Free cookie consent management tool by TermsFeedNoile reclame pentru gambling din App Store starnesc valuri de critici

Noile reclame pentru gambling din App Store starnesc valuri de critici

Foarte multi dezvoltatori de aplicatii pentru Apple Store au pornit un val de critici la adresa Apple, dupa ce compania a schimbat modul de difuzare a reclamelor care promoveaza aplicatii de gambling.

Zilele trecute, developerii au inceput sa semnaleze pe Twitter ca frecventa acestor reclame este cu mult crescuta, astfel in noile locuri de afisare, la sectiunea de recomandari apar reclame catre aplicatiile care simuleaza jocurile de noroc.

Aceste aplicatii de pacanele sau chiar de jocuri de noroc sunt destul de controversate si promovate intense si in celelate retele sociale: Facebook, Instagram dar si in Google Playstore. Totul porneste de la faptul ca aceste aplicatii permit achizitionarea de fise sau credite cu bani reali.

Aplicatii de pacanele gratis
Apple Store Gazduieste o varietate de aplicatii gratis

Apple nu este la prima abatere de acest fel, anul trecut impotriva companiei a fost intentat un proces in Curtea Districtului Columbia, SUA. In cadrul procesului compania este acuzata ca a facilitat dezvoltarea acestor aplicatii, le-a gazuduit dar a si intermediat tranzactiile pentru achizitia jetoanelor digitale, a fiselor virtuale sau a altor forme de bani digitali.

Practic, compania este acuzata de permiterea si facilitarea accesului la jocurile de noroc ilegale si a actionat ca un cazino ilegal.

Toate aplicatiile si jocurile mentionate in procesul intentat, ofera jucatorilor un numar limitat de fise gratuite la inscriere. Odata pierdute aceste fise, jucatorului ii este prezentata o oferta atractiva pentru a cumpara altele. Desi jucatorii nu pot sa converteasca fisele inapoi in bani reali, acestia pot in schimb sa castige altele si astfel automat sa isi prelungeasca timpul de joc. Se pare ca acest sistem de a plati bani pentru a castiga timp de joc, violeaza legile din 25 de state americane.

McDonald v. Apple by Mikey Campbell

In timp, Apple a avut mai multe procese asemanatoare: in 2022 o femeie a dat in judecata compania pentru ca a gazduit aplicatii de acest fel si astfel a putut cheltui mii de dolari pentru achizitia fiselor virtuale. In 2021 un alt proces aproape identic a fost de asemenea deschis.

Sumele vehiculate se ridica la miliarde de dolari cheltuiti in astfel de aplicatii, doar in 2020 fiind cheltuiti nu mai putin de 6 miliarde de dolari pentru monede virtuale in aplicatii mobile, doar in Apple Store.

Apple retine aproximativ 30% din toate asa numitele „in-app purchases” ( achizitii din aplicatii) ceea ce poate face situatia sa devina si mai complicata pentru gigantul american, pentru ca in unele state infrunta acuzatii de colecatare de datorii ilegale sau chiar de camatarie.

Si in Romania astfel de aplicatii mobile sunt disponibile, permit achizitia de jetoane virtuale dar fondurile nu pot fi retrase. Aceste aplicatii nu sunt autorizate de Oficiul National de Jocuri de Noroc si nici reglementate de legislatia in vigoare.

Aplicatiile autorizate ONJN si reglementate de legea jocurilor de noroc sunt prezente si apartin operatorilor de top din Romania. Mai exista si aplicatii de pacanele gratis, dezvoltate de afiliati, cum ar fi chiar aplicatia site-ului cazino365, dar care nu permit achitzita de monede virtuale in timpul jocului cu bani reali.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash