Free cookie consent management tool by TermsFeed

📚 Ce înseamnă cuvântul „păcănele”? Povestea unui cuvânt pe cât de popular, pe atât de absent din dicționarele limbii române 📚

Ca să încercăm o introducere ex abrupto, iată un cuvânt banal, aflat permanent pe buzele tinerilor din generația actuală: păcănele. Dacă tastatura nu îți permite diacritice, sistemul de corectare al oricărui Office nu beneficiază, în bagajul său lexical de substantivul mai sus menționat.

Sub semnul evidenței, se nasc întrebări… Constatare stranie sau nu? Un cuvânt creat sau împrumutat? Realitatea pe care o desemnează este familiară universului de cunoaștere al poporului nostru sau nu?

Vom încerca, rând pe rând, să oferim, fără pretenția de fi sentențioși, o variantă de răspuns la aceste dileme firești

Constatând că Word Office este incapabil să recunoască acest cuvânt, urmează, în mod firesc, o răsfoire a câtorva dicționare de referință, pentru a căuta explicația fenomenului.

La o primă încercare de a găsi răspuns la ce înseamna cuvântul „păcănele”, descoperim definiția următoare în Dicționarul Explicativ al Limbii Române: păcănele = pocher electronic. O definiție identică, regăsim și în alte lucrări de specialitate, iar, după multiple căutări, constatăm limita dicționarelor în ceea ce privește cuvântul în discuție și, printr-o simplă deducție, recurgem la fondul lexical al cuvintelor create, un mijloc de îmbogățire a vocabularului inedit și productiv.

Creații lexicale interne, aceste cuvinte care, de multe ori nu ajung în dicționare decât după un lung interval de timp, au o etimologie internă, intuitivă, cum este și cazul substantivului păcănele (provenit din verbul a păcăni = a produce un zgomot sacadat, regulat, intermitent, verb, la rândul său provenit din onomatopeea pac).

Machine à sous – pentru francezi & gambling machine – pentru englezi

Cercetând dicționarele român-francez și român-englez, descoperim definiții cu diverse conotații, în funcție de specificul fiecărui popor și de modul în care este perceput fenomenul în societate. Astfel, explicația oferită în limba franceză este „machine à sous” (mașină de bani/  mașină cu bani), iar pentru limba engleză wikipedia vine cu explicația „A slot machine (American English), fruit machine (British English) or poker machine is a gambling machine that creates a game of chance for its customers” – ceea ce se reduce la o mașinărie care oferă un joc de noroc clienților.

Video – cum funcționau primele aparate slot machines

Cum descriu tinerii cuvântul păcănele?

Ni s-a părut captivantă povestea cuvântului, dar și cea a fenomenului pe care îl evocă, pentru că îl putem numi un adevărat fenomen datorită popularității sale în rândul compatrioților noștri, mulți de vârstă fragedă.

Interesul fiind trezit, am purces la un sondaj rapid printre tinerii în vârstă de minim 18 ani (vârsta legală minimă pentru gambling în țara noastră), deschizând o discuție pe care o bănuiam interesantă, cu întrebarea: Ce înseamna cuvântul „păcănele”? Ce semnificație are pentru voi?

Răspunsurile au curs rapid, în decursul unui minut de sinceritate, grație mijloacelor rapide de comunicare: „jocuri de noroc”, „locul pierzaniei”, „Superbet”, „Unibet”, „dependență”, „bani pierduți”, „ decât să bagi la păcănele, mai bine lași banii în fața barului”, „aparat de mâncat bani”, „datorii”, „5 șeptari”, „se bagă bani într-un aparat și se pierd”, „77777”, „Shining Crown”, „Burning Hot”, „Dazzling Hot”, „Book of Ra”, „desemnează mai multe tipuri de jocuri”, „se mai numesc mașinuțe”. 

O altă întrebare, generatoare a unui răspuns neașteptat, pentru un necunoscător: „De când credeți că există jocurile acestea?”

Cel mai frecvent răspuns? ”Demult … de când era tataie tânăr. Înainte se juca alba-neagra.” Opiniile aflate în urma acestui mic experiment, ne pot pune pe gânduri, în calitate de apărători ai Limbii române și de urmăritori ai fenomenului lingvistic. Iată, sub umbrela unui termen de sorginte populară, găsim, înregimentați și cumva, subordonați, o serie de termeni proveniți direct din Limba engleză, sub forma unor împrumuturi sau anglicisme.

Cum să judecăm această dinamică? Primează termenul creat prin asociere cu zgomotul sacadat al aparatelor, intuiția înaintea intelectului? Nu putem oferi un răspuns cert în această direcție.

Ce înseamnă cuvântul „păcănele”  - etimologie și sensuri
Jocuri de păcănele vechi

Mărturiile tinerilor contrazic definițiile dicționarelor, care explică simplist și destul de eronat termenul, drept un joc de pocher electronic. După cum știm cu toții, sloturile moderne reprezintă mult mai mult decât atât, fiind realizări uimitoare inspirate din fel și fel de tematici – filme, muzică, povești, istorie, legende, sport și multe altele.

Din punct de vedere al fenomenului privit în latura lui socială, am putea îndrăzni să sesizăm un fel de separare a populației în două lumi, radical diferite: utilizatorii și necunoscătorii, cei care rămân departe de acest mijloc de distracție, cu tendințe destul de clare de viciu sau dependență. De ce spunem asta? Din discuțiile purtate cu utilizatorii de păcănele, este evident că riscurile sunt conștientizate, dar oarecum asumate.

Ce înseamna cuvântul „păcănele” – Origini

Un alt aspect inedit este legat de originea, nu puțin controversată a acestor jocuri, de strămoșul acestora, jocul alba-neagra. Nu știm dacă asocierea și descendența sunt corecte, dar elementul comun este ușor de intuit – hazardul, norocul, fatalitatea. Cum s-a ajuns de la alte jocuri de noroc la păcănele, poți citi în articolul Istoria Sloturilor.

Încheiem articolul Ce înseamnă cuvântul „păcănele” cu o constatare exhaustivă – substantivul păcănele, creație lexicală cu iz ludic, acoperă un univers bine delimitat din sectorul jocurilor de noroc și aflat într-o continuă expansiune grație simplității regulilor de joc și posibilității de a obține câștiguri incredibile la orice Spin.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash