Free cookie consent management tool by TermsFeedCe este un Leprechaun? Istoria și legendele spiridușilor Leprechaun!

Ce este un Leprechaun? Leprechaun reprezintă unul dintre cele mai faimoase mituri din folclorul irlandez, care, îi atrage pe copii și nu numai.

Ce este un Leprechaun?

Un Leprechaun este un tip de spiriduș ce înfățișează, în mod uzual, forma unui om bătrân, ce este îmbrăcat într-o haină de culoare verde sau roșie. Acest spiriduș este recunoscut pentru faptul că se bucură de răspândirea răului. Conform mitului, un Leprechaun își petrece tot timpul pentru a face sau repara pantofi și își depozitează toate monedele într-o oala de aur, pe care o ține ascunsă la capătul curcubeului. Iar când este prins de un om, un Leprechaun posedă o putere magică și poate îndeplini trei dorințe în schimbul eliberării sale.

Cum arată un Leprechaun?

Ce este un Leprechaun? Istoria și legendele spiridușilor Leprechaun!
Leprechaun

El ne este înfățișat că având înălțimea unui copil mic, are barbă și pălărie. Cel mai des îl regăsim îmbrăcat în culoarea verde, dar sunt și cazuri când este redat în culoarea roșie. Până în secolul al XX-lea se credea că spiridușul Leprechaun se îmbracă numai în roșu, dar ulterior au apărut mai multe variante. Una dintre ele spune că spiridușii Leprechaun solitari se îmbracă în roșu, iar cei care umblă în grup se îmbracă în verde. Alte legende susțin că și culoarea hainelor depinde de zona din Irlanda din care provine acest spiriduș. În orice caz, verde și roșu sunt culorile reprezentative pentru spiridușii Leprechaun.

Legenda apariției spiridușilor Leprechaun

Aceasta legendă a apariție spiridușilor Leprechaun datează tocmai din secolul al VIII-lea. Termenul Leprechaun ar fi un derivat din “luchorpan”, care înseamnă corp mic. Se spune că spiritele de apă din acele vremuri s-ar fi contopit cu o zână gospodărească. De altfel, legenda mai spune că ei sunt urmașii Tuatha De Dannan (Triburile Zeiței Dana / Danu), care au fost un grup de ființe supranaturale ce au invadat Irlanda în trecutul îndepărtat.

Legenda oalei cu monede de aur

Cea mai faimoasă legendă despre acești spiriduși irlandezi este cea a oalei cu monede de aur. Conform acesteia, spiridușii Leprechaun găseau monede de aur îngropate în pământ și le depozitau pe toate într-un vas pe care îl ascundeau la capătul curcubeului. Unde este capătul curcubeului? Nimeni nu știe, în condițiile în care acesta nu are un punct fix. Dar asta nu i-a împiedicat pe mulți aventuroși să plece în căutarea oalelor cu monede de aur, prin Irlanda.

În plus, legenda îi prezintă pe acești spiriduși ca fiind destul de șireți, capabili să îi înșele pe toți cei pe care îi au în cale. Așa s-a creat și mitul conform căruia spiridușii Leprechaun obișnuiau să folosească lăcomia celor pe care îi întâlneau tocmai împotriva lor.

Omul care susține că a văzut cu adevărat un Leprechaun

Ce este un Leprechaun? Istoria și legendele spiridușilor Leprechaun!
Speculatii despre leprechaun

Nu există nicio dovadă care să ateste că acești spiriduși irlandezi chiar au existat. Totuși, în 1989, proprietarul unui pub din Carlingford (Country Louth), pe nume P. J. O’Hare, a susținut că a auzit țipete dintr-o fântână și că acolo a găsit rămășițele și hainele unui spiriduș Leprechaun. Pe acestea le-a afișat direct în pub-ul sau! Cel mai probabil a fost doar o strategie prin care acesta a dorit să-și facă pub-ul faimos, dar putem spune că i-a reușit. Orașul a devenit acum un punct de atracție, iar în el are loc anual o vânătoare de spiriduși Leprechaun de plastic. Aceștia sunt ascunși în diverse locuri din oraș, iar oamenii pleacă în căutarea lor.

Există și spiriduși Leprechaun femei?

În toate ilustrațiile existente, spiridușii au înfățișarea unui bărbat cu barbă. De altfel, nu există nicio înregistrare a vreunui Leprechaun de sex feminin. Astfel, rămâne un semn de întrebare în privința felului în care acești spiriduși irlandezi se înmulțesc. Tocmai astfel a apărut și legenda conform cărora spiridușii Leprechaun sunt de fapt copii deformați ai zânelor.

Spiridușii Leprechaun au și rude: clurichaunii

Tot legenda ne spune că spiridușii Leprechaun au și rude, un fel de verișori intitulați clurichaun. Conform folclorului irlandez, acestea sunt creaturi nocturne și predispuse să facă lucruri rele. Ca un exemplu, clurichaunul este descris adesea în timp ce golește beciuri de vin și se află într-o stare de ebrietate. În alte povești ni se spune că fură animalele și le călărește în drumețiile efectuate pe timpul nopții în Irlanda. Pe de altă parte, alți folcloriști irlandezi acreditează ideea că și clurichaunul ar fi tot un Leprechaun, doar că în forma lui de noapte. Astfel, după o zi grea de muncă, Leprechaun se transformă noaptea, după ce consuma alcool.

Ce este un Leprechaun si cum făceau bani

Legenda ne spune că spiridușii irlandezi obișnuiau să caute monede de aur prin pământ, dar și că erau cizmari. De altfel, sunt descriși ca având deseori un ciocan într-o mână și un pantof în cealaltă.  Conform folclorului irlandez, ei obișnuiau să stea în preajma zânelor. Și cum acestea iubeau să danseze, aveau nevoie constantă de pantofi noi. Prin urmare, spiridușii irlandezi aveau mult de munca și astfel puteau face rost de acele monede de aur pentru a le umple și ascunde la capătul curcubeului.

Leprechaunsii sunt specii protejate de Uniunea Europeana

Poate că tot ce am spus despre acești spiriduși este doar o legendă, dar asta nu înseamnă că Uniunea Europeana nu a luat în serios povestea lor. Astfel, UE a declarat Leprechaunsii ca fiind specii protejate în conformitate cu dreptul european. Mai mult decât atât, se crede că în Irlanda trăiesc în momentul de față 236 de exemplare de Leprechauns în muntele Carlingford.

Cele mai populare jocuri ca la pacanele cu Leprechaun


Leprechaun este un personaj cunoscut pentru jucatori din sloturile video care nu sunt putine la numar iar cateva din ele sunt foarte cunoscute. Cel mai popular joc ca la pacanele pe tema spiridusilor Leprechaun este Leprechaun Goes to Hell lansat in 2017. Mai jos am pus o lista cu cele mai bune jocuri pe aceasta tema ce pot fi incercate in mod 100% gratuit pe site-ul nostru.

Învățăturile irlandezilor despre spiridușii Leprechaun

Mulți irlandezi sunt iritați de stereotipurile etnice perpetuate de Leprechaun, considerând că mulți oameni îi privesc că pe niște oameni gata să te înșele și destul de avari. În plus, în Irlanda s-au tras și niște învățăminte din legenda spiridușilor Leprechaun. În primul rând, se transmite ideea că o metodă pentru o îmbogățire rapidă nu prea există, astfel că totul în viață se obține cu multă muncă. În plus, irlandezii mai consideră că niciodată nu trebuie să privești la ce au ceilalți și să nu interferezi cu lucruri care sunt peste puterea ta de înțelegere.

Cât costă să participi la o vânătoare de spiriduși Leprechaun?

Tema spiridușilor Leprechaun este adesea folosită când vine vorba despre turismul din Irlanda care vor sa stie ce este un Leprechaun. E folosită mai mereu de pub-uri, care organizează seri tematice cu vânători de spiriduși. Un bilet pentru a participa la o asemenea vânătoare pornește de la 10 lire.

Există însă și tururi specializate special pentru vânarea unor spiriduși în natură, iar prețul acestora ajunge și până la 2.000 de lire sterline.

Unde poți să vezi spiriduși Leprechaun

Ce este un Leprechaun? Istoria și legendele spiridușilor Leprechaun!
Muzeul National de Leprechaun

Dacă nu crezi că aceștia chiar există, dar ești totuși fascinat de povestea lor, cel mai simplu este să mergi la un muzeu. În Dublin a fost înființat Muzeul Leprechaun, iar aici vei găsi informații despre toată istoria lor începând cu secolul al VIII-lea și multe mituri despre ei. O altă posibilitate este Parcul Leprechaun: Mill Ends Park, aflat în Oregon (Irlanda). Acesta este cel mai mic parc din lume. În realitate, este doar un ghiveci cu plante în mijlocul unui drum. Istoria spune însă că aici a fost, pe vremuri, o colonie de spiriduși Leprechaun. Această poveste datează din 1947, când un reporter local a început să scrie articole despre un om pe nume Patrick O’Toole, care susținea că aici se află o colonie de spiriduși. O a treia posibilitate ar fi Peștera Leprechaun, aflată în orașul Carlingford. Aici vizitatorii pot străbate peșterile prin care se crede că și-au petrecut veacul spiridușii. Poți afla povești despre Leprechauns și multe alte informații interesante.

Filme despre Leprechaun

Legenda acestor spiriduși a dus și la lansarea unei serii cu opt filme despre Leprechaun, ce a apărut în 1993, 1994, 1995, 1997, 2000, 2003, 2014 și 2018. Filmele sunt în general de genul horror, dar au și momente amuzante incluse. Cea mai cunoscută actriță este Jennifer Aniston, care apare în primul film, dar și în cel apărut în 2018. În orice caz, niciun film nu s-a bucurat de un suces major. Un alt film despre acești spiriduși este Leapin’ Leprechauns. Acesta a apărut în 1995 și a fost regizat de Ted Nicolau, cel care are origini românești. Producători au fost alți doi români, Oana și Vlad Păunescu. De altfel, filmul a fost filmat în mare măsură în România. Totuși, nici acesta nu s-a bucurat de un succes major, ci dimpotrivă. Destinat copiilor, Leapin’ Loprechauns i-a avut în rolurile principale pe Andrew Smith, John Bluthal și Ray Bright.

Critia adusa asupra filmului Leprechaun

A fost criticat însă serios pentru că a avut efecte speciale de foarte slabă calitate. A avut o continuare în 1996, însă și aceasta nu s-a bucurat de vreun succes important chiar dacă a fost distribuită de Paramount. Legenda spiridușilor Leprechaun a inspirat și echipa de baschet Boston Celtics, a carei mascotă este Lucky the Leprechaun. De asemenea, wrestlerul profesionist Dylan Mark Postl a concurat ca fiind Hornswoggle, un Leprechaun care a trăit sub ring pentru majoritatea activității sale în WWE. În schimb, economistul Paul Krugman, câștigător al unui premiu Nobel, a folosit termenul de “economie Leprechauniana” pentru a descrie situația economică din 2016 din Irlanda. Tema spiridușilor Leprechaun a mai fost folosită și în multe reclame și clipuri muzicale. Nu doar formațiile de muzică celtă au adoptat-o, ci și artiști americani din genurile heavy metal, punck rock și jazz.

Cazinouri Recomandate
1.500 RON + 625 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT