Una dintre cele mai vechi instituții din țara noastră este Loteria Română. De fapt, istoria Loteriei Române începe în anul 1906, când țara era condusă de Regele Carol I. Ideea înființării Loteriei de Stat i-a aparținut doctorului chirurg Thoma Ionescu. La acel moment, loteria avea un rol caritabil și avea ca scop constituirea unui fond al asistenței sanitare a sătenilor. Astfel, pe 12 iulie 1906, în Monitorul Oifical a apărut Actul Constitutiv al Societății Loteriei de Stat din România împreună cu Statutele acesteia. Banii strânși erau folosiți și pentru ajutorul sistemului de sănătate, pentru ajutorarea căminelor de bătrâni, a orfanilor și pentru susținerea sportului.
Evenimentul care a dus la nașterea Loteriei Române
Chiar dacă Loteria Română a luat naștere abia în vara anului 1906, prima loterie din țara noastră a avut loc cu câteva luni mai devreme. De fapt, a fost exemplul care a arătat că și în țara noastră putem avea o loterie.
Anul 1906, în care a fost înființată Loteria Română, a fost o bornă importantă din istorie. Atunci se împlineau 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, 25 de ani de la Proclamarea Regatului și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.
Conducerea țării din acele vremuri a hotărât astfel să sărbătorească cele trei aniversari și a organizat Expoziția Generală Română. Totuși, costurile organizării evenimentului erau mult mai mari decât banii disponibili, astfel că în acest scop au fost folosiți primii bani de la Loteria Română. În aceste condiții s-a mers pe varianta unei loterii. Biletul de intrare era sub forma unui loz, costa 20 de lei și permitea zece intrări la expoziție și la spectacolele ce se desfășurau în incinta Parcului Carol I, dar și o reducere pentru o călătorie cu trenul în provincie. De asemenea, toți cei care achiziționau un loz intrau în cursa pentru marele premiu în valoare de 50.000 de lei. Evenimentul s-a bucurat de un succes major, iar doctorul chirurg profesor Thoma Ionescu a venit cu ideea de a înființa o loterie la nivel național.
Alte borne din istoria Loteriei Române:
- În 1934 s-a înființat Regia Loteriei de Stat, care avea ca scop organizarea de loterii în colaborare cu institutiii culturale
- În 1944 s-a decis organizarea exploatării și organizării de loterii în colaborare cu instituții culturale
- În 1949 Regia Loteriei de Stat s-a transformat în Societatea Comercială “Loteria de Stat” și a trecut sub tutela Ministerului Finanțelor
- În 1954 au fost lansate primele “Lozuri în plic”, o mișcare revoluționară la acel moment și care s-a bucurat din start de un succes uriaș, având în vedere că premiile erau acordate pe loc
- În 1991 s-a înființat Regia Autonomă a Loteriilor și Pronosport
- În 1993 s-au automatizat sistemele de joc în regim off-line
- În 1994 s-a luat decizia guvernamentală de a înființa Regia Autonomă Loteria Națională
- În 1999 a luat naștere Compania Națională Loteria Română
1954: Apare revista Loteriei Române
O bornă importantă în istoria Loteriei Române s-a înregistrat în 1954, când a luat naștere o revistă destinată special jucătorilor. Din această revistă, românii obișnuiau să afle numerele câștigătoare de la extrageri, strategii propuse, poveștile câștigătorilor și tot felul de informații utile. Până în prezent au apărut 3.785 de numere ale acestei reviste. În zilele noastre, publicația Loteriei Române apare în fiecare săptămână și este intitulată “Loto Prono”. Astfel, cititorii pot găsi în revista Loteriei Române rezultate, omologări, fonduri de câștiguri, frecvențe, variante, bilete jucate, informații din campionatele de fotbal, dar și din tenis, caleidoscop și interviuri.
Premii excentrice din istoria Loteriei Române
Nu tot timpul s-au oferit premii în bani la jocul de loto din România. În anii ’50, se obișnuia să se ofere un mare premiu ce consta în 3 metri de stofă de import.
De asemenea, o motocicletă “Moskva” era mult râvnită. În timpul regimului comunist s-au mai oferit și excursii în străinătate, în țări precum URSS, Bulgaria și Ungaria.
2001: Cel mai mare scandal din istoria Loteriei Române
Milioane de oameni obișnuiau să joace săptămânal în România la Loto, în special 6/49 fiind extrem de popular prin prisma premiilor mari oferite. Totuși, în anul 2001 s-a înregistrat cel mai mare scandal din istoria Loteriei Române. Pe 23 ianuarie 2001, Stelian Ogică a susținut că a fost tâlhărit într-o scară de bloc de doi necunoscuți, un bărbat și o femeie. El susținea că a fost bătut și că i-au fost furate 60 de bilete la loto. Iar printre acestea se află și unul câștigător, cu un premiu de 1 milion de euro.
La câteva zile distanță, biletul a fost încasat de subofițerul SPP Constantin Murariu, despre care Ogică spunea că este cel care l-a agresat. Ogică obișnuia să meargă seară de seară la emisiuni precum Marius Tucă Show și Dan Diaconescu Direct pentru a susține că a fost jefuit. Totuși, el a fost condamnat la închisoare pentru înșelăciune și a stat doi ani în spatele gratiilor. După ce a ieșit din închisoare, Ogica a continuat să joace la Loto și a mai obținut câștiguri importante, între 17 și 20 de mii de euro.
2003: 34 de militari clujeni câștigă peste 500 de mii de euro
Anul 2003 reprezintă o bornă importantă în istoria Loteriei Române deoarece ne oferă cel mai mare câștig colectiv la 6/49. În aprilie 2003, 34 de militari clujeni decid să pună un bilet comun și aveau să câștige un premiu de 530 de mii de euro, un apartament cu trei camere în centrul Bucurestiului și 11 autoturisme Dacia Nova.
În plus, la Pariloto nu erau percepute taxe, spre deosebire de celelalte case de pariuri. Totuși, cotele erau destul de mici în comparație cu cele oferite de celelalte agenții. Miza minimă era de doar 1 leu. Totuși, acest serviciu nu a reușit să supraviețuiască pe termen lung, iar în 2014 Loteria Română a decis să renunțe la Pariloto.
2004: Loteria Română deschide Pariloto
În anul 2004, Loteria Română a decis să se extindă. Cum pariurile sportive căpătau tot mai mulți adepți în țara noastră, Loteria Română a decis să își lanseze propriul serviciu, denumit Pariloto.
Loteria Română pornea cu un mare avantaj logistic, în condițiile în care avea peste 1.600 de locații în întreaga țară în care se putea paria. La acest capitol, Loteria Română domina complet piața, în condițiile în care concurența de atunci nu avea o rețea atât de bine creată.
2007: Biletul colectiv de 155 de mii de euro la 6/49
Tot de numele lui Stelian Ogică se leagă încă un moment aparte din istoria Loteriei Române, ce a avut loc în 2007. La acel moment, Ogică împreună cu patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, au venit cu ideea de a face un bilet colectiv la 6/49, fiind ambiționați de exemplul militarilor clujeni.
Premiul la acel moment la 6/49 ajunsese la peste 9 milioane de dolari, iar lui Ogică i-a venit ideea să facă un bilet colectiv împreună cu telespectatorii OTV.
Ogică promitea că, dacă va strânge 137 de mii de euro, va face un bilet câștigător, iar banii vor fi împărțiți de toți cei care au jucat, în funcție de sumele mizate. “Nu pot garanta că vom lua potul cel mare, dar, dacă vom câștiga, după calculele mele, cei care au depus 1000 de euro ar trebui să primească până la 7.000 de euro. Iar cei care au depus 1.500 de euro vor primi circa 100.000 de euro”, a spus Ogică într-o emisiune de la OTV.
Interesul a fost atât de mare încât oamenii au dat buzna la sediul OTV și sute de persoane s-au așezat la coadă pentru a plati banii pentru biletul colectiv. În cele din urmă, interesul a fost atât de mare încât s-a strâns suma de 155 de mii de euro, iar banii au fost ținuți într-un seif. Totuși, biletul a fost necâștigator, iar oamenii au rămas fară banii mizați. La acel moment, aceasta inițiativă a stârnit multe controverse. S-a cerut intervenția Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), dar reprezentanții acestei instituții nu au dorit să intervină. “Prostia oamenilor nu intră sub jurisdicția CNA”, a afirmat Attila Gasparik, membru al CNA, la vremea respectivă. Totodată, și reprezentanții Loteriei Române au avertizat jucătorii că nu au nicio garanție că Ogica va împărți eventualul câștig cu ei. Totuși, nu a fost cazul de așa ceva.
2008: A fost câștigat cel mai mare premiu din istoria Loteriei Române
Cel mai mare premiu din istoria Loteriei Române a fost câștigat în 2008. Un bărbat din București, al cărui nume nu a fost făcut niciodată public, a încasat 12.45 milioane de euro. Biletul a fost jucat cu o oră și jumătate înainte de închiderea caselor, era cu trei variante simple și a fost jucat la o agenție de pe șoseaua Mihai Bravu.
Un alt câștig important din istoria Loteriei Române datează de pe 14 iulie 2013. Un gălățean în vârstă de 50 de ani a plătit 16.9 lei pentru a câștiga aproximativ 11 milioane de euro. Nici numele său nu este cunoscut, dar se crede că era un judecător care apoi s-a retras din magistratură după acest câștig.
Unde poti juca online la loto?
Cea mai buna varianta pentru a juca loto online este Netbet Cazino, pe langa oferta generoasa de pariuri sportive si cazino online, la aceasta companie gasim cele mai multe piete de loterie. Aici avem loterii din Italia, Slovacia, Polonia, Franta, Letonia, Finlanda, Canada sau SUA.
2015: Extrageri anulate pentru prima dată în istoria Loteriei Române
La începutul anului 2015 s-a produs un moment ce părea de neconceput. Pentru prima dată în istoria Loteriei Române, primele 2 extrageri din an au fost anulate. Cu câteva ore înainte de momentul obișnuit al extragerii, Loteria Romana a anunțat, printr-un comunicat, că loteriile programate pe 4 și 7 ianuarie nu vor mai avea loc.
S-a ajuns în această situație din cauza faptului că pe 31 decembrie 2014 expirase contractul cu firma grecească Intralot, care administra tot sistemul de jocuri. Ulterior, situația s-a rezolvat și extragerile au fost efectuate în mod normal.
2016: Un fost director al Loteriei Romane, condamnat la închisoare
Din păcate, în istoria Loteriei Române exista și cazuri dovedite de corupție. Un exemplu este cel al lui Gheorghe Benea, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în 2016, după ce a recunoscut că a luat șpagă și a încheiat un acord cu procurorii DNA.
El a aranjat, în 2009, o licitație de inoire a parcului auto al Loteriei Romane și a luat mită un BMW Coupe pentru fiica sa. În cele din urma, Gheorghe Benea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și a depus la CEC 139.000 de lei, contravaloarea mașinii primite.
2018: Cel mai mare premiu din istoria Joker
În acest an, un bărbat din Teleorman a incasat în jur de 4.5 milioane de euro după ce a cumpărat un bilet în valoare de 7.30 lei. Numerele câștigătoare au fost 1, 12, 45, 38, 23 + 20.
2020: Loteria Română își suspendă temporar activitatea
Pe 18 martie 2020, Loteria Română a decis să își suspende temporar activitatea, în contextul în care în întreaga lume a fost declarată pandemia de coronavirus. Din păcate, Loteria Română nu oferă servicii online, astfel că întreaga activitate a companiei a fost sistată momentan.
Sunt Fulgusin Marcel si sunt CEO la Tipzor Media SRL, una dintre primele companii din Romania care au obținut licența de cls. a II-a din partea ONJN, companie care deține si administrează site-ul cazino365.ro.
Compania condusa de mine are in portofoliu mai multe proiecte de succes in zona de casino si pariuri. De asemenea, Tipzor Media SRL a fost prima companie din Romania care a vândut un site din nișă cu peste un milion de euro.
Îmi place sa joc poker si blackjack, însă ocazional mă distrez si la sloturi sau pariuri. Am jucat poker la nivel pro pentru 2 ani atât live cat si online cu rezultate bune. Am peste 200.000 euro profit in online la limitele mici. Jocul meu favorit de poker este Pot Limit Omaha.
Joc si offline, mai rar in ultimul timp, la mesele de Blackjack live. Pe site-ul cazino365.ro, alături de echipa mea, va prezint cele mai noi oferte, bonusuri si rotiri gratuite la cazinourile online. In secțiunea de blog îmi place sa împărtășesc din experiența mea si sa scriu strategii de joc, reguli si ghiduri pentru jocuri de cazino.