Free cookie consent management tool by TermsFeed

Lovitură grea pentru pasionații de jocuri de noroc: Guvernul va supra-impozita câștigurile. Află de ce sunt șanse minime ca o creștere de la 1% la 40% să funcționeze și de ce această măsură va duce la prăbușirea unei industrii cu peste 45.000 de angajați și care aduce anual la bugetul de stat peste un miliard de euro!

Pasionații de jocuri de noroc primesc o lovitură grea din partea Guvernului, care a ajuns la un acord pentru supra-impozitarea câștigurilor din jocurilor de noroc. Creșterea este una majoră și se va resimți puternic în buzunarele celor care se distrează atât în mediul online cât și în offline. Potrivit Europa Liberă, Codul Fiscal va fi modificat de la 1 ianuarie 2023, iar în noua versiune impozitul aplicat câștigurilor din jocurile de noroc va crește dramatic.

Dacă până acum impozitul pentru sume de până la 66.750 de lei era de doar 1%, acesta ar urma să ajungă la 40%! O creștere uriașă, cum nu a mai fost aplicată în niciun alt domeniu și care are șanse minime să producă efectele benefice vizate de guvernanți.

În traducere: dacă retragi un câștig de 100 de lei obținut la pariuri/cazino online, în contul tău vor ajunge doar 60 de lei. Asta deoarece statul îți va lua 40 de lei, ce vor fi virați de operatorii de jocuri de noroc online. Același lucru este valabil și când joci la operatorii tereștri, la care impozitul va fi tot de 40%.

Iar un alt aspect important este că impozitul nu e aplicat pe profitul pe care jucătorul îl face, ci se aplică și sumei mizate. Se poate ajunge așadar ca un pariu de cota 2.00 să genereze un profit de doar 20%. Asta deoarece la un pariu cu miza de 100 lei și câștig de 200 lei, impozitul va fi de 80 de lei. Practic, jucătorul mizează 100 lei și se alege cu doar 20 de lei profit.

Ce spune fostul consilier al Guvernului României: „E o prostie mare! ANAF-ul chiar nu are niciun specialist care să-și dea seama că este o utopie? Doar distrugi o industrie care aduce peste un miliard de euro la bugetul de stat anual…”

Supra-impozitarea câștigurilor la jocuri de noroc este o mare prostie - este de părere Sorin Constantinescu
Sorin Constantinescu – expert în domeniul jocurilor de noroc și fost consilier guvernamental

Sorin Constantinescu, fost consilier guvernamental în domeniul jocurilor de noroc și expert în domeniul jocurilor de noroc, avertizează că modificarea Codului Fiscal „este o mare prostie”. În cadrul unui interviu acordat Mediafax, Sorin Constantinescu a explicat punctual de ce această modificare nu va aduce nimic bun, ci numai probleme.

  • IMPOZIT REAL 80%. Depun 100 RON la pariuri/cazino – mi se oprește taxa de viciu de 2% – am în cont 98 RON – presupunem că joc și câștig 102 RON – retrag 200 RON – după impozitarea cu 40% a retragerii, primesc în cont 120 RON – adică depun 100 RON, scot 200 RON, primesc 120 RON (deci câștig 20 RON) și statul ia 80 RON …. Impozit real 80%
  • ESTE ACESTA UN IMPOZIT PE PROFIT? Merg în cazino cu 1.000 de euro, îmi iau jetoane, joc și la finalul sesiunii mai am 500 de euro – deci am pierdut jumătate din bani. Merg la casă să scot banii și mi se ia impozit 40%, așa că mai plec acasă cu 300 de euro.
  • Matematic vorbind, orice jucător pierde pe termen lung, așa că nu ai ce profituri să impozitezi

Jocurile ilegale vor prospera

Un impozit de 40% îi va determina pe mulți dintre jucătorii offline să se îndrepte către locații ilegale, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată pe parcursul perioadelor de prohibiție. Sunt destule știri în presă din perioada pandemiei – în care sălile de joc erau închise, iar autoritățile au descoperit locații în care se desfășurau jocuri de noroc ilegale. Iar aceasta este doar o dovadă recentă în acest sens, fiind cunoscut faptul că, pe parcursul istoriei, jocurile ilegale au prosperat de fiecare dată în perioadele și țările în care au fost interzise într-un fel sau altul.

În astfel de condiții, siguranța jucătorilor este extrem de departe de cea din cazinourile legale, fie ele online sau offline, iar fenomene precum cămătăria sau accesul minorilor la jocuri de noroc prosperă. În prezent, nu poți intra într-un cazino legal terestru dacă nu poți face dovada că ai împlinit 18 ani, iar în mediul online orice cont nou deschis la operatorii licențiați ONJN trece prin procedura de verificare (KYC), obligatorie prin lege.

Pe internet, soluția de a scăpa de impozite este și mai simplă. Mulți dintre jucătorii din online se vor conecta folosind VPN pe site-uri de gambling din străinătate și astfel statul nu va mai încasa nimic de la mulți dintre ei. Un VPN (rețea privată virtuală) îți redirecționează traficul către un server special, astfel încât activitățile tale pe internet devin invizibile. Folosind un VPN, apari online cu IP din altă țară.


„E o prostie mare!  E simplu! Ce se întâmplă? Problema este în felul următor: dacă era impozit 40% pe câștig sau pe venit, era OK. Era suportabilă impozitarea. Dar ei se referă la 40% din cât scoate jucătorul. De exemplu, eu am pariat 100 de lei. În urma jocului, am câștigat 100, adică îmi dublez banii. Statul ia 80%, pentru că eu primesc doar 120. Ei pun impozit de 40% pe cei 200 de ron pe care îi scot. Eu primesc 120 de ron, iar statul își ia 80 de ron. Eu am băgat 100, adică mă aleg cu 20, iar statul – cu 80! Deci, îmi ia 80% impozit real, nu 40%.

A două problemă: dacă eu mă duc la cazinou cu 1.000 de euro și plec acasă cu 500 de euro, nici măcar cu ăia 500 nu plec. De fapt, plec cu 300, statul îmi ia impozit pe pierdere. Nu e un impozit pe câștig, ci pe cash out. La jocuri de noroc, statistica mondială arată că dacă joci timp de un an, ești pe pierdere”, a mai adăugat Sorin Constantinescu.

Cine este Sorin Constatinescu?

Autor al multor studii, articole și cărți în domeniu, Sorin Constantinescu este, în prezent, Președinte al AOCR (Asociația Organizatorilor de Cazino din România) și operator privat în industrie, deținând și conducând companiile PokerFest România – cel mai mare organizator de festivaluri de poker din Europa de est – și Gaming Consulting – liderul pieței românești de consultanță în domeniul jocurilor de noroc.

A absolvit Institutul Politehnic din Timișoara, este licențiat în economie (Universitatea Româno-Americană – Facultatea de Economia Turismului Intern și Internațional), masterand în “Investigarea Fraudelor” (Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”), specialist CNAI – Colegiul Național de Afaceri Interne și doctorand în Ordine Publică și Siguranță Națională pe tema „Aspecte specifice criminalității economico-financiare din domeniul jocurilor de noroc”.

Sorin Constantinescu are o experiență de peste 30 de ani în domeniul jocurilor de noroc și este recunoscut si pentru contribuția importantă pe care a avut-o în anul 2015 – Kilometrul 0 al pieței de gambling autohtone – la fondarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), instituția ce reglementează în prezent industria de profil din România.

Conform sursei citate, PNL a fost partidul care a făcut această propunere și a ajuns la un acord și cu PSD pentru implementarea modificării.

„Propunerea privind majorarea impozitelor în zona jocurilor de noroc a venit în Coaliție din zona PNL. Liberalii și-au motivat decizia prin faptul că multe familii suferă din cauza jocurilor de noroc, iar fenomenul ar trebui limitat”, au afirmat sursele citate.

Decizia Guvernului poate impulsiona jocurile de noroc ilegale

Deși oficial se invocă faptul că Guvernul dorește să protejeze familiile celor care practică jocuri de noroc, mult mai plauzibilă pare explicația că autoritățile nu știu cum să mai facă rost de bani.

În plus, această decizie poate lovi Guvernul ca un bumerang, pentru că există riscul uriaș ca gradul de colectare să scadă. În acest moment, industria jocurilor de noroc este printre fruntașele în privința gradului de colectare a taxelor către stat, cu peste 99%. Câștigurile sunt reținute la sursă și sunt plătite direct de operatorii de jocuri de noroc.

Doar că supra-impozitarea veniturilor din jocuri de noroc poate avea efecte mult mai nocive. Există posibilitatea ca mulți oameni să aleagă să nu mai joace la operatorii licențiați de ONJN, într-un mediu controlat și sigur, și se vor îndrepta către jocuri de noroc ilegale, în încercarea de a evita plata unor impozite de 40%.

Așa s-a întâmplat de-a lungul timpului, dar și recent, în timpul pandemiei, când sălile de jocuri erau închise. Iar acest lucru poate duce la probleme și mai grave: pe lângă faptul că gradul de colectare va scădea, mediul nu va mai fi unul sigur. De regulă cei care organizează jocuri de noroc ilegale fac parte din lumea interlopă, iar jucătorii pot avea probleme mult mai mari.

Practic, ceva similar s-a întâmplat și în perioada prohibiției din SUA, când afacerile mafiei au înflorit profitând de faptul că doar prin mijloace ilicite se găsea alcool. Iar Guvernul riscă să impulsioneze jocurile de noroc ilegale prin modificarea Codului Fiscal și prin această supra-impozitare, ce îi va afecta direct pe jucători.

O altă problemă este legată de angajații din domeniul jocurilor de noroc. Peste 45 de mii de oameni lucrează în țara noastră în acest domeniu, dar multe companii ar putea închide porțile după modificarea Codului Fiscal. Foarte probabil, mulți jucători vor evita să mai joace legal, iar asta va afecta afacerile din domeniu, iar cei care vor avea de suferit vor fi angajații, mulți dintre ei riscând să fie demiși pentru reducerea costurilor.

Cum se impozitează jocurile de noroc în momentul de față

Până la modificarea Codului Fiscal, ce se va produce la 1 ianuarie 2023, în acest moment există trei praguri de impozitare, după cum urmează:

  • pentru câștigurile de până la 66.750 lei, inclusiv: se aplică un impozit de 1%
  • pentru câștigurile de peste 66.750 lei și până la 445.000 lei, inclusiv: 667,5 lei + 16% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei
  • pentru câștigurile de peste 445.000 lei: 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 lei

E foarte important de știut că impozitul este reținut la sursă, astfel că jucătorul nu mai trebuie să facă nimic. Banii sunt virați direct în contul statului de către operatorii de jocuri de noroc licențiați, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr.18/2018.

Acest lucru face ca gradul de colectare să fie impresionant, de peste 99%, iar banii ajung foarte repede în contul autorităților: până la data de 25 a lunii în care a fost reținut.

Dincolo de taxele reținute jucătorilor, statul colectează sume impresionante și de la operatorii de jocuri de noroc licențiați. Pentru a primi licență, companiile sunt obligate să achite cu anticipație o taxă de licență și apoi una de autorizare.

Spre exemplu, taxa pentru jocurile de tip slot-machine este de 25.000 lei pe an, iar la un cazino stradal ajunge la 400.000 lei pe an. De asemenea, se achită și taxe pentru autorizația de exploatare, ce variază între 8.000 de lei și 250.000 de lei pe an.

Totodată, organizatorii de jocuri de noroc mai achită trimestrial și impozitul pe profit de 16%. Acesta este diferit în cazul operatorilor online, care au venituri mult mai mari. Impozitul pe care îl achită nu poate fi mai mic de 5% din venitul net realizat.

Cazinouri Recomandate
10.000 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT