Dacă ai măcar 2-3 partide de poker la activ, sunt șanse extrem de mari să fi înfruntat măcar o parte dintre următoarele tipuri de adversari. Iată care sunt cele mai comune 7 tipuri de jucători de poker din punct de vedere al personalității și stilului de joc.
Tu în ce categorie de încadrezi? Ai prieteni care joacă unul dintre aceste stiluri? Distribuie articolul și etichetează-i! Ai totuși grijă pe cine faci Fish sau Donk!
TAG – Tight Aggressive
Descriere: Tight-Aggressive este denumirea care caracterizează jucătorii de poker de top. Cei care intră rar în joc, doar cu mâini premium și, atunci când o fac, joacă agresiv pe flop și postflop.
Strategie de urmat împotriva unui jucător de poker TAG: De regulă, e bine să crezi un astfel de jucător atunci când pariază mult postflop și să ții cont de faptul că bluffează destul de rar. În altă ordine de idei, dacă ai de gând să intri într-o mână cu un jucător TAG care a mărit preflop, ar fi bine să eviți să o faci cu mâini de genul KJ, QJ, QT, Ax. De cele mai multe ori vei fi dominat, așa că poți încerca mai degrabă un call cu conectori suited (de genul 7-8 treflă).
LAG – Loose Aggressive
Descriere: Un jucător de poker LAG (Loose Aggressive) joacă mai multe mâini de start decât cei din prima categorie (TAG). Acest stil de joc poate fi de multe ori chiar mai profitabil decât TAG, însă presupune în mod clar mai multe abilități, deci este nevoie de multă experiență pentru a putea practica acest stil cu succes.
Strategie de urmat împotriva unui jucător de poker LAG: Jucând mai multe mâini preflop, e clar că jucătorii LAG bluffează mai des decât cei TAG. Totuși, fiind vorba despre jucători cu mare experiență, va fi foarte greu să-ți dai seama când bluffează și când chiar au o mână puternică. Asta deoarece vor păstra de regulă aceleași linii de pariere.
NIT
Descriere: Jucător extrem de tight, denumit și „buncăr” sau „rechin”. Un stil destul de asemănător cu TAG, însă selecția mâinilor de start este și mai riguroasă, deci nu vor juca decât mâini premium, în marea majoritate a cazurilor.
Strategie de urmat împotriva unui jucător de poker NIT: Cea mai bună metodă de a profita de slăbiciunile acestui stil de joc este să încerci să furi mereu blindurile unui NIT. Dacă plătesc, încearcă un C-bet pe flop însă fii pregătit să renunți la mână în cazul în care primești un nou call. La fel ca în cazul în care înfrunți un jucător TAG, evită să joci mâinile din categoria a 2-a (așa cum sunt AT sau A plus orice carte mai mică de T, QJ, JT, KT) deoarece ai șanse mari să „dai” în mâini mai bune (AK, AQ, AJ, KQ), caz în care vei fi „muls” de multe ori.
PASSIVE FISH
Descriere: Peștii sunt „sarea și piperul” oricărei mese de poker, iar cei pasivi sunt cei care joacă aproape toate mâinile. Check/Call este mutarea lor preferată, așa că foarte rar îi vei vedea luând inițiativa. Cu excepția zilelor în care norocul este la nivel maxim, celelalte sesiuni de joc se termină prost pentru „peștii pasivi”.
Strategie de urmat împotriva unui jucător de poker Passive Fish: Încearcă să-i „mulgi”! Adică cere-le cât să plătească și o vor face, de regulă, și cu a doua pereche de jos, poate chiar și cu a treia, cu As fără kicker și așa mai departe. Dacă devin agresivi, ia în calcul că au prins ceva bun și nu-i plăti decât dacă ai o mână cu care poți lua potul la showdown.
AGGRO FISH
Descriere: Peștii agresivi sunt cei care joacă o mulțime de mâini și sunt extrem de agresivi (de genul pariază Potul, apoi Potul și iar Potul). Foarte des ei intră all-in pe flop, turn sau river, deci jocul împotriva lor nu este chiar așa de simplu.
Strategie de urmat împotriva unui jucător de poker Aggro Fish: În mod normal, pentru a exploata „peștii agresivi”, este nevoie să ai un range solid și să îi plătești doar când ai ceva bun. Atenție la frustrările care apar atunci când un pește împarte fise la toată masa și doar contra ta câștigă cu orice două cărți! Nu te tilta, ai răbdare, așteaptă momente prielnice și pe termen lung vei face profit de pe urma acestor jucători slabi și extrem de agresivi! E normal să te enervezi atunci când peștii câștigă, însă nu uita că fisele nu stau niciodată prea mult la ei și, în cele din urmă, ei sunt cei care aduc banii la mese.
DONK
Descriere: Sunt jucătorii de poker extrem de slabi, unii dintre ei neștiind nici măcar regulile de joc așa cum trebuie. Multe dintre deciziile luate de ei la mese sunt de neînțeles, deci nu-ți bate capul prea mult!
Strategie de urmat împotriva unui jucător de poker Donk: Având în vedere că joacă aproape toate mâinile și că dau call-uri de neînțeles, nu încerca niciodată să-i bluffezi!
Vei fi șocat să primești call cu o pereche mică sau chiar cu „un nimic mai mare decât al tău”. Iar în cazul în care prinzi o mână bună, pariază pentru valoare.
De regulă, plătesc pariuri decente cu mâini foarte slabe, așa că îi poți „mulge” foarte ușor. Totul este să ai răbdare și să fii atent la dimensiunile pariurilor.
SHORT STACK
Descriere: Nu vorbim despre cazurile în care un jucător rămâne short stack la un turneu, ci la acei jucători care intră la mesele de cash cu buy-in minim. Astfel, având jetoane relativ puține, odată ce prind o mână bună, au șanse mari să pună toate fisele în joc până pe river și să se dubleze.
Strategie de urmat împotriva unui jucător de poker Short Stack: Nu le subestima puterea mâinilor doar pentru că au fise puține! Unii dintre jucătorii care intră cu buy-in minim la mese fac acest lucru cu regularitate și succes, deci nu face greșeala de a gândi ceva de genul „mai are fise puține, probabil le bagă all-in cu orice mână decentă”! Nu în ultimul rând, așteaptă-te să fugă de la masă odată ce își dublează sau triplează stack-ul!
Salutare tuturor! Numele meu este Boară Mircea Marius. Vă urez distracție plăcută pe platformele companiei în calitate de Content Manager și Redactor la Tipzor Media. Sunt absolvent al Facultății de Litere și Istorie din Craiova – specializarea Română/Engleză (promoția 1998) și lucrez pentru compania Tipzor Media din anul 2016, fiind cel mai vechi membru al echipei.
Fie că vorbim de fotbal, biliard, rummy, poker, sloturi, ruletă sau blackjack, pot spune că sporturile și jocurile de noroc au făcut mereu parte din „colecția” personală de hobby-uri. Astfel, de-a lungul anilor, am ajuns la un nivel de expertiză care să îmi permită să realizez tutoriale, articole, recenzii și alte materiale dedicate jocurilor de noroc, materiale care te pot ajuta să devii un jucător mai bun și, cel mai important, unul responsabil.