Free cookie consent management tool by TermsFeedSe legalizează jocurile de noroc în Dubai?

Las Vegas și Macau își dispută în prezent titulatura de Capitala mondială a jocurilor de noroc, însă, conform reuters.com, Dubai ar putea deveni în viitorul apropiat o nouă destinație de top pentru amatorii de jocuri de noroc. Mulți diplomați și specialiști din industria de gambling au lansat diverse speculații pe parcursul ultimilor ani cu privire la un scenariu cândva extrem de improbabil: legalizarea jocurilor de noroc în Emiratele Arabe Unite.

La începutul acestui an, Ras Al Khaimah (RAK), unul dintre cele mai mici și mai puțin cunoscute dintre cele șapte emirate arabe, a anunțat că intenționează să reglementeze jocurile de noroc în unele dintre stațiuni. În aceeași zi, gigantul cazinourilor din Las Vegas Wynn Resorts (WYNN.O) a declarat că va construi un complex autorizat pentru jocuri de noroc pe una din insulele artificiale din zonă.

Se legalizează jocurile de noroc în Dubai și Ras Al Khaimah
Ras Al Khaimah – unul din cele 7 Emirate Arabe Unite

Anunțurile ar putea marca un moment decisiv pentru Golf, o regiune care a impus în mod tradițional reguli islamice mai stricte decât alte părți ale Orientului Mijlociu și una în care jocurile de noroc sunt de mult interzise. Ca atare, amatorii de gambling aflați în căutare de destinații exotice aleg în prezent Liban sau Egipt.

Bate vântul schimbării în Golf?

Potrivit unor surse cu expertiză în domeniu, Reuters precizează că în curând (nu se precizează un termen) jocurile de noroc ar putea fi permise într-o anumită formă în Emiratele Arabe Unite. Cu mențiunea că va fi la latitudinea fiecărui emirat să decidă dacă și cum să le reglementeze, așa cum, de exemplu, vânzarea de alcool este interzisă în Sharjah, spre deosebire de alte emirate.

Caesars Palace Dubai este singurul resort non-gambling din patrimoniul gigantului Caesars Entertainment’

Caesars Palace Dubai
Caesars Palace Dubai – sursă foto Loveholidays

Reprezentanții resortului Caesars deschis în 2018 săi au declarat pentru Reuters că examinează cu atenție orice posibilitate de a oferi jocuri de noroc în Dubai și că vor deschide un cazino dacă legea le va permite.

Alte branduri globale de cazinouri și hoteluri prezente în Emiratele Arabe Unite abia așteaptă să beneficieze de aceste posibile schimbări. Dacă Ras Al Khaimah va deschide calea către legalizarea jocurilor de noroc în emirat, cel mai probabil și alte emirate vor face acest lucru la scurt timp.

Dubaiul este un magnet incredibil pentru turismul global, iar pentru marii operatori de cazino legalizarea jocurilor de noroc ar fi jackpotul suprem.

„Posibilitatea legalizării jocurilor de noroc în Emiratele Arabe Unite, sub orice formă, este urmărită cu maximum de atenție de către branduri gigant precum Caesar’s sau MGM”, a spus Anthony Costa, președintele regional al Caesars Palace.” „Cred că este minunat și că orice companie globală de jocuri de noroc va dori să se implice”, a mai adăugat el.

MGM construiește deja un resort de lux

La aproximativ 10 km de Caesars Palace Dubai, de-a lungul coastei, cei de la MGM Resorts International au început deja construcția unei locații de lux pe insula artificială The Island. Întrebați dacă ia în considerare construirea unui cazino în cadrul resortului, cei de la MGM a declarat că nu au luat în considerare acest lucru în planurile inițiale și că nu au venit cu niciun update la planuri până în prezent.

Dubai's The Island
Se construiesc resorturi MGM, Bellagio, Aria pe Dubai’s The Island

În urmă cu un an, Dubaiul, în mod tradițional cel mai liberal emirat, a negat zvonurile care circulau pe rețelele de socializare și în rândul comunităților de afaceri conform cărora mai multe locații ar fi primit licențe de jocuri de noroc.

Până în momentul de față, Biroul de presă al Guvernului din Emiratele Arabe Unite, precum și birourile de presă din emiratele Dubai, Abu Dhabi și Sharjah nu au comentat în niciun fel cu privire la planul RAK de a reglementa jocurile de noroc și dacă intenționează să facă schimbări similare.

Posibilitatea legalizării cazinourilor se desfășoară pe fundalul unei concurențe intense în Golf – Centrul de Afaceri și Turism din Emiratele Arabe Unite luptă cu Arabia Saudită, țară care se deschide rapid pentru a deveni o destinație turistică de top.

Emiratele Arabe Unite, stat federal în care străinii reprezintă 90% din populație, caută mutări pentru a păstra avantajele față de Arabia Saudită, cel mai mare și mai conservator stat din Golf.

Emiratele au trecut anul acesta la un weekend format din zilele de sâmbătă și duminică, pentru a se apropia de piețele globale. În majoritatea țărilor musulmane, weekendul este format din zilele de vineri și sâmbătă.

În ultimele 18 luni, Emiratele Arabe Unite au revizuit o serie de legi și reglementări, inclusiv dezincriminarea consumului de alcool și conviețuirea premaritală.

Loteria Națională și premii la curse de cai în Emirate

În 2020 a fost lansată un fel de Loterie Națională – cei dornici să-și încerce norocul cumpără fotografii iconice pentru UAE (cum ar fi, de exemplu, Burj al Arab) la un preț de 35 Dirham EU (9.50$) și participă astfel la o tragere la sorți cu un premiu de top de 10.000.000 Dirham EU. Jocul a fost considerat legal în virtutea faptului că există un „schimb de valoare” – cumpărarea obiectului de colecție.

În plus, fanii curselor de cai pot câștiga premii de până la 40.000 de Dirhami pe anumite hipodromuri din Emiratele Arabe Unite – participarea este gratuită.

Se legalizează jocurile de noroc în Dubai?
Hipodrom pentru Cursa Mondială de 10.000.000$ din Dubai – sursă foto CNN

Se legalizează jocurile de noroc în Dubai? – Concluzii

Cu toate acestea, deși intențiile RAK sunt clare, rămân destule semne de întrebare cu privire la modul în care RAK sau alte emirate ar licenția până la urmă jocurile de noroc, înainte ca interdicția să fie eliminată din codul penal federal, care a fost revizuit în luna ianuarie.

Reprezentanții RAK au subliniat faptul că reglementările dezvoltate de recent înființatul Departament de Reglementare a Divertismentului și Jocurilor de Noroc ar fi de natură să încurajeze un joc responsabil.

„Jocul este o formă responsabilă de turism de divertisment și agrement, care ia în considerare normele comunitare, culturale și sociale”, a declarat Autoritatea de Dezvoltare a Turismului Ras Al Khaimah pentru Reuters, fără să ofere un răspuns clar la întrebările legate de modul în care planurile sale ar funcționa împreună cu interdicția federală.

Wynn a declarat că definiția jocurilor de noroc și a tipurilor de jocuri permise vor fi stabilite de autoritățile de reglementare. Reglementările RAK privind jocurile sunt similare celor din Singapore și Statele Unite, potrivit analistului Vitaly Umansky de la Compania de investiții Sanford C Bernstein din Hong Kong, familiarizat cu proiectul Wynn.

La fel ca Singapore, țara caută să legalizeze gamblingul pentru a ajuta la stimularea turismului și a permis ca jocurile să aibă loc într-un format de stațiune integrată tocmai în acest scop”, a mai declarat Umansky.

Tot el adăugat că jocurile de noroc vor fi cel mai probabil accesibile doar străinilor

Pe de altă parte, pare puțin probabil ca Emiratele Arabe Unite să dezvolte stațiuni care să se bazeze în principal pe veniturile din jocuri de noroc, cu sloturi și mese făcând parte dintr-o ofertă largă de divertisment.

Mediul de reglementare ar fi genul care să nu scoată în evidență cazinourile, cam ca în Singapore, poate chiar mai mult. Nu va fi ca Vegasul.„, a spus Umansky despre propunerile lui Wynn, care sunt în prezent în faza de proiectare.

Citește și Cele mai frumoase cazinouri din lume!

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash