
Jocul de remi este una dintre cele mai populare modalități de a socializa printre români. Mult timp, el era nelipsit din bagajele pentru vacanță. Remi reprezintă un mod plăcut de a petrece timpul și, în același timp, trezește competitivitatea dintre jucători.
Cum a apărut jocul de Remi?
În 1978, Epharim Hertzano, un evreu născut în România și stabilit în Palestina, a înființat prima companie care a produs jocuri de Remi. Totodată el a lansat și cartea „Official Rummikub Book”, un ghid despre regulile acestui joc. Se pare că ideea i-a venit după ce autoritățile comuniste din România au interzis jocurile de cărți.
Jocul de remi este o combinație între jocul de rummy, foarte popular în Mexic (învinșii plăteau o sticlă de rom învingătorilor), și Mahjong, un joc foarte popular în Asia.
Jocul de remi este constituit din 106 pietre pe care sunt inscripționate suite de la 1 la 13 în 4 culori: roșu, galben, albastru și negru. Fiecare piatră este în dublu exemplar. Suplimentar, sunt adăugați 2 Jokeri care pot să înlocuiască orice carte în timpul jocului. 4 table de lemn sunt atașate pentru a susține piesele fiecărui jucător.
Cum se joacă Remi?
Remi se joacă de către 2, 3 sau 4 jucători. După ce pietrele se amestecă, sunt adunate în grămezi de câte 7 piese. O piesă rămâne stingheră. Ea este atuul. Jucătorul care „face” pietrele dezvăluie atuul, numără grămezile până la numărul indicat de atu, desprinde prima piesă din grămadă și o înlocuiește cu atuul. Piesa eliberată este adăugată grămezii următoare, iar grămezile sunt distribuite, începând cu jucătorul din dreapta.
După ce sunt distribuite grămezile, jucătorii pot schimba duble între ei. Trebuie să știi că o dublă mică (2-9) se poate schimba doar cu o dublă mică, iar una mare (10-13) doar cu o dublă mare. Având 15 piese, jucătorul din dreapta celui care împarte grămezile deschide jocul plasând o piesă cu fața în sus. Jucătorul care urmează are posibilitatea să ridice piatra aruncată de predecesor sau poate lua o carte din grămadă, după care trebuie să dea o piesă jos.
Scopul jocului este să creezi combinații cu 14 dintre piese, iar cu a 15-a să închizi. Combinațiile posibile sunt „suite” și „terțe”. Suitele sunt combinații de piese de aceeași culoare cu numere consecutive. Trebuie să știi că 1 poate fi așezat atât înainte de 2 și 3, cât și după 12 și 13. Jokerul poate fi plasat oriunde într-o combinație. Terțele sunt combinații de piese cu același număr, dar de culori diferite. Acestea pot avea 3 sau 4 piese, în timp ce suitele pot avea de la 3 la 14 piese. Poți închide doar cu suite sau doar cu terțe.

Remi clasic vs remi etalat – ce variantă îți place mai mult?
Printre jucătorii români sunt populare două forme de remi: clasic și etalat. Remi clasic este cel în care jucătorul închide pe tablă, în timp ce remi etalat se joacă cu combinațiile expuse pe masa de joc. Remi clasic este mai puțin restrictiv. Poți forma orice fel de combinații. El se poate juca doar până închide cineva sau pe puncte (mai puțin folosită).
Combinații de închidere în Remi clasic:
- Simplu – se formează combinații fără restricții – 50 puncte
- Bețe – se închide cu 4 terțe, două cu 4 piese și 2 cu 3 piese – 100 puncte
- Mozaic – se completează o combinație de la 1 la 1 în care primele și ultimele 4 piese trebuie să aibă cele 4 culori. Celelalte trebuie să aibă culori diferite, indiferent de cum sunt combinate acestea. Cele două piese de 1 trebuie să aibă și ele culori diferite – 150 de puncte
- Bicolor – trebuie să închizi cu suite de doar două culori sau cu o singură suită cu piese intercalate în două culori – 200 puncte
- Monocolor – toate combinațiile de pe tablă să aibă o singură culoare -250 puncte
Toate jocurile închise cu Joker vor avea punctajul dublat.
Remi etalat are reguli puțin diferite:
- Jucătorul care deține atuul primește 50 de puncte dacă îl anunță înainte de a începe jocul.
- Piesa aruncată de primul jucător nu poate fi utilizată
- Poți lua piatră de la jucătorul din stânga doar dacă te etalezi.
- Etalarea este posibilă doar dacă deții o suită, iar valorile pieselor depășesc 45.
- Piesele de la 2 la 9 au valoarea 5
- Piesele de la 10 la 13 au valoarea 10
- La etalare, „1” folosit în suite de genul 1-2-3 are valoarea 5, iar în suite de genul 12-13-1 are valoarea 10. La final, valoarea sa va fi 25, indiferent de combinație.
- Jokerul valorează 50 de puncte.
- În prima rundă nu se poate etala nimeni.
- Nu poți etala toate piesele într-o singură mână.
- După ce s-a etalat, un jucător poate rupe șirul de piese decartate de la piesa cu care poate forma o combinație cu alte 2 piese de pe tablă.
- Nu poți rupe șirul în turul în care te etalezi.
- Începând cu turul următor celui în care te-ai etalat poți să lipești piese la combinațiile celorlalți jucători care s-au etalat.
- Un Joker plasat într-o suită poate fi înlocuit cu condiția de a fi folosit în aceeași rundă pentru a forma o combinație.
- Un joker aflat într-o terță de 3 piese poate fi înlocuit cu condiția să deții cele două piese care completează terța și să formezi o nouă combinație în aceeași rundă.
- Orice Joker schimbat va avea valoarea piesei pe care o substituie în noua combinație.
- Un jucător care dorește să închidă pe tablă trebuie să anunțe în primele 3 mâini.
- Jucătorii anunță când mai au doar 3 piese pe tabă. Dacă nu fac acest lucru sunt penalizați cu 100 de puncte.
- Nu poți rupe șirul dacă nu ai cel puțin 3 piese pe tablă.
- Jocul se termină când un jucător rămâne cu o singură piesă.

Punctajul la remi etalat
- Jucătorul care închide jocul primește 50 de puncte.
- Punctele din combinațiile etalate și cele ale pieselor lipite la combinațiile altor jucători se cumulează.
- Ceilalți jucători de la masă scad din punctele din combinații punctele pieselor cu care rămân pe tablă.
- Dacă un jucător închide cu Joker, punctajul se dublează la fiecare jucător.
- Câștigurile și pierderile se dublează când atuul este „1” sau Joker.
- Jucătorul care nu se etalează primește „-100” puncte.
- Jucătorii care închid pe tablă primesc 250 de puncte pentru joc simplu, 250 de puncte pentru joc doar cu terțe, 300 de puncte pentru mozaic, 350 de puncte pentru bicolor și 400 de puncte pentru monocolor.
Sfaturi și strategii la remi clasic
Remi clasic se poate juca pe puncte, dar în anumite comunități punctele pot fi înlocuite cu bani. Premiile sunt următoarele
- X – pentru închidere cu Jokerul în formație
- 2X – pentru închidere fără joker
- 3X – pentru închidere cu Joker și celălalt Joker în formație
- 4X – pentru închidere cu Joker pe liber
- 8X – la „PAS” – închidere cu Joker pe liber și al doilea Joker aruncat.
La „PAS” se aplică unele reguli suplimentare:
- Poți juca „PAS” doar dacă deții ambii Jokeri și decartezi unul dintre ei.
- Doar cel care pasează jokerul are voie să ia carte de jos.
- Ceilalți jucători vor „trage” piese doar din grămezi.
- Jucătorului din stânga i se poate înjumătăți plata pentru „carotă” – se rupe de la joc și decartează piese care nu-i trebuie adversarului.
Pentru a obține performanțe cât mai bune în acest joc, trebuie să fii foarte atent, să reții piesele eliminate din joc, să intuiești combinațiile altor jucători, în funcție de piesele la care ai acces, să arunci piesele cu care nu poți completa combinații și să dai joc piese care să nu-l ajute prea tare pe cel din dreapta ta. Spre exemplu, dacă acesta a anunțat că are atuul, să zicem 3 de roșu, iar de la tine ia un 4 roșu, dacă ai piesele 2 roșu, 6 roșu sau 7 roșu, este indicat să le blochezi pe tablă.
Sfaturi și reguli pentru remi etalat
În cazul jocului de remi etalat, atenția este esențială, dar, întrucât un număr mare de piese sunt vizibile, nu la fel de decisivă ca la remi pe tablă. Unele reguli te vor ajuta să te etalezi frecvent și să devii un jucător mai bun:
- La începutul jocului păstrează toate piesele cu valoare „10” sau „1”. Includerea acestora în combinații te poate ajuta să te etalezi mai repede.
- Nu decarta piese cu valoare mare în fazele incipiente ale jocului pentru a nu ajuta jucătorul din dreapta să se etaleze.
- Ruperea șirului este o soluție bună doar în anumite situații. Evaluează corect momentul în care dorești să rupi șirul!
- Lipește la timp piesele tale la combinațiile etalate ale altor jucători.
- Aruncă piesele valoroase atunci când simți că jocul se apropie de final.
Ce variantă a jocului te încântă mai mult – clasic sau etalat? Învață de aici reguli și strategii pentru amândouă și distrează-te împreună cu prietenii și familia.

Salut! Numele meu este Chiriac Nicușor Dumitru și sunt membru al echipei Tipzor din 2020. Spirit ludic, am fost, sunt și voi rămâne un pasionat de sport, dar și amator de jocuri de noroc. Îmi place să petrec timpul cu prietenii jucând poker, rummy sau blackjack, iar când sunt singur mă delectez cu sloturile preferate sau plasez bilete la pariuri.
Fără a fi o fire competitivă, îmi doresc să fiu din ce în ce mai bun, motiv pentru care am studiat aceste jocuri până la un nivel la care pot să împărtășesc și altora din experiența și expertiza mea. Materialele pe care le pregătesc au la baza analize atente și propria experiență. Urmărindu-mă vei primi informații elocvente care te vor ajuta să faci alegerile potrivite pentru a te distra în mod responsabil.