
De-a lungul anilor s-au făcut nenumărate demersuri în ideea de a ajuta la buna funcționare a jocurilor de noroc. De acest aspect se ocupă în prezent Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care are mare grijă de drepturile jucătorilor. Fie că ești nou în lumea jocurilor de noroc, fie că ai vechime în domeniu, este important să știi care sunt drepturile tale dar și cum ți le poți proteja pe baza unor reclamații ONJN.
Așadar, în acest material voi încerca să acopăr cât mai multe informații, iar în acest mod vei știi când e cazul să înaintezi o reclamație la ONJN, unde poți trimite una sau ce trebuie să cuprinzi în aceasta.
Introducere în Reglementarea Jocurilor de Noroc
Piața jocurilor de noroc este activă de multă vreme pe teritoriul României și funcționează în țară fie tradițional, în săli, fie la distanță, pe platformele online. Aceasta a început să fie reglementată în anul 2009, primele măsuri fiind luate prin intermediul OUG nr. 77/24.06.2009. Patru ani mai târziu, în anul 2013, a fost înființat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, care, de atunci și până în prezent se ocupă organizarea și exploatarea jocurilor de noroc la nivelul țării noastre.
Funcționarea ONJN
Înainte de a discuta despre modul în care poți adresa reclamații ONJN, trebuie să vorbim puțin despre această instituție. Ce este, cu ce se ocupă și cum te poate ajuta? Ei bine, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este o organizație care se află în subordinea Ministerului Finanțelor Publice și îndeplinește mai multe funcții.
Mai exact, ONJN autorizează și monitorizează jocurile de noroc de pe piața din România, iar în acest mod încurajează jocul responsabil, protejează jucătorii și previne diferite activități ilegale precum furturi, fraude sau spălare de bani.
În prezent, orice operator de jocuri de noroc are nevoie de o licență pentru a funcționa în legalitate pe teritoriul României. Evident, licențele pot fi obținute la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, iar acestea sunt de trei tipuri: Clasa I, Clasa II și Clasa III.
De exemplu, casele de pariuri și cazinourile online operează în baza unor licențe de Clasa I, acestea având un termen de valabilitate de până la 10 ani. Pentru a putea obține o licență, operatorul trebuie să respecte cerințele impuse de ONJN, iar odată cu achiziționarea acesteia trebuie să respecte și normele jocului responsabil.
Procedura de Rezolvare a Problemelor
Dacă la un moment dat ai întâmpinat o situație neplăcută, fie într-o sală de jocuri, fie pe o platformă online, iar discuția cu un reprezentant sau cu cineva din echipa de suport nu a fost de ajutor, cea mai bună opțiune ar fi să apelezi la ONJN. Ca să înțelegi mai bine, orice înseamnă jocuri de noroc în România trece prin ONJN, iar pe lângă faptul că autorizează și monitorizează jocurile de noroc, are și rol mediator între jucători și casele de pariuri/cazinouri.
Ce se întâmplă atunci când adresezi o reclamație la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc? Ei bine, această instituție va contacta operatorul pe care l-ai reclamat și va căuta cea mai bună variantă pentru soluționarea problemei tale. Ideea e că trebuie să și existe o situație reală, în care tu să fii cel nedreptățit.
Acum să nu te gândești că dacă ai avut o sesiune ghinionistă și ai pierdut destul de mult, cei de la ONJN îți vor restitui banii. Vorbim totuși de probleme serioase, precum încălcarea drepturilor jucătorilor, nerespectarea termenilor și condițiilor sau chiar expunerea datelor personale.

Informații și suport ONJN
Bun, acum că ai aflat că poți adresa reclamații ONJN atunci când ai probleme, cel mai probabil te întrebi prin ce mod o poți face. Pe site-ul acestei instituții există o secțiune de contact, unde găsești foarte clar modalitățile prin care poți înainta o reclamație. Ca să îți ușurez misiunea, îți voi arăta principalele modalități prin care poți lua legătura cu echipa de suport ONJN:
- Telefon: 031.225.6202
- E-mail: relatii.publice@onjn.gov.ro și office@onjn.gov.ro
- Direct la sediul ONJN
Unde poți adresa o reclamație și ce trebuie să cuprindă?
Dacă ești convins că un operator te-a nedreptățit și dorești soluționarea problemei prin intermediul unei reclamații ONJN, atunci trebuie să știi ce ai de făcut pentru ca sesizarea ta să ajungă unde trebuie.
Mai exact, trebuie să completezi o petiție, care se poate depune:
- la registratura instituției: Calea Victoriei nr. 9, Sector 3, București, cod postal 030022;
- prin poștă la adresa: Calea Victoriei nr. 9, Sector 3, București, cod postal 030022;
- online la adresa www.portal.onjn.gov.ro, secțiunea “Petiție online” sau direct pe site-ul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, secțiunea Portal, subsecțiunea Petiții online: http://portal.onjn.gov.ro
În reclamația ONJN trebuie să fii cât mai specific, încât problema ta să fie identificată și, totodată, soluționată cât mai repede. Uite mai exact ce informații trebuie să cuprinzi într-o reclamație:
Pentru sălile de jocuri tradiționale
- Numele și prenumele
- Datele de contact (adresă, e-mail, număr de telefon)
- Denumirea sălii de jocuri/pariuri și adresa acesteia
- Aparatul la care ai jucat, dacă este cazul
- O copie sau o fotografie a biletului/biletelor de joc, dacă reclamația vizează o agenție de pariuri
Pentru jocurile de noroc online
- Numele și prenumele din buletin
- Detaliile de contact pe care le-ai introdus în procesul de înregistrare a contului de joc
- Denumirea platformei de jocuri de noroc (de preferat și link-ul acesteia)
- Adresa de e-mail folosită la înregistrarea pe platforma respectivă
- Username-ul sau ID-ul de utilizator
- Data la care ai întâmpinat problema
- Alte detalii pe care le consideri importante, cum ar fi: eventuala corespondență purtată cu reprezentanții site-ului respectiv, capturi de ecran, etc.

Reclamații jocuri de noroc – când merită să faci o sesizare?
E un loc și un timp pentru toate, așa că nu te apuca să arunci cu reclamații ONJN în stânga și în dreapta ori de câte ori ai o problemă. Trebuie să știi că este de datoria ta să cunoști politica operatorului de jocuri de noroc la care participi. Abia atunci îl vei putea învinge cu propriile sale reguli.
Cu alte cuvinte, merită să faci o reclamație doar în momentul în care ești cu adevărat nedreptățit, iar ca să îți faci o idee mai clară, îți voi da câteva exemple de situații în care merită să faci o sesizare.
Contul tău a fost blocat fără motiv
Contul tău de joc va fi închis doar în două situații: atunci când alegi tu să îl închizi sau atunci când operatorul online consideră că ai încălcat regulile. Termenii și condițiile trebuie respectate atât de jucător, cât și de operator.
Așadar, dacă agenția de pariuri sau cazinoul observă ceva suspect, are dreptul să îți închidă contul, însă dacă nu o face în baza unui motiv întemeiat, trebuie să îți pui un semn de întrebare. Dacă ești convins că nu ai încălcat nicio regulă, iar operatorul refuză să îți redeschidă contul, atunci trebuie să te adresezi Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.
Condițiile de bonusare nu au fost respectate
Este extrem de important ca de fiecare dată să verifici termenii și condițiile bonusurilor disponibile pe platforma unui operator online. În acest mod vei știi exact ce rulaj presupune bonusul respectiv, ce limite de câștig există sau ce restricții de miză implică.
De exemplu, dacă ai activat un bonus de 100% la depunere, iar tu nu ai primit banii sau ai primit doar o parte din aceștia, este clar că nu au fost respectate condițiile bonusului respectiv. Probabil că nu vei întâlni o astfel de situație, însă oricând sesizezi o eroare de acest gen, adresează-te echipei de suport mai întâi de toate. În cazul în care nu se găsește nicio rezolvare, poți înainta o reclamație ONJN.
Probleme cu privire la tranzacții (depuneri/retrageri)
De-a lungul timpului au existat nenumărate probleme cu privire la tranzacții, fie că vorbim de depuneri, fie că vorbim de retrageri. În întreaga mea experiență am întâmpinat câteva situații, însă, din fericire, acestea s-au rezolvat rapid, fără să fie nevoie să fac o reclamație la ONJN.
Se poate întâmpla ca platforma operatorului online să se confrunte cu unele probleme tehnice în momentul în care faci o tranzacție. Așadar, în cazul în care nu primești banii în cont după o depunere sau vreo retragere de-ale tale nu se procesează, este indicat ca mai întâi să iei legătura cu echipa de suport. Dacă observi că nu primești răspunsuri satisfăcătoare sau pur și simplu rezolvarea întârzie să apară, atunci fă o reclamație către ONJN.
Concluzii
Acum că ai aflat cum poți înainta reclamații ONJN, nu înseamnă că trebuie să o faci ori de câte ori întâmpini o problemă. Îți garantez că operatorii online licențiați de pe piața din România fac tot posibilul pentru a le oferi jucătorilor cea mai bună experiență.
Pot exista situații în care neplăcerile sunt cauzate de diferite erori minore, iar acestea se pot rezolva foarte simplu prin intermediul echipei de suport. Fie că joci la o sală offline, fie că joci online, atunci când ai ceva de reclamat, îți recomand să discuți mai întâi cu un reprezentant. În cazul în care nu găsești o rezolvare și simți că ai dreptate, abia atunci merită să adresezi o reclamație la ONJN.

Salutare tuturor! Numele meu este Boară Mircea Marius. Vă urez distracție plăcută pe platformele companiei în calitate de Content Manager și Redactor la Tipzor Media. Sunt absolvent al Facultății de Litere și Istorie din Craiova – specializarea Română/Engleză (promoția 1998) și lucrez pentru compania Tipzor Media din anul 2016, fiind cel mai vechi membru al echipei.
Fie că vorbim de fotbal, biliard, rummy, poker, sloturi, ruletă sau blackjack, pot spune că sporturile și jocurile de noroc au făcut mereu parte din „colecția” personală de hobby-uri. Astfel, de-a lungul anilor, am ajuns la un nivel de expertiză care să îmi permită să realizez tutoriale, articole, recenzii și alte materiale dedicate jocurilor de noroc, materiale care te pot ajuta să devii un jucător mai bun și, cel mai important, unul responsabil.