Free cookie consent management tool by TermsFeed

Loteria Vaccinării este o bătaie de joc la adresa populației vaccinate. Soluția prin care Guvernul a dorit să impulsioneze campania de vaccinare, a stârnit deja primele controverse cu privire la corectitudinea șanselor.

Iar fostul consilier guvernamental Sorin Constantinescu, unul dintre cei mai apreciați experți din domeniul jocurilor de noroc din țara noastră, acuză Loteria Română că nu le oferă șanse egale participanților.

Conform SpotMedia.ro, au apărut deja primele controverse în legătura cu modul în care este organizată Loteria Vaccinării în România. Este vorba despre inegalitatea șanselor participanților și despre extragerea organizată de Loteria Română. Informațiile din presă sunt întărite de argumentele aduse de Sorin Constantinescu.

Cei înscriși nu pot lua parte la toate extragerile

În formatul original al loteriei vaccinării din SUA ori Canada, cei înscriși erau automat în cursă la toate extragerile organizate. În România, Loteria Națională a adoptat însă un scenariu diferit.

Odată înscris la Loteria Vaccinării ești eligibil doar pentru o extragere săptămânală, pentru una lunară și pentru cele două extrageri pentru marile premii. În total la doar 4 din cele 19. Practic, dacă te-ai înscris astăzi, vei fi eligibil doar pentru extragerea din această săptămână, plus una lunară si cele două de la final de an.

Problema este că numărul participanților din fiecare săptămână diferă, astfel că șansele celor vaccinați de a câștiga premiile nu sunt egale. În prima săptămână, în cursa pentru premii au intrat 518.887 de români, în timp ce în a doua 825.283.

Așadar, la extragerea din prima săptămână șansele de a câștiga erau una la 6.406, în timp ce în a doua semnificativ mai mici: una la 10.188. Astfel, un participant din a doua săptămână a avut cu aproximativ 40% șanse mai mici de a câștiga decât unul care s-a înscris în prima săptămână.

Contactat de Cazino365.ro, Sorin Constantinescu, expert în domeniul jocurilor de noroc și fost consilier guvernamental, a afirmat că regulile stabilite nu corespund cu cele ale unei loterii adevărate, deoarece participanții nu au șanse egale.
Sorin Constantinescu – expert în domeniul jocurilor de noroc și fost consilier guvernamental

“Este o loterie care nu corespunde standardelor internaționale și niciunei loterii adevărate. O loterie înseamnă șanse egale pentru toți participanții. Ar trebui ca toți cei vaccinați să participe la toate extragerile. În momentul în care ți se ia acest drept înseamnă că nu este o loterie corectă. Oricine care este vaccinat și participă doar o singură dată poate să conteste. Dacă vor contesta mai mulți oameni, probabil se vor schimba regulile. Se vede că sunt reguli făcute de neprofesioniști, sunt făcute pe burtă, fără nici cele mai elementare cunoștinte de ceea ce înseamnă o loterie, adică șanse egale pentru toți participanții, așa cum s-a întâmplat în SUA și Canada. Te-ai vaccinat, participi de la cap la coadă la toate extragerile”, a spus Sorin Constantinescu pentru Cazino365.ro.

Loteria acordă 81 de premii, dar face o singură extragere

Un alt semn de întrebare este legat de modul în care Loteria Română a ales să efectueze extragerea în care se acordă premiile.

Pentru a acorda cele 81 de premii săptămânale, Loteria extrage un singur număr, cel aferent marelui premiu de 100.000 RON. Ulterior, celelalte 80 de premii de 10.000 RON sunt acordate “celor 80 de numere de ordine consecutive începând cu numărul de ordine imediat următor celui extras ca și câștigător”, conform regulamentului Loteriei Vaccinării. Cu alte cuvinte, dacă a fost extras numărul 39.393 pentru marele premiu de 100.000 RON, cele 80 de premii de 10.000 RON vor ajunge la cei care au următoarele 80 de numere după 39.393.

Prin această regulă se încalcă însă principiul de bază al loteriei, adică distribuirea aleatorie a premiilor.

În plus, există posibilitatea ca toate premiile să ajungă în același loc. Spre exemplu, dacă o persoană care a câștigat marele premiu de 100.000 RON și-a înscris în același timp pe platformă și alte rude, ele vor primi numere de ordine imediat după cel al său (cel câștigător). Astfel, și ele vor încasa premii de 10.000 RON.

În ce privește acest aspect, Sorin Constantinescu a criticat vehement Loteria Română, spunând că a preferat o modalitate mult mai comodă care poate face ca mai multe premii să ajungă la o familie, în loc să le ofere șanse de câștig mai multor români vaccinați.

“Este o prostie și o lene. De lene ca să nu facă extragere pentru fiecare premiu, s-au gândit ei la o regulă să scape de munca asta a extragerii. Este o chestie de lene și de neprofesionalism, iar asta denotă cel mai bine ce fel de oameni se ocupă de partea de loterii și jocuri de noroc la Loteria Română. Asta reflectă cel mai bine situația în sine. Este o bătaie de joc la adresa celor vaccinați. Cineva și-a bătut joc de ei. În plus, dacă e o familie numeroasă și toți se înscriu repede, sunt în ordine și toți vor lua premii. De la bunic până la cățel și purcel, toți 10 din familie vor lua premii, că sunt în ordine. E o bătaie de joc la adresa tuturor cetățenilor care s-au vaccinat”, a completat Sorin Constantinescu pentru Cazino365.

Conform SpotMedia.ro, Loteria Română a luat decizia de a efectua o singură extragere din comoditate, pentru a nu face 81. Reprezentanții Loteriei Române nu au dorit să comenteze.

Sursa citată mai scrie că regulamentul de desfășurare a concursului a fost scris de Loteria Română, dar instituția nu a dorit să confirme. “Regulamentul a fost adoptat printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei”, a transmis Biroul de comunicare al Loteriei Române.

Această loterie poate fi considerată o activitate de tip promotională și nu are reguli clare si bine definite in legislația romanească precum cele pentru loteriile naționale. Organizatorul, în funcție de obiectivele urmărite iși face propriul regulament .

Totuși, în acest caz, vorbim de bani publici si de Guvernul României, iar regulile  si organizarea nu ar trebui sa lase loc de interpretari.

Cum s-au organizat Loteriile Vaccinării în afara României

SUA a dat startul la loterii pentru vaccinare – sursa foto: New York Times

Loteria Vaccinării nu este o idee românească, fiind importată din alte țări. SUA și Canada sunt țările în care au avut loc până acum Loterii ale Vaccinării.

Astfel, în Alberta, Canada, au fost organizate trei extrageri ale Loterii Vaccinării până acum, premiul fiind de 1 milion de dolari la fiecare.

La fiecare extragere au putut participa toate persoanele vaccinate cu schema completă, cu mențiunea că ele trebuiau să aibă vârstă de minim 18 ani. Toate persoanele eligibile au putut lua parte la cele trei extrageri, nu doar la cele aferente perioadei în care s-au înscris, așa cum se întâmplă în România.

De asemenea, formatul a fost similar în SUA, din dorința de a-i determina pe oameni să se înscrie și, evident, să se vaccineze.

Totodată, în Australia va avea loc în decembrie 2021 o loterie a vaccinării, cu marele premiu în valoare de 1 milion de dolari, la care toți cei vaccinați se pot înscrie.

Ce premii mai sunt la Loteria Vaccinării?

Până pe 12 octombrie au fost efectuate 2 extrageri la Loteria Vaccinării, astfel că în perioada următoare, până pe 31 decembrie, vor mai fi efectuate încă 17, după cum urmează:

  • 12 extrageri săptămânale: 1 premiu de 100.000 lei + 80 de câte 10.000 lei
  • 3 extrageri lunare (în ultima săptămână a fiecărei luni): 1 premiu de 300.000 lei
  • 2 extrageri la finalul Loteriei Vaccinării, pe 31 decembrie: 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

La prima ediție a Loteriei Vaccinării, organizată pe 3 octombrie, marele premiu de 100.000 RON a fost câștigat de cel cu numărul de înscriere: 083577. Premiile de 10.000 RON au fost câștigate de cei cu numerele 083578 – 083657.

Apoi, la extragerea din 10 octombrie, marele premiu de 100.000 RON a fost câștigat cu numărul de înscriere 0659367. Premiile de 10.000 RON sunt aferente numerelor 0659368 – 0659447.

Cum poți participa la Loteria Vaccinării în România?

Pentru a putea participa la Loteria Vaccinării în România trebuie să te vaccinezi cu schema completă (2 doze pentru Pfizer, Moderna și Astra-Zeneca și una pentru Johnson & Johnson), iar ulterior să generezi certificatul digital de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro. De pe același site va trebui ulterior să confirmi participarea la Loteria Vaccinării.

Cu certificatul digital vei putea ulterior să intri la restaurant, spectacole, meciuri în zonele roșii din România. De asemenea, vei putea să călătorești în spațiul UE.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash