Free cookie consent management tool by TermsFeed

Popularitatea jocului de blackjack („21”) este consecința faptului că rezultatele sunt influențate decisiv de strategia și acțiunile jucătorilor. Apariția camerelor de blackjack online cu dealer live a adus un nou impuls în popularizarea acestui joc. Pentru a avea succes la masa de blackjack trebuie să dai dovadă de putere de concentrare și multă disciplină în aplicarea strategiei de bază. Jucătorii pasionați au căutat întotdeauna modalități de a-și crea un avantaj în disputa cu dealerul pentru a obține cea mai bună mână. O astfel de strategie este cea de numărare a cărților de joc. În acest material vom încerca să identificăm cele mai populare metode de numărare a cărților, dificultatea în utilizarea lor și avantajele aduse.

Ce este jocul de blackjack?

Deși la masa de blackjack se pot așeza mai mulți jucători, concurezi doar cu dealerul, scopul jocului fiind acela de a contabiliza o mână mai valoroasă decât a acestuia, fără a depăși 21. Cărțile de joc primesc valori care se cumulează: cărțile de la 2 la 10 au valoarea afișată, valeții, damele și popii au valoarea 10, în timp ce Așii pot avea valoarea 11 sau 1, în funcție de cum este mai convenabil pentru jucător. Cea mai bună mână în acest joc este blackjack-ul (21 din cele două cărți inițiale – un As și o carte cu valoarea 10). Evident, pierzi pariul dacă valoarea cărților depășește 21.

Acestea sunt principalele reguli ale jocului de blackjack. În funcție de mesele de joc, pot fi adăugate reguli legate de modul de acțiune a jucătorului sau a dealerului (vezi Free Bet Blackjack unde dealerul nu pierde dacă depășește cu „22”), acestea având rolul de a adăuga mai multă acțiune și suspans în joc.

Ce este strategia de bază în blackjack?

Strategia de bază în blackjack reprezintă un ansamblu de reguli menite să reducă ratele de pierdere și să elimine o parte din avantajul casei asupra jucătorilor începători. Este recomandabil ca aceste reguli să fie exersate, ba chiar memorate, deoarece aceasta îți permite să abordezi fiecare situație pe baza probabilităților matematice.

În fapt, strategia de bază are forma unui grafic care îți arată când trebuie să stai, să ceri carte, să dublezi sau să împarți o pereche, în funcție de mâna dealerului. Aceasta suferă niște ajustări în funcție de numărul de pachete de cărți de joc implicate (în general la mesele de blackjack live din cazinourile online se utilizează 8 pachete de cărți de joc).

Numărarea cărților la blackjack – cum se procedeaza?

Jucătorii experimentați de blackjack au căutat să dubleze strategia de bază cu alte metode care să le aducă un avantaj în fața casei, scopul lor fiind acela de a obține un beneficiu financiar. În timp au fost dezvoltate mai multe metode bazate pe practică, memorie și diverse abilități. Acestea sunt considerate oneste atâta timp cât nu aduc un avantaj considerabil față de marginea casei. Una dintre cele mai populare tehnici folosite de jucătorii avansați este numărarea cărților. Această tehnică te ajută să determini valoarea probabilă a viitoarelor cărți distribuite. În funcție de această probabilitate îți poți ajusta pariurile, astfel încât să-ți protejezi bankroll-ul. Sistemele de numărare a cărților la blackjack nu garantează că vei obține câștiguri sau că vei câștiga fiecare mână jucată. Ele îți furnizează informații valoroase care îți permit să faci alegeri care să micșoreze pierderile.

Cum se numara cartile la BlackJack – cele mai populare sisteme

Sistemul Thorp’s Ten-Count

În anii `60, Edward Thorp, profesor de matematică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a sistematizat primul sistem de numărare a cărților la blackjack. Denumit Ten-Count, sistemul, explicat în cartea Beat the Dealer, a fost creat pentru jocul de blackjack cu o singură pereche de cărți de joc. Deși astăzi cazinourile folosesc mai multe pachete de cărți, el este util începătorilor pentru a-și dezvolta abilitățile de numărare.

El a atribuit valoarea +4 cărților de la 2 la 9 și valoarea -9 celorlalte cărți. Numărarea cărților se face pe tot parcursul jocului, iar cu cât suma valorilor atribuite este mai mare, cu atât mai multe cărți cu valoarea 10 au rămas în joc, o situație în care este indicat să crească pariul. Dacă suma valorilor este negativă sau aproape de 0 este indicat să se micșoreze pariul.

Sistemul Thorp’s Ten-Count
 • 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9 se numără +4
 • 10, J, Q, K, și A se numără -9

Sistemul Hi-Lo (sistem High-Low)

Este un sistem de nivel 1, foarte popular, fiabil, ușor de înțeles și de utilizat. Această metodă a fost elaborată în 1963 de Harvey Dubner și se bazează pe sistemul Thorp’s Ten-Count. Cărțile de joc de la 2 la 6 primesc valoare +1, cărțile de la 10 la A primesc valoarea -1, iar cărțile de la 7 la 9 primesc valoarea 0. Dacă suma valorilor atruite este pozitivă, înseamnă că în joc sunt multe cărți cu valoare mare, iar dacă este negativă înseamnă că multe dintre acestea au fost distribuite deja.

Blackjack - Sisteme de numarat cartile
 • 2, 3, 4, 5 și 6 se numără +1
 • 7, 8 și 9 se numără 0
 • 10, J, Q, K și A se numără -1

Metoda Red Seven

Este un alt sistem de nivel 1 dezvoltat din sistemul Hi-Lo. El este construit pe același principiu al cărților mari față de cele mici. Diferența față de sistemul Hi-Lo este dată de faptul că Șeptarii de roșu se numără +1, în timp ce cei negri se numără 0.

Acesta este un sistem dezechilibrat. Dacă se numără toate cărțile dintr-un pachet, valoarea finală va fi +2. De aceea, numărul cu care începe numărătoarea trebuie să fie -2 înmulțit cu numărul de pachete de cărți de joc.

Când valorile numărate sunt negative trebuie evitate dublarea pariurilor sau plasarea de pariuri mai mari, în timp ce, dacă valoarea numărătorii este în jur de +15, șansele să câștigi mâna cresc simțitor.

foto cu masa de blackjak
 • 2, 3, 4, 5 și 6 se numără +1
 • 7 roșu se numără +1
 • 7 negru se numără 0
 • 8 și 9 se numără 0
 • 10, J, Q, K, și A se numără -1.

Sistemul Knock Out

Este un alt sistem de numărare a cărților la blackjack care se adresează jucătorilor începători sau cu o experiență limitată. El a fost descris prima dată de Fuchs și Vancura în cartea Knock Out Blackjack – cel mai ușor sistem de numărare a cărților creat vreodată. Similar sistemului Hi-Lo, sistemul KO atribuie cărților o valoare de care jucătorul trebuie să țină cont.

Cărților de la 2 la 7 le este atribuită valoarea +1, cărților de la 10 la A le este atribuită valoarea -1, iar optarii și nouarii sunt cărți neutre (valoarea 0). Când utilizezi acest sistem dezechilibrat (valoarea numărării unui pachet de cărți este diferită de 0) este bine să crești valoarea pariurilor când suma numărătorii este cel puțin +2.

foto masa blackjack
 • 2, 3, 4, 5, 6 și 7 se numără +1
 • 8 și 9 se numără 0
 • 10, J, Q, K și A se numără -1.

Sistemele de numărare a cărților KISS (Keep It Short and Simple)

Este o metodă care are 3 versiuni – KISS 1, KISS 2 și KISS 3. Vesiunile actualizate îți oferă un avantaj mai mare asupra casei, fără a utiliza ecuații matematice complicate.

Blackjack online sisteme

Valoarea atribuită cărților în sistemul KISS 3:

 • 3, 4, 5, 6 și 7 – se numără +1
 • 2 negru – se numără +1
 • 2 roșu – se numără 0
 • 8 și 9 – se numără 0
 • 10, J, Q, K și A – se numără -1

Sistemul Omega II

Acesta este un sistem de dificultate medie dezvoltat de Bruce Carlson și expus în cartea Blackjack for Blood în 2001. Sistemul este ceva mai complex, necesită concentrare, timp și practică, dar este mult mai eficient. El face parte din familia sistemelor echilibrate, fiind necesar ca, pentru o informație mai exactă, să se calculeze numărătoarea reală.

Sisteme de numarat cartile
 • 4, 5 și 6 – se numără +2
 • 2, 3 și 7 – se numără +1
 • 8 și A – se numără 0
 • 9 – se numără -1
 • 10,  J, Q și K – se numără -2

Hi-Opt I (Highly Optimum I)

Este un sistem de nivel 1, dezechilibrat și ceva mai complicat:

Blackjack - Sisteme de numarat cartile
 • 3, 4, 5 și 6 – se numără +1
 • 2, 7, 8, 9 și A – se numără 0
 • 10, J, Q și K – se numără -1

Hi-Opt II (Highly Optimum II)

Este un sistem accesibil jucătorilor care au acumulat ceva experiență. Aplicat corect, acesta poate furniza un important ascendent asupra casei.

Blackjack - Sisteme de numarat cartile
Blackjack – Sisteme de numarat cartile
 • 4 și 5 – se numără +2
 • 2, 3, 6 și 7 – se numără +1
 • 8, 9 și A – se numără 0
 • 10, J, Q și K – se numără -2

Sistemul Wong Halfves

Este unul dintre cele mai elaborate sisteme de numărare a cărților la blackjack. Sistemul a fost explicat pentru prima dată de Stanford Wong în cartea sa Professional Blackjack. Doar jucătorii cu multă experiență pot aborda acest sistem echilibrat în care valorile atribuite sunt fracționare, dar informațiile sunt extrem de exacte.

Blackjack - Sisteme de numarat cartile
Blackjack – Sisteme de numarat cartile
 • 5 – se numără +1.5
 • 3, 4 și 6 – se numără +1
 • 2 și 7 – se numără +0.5
 • 8 – se numără 0
 • 9 – se numără -0.5
 • 10, J, Q, K și A – se numără -1

Cum pariezi în funcție de numărarea cărților?

Cum, în toate sistemele de numărare cunoscute, cărților mici le sunt atribuite valori pozitive, dacă rezultatul numărătorii este pozitiv înseamnă că mare parte dintre acestea au fost distribuite și că urmează cărțile mari. Logica spune că în această situație ar trebui să riști mai mult, dar mai sunt și alți factori de care să ții cont. Cel mai important este numărul de cărți distribuite. Astfel, în cazul sistemelor echilibrate este indicat să calculezi numărătoarea adevărată.

Presupunem că numărarea actuală indică +2. Dacă din cele 8 pachete de cărți aflate în joc estimăm că au mai rămas de distribuit 6, numărătoarea reală este calculată cu formula (+2 : 6) x 8 = +2.66. Dacă presupunem că mai sunt 2 pachete de distribuit, numărătoarea adevărată ar fi (+2 : 2) x 8 = +8. Se observă clar că informația este mai utilă spre terminarea cărților de joc.

Cum creștem mizele în funcție de numărătoarea reală:

 • Sub +2 – se pariază cu cea mai mică miză permisă
 • Între +2 și +3 – se dublează pariul
 • Între +3 și +4  – se triplează pariul
 • Între +4 și +5 – se mărește de 4 ori pariul minim, și așa mai departe.

Cum se numara cartile la BlackJack – Cum îl alegi sistemul cel mai bun

Au fost elaborate mai multe metode de numărare a cărților, fiecare dintre acestea bazându-se pe principiul de atribuire de valori cărților de joc. Deși o strategie de numărare mai simplă are șanse mai mari pentru a fi aplicată, jucătorii profesioniști au dezvoltat și strategii mai elaborate, în funcție de abilitățile genetice sau cele dobândite.

În funcție de complexitatea strategiilor de numărare, sistemele au fost împărțite pe niveluri de dificultate sau în sisteme echilibrate (suma valorilor atribuite cărților de joc este 0) sau dezechilibrate (suma valorilor atribuite tuturor cărților de joc este diferită de 0).

Concluzie

Oricare dintre aceste sisteme, utilizat corect, poate furniza informații destul de exacte despre valoarea cărților care urmează a fi distribuite. Acestea pot fi utile în configurarea sumelor pariate. Totuși, mărirea numărului de pachete de cărți din joc și tăierea acestora limitează foarte mult eficiența acestor metode, drept pentru care recomandăm aprofundarea și însușirea strategiei de bază, singura metodă sigură de eficientizare a unei sesiuni de blackjack.

Iar daca ai invatat cum se numara cartile la BlackJack, atunci merita sa arunci o privire peste lista de mai jos.

Cazinouri Online Recomandate pentru BlackJack

Bonus de bun venit:
100% pana la 2.000 RON
300 Rotiri Gratuite la NetEnt
Varsta minima 18+
Se aplica T&C
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 50 RON
Valabilitate - 60 zile
Condiții de rulaj – 30x la orice joc de cazino
Câștig maxim - 2.500 RON
O ofertă per familie/IP/mail
Termeni și condiții detaliate
Bonus de bun venit:
1.200 RON
300 Rotiri Gratuite
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 50 RON
Valabilitate - 30 zile
Condiții de rulaj – 35x la Sloturi și Live Cazino
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
100 % pana la 1.000 RON
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 25 RON
Valabilitate - 30 zile
Condiții de rulaj – 25x la Sloturi sau 250x la jocuri de masă și Live Casino
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
5.000 RON
650 Runde Gratuite
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 100 RON
Valabilitate - 7 zile
Condiții de rulaj – 40x la toate jocurile de pe platformă
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
pana la 2.000 RON
300 Rotiri Gratuite
Fara rulaj
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 50 RON
Valabilitate - 30 zile
Condiții de rulaj – 35x (depozit + bonus) la jocuri de cazino
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
3 variante de bonus
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 50 RON Valabilitate - 365 zile
Condiții de rulaj – 35x (bonus + depozit) la Sloturi
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
100% pana la 1.500 RON
225 Rotiri Gratuite Cash
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 25 RON
Valabilitate - 30 zile
Condiții de rulaj – 35x la Cazino si Jocuri, 50x in Live Cazino
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
100% Bonus până la 1000 RON
300 Rotiri Gratuite Cash
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 25 ron
Valabilitate - 30 zile
Condiții de rulaj – 35x la Sloturi, Jocuri sau Live Cazino
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
3 variante de bonus
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 50 RON
Valabilitate - 365 zile în așteptare sau 7 zile de la activare
Condiții de rulaj – 35x (bonus + depozit) la Sloturi
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail
Bonus de bun venit:
Pana la 2000 lei Bonus plus 200 Rotiri Gratuite
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 50 RON
Valabilitate - 30 zile
Condiții de rulaj – 35x (depozit + bonus)
Câștig maxim - 10.000 RON
O ofertă per familie/IP/mail

Cazinouri Recomandate
1.500 RON + 625 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT