
Cine nu a auzit de jocul de table? Acesta face parte dintre cele mai vechi jocuri de masă între două persoane. Este la bază un joc de noroc, dar și de strategie care presupune mutarea pieselor pe o tablă de joc cu ajutorul zarurilor. Obiectivul jucătorilor este să scoată toate piesele de pe tabla de joc.
Cum se joacă?
Jucătorii aruncă zarurile pentru a vedea cine o să înceapă. Cel care are cel mai mare număr o să fie primul. Piesele se mută în funcție de valoarea aruncată cu zarurile. Ai dat un 4 și un 2? Atunci poți muta o piesă 4 spații și altă piesă 2 spații sau poți alege să muți aceeași piesă 6 spații.
Tabla de joc are 24 de puncte numerotate de la 1 la 24. Piesele se mută de la punctul 24 până când ajung pe punctul 1. Dacă un jucător pune o piesă pe o poziție deja ocupată de o singură piesă adversă, aceasta este pusă în bară.
Piesele din bară trebuie să fie reintroduse pe tablă prin aruncarea zarurilor. Acestea pot fi plasate pe pozițiile/punctele corespunzătoare din partea de start a tablei. Când toate piesele ajung în zona „acasă” (punctul 1), poate începe să scoată piesele de pe tablă, aruncând zarurile corespunzător.

Reguli Table
Tablele sunt destul de cunoscute, dar nu mulți știu regulile. Iată tot ce trebuie să știi despre fiecare element utilizat în joc:
Tabla de joc: Tabla de joc are 24 de triunghiuri mici, care se numesc puncte, și sunt dispuse pe 4 sferturi, cu 12 pe fiecare parte. Acestea sunt numerotate de la 1 la 24;
Piesele: Fiecare jucător are 15 piese de aceeași culoare. La început, piesele sunt plasate astfel:
- 2 piese pe punctul 24;
- 5 piese pe punctul 13;
- 3 piese pe punctul 8;
- 5 piese pe punctul 6;
Zaruri: Fiecare jucător are un set de două zaruri, iar în unele cazuri se folosește și un zar special numit zarul dublu.
Cuvinte cheie în jocul de Table
În fiecare joc există anumiți termeni specifici pentru a cunoaște mult mai bine modul de în care se desfășoară. Pentru ca experiența de joc să fie una cât mai plăcută, cunoașterea termenilor este un punct cheie.
- Punte: Triunghiurile mici de pe tabla de joc. Fiecare triunghi are un număr între 1 și 24;
- Bara: Zona de pe tablă în care sunt plasate piesele scoase care trebuiesc mai apoi reintroduse;
- Acasă: Zona de pe tabla de joc unde piesele unui jucător trebuie să ajungă înainte de a le scoate de pe tablă;
- Scoaterea pieselor: Eliminarea pieselor de pe tablă, care se realizează doar după ce toate piesele sunt în „acasă”;
- Capturarea pieselor: Când un jucător pune o piesă pe un punct ocupat de o singură piesă a adversarului, acea piesă este trimisă în bară;
- Zarul dublu: Un zar folosit pentru a mări miza. Acesta are valorile: 2, 4, 8, 16, 32, 64;

De ce ai nevoie pentru jocul de Table?
Ca și la jocul de remi, pentru a te bucura de experiența de a juca Table ai nevoie de anumite materiale specifice. Acestea sunt:
- Tabla de joc: Pe tabla de joc se află 24 de triunghiuri mici numite punte, care sunt aranjate pe 4 sferturi. Fiecare triunghi are o valoare numerică de la 1 la 24;
- Piese de joc: Fiecărui jucător i se atribuie un număr de 15 piese cu o anumită culoare, de cele mai multe ori alb, ori negru;
- Zaruri: Fiecare jucător folosește două zaruri standard pentru a decide câte puncte va muta piesele. În plus, se poate folosi un zar special dublu în anumite variante ale jocului;
Strategii de joc la Table
De cele mai multe ori, jucătorii, mai ales cei cu experiență, aleg să adopte o strategie pentru a avea mai multe șanse de a câștiga. Iată câteva strategii folosite în jocul de Table:
- O primă strategie ar fi blocarea traseelor. Se blochează punctele de pe tablă pentru a-l împiedica pe adversar să mute piesele eficient;
- Scoaterea pieselor adversarului, iar este o strategie destul de utilizată. Atunci când aveți posibilitatea, încercați să îi luați piesele adversarului pentru a-l forța să le reintroducă în joc;
- Folosirea zarului dublu. Propune dublarea mizei atunci când ai un avantaj semnificativ;
Pentru a avea succes atunci când joci Table, calculează-ți mutările și încearcă să anticipezi mișcările adversarului. Jocul este perfect pentru serile petrecute cu prietenii, însă poți juca și table online. Nu uita că aruncarea zarurilor este cea mai importantă, astfel că norocul este un factor principal.

Salutare tuturor! Eu sunt Mihaela, un redactor pasionat, cu o experiență vastă în domeniul literaturii. Am absolvit Facultatea de Litere la Universitatea din Craiova, continuând apoi cu un master în același domeniu. M-am alăturat echipei de la cazino365.ro în anul 2023, unde am avut ocazia să îmbin pasiunea pentru scris cu interesul meu pentru jocurile de noroc. Astfel, experiența personală mă ajută să aduc în articolele mele informații precise, dar și o perspectivă autentică.