varstei de 15 ani.
  • Este singurul jucator din istoria pokerului care a fost ales de doua ori „Cel mai bun jucator al lumii” – in anii 2004 si 2013
  • A fost inclus in „Hall of fame” (poker) in 2014
  • De-a lungul timpului, Negreanu a lucrat pentru Wynn Las Vegas sau Poker Mountain, insa a devenit celebru ca si ambasador al uriasului brand PokerStars, intre anii 2007 si 2019. Mai mult decat atat, Negreanu a participat la nenumarate showuri de televiziune, a publicat carti, articole dar si tutoriale video cu lectii de poker.
  • Daniel Negreanu s-a casatorit pe 17 mai 2019 cu Amanda Leatherman, femeie alaturi de care mai traise o poveste de dragoste cu aproape 10 ani in urma.

Cele mai importante trofee ale lui Daniel Negreanu

World Series of Poker (WSOP): 6 bratari, 36 de Mese Finale, de 103 ori in bani

  1. 1998 WSOP – 2.000 $ Pot Limit Holdem, 169.460 $
  2. 2003 WSOP – 2.000 $ S.H.O.E., 100.440 $
  3. 2004 WSOP – 2.000 $ Limit Holdem, 169.100 $
  4. 2008 WSOP – 2.000 $ Limit Holdem, 204.874 $
  5. 2013 WSOP Asia-Pacific – 10,000 AUD (dolari australieni) No Limit Hold’em Main Event, 1.038.825 AUD
  6. 2013 WSOP Europa – 25,600 € High Roller No Limit Holdem, 725.000  €

World Poker Tour (WPT)

  1. 2004 WPT – 10.000 $ Borgata Poker Open, 1.009.100 $
  2. 2004 WPT – 15.000 $ Five Diamond World Poker Classic, 1.795.218 $

Spring Championship of Online Poker (SCOOP) 2013 – 5.200 $ PL Omaha (6 max) 216.000 $

World Championship of Online Poker (WCOOP) 2016 – 2.100 $ HORSE Championship 200.000 $ GTD, 61.865 $

Phil Hellmuth „The Poker Brat”, jucatorul cu cele mai multe bratari WSOP

In lumea pokerului, bratarile WSOP reprezinta, pastrand totusi proportiile (se acorda 70-80 de bratari pe an si doar 24 de statuete), cam ceea ce inseamna premiile Oscar in domeniul cinematografiei.

Ca atare, cele 15 bratari WSOP castigate de americanul Phil Hellmuth (nascut pe 16 iulie 1964) intre anii 1989 si 2018 l-au plasat pe acesta in topul celor mai cunoscuti jucatori de poker din lume, cu un record greu de egalat. In ceea ce priveste castigurile financiare din poker, Hellmuth este undeva pe locul al 12-lea, cu peste 21.5 milioane $.

De mentionat ar fi faptul ca Hellmuth este extrem de temperamental, fiind poreclit „The Poker Brat” – „Copilul razgaiat al pokerului” din cauza nenumaratelor ciocniri verbale cu alti jucatori.

Printre „victimele” acestuia se numara si romanul Cristian Dragomir care a iesit insa invingator pe toate planurile la una din mainile jucate impotriva lui Hellmuth la Main Eventul WSOP 2008. Urmareste video-ul de mai jos pentru a vedea cum l-a facut Cristian pe Hellmuth sa-si iasa din minti intr-o mana T4 diamonds vs. AK offsuited.

La turneele WSOP, cele mai importante evenimente din lumea pokerului, la care se inscriu sute sau chiar mii de participanti, Phil Hellmuth se poate lauda cu 52 de Mese Finale si 109 ITM (In The Money, pe locurile platite).

Cele 15 bratari WSOP castigate de Phil Hellmuth

  • 1989: $10,000 No Limit Hold’em World Championship, 755.000 $
  • 1992: $5,000 Limit Hold’em, 168.000 $
  • 1993: $1,500 No Limit Hold’em, 161.400 $
  • 1993: $2,500 No Limit Hold’em, 73.000 $
  • 1993: $5,000 Limit Hold’em, 138,000 $
  • 1997: $3,000 Pot Limit Hold’em, 204.000 $
  • 2001: $2,000 No Limit Hold’em, 316.550 $
  • 2003: $2,500 Limit Hold’em, 171.400 $
  • 2003: $3,000 No Limit Hold’em, 410.860 $
  • 2006: $1,000 No Limit Hold’em Rebuy, 631.863 $
  • 2007: $1,500 No Limit Hold’em, 637.254 $
  • 2012: $2,500 Seven-Card Razz, 182.793 $
  • 2012: (Europa) €10,450 No Limit Hold’em Main Event, 1.022.376 €
  • 2015: $10,000 Seven-Card Razz, 271.105 $
  • 2018: $5,000 No Limit Hold’em, 485.082 $

Chris „Jesus” Ferguson: 6 bratari WSOP, 80 milioane $ din poker

La 57de ani, Chris Ferguson se poate mandri cu o cariera fabuloasa in lumea pokerului, fiind pe locul 3 in topul castigurilor si avand in vitrina 6 bratari WSOP, la fel ca si Daniel Negreanu. Ferguson a fondat (alaturi de alti oameni de afaceri) in 2004 celebrul site de poker Full Tilt.

Chris Ferguson este renumit si pentru faptul ca putea arunca atat de rapid cartile de joc, incat reusea sa taie cu ele morcovi, banane si alte fructe sau legume.

Scolit la University of California Los Angeles, Ferguson se descurca exceptional la matematica si calculatoare, insa este si un foarte bun dansator, asa cum a demonstrat-o la diferite evenimente. Cei care i-au fost alaturi la mesele de poker spun ca Ferguson putea calcula rapid Pot Odds pentru fiecare mana jucata, abilitatea extrem de folositoare pentru un jucator de poker.

Cele 15 bratari WSOP castigate de Chris Ferguson

  • 2000 $2,500 Seven-Card Stud, 151.000 $
  • 2000 $10,000 No Limit Texas Holdem World Championship, 1.500.000 $
  • 2001 $1,500 Omaha Hi-Lo Split Eight or Better, 164.735 $
  • 2003 $2,000 Omaha Hi-Lo Split Eight or Better, 123.680 $
  • 2003 $2,000 1/2 Limit Hold’em – 1/2 Seven Card Stud, 66.220 $
  • 2017 (Europa) €1,650 Pot Limit Omaha Hi-Lo 8 or Better, 39.289 €

De la 0 la 10.000 $?

Nu doar bratarile WSOP i-au adus faima lui Chris Ferguson, ci si misiunea „De la zero la 10.000 $” inventata de acesta, misiune care a inspirat o intreaga generatie de jucatori. In 2006, Ferguson si-a propus public sa ajunga de la 0 la 10.000 $ din poker.

  • Abia dupa cateva saptamani de freeroluri (turnee fara taxa de intrare, insa cu premii in bani), a reusit sa castige 2 $
  • Urmatoarele 3 zile s-a gandit ce ar trebuie sa joace pentru a avea sansele cele mai mari sa-i inmulteasca. In cele din urma, a ales sa joace No Limit Holdem Cash 5centi/10centi dar, avand bani doar de un buy-in, a ramas rapid din nou fara bani
  • Dupa alte cateva zeci de freeroluri, Ferguson a adunat 22 $ si a inceput sa joace turnee MTT (Multi Table Tournaments) cu buy-in de 1$. Momentul magic a fost acela in care a reusit sa castige 104$, clasandu-se pe pozitia secunda la un turneu.
  • Un an si jumatate mai tarziu, Ferguson reusea sa ajunga la 28.000 $, insa planul initial nu fusese respectat (de la 0 la 100 $ in 6 luni si de la 100 la 10.000 $ in alte 6 luni)

Top jucatori cu cele mai mari averi din poker

  1. Dan Bilzerian –150 milioane $
  2. Phil Ivey – 100 milioane $
  3. Chris Ferguson – 80 milioane $
  4. Doyle Brunson – 75 milioane $
  5. Daniel Negreanu – 50 milioane $
  6. Fedor Holz – 32.5 milioane $
  7. Patrik Antonius – 30 milioane $
  8. Antonio Esfandiari – 27 milioane $
  9. Jennifer Tilly – 25 milioane $
  10. Phil Laak – 20 milioane $
Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT