Free cookie consent management tool by TermsFeedJocurile de noroc sprijină cinematografia românească

Jocurile de noroc sprijină cinematografia românească

În ultima săptămână din aprilie, Președintele României Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care se prevede ca un procent de 4% din sumele colectate de statul român de la operatorii de jocuri de noroc să meargă către Fondul Cinematografic.

Inițiativa majorării acestui procent de la 2 la 4 la sută i-a aparținut deputatului liberal Gigel-Sorinel Știrbu. Jocurile de noroc sprijină cinematografia acum cu o sumă dublă față de anii anteriori.

Deputatul PNL Gigel Știrbu
Deputatul PNL Gigel Știrbu – foto Facebook

„Un procent de 4% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi direcţionat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea şi susţinerea industriei cinematografice. Suma se virează Fondului cinematografic de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent. Aceasta nu se supune regularizării conform prevederilor articolului 66 alineatul (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în noul act normativ.

Măsura stabilită prevede de fapt o majorare de la 2% la 4% a procentului direcționat anual de stat către CNC din încasările aferente pieței de gambling.

Procedurile de aplicare a dispozițiilor prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu completările și modificările ulterioare, vor fi elaborate de Ministerul Finanțelor Publice. Acest lucru se va întâmpla în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementari legislative.

Fondul Cinematografic este constituit din următoarele surse:

  • 3% din vânzări/închirieri casete video, DVD-uri etc. 15% în cazul producțiilor XXX.
  • 4% din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice şi private
  • 3% din preţul minutelor de publicitate vândute din spaţiul programului propriu de către societăţile de televiziune prin cablu
  • 4% din sumele obținute din exploatarea filmelor cinematografice
  • 1% din veniturile realizate lunar de operatorii de cablu, satelit şi retransmisie digitală a emisiunilor de televiziune
Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash