Free cookie consent management tool by TermsFeedReabilitarea Cazinoului din Constanța va fi gata abia în 2023, termenul de finalizare fiind ușor modificat

Reabilitarea Cazinoului din Constanța va fi gata abia în 2023. Aflate în plină desfășurare, lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța urmează să fie finalizate abia anul viitor, deși termenul anunțat inițial era a doua jumătate a anului 2022.

Conform publicației Focus Press, un răspuns oficial transmis de Compania Națională de Investiții (CNI) menționează că termenul de finalizare a fost ușor modificat. Gradul actual de execuție a lucrărilor este de aproximativ 50%, iar predarea proiectului integral se va produce anul viitor.

Progresul este vizibil, anumite părți reabilitate din Cazinoul de pe faleza din Constanța putând deja să fie admirate de turiștii din această vară. Însă, așa cum se întâmplă de multe ori în cazul lucrărilor publice din România, iată că termenul confirmat chiar în 2021 de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației de la acea vreme nu este respectat.

Lucrările de reabilitare au demarat în 2019

Reabilitarea simbolului orașului Constanța, un edificiu cu o istorie de peste un secol, a început în anul 2019, după multe amânări determinate inclusiv de contestații. Realizat în stil Art Nouveau, Cazinoul din Constanța a fost mult timp nefuncțional, lăsat într-o stare avansată de degradare care punea chiar în pericol arhitectura sa deosebită. Monumentul istoric de la malul mării este reabilitat de asocierea Aedificia Carpati SA, SC Remon Proiect SRL, SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL.

Guvernul României a adoptat în mai 2019 o hotărâre prin care aloca banii necesari pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa, menționând termen de execuție de 30 de luni. Scopul a fost ca această clădire emblematică a orașului Constanța să revină la farmecul inițial, ca centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională. Cazinoul va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii, având o sală multifuncţională de 200 de locuri şi de o sală de festivităţi de 150 de locuri.

Până să ajungă în portofoliul Ministerului Dezvoltării, Cazinoul din Constanța, clădire de patrimoniu, a fost în administrarea Primăriei Constanţa, trecând inclusiv pe la o firmă israeliană de cazinouri, care a renunţat ulterior la intenția de investiţie.

VIDEO: Cum va arăta Cazinoul din Constanața la finalul lucrărilor de reabilitare

Ce lucrări au loc în prezent

Conform sursei citate mai sus, pe șantierul de la Cazinoul din Constanța se execută în prezent lucrări la partea de structură, partea de arhitectură și partea de componente artistice. Urmează să se realizeze lucrările de instalații interioare, instalațiile exterioare, consolidare și refacere terasă exterioară. Se va înlocui învelitoarea acoperișului, se vor reface și repara pereții exterior și interiori, păstrând specificul arhitectural și decorativ al clădirii. Lucrările includ restaurarea componentelor artistice și ale celor arhitecturale, restaurarea și înlocuirea tâmplăriei deteriorate, consolidarea și lucrări de reparații structurale ale clădirii, înlocuirea completă a instalațiilor termice, electrice și de ventilație.

Cazinoul Constanţa, care a fost inaugurat pe 15 august 1910 în prezenţa principelui Ferdinand, a fost construit în stil Art Nouveau, alături de arhitectul Daniel Renard. Interesant este că, în timpul actualelor lucrări de reabilitare, au fost descoperite pe șantier înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice, semnături ale meșterilor care au lucrat la Cazino. Este vorba de nume ale celor ce s-au implicat în procese anterioare de reabilitare, în anii 1951 și 1986.

Reabilitarea Cazinoului din Constanța
Cazinoul din Constanța iarna

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash