Free cookie consent management tool by TermsFeed

Programate a fi terminate în martie 2023, lucrările la Cazinoul din Arad continuă cu frenezie. Deși mai sunt de pus la punct multe detalii, acesta a găzduit deja două evenimente în vara lui 2021: o cununie civilă, în iunie, și cea de-a 4-a ediție a Salonului de vinuri „Vicii și delicii”, în septembrie. Putem spune că, după Cazinoul din Vatra Dornei și Cazinoul din Sinaia, o altă mărturie a trecutului a fost readusă la gloria de odinioară.

Construcția Cazinoului din Arad

Conform datelor istorice, clădirea Cazinoului din Arad a fost finalizată în 1872. În acest fel era satisfăcută o necesitate imperioasă a societății din Arad, una aflată într-un amplu proces de dezvolare. Aflată pe Bulevardul Dragalina, nr. 27, clădirea cazinoului, cu o suprafață de aproximativ 2.000 mp, a fost realizată într-un stil eclectic, specific finalului de secol XIX. Ies în relief elementele neobaroce și neoclasice.

Foto alb negru Cazino Arad – sursa vechiulcazino.ro

Cazinoul din Arad este unul dintre cazinourile vechi din România. Nu există informații despre arhitectul care a proiectat Cazinoul, însă, din datele vremii, de clădirile ridicate în Arad la finalul secolului XIX s-au ocupat 11 arhitecți locali. La realizarea cazinoului s-au folosit elemente de arhitectură de tipul „Mica Vienă”. Pe toate cele 4 fațade sunt prezenți pilaștri cu capiteluri corintice cu bogată ornamentație stucco.

Cazinoul a devenit centrul vieții sociale din Arad, aici fiind organizate și evenimente culturale: spectacole de teatru, concerte, expoziții și galerii de artă. Acestea se desfășurau în Marele Salon, Salonul Regal și Salonul Baroc. Este cunoscut faptul că în 1890 și 1891, în Cazinoul din Arad au avut loc expoziții agro-industriale în cadrul cărora Berea Timișoreana a câștigat medaliile de bronz, respectiv, argint.

Unul dintre punctele de atracție ale cazinoului a fost Grădina de vară care oferea o vedere panoramică asupra luncii Mureșului. Aceasta a fost îngrădită după ce între Mureș și oraș a fost construit un dig de protecție.

Marele Salon al Cazinoului din Arad – sursa foto Facebook

Cazinoul a fost o apariție firească în peisajul arădean

După înăbușirea Revoluției de la 1948, Aradul a cunoscut o dezvoltare accelerată. Un prim pas în revenirea sa la statutul de localitate prosperă după pierderile umane și distrugerile din timpul revoluției a fost reprezentat de inaugurarea Gării în 1858. Ramificarea rețelei de cale ferată va face din oraș un important nod comercial. Încep să apară ateliere, iar revoluția industrială se face simțită.

Viața socială și culturală urmează același trend. În 1850, în sediul Hotelului Crucea Albă se deschide o Bibliotecă de unde puteau fi împrumutate peste 30.000 de volume. În scurt timp, în apropiere, este deschisă o altă bibliotecă cu peste 50.000 de cărți. La rândul ei, comunitatea românească începe să se manifeste. Sunt construite Catedrala Ortodoxă Română (1861-1865) și Institutul Pedagogic-Teologic.

Pe 12 mai 1863 este înființată Asociația Națională Arădană pentru Cultura Poporului Român care va aduna peste 1.000 de membri din peste 220 de localități din Banat și Crișana.  Mai mult, pe lângă presa maghiară și germană, apar și publicații românești: „Speranția” (1869), „Lumina” (1872)  și „Gura Satului” (1871). Cea din urmă i-a avut ca proprietari și redactori pe Iosif Vulcan, Mircea Stănescu și Ioan Slavici.

Este evident că Aradul devenise centrul spiritual al regiunii. În același timp se dezvoltă comerțul și o rețea școlară extinsă. Apar din ce în ce mai multe ateliere meșteșugărești și se naște o adevărată industrie a mobilei.

În acest climat social și economic sănătos, Cazinoul din Arad a apărut ca o necesitate

După ridicarea sa, oamenii potenți aveau un loc unde să se întâlnească, iar vizitatorii orașului adăugaseră un nou punct de interes pe agenda lor. Aici nu se desfășurau doar jocuri de poker, ruletă sau blackjack, ci se organizau și întâlniri de afaceri.

Investiția a fost una inspirată deoarece evoluția Aradului s-a menținut pe un trend ascendent. Se construiesc fabrica de mașini „Hendl”, o fabrică de ciment și una de cărămidă. Fabrica de spirt și drojdie și Moara cu aburi a familiei Neumann se extind, în 1887 se deschide Banca Victoria, o instituție cu capital românesc, iar în 1891 se inaugurează fabrica de vagoane a lui Weitzer Janos, care la începutul secolului XX va avea peste 2.000 de angajați.

Fabrica de mașini Hendl
Banca Victoria Arad
Fabrica de vagoane a lui Weitzer Janos

Cazinoul din Arad în pas cu vremurile

Cazinoul a fost mult timp unul dintre simbolurile orașului. În afară de jocuri de noroc, clădirea a găzduit numeroase evenimente culturale și sociale. În plus, Grădina de vară era un loc preferat de protipendada vremii. De aceea, printre personalitățile care au trecut pragul cazinoului s-au numărat Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ioan Slavici și Ștefan Cicio Pop.

În 1890 a fost nevoie să se efectueze primele lucrări de reparații. După 20 de ani, clădirea a avut din nou nevoie de îngrijire. Cu această ocazie, în 1910 i-a fost adăugat un patinoar în aer liber care avea să fie centrul distracției în oraș pe timp de iarnă. Cu multe întreruperi, Cazinoul din Arad a funcționat până în timpul celui de-al doilea război mondial.

Ca în multe alte cazuri, venirea la putere a comuniștilor a aruncat Cazinoul din Arad la periferia preocupărilor autorităților locale

El s-a degradat sistematic, deși a avut diverse funcțiuni. În 1990 clădirea a ajuns în proprietate privată. Din păcate soarta sa nu s-a schimbat, deși în 2007 aici a funcționat un restaurant și un club. Abandonat din nou, cazinoul a ajuns loc de refugiu pentru oamenii străzii.

2017 este un an important în istoria cazinoului arădean. Intrat în proprietatea Arsat Industrie, una dintre cele mai potente firme din vestul țării, cu afaceri în aeronautică și industria spațială, cazinoul a intrat într-un amplu proces de restaurare. În urma unui parteneriat public privat cu Primăria din Arad, lucrările au început în 2018 și sunt programate să fie finalizate în martie 2023.

Cazinoul din Arad - fotografie imobiliară
Fotografie imobiliară Cazino Arad – sursa foto Facebook

Conform înțelegerii, proprietarul va ceda comunității spațiul, în mod gratuit, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 8:00 și 13:00, pentru a găzdui cununii civile. Cazinoul va fi amenajat  ca centru de evenimente, iar în una dintre săli va funcționa o cofetărie. Așa cum am specificat, în 2021, deși lucrările erau în toi, aici au fost organizate două evenimente, o cununie civilă și un festival al vinului.

Procesul de restaurare a Cazinoului din Arad

Proiectul de restaurare a cazinoului arădean este coordonat de Anamaria Baciu, restaurator autorizat, profesor la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, cea care s-a ocupat și de restaurarea Palatului Cultural din Arad. Procesul este unul foarte amplu, îngreunat de infiltrații, fisuri, tencuieli suprapuse, acte de vandalism și vegetație crescută la întâmplare.  

În încercarea de a aduce clădirea la starea din 1910, anul ultimei restaurări, la consolidarea zidăriei s-au folosit metode tradiționale care au inclus utilizarea spărturii de cărămidă originală, care a fost fixată cu mortar din var și nisip. Și mai dificil a fost procesul de aducere la lumină a detaliilor arhitectonice. Au fost refăcute peste 5.000 de piese ornamentale, iar culorile originale au fost dezvăluite prin cercetare stratigrafică.

Realizată în proporție de peste 80%, restaurarea cazinoului este în faza de evidențiere a detaliilor

Atenția este centrată pe exteriorul care trebuie să se încadreze în peisajul urban actual, păstrând identitatea de acum un secol. Cele 3 spații pentru evenimente vor impresiona prin atmosfera clasică, grandioasă și romantică. Pentru o experiență de vis au fost montate cele mai performante sisteme audio, luminoase, de încălzire și de tratare a aerului.

Cu o suprafață construită de 750 mp și una utilă de 500 mp, Marele Salon poate găzdui evenimente la care pot participa până la 300 de persoane pe scaune, sau 400 de persoane în picioare. Păstrând bogăția și calitatea decorațiunilor originale, Salonul Regal poate primi până la 220 de persoane, într-un spațiu util de 400 mp, dintr-un total de 650 mp. Realizat cu aceeași atenție la detalii, Salonul Baroc, cu 450 mp utili din 650 mp construiți, va fi locul elegant unde se pot întâlni până la 150 de invitați.

Pentru a deservi aceste locații, în locul fostei toalete publice, va fi amenajată una nouă care se vrea a fi una dintre cele mai frumoase din lume și unde va fi permis accesul comunității.

Cazinoul își va relua locul în viața socială și culturală din Arad

Pe lângă utilizarea sa ca locație pentru nunți și pentru baluri, Cazinoul din Arad se va reintegra în viața culturală. Proprietarul a anunțat că aici vor programa evenimente Caravana de Film TIFF Cluj, Teatrul de stadă Sibiu, dar că vor avea loc și vernisaje, lansări de carte, strângeri de fonduri și evenimente corporate cu participare națională și internațională.

Cazinoul din Arad în prezent
Cazinoul din Arad în prezent

Bineînțeles, Cazinoul va fi disponibil pentru evenimente din viața socială și culturală a zonei, dar și pentru evenimente private. Proprietarul acestuia intenționează să renoveze și Hotelul Parc pentru atransforma zona din vecinătatea Podului Decebal într-o zonă de bussines și agrement de înaltă clasă, care să cuprindă și un restaurant, o sală de evenimente, o sală de fitnes și un spa.

Îmbucurător este faptul că încă unul dintre cazinourile vechi din România revine la splendoarea și prestigiul de odinioară. Nu ne rămâne să sperăm decât că, după ce se vor finaliza lucrările la Cazinourile din Arad, Constanța și Vatra Dornei, va veni și rândul celui din Băile Herculane.

Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT