Fiecare jucător de poker își dorește să își îmbunătățească stilul de joc. Progresul este cuantificat prin intermediul rezultatelor obținute. Profesioniștii din poker recunosc că un rol important în evoluția lor l-a reprezentat studiul. Fă-ți timp pentru a creiona un plan de studiu personalizat pentru poker și, cu siguranță, rezultatele nu se vor lăsa așteptate!
De ce este necesar un plan personalizat de studiu pentru poker
Să înțelegi jocul de poker este foarte important, dar fără studiu rezultatele nu vor fi cele așteptate. Studiind jocul de poker îți vei putea îmbunătăți strategia, vei identifica și repara fisurile din aceasta, vei învăța să identifici și să exploatezi slăbiciunile adversarilor și vei înregistra progresul scontat.
Dacă procesul de studiu nu este bine canalizat și nu vei dezvolta o anumită rutină, te vei confrunta cu momente de plictiseală și frustrare. O analiză a jocului îți va confirma că vei repeta aceleași greșeli și că presiunea competiției va fi greu de gestionat.
Scopul studiului în poker este ca, pe baza proceselor de analiză a mâinilor și a procesului de luare a deciziilor, atât personale, cât ale adversarilor, să dezvoltăm noi abilități care să ne permită să adaptăm strategia în funcție de condițiile de la masa de joc.
Crearea unui plan personalizat de studiu pentru poker
Sunt atât de multe aspecte ale jocului de poker care trebuie evaluate și îmbunătățite încât structurarea unui plan de studiu pentru poker poate fi un proces dificil.
În parcurgerea acestui proces trebuie să ții cont de abilitățile pe care dorești să le dezvolți, identificarea abilităților pe care le controlezi mai puțin sub presiune și stabilirea priorităților.
Pașii care trebuie parcurși pentru a stabili un plan de studiu personalizat pentru poker
Pentru a te ajuta să dezvolți un plan de studiu personalizat, am pregătit un material cu 6 pași. Fără a avea pretenția că strategia propusă este singura sau că rezultatele ei vor fi 100% sigure, putem garanta că va economisi mult din timpul tău, dar și că va fi eficientă.
Pasul 1. Identifică fisurile din strategia de joc
Multe dintre principiile din viață se aplică la poker. Un concept economic cunoscut sub numele Principiul Pareto afirmă că 80% din rezultatele obținute sunt urmarea a doar 20% din acțiunile întreprinse. Acesta este valabil și la jocul de poker.
Prin urmare, pentru a-ți îmbunătăți rezultatele, trebuie să identifici punctele în care nu te descurci foarte bine. Acest lucru este posibil printr-o analiză obiectivă a statisticilor tale. Pentru a fi sigur că prelucrezi corect, poți apela la un antrenor.
Pasul 2. Obiectivele realizabile cresc încrederea
După identificarea problemelor din joc trebuie să cauți și modalitățile prin care le poți remedia. Pentru a creiona planul personalizat de studiu trebuie să realizezi ce cunoștințe și abilități sunt necesare pentru a scăpa de inexactitățile din joc.
Ideile pot deveni obiective de învățare. Acestea trebuie organizate în etape realizabile al căror scop este îmbunătățirea strategiei și depășirea limitei 80-20. Etapele descriu modul în care poți ajunge la obiectivul principal. Rezultatele se văd în cunoștințele și abilitățile dobândite la finalul proiectului.
Obiectivele pe care ți le stabilești trebuie să fie pași mici, clari și ușor realizabili. Atingerea obiectivelor îți va mări încrederea în abilitățile tale și te va face să te simți mai confortabil la masa de joc. Exemple de obiective de învățare pot fi: cum să utilizezi continuation bet cât mai eficient, apărarea big blind-ului sau mâinile de start care merită jucate la poker cash. La finalul studiului, trebuie să fii pregătit să iei cele mai bune decizii în fiecare situație.
Pasul 3. Alege subiectul de studiu
Deschiderea listei cu problemele identificate în jocul tău de poker trebuie urmată de o prioritizare a acestora. În fruntea listei trebuie plasate doar cele pentru care știi că este o mare nevoie de îmbunătățire și care pot influența rata de câștig.
În stabilirea priorităților contează și experiența ta de jucător. Dacă ești la început, este mai important să înveți să joci mâinile puternice sau să îți valorifici poziția la masa de joc decât să studiezi strategia check-raise sau cum să tragi o cacealma.
Pasul 4. Selectează materialele de studiu
Următoarea etapă în planul personalizat de studiu pentru poker o reprezintă alegerea materialului de studiu. Din fericire ai la dispoziție o mare varietate de surse de informare: cursuri în format electronic, cărți, articole, videoclipuri, podcasturi. Unul dintre trenduri este să urmărești stream-uri de poker, dar în acest caz informația nu este organizată.
Alegerea materialelor se poate dovedi dificilă, dar analizându-le superficial poți să îți dai seama care dintre ele ți se potrivesc cel mai bine. Studiul aprofundat trebuie să vizeze cel mult 2-3 materiale care pot fi completate mai târziu cu alte surse.
Pasul 5. Stabilește timpul alocat studiului pentru fiecare obiectiv și un program
Este foarte important să îți gestionezi bine timpul alocat studiului. Această problemă ar dispărea dacă ai opta pentru un antrenor. În cazul în care faci totul pe cont propriu, trebuie să ții seama de timpul pe care îl ai la dispoziție, dar și să estimezi corect cât va dura studiul.
Când ai doar 3 ore libere pe săptămână, iar timpul de studiu este estimat la 12 ore, trebuie să îți rezervi 4 săptămâni pentru a atinge obiectivul. Dacă programul tău este mai relaxat, îți poți fixa un orizont în timp. Spre exemplu, același studiu vrei să îl finalizezi în 2 săptămâni. Asta înseamnă ca va trebui să aloci 6 ore săptămânal pentru studiu personalizat pentru poker.
Întocmirea unui calendar pentru atingerea obiectivelor poate fi de asemenea util. Acesta va conține tema de studiu, perioada alocată, zilele săptămânii și instrumentele utilizate pentru studiu (ateliere, ședințe de coaching sau întâlniri cu prieteni care împărtășesc pasiunea pentru poker). Finalizarea fiecărui obiectiv de studiu îți va da încrederea necesară pentru a continua.
Paul 6. Adaptează programul de studiu personalizat pentru poker
Este posibil ca pe parcursul studiului să îți dai seama că materialele selectate nu sunt ceea ce trebuie sau că timpul alocat este insuficient. Este drept că respectarea programului te-ar face să te simți confortabil în demersul tău, dar nimic nu este bătut în cuie. Poți schimba în orice moment materialul de studiu sau timpul alocat acestuia, atâta timp cât rămâi focusat pe atingerea obiectivului principal.
Nu în ultimul rând, pentru a evalua progresul în jocul de poker poți testa abilitățile și cunoștințele dobândite pe platformele de poker online licențiate în România, disponibile 24 de ore din 24.
Numele meu este Bîrlan Marco și activez în sfera content writing-ului de peste 8 ani. Cu ajutorul experienței acumulate în domeniul jocurilor de noroc, pun la dispoziția cititorilor Cazino365 materiale cu ajutorul cărora pot fi ghidați zilnic. De la știri din industrie, ghiduri practice sau editoriale, în comunitatea noastră ai ocazia de a juca cu cele mai valoroase informații!