Free cookie consent management tool by TermsFeedLoteria Vaccinării în România: Cum participi și ce premii sunt puse în joc
SUA a dat startul la loterii pentru vaccinare – sursa foto: New York Times

Loteria Vaccinării în România. Pentru a impulsiona vaccinarea populației împotriva COVID-19, autoritățile au pus bazele unei loterii, în care oamenii vor putea câștiga bani. Astfel, de la 1 octombrie 2021, a început Loteria Vaccinării.

  • Marele premiu al anului 2021, 1.000.000 RON, a fost câștigat de numărul 1.235.704
  • Cel de-al doilea premiu al lunii decembrie, 500.000 RON, a fost câștigat de numărul 1.819.676
  • Primul premiu mare al lunii decembrie, 300.000 RON, a fost câștigat de numărul 3.151.259
  • Marele premiu al lunii noiembrie, 300.000 RON, a fost câștigat de numărul 2.981.949
  • Vom reveni cu noi rezultate Loteria Vaccinării imediat ce vor fi anunțate.

Ce este Loteria Vaccinării?

Conform explicației autorităților, toate persoanele vaccinate cu schema completă care și-au generat certificatul digital (verde) vor participa la această loterie a vaccinării. Autoritățile spun că au luat această decizie din dorința de a impulsiona și mai mult vaccinarea, care în România a rămas la un nivel scăzut.

„În acest context epidemiologic, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, este deosebit de importantă susținerea procesului de vaccinare, inclusiv prin acordarea de recompense. Într-o perioadă scurtă, am reușit să finalizăm cadrul legislativ pentru aceste măsuri recompensatorii. Odată semnat și de ministrul Economiei, actul normativ poate fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Astfel, Loteria Vaccinării va avea loc între 1 octombrie și 31 decembrie 2021.

Ce premii sunt puse în joc la Loteria Vaccinării?

În total vor fi efectuate 19 extrageri în zilele de duminică și vineri, timp de 14 săptămâni începând cu data de 1 octombrie, după cum urmează:

Vom avea următoarele extrageri:
  • 14 extrageri săptămânale, la care se vor acorda 81 de premii: 80 în valoare de 10.000 lei + premiul cel mare de 300.000 lei (aproximativ 60.000 euro)
  • 3 extrageri lunare, în ultima săptămână a fiecărei luni, cu trei premii de 100.000 lei (aproximativ 20.000 euro)
  • 2 extrageri la final de an, în valoare de 500.000 lei (aproximativ 100 mii euro), respectiv 1.000.000 lei (aproximativ 200 mii euro)

În total vor fi acordate 1.139 de premii.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștiga 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei, adică premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

Extragerile vor fi asigurate de Loteria Română, iar fondul de premiere va veni de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Cum participi la Loteria Vaccinării în România?

Înscrierea la Loteria Vaccinării nu costă nimic. Tot ce trebuie să faci este să te vaccinezi cu schema completă (2 doze pentru Pfizer, Moderna și Astra-Zeneca și una pentru Johnson & Johnson), iar apoi să generezi certificatul digital de pe https://certificat-covid.gov.ro. Ulterior va trebui să te inscri pentru participarea la loterie în aplicația disponibilă pe același site.

Certificatul digital îl vei putea folosi ulterior și pentru a călători în spațiul UE, dar și pentru a intra în cazinouri, săli de jocuri, agenții de pariuri, restaurante, evenimente, sala de forță și multe altele în localitățile în care incidența este între 3 și 6 la mie.

Americanii au dat startul Loteriei Vaccinării

Ideea de a avea Loteria Vaccinării nu a pornit din România, ci din SUA. În primăvara acestui an mai multe state au pus bazele propriei Loterii a Vaccinării.

Spre exemplu, în statul Massachusetts se acordă 5 premii în valoare de 1 milion de dolari. Iar pentru copiii cu vârste între 12 și 17 ani s-a creat un program special, iar cinci dintre ei au șansa să câștige câte o bursă școlară în valoare de 300 de mii de dolari.

Loteria Vaccinării în România, inspirată din SUA

De asemenea, în Michigan sunt acceptați la loterie și cetățenii care au o singură doză de vaccin. Se acordă mai multe premii de 50 de mii de dolari, iar cele mai mari sunt de 1 milion, respectiv 2 milioane de dolari. Pentru copiii între 12 și 17 ani care au primit cel puțin o doză sunt oferite 9 burse școlare pe patru ani, în valoare de 55 de mii de dolari.

California, Colorado, Kentucky, Louisiana, Maryland, Nevada, New Mexico, North Carolina, Oregon, Washington și West Virginia sunt alte state în care premiul cel mare este de peste 1 milion de dolari.

Ohio, primul stat care a organizat loterie pentru cei vaccinați

În schimb, primul stat din SUA care a organizat Loteria Vaccinării, Ohio, a renunțat între timp. La început a fost o creștere a interesului pentru vaccinare, dar apoi lucrurile s-au domolit. Arkansas este un alt stat care a renunțat la Loteria Vaccinării. “Nu mai dădea rezultatele pe care ni le doream”, a spus guvernatorul Asa Hutchinson pentru New York Times.

Canadienii au avut și ei Loteria Vaccinării în numeroase regiuni. Spre exemplu, în Alberta, Loteria Vaccinării a început în luna iulie, iar toți rezidenții cu vârsta minimă de 18 ani, care au avut cel puțin prima doză, s-au putut înscrie în cursa pentru marele premiu de 1 milion de dolari.  Apoi, în august și septembrie premiul a fost același, dar cu condiția că participanții să aibă două doze.

Românii, codași la vaccinare în UE

Nevoia de a organiza Loteria Vaccinării a venit de la faptul că romanii nu doresc să se vaccineze și sunt printre codașii din Uniunea Europeană. La 22 septembrie, doar 33.1% din populația eligibilă a primit schema completă și 33.9% cel puțin o doză.

Mai slab decât noi la acest capitol stau doar vecinii bulgari, unde 22.1% din populația eligibilă are schema completă și 23.6% cel puțin prima doză.

În schimb, în Portugalia 88.2% din populație are schema completă și 97.1% cel puțin o doză. Malta este și ea fruntașă, cu 89.9% din populație cu schema completă și 90.9% cu cel puțin o doză. În Islanda, 90.7% din populație are schema completă, iar 91.9% cel puțin o doză.

În UE, 268.018.280 de milioane de adulți au schema completă de vaccinare și 291.280.881 au primit cel puțin o doză, la data de 22 septembrie.

Practic, 72.3% dintre adulții din UE au schema completă de vaccinare, iar 78.6% au primit cel puțin o doză. În aceste condiții, se poate observa cu ușurință cât de în spate este România când vine vorba de vaccinare.

România a început în forță campania de vaccinare

Interesul pentru campania de vaccinare a fost unul uriaș în România la începutul acestui an. Mai mult, țara noastră a fost în ianuarie și februarie printre fruntașele din UE când vine vorba de vaccinare, alături de Malta.

Atunci s-au putut vaccina persoanele de cel puțin 65 de ani, cele cu boli grave și lucrătorii din domeniile esențiale.

După un start în forță însă, interesul pentru vaccinare a scăzut brusc

Culmea, scăderea s-a înregistrat la scurt timp după ce și populația generală s-a putut vaccina. După o lună aprilie în care s-au format “cozi” mari pe lista de așteptare pentru vaccinare, ulterior interesul oamenilor a scăzut tot mai mult.

Autoritățile au deschis mai multe centre, au mers cu caravane de vaccinare, au oferit mici gratis celor care se vaccinează, însă lucrurile nu s-au schimbat în bine. Tocmai din acest motiv, Loteria Vaccinării în România este o nouă încercare a statului de a impulsiona procesul de vaccinare.

Neîncrederea în autorități și vaccin și numărul mic al cazurilor din această vară au făcut ca mulți oameni să nu simtă dorința de a se proteja împotriva COVID-19. Iar valul 4, anunțat de autorități, i-a prins pe români neprotejați în fața virusului. Din acest motiv, cazurile au crescut vertiginos în ultima vreme și autoritățile spun din nou că nu mai au paturi libere la ATI. Cu Loteria Vaccinării se face așadar o încercare disperată de a-i convinge pe oameni, prin intermediul unor eventuale câștiguri financiare, să se protejeze.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash