Charles Wells a fost un împătimit al jocurilor de noroc din Marea Britanie, care a rămas în istorie după ce, în 1891, “a spart banca” unui cazinou din Monte Carlo. El este considerat astfel unul dintre cei mai mari trișori din istorie, deși s-a apărat și totul timpul a susținut că a avut un sistem infailibil. Povestea lui Charles Wells a dus și la apariția unui cântec foarte cunoscut, “Omul care a spart banca la Monte Carlo”, interpretat de Fred Gilbert.
Ce înseamnă să “spargi banca” într-un cazinou?
Având în vedere că povestea lui Charles Wells este legată de faptul că “a spart banca” la Monte Carlo, trebuie să clarificăm încă din start ce înseamnă acest lucru. În zilele noastre, expresia “a sparge banca” într-un cazinou se referă la momentele în care obținem un câștig impresionant
În schimb, în acele vremuri, “a sparge banca” se referea la faptul că jucătorul câștiga mai multe jetoane decât existau la masă. În unele cazuri extreme, “a sparge banca” înseamnă și a câștiga mai mulți bani decât cazinoul are la dispoziție.
Cine a fost Charles Wells?
Revenind la povestea lui Charles Wells, acesta s-a născut în 1841, în Broxbourne, Marea Britanie. Provenea dintr-o familie bună, iar tatăl sau era poet și avocat. La scurt timp după nașterea lui Charles Wells, familia sa a decis să se mute în Franța, mai întâi la Quimper, iar apoi la Marsilia.
La începutul anilor 1860, Charles Wells s-a angajat ca inginer la șantierele navale din Marsilia. Apoi, el a lucrat într-o fabrică ce procesa sfeclă de zahăr în Ucraina, pentru ca ulterior să ajungă într-o mină de plumb din Spania. În cele din urmă, în anul 1868, a reușit să inventeze și să breveteze o modalitate de a regla viteza elicelor navelor, în urma căreia a câștigat 5 mii de franci.
În anul 1879, povestea lui Charles Wells a luat o turnură nouă, întrucât acesta a început o viață infracțională. Astfel, el s-a mutat în Paris, unde a pus la punct o schemă de tip Ponzi și a convins mai mulți oameni să învestească în construcția unei căi ferate în zona Calais. A dispărut însă cu banii investitorilor și a primit prima din cele 6 condamnări din viața sa.
După ce a ieșit din închisoare, Charles Wells s-a întors în Marea Britanie în anul 1885 și a revenit la cariera de inventator, însă nu a lăsat în urmă trecutul infracțional.
Astfel, el a convins mai mulți oameni să învestească în invențiile sale, promițând profituri substanțiale. Printre invențiile sale se află o coardă de sărit muzicală, o combinație între un baston de mers și un cărucior de cumpărături și un dispozitiv pentru curățarea navelor. Totuși, niciunul dintre investitorii săi nu a primit banii promiși, iar unul dintre ei a pierdut aproape 2 milioane de euro în banii din zilele noastre. Având în vedere stilul de viață pe care îl avea, Charles Wells a fost părăsit de soție.
Traieste experienta de casino, 24/7 in online
Poate ca nu te vei simti ca in cazinoul din Monte Carlo, dar cu siguranta la cazino online vei gasi toate jocurile de noroc cunoscute. E simplu sa consulti oferta noastra de cazinouri recomandate pe Cazino 365 si sa iti alegi locul in care sa te distrezi. Vei fi rasplatit cu oferte & bonusuri si vei avea de unde alege, sute de jocuri de pacanele plus o multime de mese live cu blackjack, ruleta si alte jocuri.
Relația de dragoste cu un fotomodel, obsesia lui Charles Wells
Rămas singur, Charles Wells s-a îndrăgostit până peste cap de un fotomodel din Franța, pe nume Jeannette Pairis. Aceasta avea doar 21 de ani și era cu aproape 30 de ani mai tânără decât Charles Wells. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe Charles să se îndrăgostească nebunește de ochii ei închiși la culoare și de părul castaniu lung de îi ajungea până la șold.
Exista însă și o problemă. Charles Wells era obișnuit să ducă o viață banală, se îmbrăca în costume vechi, prefera să mănânce în locuri ieftine și nu avea nimic în comun cu stilul luxuriant al lui Jeannette. Aceasta iubea șampania, bijuteriile și hainele scumpe. Astfel, povestea lui Charles Wells a intrat într-o nouă fază. El a fost nevoit să facă rost de bani pentru a o impresiona pe tânăra sa iubită.
Un prim pas a fost achiziția unei nave de marfă foarte vechi, pe nume Tycho Brahe, pe care a planificat să o transforme în cel de-al șaptelea yacht ca mărime din lume, un palat plutitor luxos, a cărui sală de evenimente să aibă o capacitate de 60 de persoane.
Cum a spart banca Charles Wells la Monte Carlo?
Pentru a finanța transformarea yachtului, Charles Wells a ajuns într-un cazinou din Monte Carlo în iulie 1891. Avea asupra lui 100 de mii de franci, ceea ce în banii de astăzi s-ar putea traduce ca echivalentul a 500 de mii de euro.
Era după amiaza zilei 28 iulie 1891 și un bărbat în vârstă de 50 de ani intra în cazinoul din Monte Carlo, iar nimic nu avea să anunțe că cei prezenți vor asista la un moment istoric. Extrem de calm, Charles Wells s-a așezat la masa de ruletă și nu s-a mai oprit până seara la ora 23:00 nici pentru a mânca sau bea ceva.Seriile câștigătoare ale acestuia erau impresionante, iar oamenii s-au strâns buluc în jurul său pentru a-l vedea la treabă. La ora 23:00 și-a colectat premiul și a mers în camera de hotel,
dormind cu câștigurile sub pernă. A repetat acest lucru timp de cinci zile, mereu de la ora prânzului până seara la ora 23:00. La un moment dat, în timpul unei sesiuni, a mizat corect pe 23 de numere dintre cele 30 de rotiri succesive ale ruletei.
Bărbatul de statură redusă, cu capul chel și mustață, avea atât de multe jetoane în față încât nu mai vedea ruleta de ele. În cele 5 zile, el a câștigat, în banii de astăzi, peste 4 milioane de euro. De asemenea, Charles Wells spune că a spart banca de zece ori în acest interval, forțându-i pe reprezentanții cazinoului să suplimenteze fondurile, până când jocul a fost oprit.
Povestea lui Charles Wells – Cum a reușit să spargă banca la Monte Carlo?
Povestea lui Charles Wells a devenit faimoasă în acele vremuri și toată lumea se întreba cum a reușit. Ruleta a fost și este, până la urmă, un joc de noroc, iar seriile acestea incredibile nasc de multe ori suspiciuni. Astfel, nu e de mirare că multă lume l-a considerat un trișor.
Întrebat cum a reușit, Charles Wells a afirmat că a creat un sistem infailibil care îi permitea să prezică în mare măsură pe ce număr se va opri bila. Totuși, cei prezenți în cazinoul din Monte Carlo nu au detectat vreun model clar de joc. Alți oameni au susținut că, în acele vremuri, mesele de ruletă aveau adesea defecte mecanice, motiv pentru care unele numere apăreau mai des decât altele. Iar cum Charles Wells era inginer, ar fi putut afla care sunt numerele cu șanse mai mari să iasă.
Totuși, în cazinoul din Monte Carlo se făceau verificări periodice și cele defecte erau reparate imediat. Pe de altă parte, scriitorul Robin Quinn, care a scris o carte despre povestea lui Charles Wells, a venit cu o teorie nouă, susținând că există posibilitatea ca acesta să fi avut o înțelegere cu directorul cazinoului din acele vremuri, Camille Blanc, un bărbat în vârstă de 45 de ani.
“Spargerea băncii” unui cazinou în acele vremuri era un lucru care aducea de la sine și multă publicitate, care ulterior atrăgea și mai mulți jucători în cazinou. În acest sens, în cazinoul din Monte Carlo, pe atunci exista o ceremonie aparte de fiecare dată când “banca era spartă”. Astfel, peste masă se punea o pânză de culoare neagră și exista un ritual ce aducea cu o înmormântare. Lucrurile reveneau la normal când cazinoul readucea jetoane pentru ca jocul să repornească.
Apoi, scriitorul Robin Quinn a descoperit că, în cursul vieții, Charles Wells a locuit la Nisa și a lucrat la un moment dat pentru una dintre rudele lui Camille Blanc. Astfel, cei doi ar fi pus la un punct un plan prin care Charles Wells să câștige la o ruletă despre care Blanc știa că are un defect și nu a fost reparată. Trebuie spus că în acele vremuri cazinoul din Monte Carlo era în pericol de a fi închis de conducerea principatului, întrucât prințul Albert îi dăduse ultimatum. Totuși, după ce povestea lui Charles Wells a devenit celebră, veniturile cazinourilor au crescut considerabil. Astfel, în următorii doi ani, veniturile au crescut cu 87%.
Ce a făcut Charles Wells după ce a spart banca la Monte Carlo
Cu o bună parte din banii câștigați la cazinou, Charles Wells a reușit să-și ducă la bun sfârșit planul de a transforma nava Tycho Brahe într-un yacht de lux, pe care l-a denumit Palais Royal. Totuși, acest lucru nu a fost suficient pentru marea sa iubire, Jeannette, care își dorea și mai mult. Astfel, Charles Wells s-a întors la ceea ce știa să
facă mai bine, escrocherii. Și-a schimbat adesea numele și a avut un total de 43 de aliasuri, iar la finalul anului 1892 a fost arestat la Le Havre, la bordul yachtului său, și extrădat în Marea Britanie. În martie 1893, el a fost găsit vinovat pentru 23 de acuzații de fraudă și condamnat la opt ani de închisoare, însă a executat doar șase pentru un comportament bun.
Totuși, în închisoarea Wormwood Scrbus el era un erou popular și era adulat de ceilalți deținuți, mai ales că le cânta, fiind specializat la orgă. De asemenea, și melodia “Omul care a spart banca la Monte Carlo”, interpretată de Fred Gilbert, devenise un hit în acele zile. Ieșit din închisoare, Charles Wells a luat, în anul 1910, aliasul Lucien Rivier, și a înființat o bancă privată la Paris. El le-a promis oamenilor că le va plăti o dobândă de 365% pe an (1% pe zi) și au existat peste 6 mii de creduli care au depus 2 milioane de franci. Când autoritățile din Franța au început să investigheze această afacere, Charles Wells a fugit în Marea Britanie cu banii clienților săi. În cele din urmă, Charles Wells a fost demascat și arestat în ianuarie 1912, fiind condamnat de un tribunal din Paris la 5 ani de închisoare. În urma acestei afaceri, guvernul francez a schimbat legislația și a hotărât ca băncile private să fie controlate mai strict.
Povestea lui Charles Wells – cum a murit?
Chiar dacă a dus o viață în căutarea banilor, Charles Wells a murit sărac, în 1922, la Londra, neavând bani nici să mai plătească chiria. În plus, iubita sa, Jeannette, nu și-a permis să plătească o piatră funerară, astfel că Charles Wells a fost înmormântat într-un mormânt nemarcat. Povestea lui Charles Wells rămâne însă una dintre cele mai cunoscute din istoria jocurilor de noroc, dar și în cultura populară, prin prisma melodiei lui Fred Gilbert, ce a apărut inclusiv pe coloana sonoră a filmului Lawrance al Arabiei. De asemenea, în 1935 a apărut filmul “Omul care a spart banca la Monte Carlo”, iar în ultimii ani au fost lansate mai multe cărți pe acest subiect.
Sunt Fulgusin Marcel si sunt CEO la Tipzor Media SRL, una dintre primele companii din Romania care au obținut licența de cls. a II-a din partea ONJN, companie care deține si administrează site-ul cazino365.ro.
Compania condusa de mine are in portofoliu mai multe proiecte de succes in zona de casino si pariuri. De asemenea, Tipzor Media SRL a fost prima companie din Romania care a vândut un site din nișă cu peste un milion de euro.
Îmi place sa joc poker si blackjack, însă ocazional mă distrez si la sloturi sau pariuri. Am jucat poker la nivel pro pentru 2 ani atât live cat si online cu rezultate bune. Am peste 200.000 euro profit in online la limitele mici. Jocul meu favorit de poker este Pot Limit Omaha.
Joc si offline, mai rar in ultimul timp, la mesele de Blackjack live. Pe site-ul cazino365.ro, alături de echipa mea, va prezint cele mai noi oferte, bonusuri si rotiri gratuite la cazinourile online. In secțiunea de blog îmi place sa împărtășesc din experiența mea si sa scriu strategii de joc, reguli si ghiduri pentru jocuri de cazino.