EURO 2020: 10 reguli pe care s-ar putea să nu le cunoașteți
Competiția se dispută după reguli clare, conform regulamentelor UEFA. Informațiile de bază la UEFA EURO 2020 sunt că 24 de echipe din șase grupe se vor bate pentru trofeu.
EURO 2020: 10 reguli pe care s-ar putea să nu le cunoașteți
Chiar dacă totul pare simplu, reglementările oficiale sunt mult mai complexe și constau în aproximativ 19.000 de cuvinte, răspândite pe 70 de pagini. Pe unele s-ar putea să nu le știți.
- Premiul
Cupa Henri Delaunay, trofeul oficial UEFA EURO care este prezentat echipei câștigătoare după finală, rămâne în păstrarea UEFA după ceremonie; învingătorii iau de fapt acasă o replică completă (care nu poate părăsi țara respective fără acordul prealabil scris al UEFA).
- Medaliile
Câștigătorii primesc, de asemenea, 40 de medalii de aur – iar finaliștii – 40 de medalii de argint. Acestea ajung la fotbaliști și la cei din staff.
- Blocaje
Dacă un meci nu poate începe sau nu poate fi jucat integral, acesta este, de regulă, jucat sau finalizat în ziua următoare, dacă este posibil în același loc. Un meci care a fost abandonat este continuat din minutul la care a fost întrerupt (cu aceeași linie de scor și cu mingea în același loc).
- Spaima COVID-19
Pentru a atenua riscurile echipelor care se confruntă cu o lipsă de jucători disponibili din cauza unor posibile teste COVID-19 pozitive și a măsurilor ulterioare de carantină, s-a decis creșterea excepțională a loturilor pentru toate echipele participante la 26 de jucători. Cu toate acestea, 23 de jucători vor rămâne numărul maxim permis pentru fiecare meci individual. La fiecare meci 3 jucători vor sta în afara lotului.
Odată ce echipele au fost trimise, pot exista înlocuiri nelimitate înainte de primul meci în caz de accidentare gravă sau boală (inclusiv COVID-19). Portarii pot fi înlocuiți în timpul turneului în caz de incapacitate fizică, chiar dacă unul sau doi portari din echipă sunt încă disponibili. Un jucător care a fost înlocuit nu poate fi re-adăugat în echipă.
- Cronometrare
Ambele părți trebuie să fie la stadion cu cel puțin 75 de minute înainte de start, care este, de asemenea, termenul-limită pentru depunerea foilor de meci oficialilor. Echipelor li se oferă o numărătoare inversă pentru a începe, informându-le când pot demara și pot termina încălzirea pe teren și când ar trebui să fie gata să plece din tunel. Imnul național al fiecărei părți este limitat la maximum 90 de secunde.
- Atenție la pașaport!
Jucătorii trebuie să-și amintească unde țin pașapoartele, deoarece identitatea și eligibilitatea lor sunt verificate dublu. Regulamentul prevede: „Fiecare jucător care participă la competiție trebuie să dețină un pașaport valabil sau o carte de identitate a țării pentru care joacă, care să conțină o fotografie și să ofere detalii complete despre data nașterii sale (zi, lună, an). În caz contrar, nu i se va permite să participe la concurs”.
- Jocul numerelor
Numerele de tricouri sunt între 1 și 26, alocate celor 26 de jucători. No 1 trebuie purtat de un portar, dar celelalte 25 sunt la discreția celorlalți. Regulamentul prevede că loturile ar trebui să aibă un set suplimentar de tricouri de portar nenumerotate (sau numite) în aceleași două culori ca și tricourile obișnuite ale portarului, în cazul în care un jucător în afara terenului trebuie să meargă în poartă în timpul unui meci.
- Ia-ți loc!
Fiecare echipă are maxim 18 persoane permise pe banca de rezerve: 12 jucători și șase oficiali, inclusiv un medic al echipei. Ambele părți au, de asemenea, dreptul la alte cinci locuri tehnice pentru cei care oferă sprijin tehnic. În conformitate cu Protocolul UEFA Return to Play, scaunele vor fi distanțate între fiecare și, prin urmare, scaunele echipei vor fi extinse pe scaunele din spatele băncii propriu-zise. Locuri suplimentare vor fi puse la dispoziția fiecărei echipe în imediata apropiere, separate de public.
- Un cuvânt rapid
Un jucător din fiecare echipă (precum și antrenorii principali) sunt obligați să vorbească imediat cu cel care deține drepturile TV (așa-numitul super-interviu flash”). Antrenorii principali trebuie să participe la o conferință de presă oficială.
- Ce competiție este?
Ceea ce veți urmări se desfășoară sub titulatura oficială de ”turneu final al Campionatului European de Fotbal UEFA 2018-2020 “. Competiția poartă și denumirea mai familiară de “UEFA EURO 2020”. Aceasta este a 16-a ediție, cea de-a 17-a urmând să se țină în Germania, în 2024.
Tu știai de toate aceste reguli? Poți distribui articolul ”EURO 2020: 10 reguli pe care s-ar putea să nu le cunoașteți” unui prieten care ai vrea să afle de ele.
Salutare, sunt Cătălin Călugăru! M-am alăturat echipei Cazino365.ro în 2020 și sunt webmaster-ul site-ului. Am absolvit secția de Calculatoare cu predare în limba engleză și am un master în Information Systems for e-Business de la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova. Iubesc pokerul, jocul de loto și uneori păcănelele. Îmi place să mențin site-ul actualizat și să ofer cele mai bune informații comunității noastre de jucători. Noroc la joc!