Free cookie consent management tool by TermsFeedPovestea lui Gonzalo Pizarro, omul care a inspirat jocul Gonzo's Quest

Gonzalo Pizarro, omul a cărui poveste a inspirat jocul de păcănele Gonzo’s Quest, a fost un conchistador spaniol ce provine dintr-o familie ce a cucerit Imperiul Inca.

Gonzalo  Pizarro a fost fratele vitreg al mult mai celebrului Francisco Pizarro, cuceritorul Imperiul Inca. Totodată, și tatăl vitreg al lui Gonzalo Pizarro a fost un conchistador și a mai avut doi frați, Hernando și Juan, care se ocupau cu același lucru.

Născut în 1510, la Trujillo, Spania, Gonzalo Pizarro l-a însoțit pe fratele său mai mare, Francisco, în cea de-a treia expediție pentru cucerirea Perului, în 1530. Gonzalo Pizarro rămâne în istorie ca fiind unul dintre cei mai corupți, brutali și nemiloși conchistadori din Lumea Nouă.

Povestea lui Gonzalo Pizarro, omul care a inspirat jocul Gonzo's Quest
Jocul Gonzos Quest

Gonzalo Pizarro rămâne în istorie ca fiind unul dintre cei mai corupți, brutali și nemiloși conchistadori din Lumea Nouă.

Ascensiunea sa a început odată cu expediția reușită de cucerire a Perului, alături de fratele său, Francisco. După ce împăratul Inca Atahualpa a fost capturat în urma bătăliei de la Cajamarca și executat ulterior, Gonzalo și fratele său, alături de ceilalți războinici spanioli, au plecat spre capitala Inca Cusco, cu gândul să finalizeze cucerirea.

Pe 15 noiembrie 1533 au reușit acest lucru, după o luptă relativ de scurtă durată cu forțele incașe conduse de Quiquiz.

Frații Pizarro au masacrat toată nobilimea din Cusco

Au preluat conducerea orașului pe 24 martie 1534, doar că un cuvânt important în luarea unor decizii îl avea și Diego de Almagro, un alt conchistador spaniol. Acesta din urmă a părăsit Cusco, după ce regele spaniol Carol al V-lea i-a permis să exploreze partea de sud din Peru (Chile din zilele noastre).

Astfel, Cusco a rămas doar în grijile lui Gonzalo și Juan Pizarro, în timp ce fratele mai mare, Francisco, a plecat spre nordul Perului, în încercarea de a explora noi așezăminte, reușind să fondeze și orașul Lima în 1535.

Revenind la Cusco, rămas sub conducerea lui Gonzalo Pizarro acest oraș s-a transformat într-un tărâm al haosului. Corupția era la loc de cinste, în timp ce cei ce au refuzat să accepte regulile impuse de Gonzalo și Juan Pizarro erau torturați și executați. În plus, fratele mai mic Hernando a prins și el o sete de putere tot mai mare.

Violul care a dus la răzvrătirea populației incașe

Rămâne în istorie un episod în care Gonzalo Pizarro a violat-o pe regina incașă Cura Ocllo. Acest gest l-a înfuriat la culme pe regele Manco Inca Yupanqui, în timp ce populația incașă s-a răzvrătit la scară mare.

Au urmat lupte continue între incași și spanioli. În cele din urmă, incașii au capturat temporar Cusco pe 6 mai 1536, dar s-au văzut înfrânți din nou după scurt timp de soldații spanioli conduși de Gonzalo și Juan Pizarro, după o regrupare. În plus, incașii au fost afectați și de o epidemie de varicelă, care a făcut multe pierderi în rândul lor.

Revenirea lui Diego de Almagro și întemnițarea lui Gonzalo Pizarro

După trei ani petrecuți în explorarea zonei de sud din Peru, Diego de Almagro a revenit în Cusco, supărat pe faptul că nu a găsit aur. La întoarcerea în oraș, Almagro a fost complet nemulțumit de felul în care frații Pizarro au condus Cusco în lipsa lui și i-a capturat și întemnițat pe Gonzalo și Hernando, preluând controlul orașului pe 8 aprilie 1537.

Cum a reușit Gonzalo să evadeze ?

Totuși, Gonzalo a reușit să evadeze și a fugit spre nord, unde se afla fratele mai mare, Francisco Pizarro. Dornic de pace, și Diego de Almagro a programat o întâlnire la Lima cu Francisco Pizarro, pentru a stabili soarta orașului Cusco. În urma acestor discuții, și fratele mai mic Hernando a fost eliberat.

Totuși, Hernando și Gonzalo au fost dornici de răzbunare și au început un razboi cu Almagro, pe care l-au învins în Bătălia de la Las Salinas. Almagro a fost în cele din urmă capturat și executat în Cusco pe 8 iulie 1538.

Gonzalo Pizarro și o expediție fatală

Povestea lui Gonzalo Pizarro, omul care a inspirat jocul Gonzo's Quest
Anuntul calatoriei

În 1539, Gonzalo Pizarro a fost numit guvernator al provinciei Quito. Când a ajuns acolo, el a început să audă zvonuri despre un regat foarte bogat ce se afla undeva în zona de est. Unii în numeau El Dorado, alții Tara Scorțișoarei.

Cu gândul la bogățiile ce se presupune că se aflau în acele locuri, Gonzalo Pizarro a programat o expediție în zonă. Din “echipa” sa făceau parte în jur de 200 de spanioli și aproximativ 4.000 de indigeni americani. Un om de bază era Francisco de Orellana, un veteran al cuceririlor și omul de încredere al fraților Pizarro.

El Dorado

Acel El Dorado mult visat nu se întrezărea însă în zare pe măsură ce timpul trecea, iar proviziile se împuținau de la o zi la alta. Astfel, Gonzalo Pizarro și oamenii săi au fost obligați să mănânce caii și căinii din dotare. Aproximativ 140 de spanioli și 3.000 de indigeni americani au murit, astfel că Pizarro a decis să-l trimită pe Francisco Orellana, în februarie 1542, să caute provizii, împreună cu 50 de bărbați.

După scurt timp, Gonzalo a crezut că expediția a fost un eșec și a decis să se întoarcă la Quito, fară să știe că Francisco de Orellana a avut succes și a explorat întreaga lungime a râului Amazon. De altfel, Francisco de Orellana este primul om din istorie care navigat pe întreaga lungime a râului Amazon. Din acest motiv, inițial denumirea fluviului a fost “Rio de Orellana” (râul lui Orellana). În plus, Orellana a murit într-o a doua expediție pe care a făcut-o pe fluviul Amazon.

Răzbunare după moartea lui Almagro

Revenit în Quito, Gonzalo Pizarro a aflat că fratele sau mai mare, Francisco, a fost omorât pe 26 iunie 1541. Vinovații? Aceștia erau Almagristas, așa cum erau numiți adepții lui Almagro,  conchistadorul spaniol omorât de Gonzalo Pizarro cu câțiva ani în urmă. Printre ei se afla și Diego de Almagro II El Mogo, fiul fostului conchistador. Asasinarea lui Francisco Pizarro a fost un act de răzbunare după moartea lui Almagro, astfel că haosul s-a dezlănțuit din nou în acele vremuri.

Reprezentantul Coroanei Spaniole

Cristobal Vaca de Castro, a ajuns în Peru, fiind numit la conducere. Soluția propusă de Gonzalo Pizarro pentru stingerea conflictului a fost uciderea celor responsabili de moartea fratelui său, însă a fost refuzat. În schimb, Cristobal Vaca de Castro, cel care conducea Peru în acele vremuri, a intrat în război cu armata condusă de Diego de Almagro II. La fix un an de la moartea lui Pizarro, De Almagro II a fost ucis în piața orașului după un proces de scurtă durată. În această luptă, cunoscuta și sub numele de “Bătălia de la Chupas”, au murit 200 de almagristas, iar mulți alții au fost spânzurați ulterior.

Cum s-a întors Gonzalo Pizzaro împotriva regelui Spaniei

În 1544, Gonzalo Pizarro și ceilalți conchistadori aflați în Peru au primit o veste proastă, după ce regele Spaniei Carol al 5-lea l-a numit pe Blasco Nunez Vela ca prim vice-rege al Perului.

Nunez Vela a introdus noi legi ce aveau că scop protejarea popoarelor indigene. Aproape toți conchistadorii ce trăiau în acele vremuri în Peru erau împotriva noilor legi, deoarece nu mai puteau exploata nativii.

Tocmai din acest motiv, Gonzalo Pizarro și un alt conchistador pe nume Francisco de Carvajal au organizat o armată cu intenția de a suprima noile legi. Ei au căpătat rapid tot mai mulți adepți și au reușit să îl învingă pe Nunez în 1546, la Anaquito, undeva lângă Quito.

Gonzalo Pizarro a fost sfătuit de apropiații săi să se autoproclame rege al Perului, dar a refuzat.

Gonzo’s Quest pacanele online

Aventurile lui Gonzalo Pizarro au adus la aparitia jocului de pacanele online Gonzo’s Quest lansat de Netent in anul 2013 care a avut mare succes printre fanii jocurilor de tip slot. Pe langa povestea din spatele jocului, avem si o grafica 3D remarcabila care are menirea de a tine jucatorii cat mai atenti fara a interveni momentele in care dispare interesul. 

Sunt 5 role si 20 de linii de plata, nimic neobisnuti aici fata de majoritatea jocurilor de casino, dar exista functia de “Free-fall” prin care se pot obtine premii insemnate. Aceasta functie este cunoscuta de noi ca “speciala” iar aici pe langa castigurile multiple de x2, x3 sau x5, poti obtine si 10 rotiri gratuite. Acest slot video a primit din partea Cazino 365 un rating de 4.5/5 stele, ceea ce e foarte bine, pentru ca nu orice joc primeste o asemenea nota, sunt putine sloturi care trec de 4 stele ca rating.

Pacanele gratis online: Gonzo’s Quest
5.0/5
Pacanele gratis online: Gonzo’s Quest

Cum a murit Gonzalo Pizarro: Trădat de oamenii săi

După decizia luată de Gonzalo Pizarro, în următoarele luni a fost numit un nou conducător de către regele Carol al 5-lea. E vorba despre Pedro de la Gasca, un pacifist venit cu gândul de le oferi grațiere conchistadorilor și de a abroga legile controversate ale lui Nunez Vela. Gonzalo a răspuns cum știa el mai bine, cu o noua bătălie, dar a fost părăsit  de o bună parte a armatei sale chiar înainte de bătălia decisivă de la Jaquijahuana, lângă Cusco. Pedro de la Gasca a evitat însă confruntarea și a tras de timp cât a putut de mult. În paralel, el i-a convins pe oamenii lui Gonzalo Pizarro să schimbe tabăra. Printre aceștia se afla și Alonso de Alvarado, unul dintre oamenii de încredere ai lui Pizarro.

Ultima bătălie

În aceste condiții, când bătălia dintre cele două tabere a avut în cele din urma loc, în aprilie 1518, oamenii lui Pedro de la Gasca erau într-o superioritate clară numerică. Asta deși Gonzalo Pizarro avea în primă fază o armată net superioară numeric. Conștient fiind că nu mai are nicio șansă, Gonzalo Pizarro s-a predat și a fost decapitat de forțele regale pe câmpul de luptă. El a fost ultimul dintre frații Pizarro ce a murit cu o moarte violentă. În schimb, celălalt frate, Hernando, a murit de bătrânețe în Spania. Gonzalo Pizarro are așadar o poveste spectaculoasă de viață, dar fratele său Franscisco este considerat mult mai important în istorie. Pe lângă faptul că a construit capitala din Peru, Lima, el a făcut parte și din echipa de expediție ce a descoperit Oceanul Pacific.

Ce s-a întâmplat cu Peru după moartea lui Gonazlo Pizarro

Moartea lui Gonzalo Pizarro avea să aducă liniștea în Peru pentru o bună perioadă de timp. Venit cu gânduri pacifiste, Pedro de la Gasca a încercat să fie împăciuitor și să găsească de fiecare dată o cale de mijloc când simțea posibilitatea de a izbucni un conflict.

Peru a rămas astfel o colonie regală până la acțiunile revoluționare conduse de Jose de San Martin și Simon Bolivar la începutul secolului al 19-lea.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash