Free cookie consent management tool by TermsFeedSorin Constantinescu dezvăluie cum ar putea fi Loteria Română profitabilă în timpul pandemiei

Sorin Constantinescu dezvăluie cum ar putea fi Loteria Română profitabilă în timpul pandemiei

Loteria Română ar putea avea o activitate profitabilă chiar și după ce autoritățile au suspendat activitatea jocurilor de noroc, afirmă Sorin Constantinescu, unul dintre cei mai importanți experți din acest domeniu.

Activitatea Loteriei Române a fost afectată de închiderea agențiilor, în urma unei decizii luate de autorități. În acest moment, bilete la Loto mai pot fi achiziționate doar de la stațiile de plata de tip SelfPlay, însă și acolo există unele probleme.

self play loteria romana

În mod normal, suspendarea activității terestre nu ar fi afectat prea mult veniturile Loteriei, dacă s-ar fi putut juca online. Loteria Română a anunțat încă din luna septembrie că oamenii vor avea posibilitatea să cumpere bilete online la loto, dar acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.

De altfel, viteza cu care Loteria ia deciziile pare destul de greoaie. Instituția a fost afectată de pandemie încă din luna martie, când toată activitatea a fost suspendată timp de trei luni după trecerea la starea de urgență.

Încă din martie, expertul Sorin Constantinescu a propus trecerea Loteriei în mediul online. De atunci și până la anunțul făcut de Loteria Română și Autoritatea pentru Digitalizarea României au trecut 6 luni. Iar două luni mai târziu, românii încă nu pot juca la loto online.

Loteria Română online
Loteria Română online

“Suntem în luna noiembrie și se pare că nu se mişcă lucrurile prea repede în acest segment. Am văzut doar un comunicat de presă, dat în septembrie, că Loteria Română şi Autoritatea pentru Digitalizarea României au semnat contractul pentru crearea și dezvoltarea platformei informatice de comercializare a jocurilor loteristice online. Încă nu ştim când vom avea rezultate concrete”, a spus Sorin Constantinescu pentru Financial Intelligence.

Acești pași greoi sunt însă dificil de înțeles de către Sorin Constantinescu. Având în spate o experiență bogată, Constantinescu estimează că Loteria ar putea vinde bilete online în cel mult 2 săptămâni, dacă va accepta o soluție de la agenții economici privați.

Loteria poate vinde bilete chiar și după ce agențiile au fost închise

Dincolo de activitatea online, o altă soluție la îndemână pentru ca Loteria să-și continue activitatea la parametri normali ar fi folosirea agențiilor mandatare din Carrefour, Imedio și benzinariile OMV Petrom, potrivit lui Sorin Constantinescu.

Totuși, actuala conducere a Loteriei nu își asumă răspunderea, spune Constantinescu.

“În unele magazine Carrefour, se vând produse loteristice, în unele – nu, depinde mult de conducerea fiecărui magazin. Cei de la Imedio au lăsat spaţiile deschise pentru vânzarea de produse loteristice, dar cei de la OMV Petrom vor hârtie scrisă de la conducerea Loteriei că este permisă vânzarea acestor produse. Problema este că, din câte am înţeles eu, managementul Loteriei nu vrea să îşi asume o astfel de răspundere.

Cheltuielile lunare ale Loteriei, în actuala situaţie, se ridică la circa 3-4 milioane de euro. În loc să stea cu mâna-ntinsă la stat, mai bine şi-ar activa toate rețelele mandatare care pot să vândă produse în spații care nu sunt considerate spații de jocuri de noroc și ar putea să își acopere măcar cheltuielile.

Dacă Loteria sau Ministerul Economiei, care are în subordine Loteria, dădeau un comunicat prin care transmiteau că legea se referă doar la spații de jocuri de noroc, probabil că toate aceste agenții mandatare se activau şi puteau să vândă bilete loteristice. Dar Ministrul Economiei, în loc să se ocupe de Loterie, se ocupă de primăriile din Severin şi le promite gaze în gospodării”, a explicat Sorin Constantinescu.

Cum se poate juca la Loteria Română în acest moment: Există, totuși, o problemă

În acest moment, cei care doresc să joace la Loto au o singură opțiune: să caute o stație de plată SelfPay. Numărul acestora este însă destul de limitat, sunt doar 5.200 în întreaga țară.

În plus, există și o mare problemă legată de protecția minorilor. La aceste aparate poate plăti oricine și nu stă nimeni să verifice ce acțiuni face respectivul – dacă plătește o factură sau pune un bilet la loto. În aceste condiții, minorii pot juca la Loto, deși acest lucru este interzis.

“Vânzarea de bilete loteristice prin intermediul celor 5.200 de staţii de plată SelfPay are o mare problemă, din câte ştiu. Aceste staţii nu au dispozitive de protecţie a minorilor, cum ar fi scanarea cărţii de identitate sau a paşaportului, așa cum se întâmplă în alte țări. E foarte grav că minorii pot juca la loterie fără nici un control”, a precizat Sorin Constantinescu.

Salariații din agenții, băgați în șomaj tehnic

Dincolo de problemele legate de faptul că românii nu prea mai pot juca la Loto în această perioadă și încasările instituției au scăzut, în joc este și soarta angajaților din agenții.

Aceștia au fost băgați în șomaj tehnic, iar Sindicatul Liber “Loto” a transmis, zilele trecute, o scrisoare deschisă în care a solicitat demisia întregii echipe manageriale a Loteriei Române. Scrisoarea a fost adresată premierului, Camerei Deputaților și Senatului României.

“Agențiile loto beneficiază de toate măsurile igienico-sanitare, inclusiv plexiglas între lucrător și participant. Membrii noștri de sindicat sunt în a patra lună de șomaj tehnic în acest an cu venituri nete de circa 1.100 de lei pe lună”, a spus președintele Sindicatului Liber “Loto”, Călin Cociș, pentru RadioMures.ro.

De altfel, această situație i se pare nedreaptă și lui Sorin Constantinescu

“Loteria Română se află într-o situaţie deosebită. După cum am văzut recent într-o scrisoare a Sindicatului Loto, salariaţii din agenţii sunt foarte revoltați pentru că au fost trimişi în şomaj multe luni în acest an cu un ajutor de şomaj destul de mic şi care nu îi ajută să îşi întreţină familiile, iar angajaţii din centrală – mulţi consilieri şi directori – au venit la serviciu şi au fost plătiţi cu salariu întreg. Zic săracii oameni: «Pentru noi e şomaj, dar pentru şefi nu e? Mulţi dintre ei stau la sediul central, nu fac mare lucru şi încasează tot salariul»”, a comentat Sorin Constantinescu.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash