Free cookie consent management tool by TermsFeed

Ierarhia mâinilor de poker la Texas Holdem

Ierarhia mâinilor de poker este unul dintre primele lucruri care trebuie sa le inveti in poker. Pokerul este un joc de noroc în care sunt foarte importante cunoștințele și abilitățile dobândite de jucători și aplicarea unei strategii bine puse la punct. Studiul îți poate aduce un avantaj care se poate dovedi decisiv pentru a trăi experiențe pline de satisfacție în acest joc de noroc al strategiei, al răbdării, al procentelor și al mișcărilor curajoase. Recent pokerul a devenit extrem de popular chiar si in Romania si exista deja mai multe platforme care iti permit sa joci poker online pe bani reali.

Ierarhia mainilor de poker
Tabel cu ierarhia mainilor de poker

Ierarhia mâinilor de poker este primul lucru pe care trebuie să și-l însușească un jucător de poker aspirant. Prin mâini de poker ne referim la combinațiile de cărți în funcție de care se stabilește rezultatul unui joc la showdown (când se arată cărțile după ultima rundă de pariere). Vom analiza în acest material ierarhia mâinilor de poker la Texas Hold’em, cel mai popular joc de poker. Această ierarhie este valabilă și la Omaha și 5 Cards Draw Poker. În schimb, la alte jocuri de poker, cum ar fi Omaha Hi-Lo sau Badugi, ierarhia mâinilor suferă modificări.

Ierarhia mâinilor de poker – explicatii pe larg

In tabelul de mai jos va prezentam sansele de a face una dintre maini pe Flop, pe Turn sau pe River

ManaPosibilitatiSanseProbabiliate
Royala Mare41 din 649.7390.000154%
Royala Mica361 din 72.1920.0015%
Careu6241 din 41650.0256%
Full House37441 din 693.10.170%
Culoare51081 din 508.80.367%
Chinta10.2001 din 253.80.760%
Trei bucati54.9121 din 46.322.870%
Doua perechi123.5521 din 20.0357.620%
O pereche1.098.2401 din 1,36649.9%
Tabel explicativ cu probabiliatile de a face o mana de poker

Există 10 combinații diferite care pot fi completate. Bineînțeles, combinațiile la a căror valoare nu participă toate cărțile, pot fi ierarhizate în funcție de Kicker.

  • Chinta Royală (Royal Flush)

Este mâna supremă în poker. Chinta Royală este o chintă la As cu toate cărțile având același simbol. Bineînțeles, ea este și cea mai rară combinație din jocul de poker.

  • Chinta la culoare (Straight Flush)

Este a doua cea mai puternică mână la poker. Chinta la culoare este o combinație de 5 cărți consecutive de aceeași culoare, cu excepția suitei de la 10 la As.

  • Careu (Four of a kind)

Este o combinație formată din 4 cărți de joc de același rang. În cazul în care la showdown doi jucători prezintă careu, departajarea se face în funcție de rang (crește de la 2 la As), iar când toți jucătorii au același careu (la Hold’em), joacă a 5-a carte (Kicker).

  • Ful (Full House)

Această combinație este formată din 3 cărți de un rang (brelan) și 2 cărți de alt rang (pereche). În cazul în care 2 sau mai mulți jucători completează un full house în aceeași mână, combinația mai puternică este cea în care cele 3 cărți identice au rangul mai mare sau, când aceasta este identică, cel cu perechea mai valoroasă.

  • Culoarea (Flush)

Flush este orice combinație formată din cărți care au același simbol, exceptând Chinta Royală și Chintele la culoare. Ierarhia acestor mâini este stabilită de cea mai mare carte care participă.

  • Chinta (Straight)

Chinta este orice succesiune de 5 cărți succesive ca rang și cu cel puțin 2 simboluri diferite. Asul participă și la cea mai mică chintă (de la As la 5), dar și la cea  mai mare (de la 10 la As).

  • Trei de un fel (Three of a kind)

Este o combinație foarte puternică la poker, chiar dacă nu sunt implicate toate cărțile. Ea constă în 3 cărți de același rang, și următoarele două cărți cu cel mai mare rang. Când 2 jucători completează această combinație, tăria mâinii este stabilită de kicker.

  • Două Perechi (Two Pair)

Formată din 2 perechi de cărți cu același rang (exemplu, două Dame și doi Valeți), această combinație este completată de cea mai mare carte disponibilă. Cea din urmă va stabili câștigătorul în cazul în care sunt doi sau mai mulți jucători cu această combinație.

  • Pereche (Pair)

Această mână este constituită dintr-o pereche de cărți cu același rang și următoarele cele mai valoroase 3 cărți disponibile.

  • Carte mare

Când regulile jocului nu îți permit niciuna dintre combinațiile prezentate mai sus, mâna de poker este considerată combinația formată din cele mai valoroase 5 cărți disponibile.

Ierarhia rangurilor în jocul de poker

Am prezentat cele 10 combinații generale posibile în jocul de poker. În funcție de rangul cărților participante se stabilește ierarhia mâinilor de poker la showdown. Cea mai valoroasă carte este Asul. Rangul celorlate cărți scade de la Rege la 2. Aceasta înseamnă că un careu de Dame este o mână mai puternică decât un careu de Decari, sau că 3 Valeți vor bate 3 Nouari.

Regulile pentru a stabili ierarhia mâinilor de poker sunt destul de puține, dar în ansamblu, sunt posibile o mulțime de de posibilități care trebuie evaluate corect. Această varietate a făcut din poker una dintre cele mai bune modalități de distracție. Popularitatea sa a dus la apariția unor întreceri de poker live unde dramatismul și suspansul se mențin până la ultima mână jucată. Cea mai cunoscută competiție de poker este World Series of Poker. Aici își dau întâlnire jucătorii profesioniști, dar și cei care aspiră la acest statut. Calificarea la această întrecere se poate obține și prin intermediul platformelor de poker online.

Ce este Cartea Mare și cum influențează ierarhia mâinilor de poker

Ai observat din cele prezentate anterior că unele dintre combinațiile de poker nu sunt formate efectiv din 5 cărți. Cum fiecare mână de poker este formată din 5 cărți, te întrebi ce rol au cărțile „de umplutură”.

Chinta royală, chinta la culoare, culoarea, fulul și chinta folosesc toate cele 5 cărți active. Chinta Royală nu poate fi bătută de nicio altă mână de poker. La celelalte chinte, cartea mare stabilește ierarhia, iar la full house câștigă cel cu rangul brelan-ului mai mare sau, în caz de egalitate, cel cu perechea mai valoroasă (Un ful de Dame cu Valeți este mai puternic decât un ful de Dame cu Decari).

În ceea ce privește culoarea, fiecare carte participantă poate fi decisivă. O culoare la A va fi mai mare decât orice culoare la altă carte. În cazul în care și adversarii completează o culoare la A, vor conta, în ordinea valorii, celelalte cărți. Spre exemplu, la showdown sunt afișate două culori, A, K, Q, 10, 9 și A, K, Q, J, 8. Primele 3 cărți sunt egale și nu contează. Câștigă cea de-a doua mână deoarece J este mai mare decât 10. Bineînțeles, chinta la culoare bate orice culoare. Una dintre cele mai renumite scene de poker în filme este cea în care James Bond completează o chintă la culoare pentru un pot incredibil în Casino Royale.

Ierarhia mâinilor de poker – ce trebuie sa mai stii

Careul folosește doar 4 cărți, în cazul a două perechi rămâne o carte „flotantă”, la Three of a kind sunt două cărți neparticipante, la Pereche rămân 3 cărți „libere”. În fiecare dintre aceste cazuri, ca și atunci când ai Carte mare (cea mai mică combinație din poker), cărțile care nu participă la combinația propriu-zisă sunt decisive pentru a stabili tăria mâinii. Spre exemplu, un careu de Dame cu un As va fi mai puternic decît un careu de Dame cu un K, iar două perechi identice vor fi departajate de a 5-a carte.

Când sunt mai multe cărți care nu participă la combinație, vor fi luate în considerare în ordinea valorii. O combinație 7-7-7-A-9 este mai puternică decât o combinație 7-7-7-A-6. În acest caz, cartea care face diferența se numește Kicker.

În cele ce urmează vom prezenta unele situații, destul de rare, în care Kickerul joacă decisiv.

Careu vs Careu

Să presupunem că într-o mână de la o masă de Texas Hold’em se implică doi jucători. Primul jucător are ca mână se start AK of suited (simboluri diferite), în timp ce al doilea joacă cu KQ of suited. Pe masă sunt distribuite următoarele cărți: 8-8-Q-8-8. Chiar dacă al doilea jucător dublează Q din mână, câștigător va fi primul. Mâna sa este 8-8-8-8-A, în timp ce mâna celui de-al doilea jucător este 8-8-8-8-K.

careu vs careu maini de poker

Dacă cel de-al doilea jucător ar fi avut ca mână de start AQ, potul s-ar fi împărțit între cei doi care ar fi avut ca mână finală 8-8-8-8-A. Nici în acest caz Q-ul dublat nu contează.

Culoare vs Culoare

Să ne imaginăm un joc heads up (în doi). Primul jucător intră în joc cu Jc-8c, în timp ce al doilea joacă 6c-10c. Flopul este Ac-Qc-10h. Ambii jucători vor paria și vor rămâne în mână până la showdown. Pe turn este distribuit 7h, iar riverul este Kc.

culoare vs culoare maini de poker

La showdown, mâna primului jucător va fi Ac-Kc-Qc-Jc-8c, în timp ce al doilea jucător va avea Ac-Kc-Qc-10c-6c. Începătorii ar putea să fie tentați să creadă că perechea de 10 a celui de-al doilea jucător va conta. Nu este cazul. Primul jucător câștigă deoarece Ac, Kc și Qc nu contează, iar Jc este mai mare decât 10c.

Two Pairs vs Two Pairs

Pentru ca jucătorii începători să înțeleagă cât mai bine care este ierarhia mâinilor de poker, vom prezenta 3 situații disticte.

Să presupunem că joacă Q-J contra Q-10, iar pe masă sunt distribuite, în ordine,

A-K-10-K-A. În acest caz, la showdown, potul se împarte, fiecare dintre jucători având mâna finală A-A-K-K-Q.

doua prechi vs doua perechi cea mai buna mana la poker

Într-o altă situație ipotetică, în pot se implică doi jucători. Primul are mâna de start AQ, în timp ce al doilea are o pereche de Decari. Pe masă sunt împărțite următoarele cărți: K, J, 2, K și J. Din nou, jucătorii începători ar putea fi tentați să mizeze pe perechea de Decari ai celui de-al doilea jucător. De fapt, câștigătoare este mâna K-K-J-J-A a primului jucător. Mâna finală a celui de-al doilea jucător este K-K-J-J-10.

Un alt caz de interpretat este 10-10 vs 9-9. Pe masă sunt distribuite Q, J, Q, J, 6. Jucătorul care a început cu perechea 10-10 câștigă cu combinația Q-Q-J-J-10, cel de-al doilea având mâna finală Q-Q-J-J-9.

Este evident că nu poți juca poker online până nu îți însușești ierarhia mâinilor de poker. Doar având o imagine clară despre tăria mâinii și despre posibilitățile de a o îmbunătăți îți poți construi o strategie de pariere eficientă. Adaugă un praf de noroc, mult studiu, multă experiență și vei putea visa la cele mai mari competiții internaționale de poker live.

Cele mai frecvente intrebari prinvind ierarhia mâinilor de poker:

Cate maini de poker diferite sunt?

Totalul mainilor de poker unice care pot fi generate dintr-un pachet de 52 de carti este 2.598.960 combinatii unice.

Cate combinatii unice pentru cartile din mana sunt la Texas Holdem?

Totalul combinatiilor unice a celor 2 carti care le primesti la Texas Holdem este de 1326 variante.

Care este cea mai buna mana de poker?

Chinta royala este cea mai puternica mana de poker in aproape toate variantele de joc ale acestuia!

Care este cea mai slaba mana de poker?

Ce mai slaba mana la poker Texas Holdem este: 2-3-4-5-7 ( cartile 2-7 sa fie de culori diferite)

La poker Texas Holdem am 3 perechi, conteaza perechea suplimentara?

La Texas Holdem se poate forma o mana castigatoare din maxim 5 carti ( oricare dintre cele de pe masa si cele din mana). In acest caz, perechea cea mai mica nu mai conteaza.

Am o pereche, doua perechi, trips la fel ca adversarul, kicker-ul meu este mai mare, de ce se imparte potul?

Potul se imparte pentru ca pe board exista o mana cu un kicker mai mare.

Toate cartile de jos formeaza o culoare. Nimeni nu are in mana o carte din acea culoare. Cine castiga?

Potul se imparte in mod egal intre toti jucatorii ramasi in joc. In cazul in care unul dintre jucatori are o carte de suita culorii de jos, mai mare decat cea mai mica dintre acestea, atunci va fi declarat castigator.

In final, iti recomandam 5 site-uri unde poti juca poker pe bani reali. Toate site-urile sunt legale si licentiate de ONJN

Top 5 platforme de poker online la care merită să ai cont

Bonus 100%, în limita a $600

€10 gratuit Unibet Open + €200 bonus progresiv

50 LEI Gratis Fără Depunere

20€ Cash GRATIS

Premii de până la 1000x miza

Cazinouri Recomandate
10.000 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT