Rambo reprezintă una dintre cele mai apreciate și longevive serii de filme de acțiune din istoria modernă. Primul film despre Rambo a apărut în 1982, în timp ce al cincilea episod al seriei a fost lansat în 2019.
Despre Rambo
John Rambo, personajul principal al seriei, este un caracter ficțional creat de scriitorul David Morrell în cartea First Blood, apărută în 1972. Zece ani mai târziu a fost lansat și filmul Rambo I, cu titlul original First Blood.
În această serie, John Rambo este interpretat de actorul Sylvester Stallone, care joacă rolul unui veteran al războiului din Vietnam.
Pentru a afla mai multe despre Rambo, vă prezentăm 13 lucruri mai puțin știute despre această serie care a fascinat mulți oameni din întreaga lume.
1. Numele lui Rambo vine de la un măr
Primul episod al seriei Rambo, cunoscut și sub numele First Blood (1982), a fost o adaptare a cărții scrise de David Morrell în 1972. De altfel, Morrell este cel care a creat caracterul ficțional Rambo. El a dezvăluit că a ales numele Rambo după un soi de măr cultivat în secolul al 17-lea de suedezul Peter Gunnarson Rambo.
“Am luat o mușcătură dintr-un măr și am întrebat-o pe soția mea cum se cheamă. Mi-a răspuns că Rambo. Instant mi-am dat seama că este un nume puternic”, a dezvăluit David Morell într-un interviu.
În cartea scrisă de Morell, Rambo nu avea și prenume, dar în film a fost denumit “John Rambo”.
2. Povestea lui Rambo este inspirată din viața unui erou autentic
Chiar dacă Rambo este un personaj ficțional, în spatele apariției sale stă povestea unui erou autentic. Scriitorul David Morrell a dezvăluit că a luat decizia de a scrie o carte despre un erou de război decorat care se străduia să se reobișnuiască cu viața civilă după ce a aflat povestea soldatului Audie Murphy. Acesta a fost cel mai decorat soldat american din cel de-al Doilea Război Mondial.
Murphy a câștigat toate decorațiile militare posibile ale SUA, dar și cinci decorații din țări străine, precum Franța și Belgia. Murphy, care a suferit de tulburare de stres posttraumatică severă a murit tragic într-un accident de avion, în 1971.
3. Stallone nu a dorit să fie Rambo
Drepturile de ecranizare a cărții lui Morrell au fost cumpărate mai întăi de Columbia Pictures în 1972, iar apoi au trecut la Warner Bros. Timp de zece ani, proiectul nu a reprezentat o prioritate, până când a fost cumpărat de producătorii independenți Mario Kassar și Andrew Vajna. În cei zece ani au fost scrise peste 26 de proiecte și zeci de actori au semnat contracte pentru rolul principal. Printre aceștia îi amintim pe Steve McQueen, Paul Newman, Clint Eastwood, Al Pacino, Robert De Niro, Nick Nolte, John Travolta și Dustin Hoffman.
Stallone a fost ofertat de regizorul Ted Kotcheff, dar inițial nu a dorit să joace în film. El simțea că filmul a fost respins de prea multe ori și că nu se va mai face niciodată. A fost convins cu un salariu de 3.5 milioane de dolari și cu posibilitatea de a modifica rolul pentru a-l face pe Rambo mai simpatic.
4. Rambo nu ucide pe nimeni în primul film
În pofida reputației pe care o are, Rambo nu omoară pe nimeni în primul episod al seriei. El doar rănește grav oamenii care încearcă să-l vâneze și să-i facă rău. Acest lucru se întâmplă doarece Stallone a modificat scenariul original al cărții. Actorul și-a dorit ca personajul să nu aibă sete de sânge pentru că se temea că astfel publicul va fi înstrăinat si va avea o parere negativa despre Rambo.
Ca și în carte, Rambo urma să moară spre finalul filmului, numai că scena a fost eliminată, deși a fost filmată. Acest lucru s-a întâmplat deoarece publicul de testare a acordat scoruri foarte proaste. Cei care au participat la testare susțineau că un astfel de final arată că singura șansă a veteranilor de război întorși acasă era moartea.
5. Kirk Douglas trebuia să joace rolul Colonelului Trautman
Starul filmelor de acest gen a apărut chiar și în primele reclame ale filmului Rambo First Blood, dar a părăsit producția după ce a cerut dreptul de a rescrie scenariul. Douglas susținea că trebuie respectat scenariul din carte și că Rambo ar fi trebuit să moară la finalul filmului.
El le-a dat șefilor săi un ultimatum și le-a spus că va părăsi filmul dacă nu este lăsat să modifice scenariul. Regizorul și Stallone au decis că Rambo trebuie să rămână în viață, astfel că Douglas a părăsit filmul. Rolul a fost preluat astfel de Richard Crenna, care a avut doar o zi la dispoziție pentru a se decide. De altfel, Crenna este singurul actor în afară de Stallone care apare în mai multe filme Rambo. În plus, finalul nedifuzat inițial, cu scena în care Rambo este ucis, a putut fi văzut pe scurt abia în episodul 4.
Despre Rambo – jocul de pacanele online
Platforma noastra va aduce si jocuri de pacanele cu filme iar unul dintre cele mai accesate sloturi de acest tip este Rambo. Pentru multi dintre noi personajul acestor filme a fost eroul nostru preferat cand eram mai mici, de aici probabil aceasta simpatie pentru jocul ca la pacanele Rambo. Slotul a fost lansat de IsoftBet in anul 2013 si are un RTP extrem de bun de peste 97%, ceea ce inseamna ca ne poate oferi castiguri destul de des. Jocul dispune si de functiile preferate ale jucatorilor de pacanele, adica speciala, care dupa ce a fost activata aduce castiguri multiple si pana la 15 rotiri gratuite. Jackpot-ul este unul de tip progresiv si poate fi activat cu putin noroc dupa doar cateva runde jucate. Chiar daca a aparut in urma cu mai bine de 7 ani, jocul ca la aparate are o grafica buna si poate fi accesat de pe toate platformele, pe Cazino 365 se poate juca complet gratuit si fara cont.
6. Cuțitul lui Stallone este creat la comandă
Stallone însuși a ales firma care a proiectat cuțitul pe care l-a folosit în primul episod al seriei, First Blood. El a ales compania Jimmy Lile, renumită în domeniu la acel moment. Scopul era crearea unui cuțit fiabil atât pentru situații extreme de supraviețuire, dar care să fie inclusiv suficient de lung și ascuțit pentru a tăia mâncare sau lemn. În plus, cuțitul trebuia să fie rezistent la apă și capabil să ascundă necesități precum chibrituri, medicamente sau o sfoară. Totodată, trebuia să aibă și o lama alternativă de ferăstrău. Au fost așadar create șase cuțite special pentru a fi utilizate în timpul producției Rambo First Blood.
7. James Cameron, implicat în Rambo First Blood II
Schițele inițiale ale scenariului pentru continuarea filmului Rambo First Blood au fost scrise de James Cameron. La acel moment, Cameron nu avea faima de astăzi și încă mai căuta proiectul care să-i asigure ascensiunea. El a scris scenariul de la Rambo First Blood II simultan cu The Terminator și Aliens, cele două filme care i-au adus recunoașterea internațională.
Totuși, scenariul făcut de Cameron pentru Rambo First Blood II diferă mult de rezultatul final. Cameron a încercat să creeze un personaj despre Rambo bantuit, ajuns într-un cabinet psihiatric. Stallone nu a fost însă de acord și a modificat scenariul major, adăugând și o poveste de dragoste cu personajul Co Bao. Trebuie spus că Rambo First Blood Part II este singurul film Rambo care a fost nominalizat la Oscar. S-a întâmplat în 1986, pentru cele mai bune efecte sonore. Câștigător a fost desemnat însă Înapoi în Viitor.
8. Un uragan a distrus platoul de filmare în 1984
Echipa de producție de la Rambo First Blood II a avut reale probleme în septembrie 1984. Asta deoarece Uraganul Odile a distrus aproape întreg platoul de filmare. În cele din urmă s-a luat decizia că temporar filmările să fie suspendate. Cosmatos și Stallone au fost nevoiți să găsească rapid soluții.
Astfel, ei au mers pe varianta de a filma multe scene la hotelul în care erau cazați. Acestea erau filmate din apropiere, în așa fel încât să nu se observe că producția a fost afectată. O scenă de acest gen este celebră, în care Rambo își pregătea arsenalul de arme pe care îl ia în misiune. Această scenă a fost parodiată adesea în anii ce au urmat.
9. Regizorul Rambo III a fost demis din senin
Russell Mulcahy, regizorul original al Rambo III, a fost concediat la două săptămâni de când producția filmului a început. El a avut diferențe de viziune despre Rambo și a fost demis. Peter MacDonald, cel care inițial a fost angajat că regizor secund, a preluat funcția. Din scenele filmate cu Mulcahy regizor au mai rămas astfel doar câteva scene. Trebuie menționat că Rambo III a avut un buget de 63 de milioane de dolari, fiind cel mai scump film realizat până atunci.
10. Mesajul de final al Rambo III a fost modificat după atacurile de pe 11 septembrie 2001
În Rambo III, protagonistul îi ajută pe soldații din Afghanistan în lupta cu soldații rusi, în încercarea de a-l salva pe colonelul Trautman din timpul războiului sovietico-afgan. În plus, filmul a avut inițial și un mesaj de încheiere: “Acest film este dedicat curajoșilor luptători Mujahadini din Afganistan”. Doar că, după atacurile de pe 11 septembrie 2001, acest mesaj a fost modificat în “Acest film este dedicat oamenilor bravi din Afganistan”. Această schimbare a fost făcută deoarece luptătorii Mujahidini au fost asociați cu gruparea terorista Al Qaeda.
11. Rambo este interzis în Myanmar
În episodul cu numărul 4 al seriei Rambo, Stallone, care a regizat și co-scris scenariul, a dorit să aibă în distribuție oameni cât mai autentici, nu doar actori. Și cum acțiunea se petrece în Myanmar, din distribuție au făcut parte și luptători ai libertății rebele Karen. Pentru că filmul prezenta perspective anti-guvernamentale, s-a decis ca filmul să fie interzis în toată țara.
12. Despre Rambo V
Mai multe scene din Rambo V, filmul lansat în 2019, au fost filmate în vecinătatea României, în Bulgaria. În aceste scene se “copia” practic Arizona, unde locuia Rambo. Celelalte scene din Rambo V au fost filmate în Spania.
Sunt Fulgusin Marcel si sunt CEO la Tipzor Media SRL, una dintre primele companii din Romania care au obținut licența de cls. a II-a din partea ONJN, companie care deține si administrează site-ul cazino365.ro.
Compania condusa de mine are in portofoliu mai multe proiecte de succes in zona de casino si pariuri. De asemenea, Tipzor Media SRL a fost prima companie din Romania care a vândut un site din nișă cu peste un milion de euro.
Îmi place sa joc poker si blackjack, însă ocazional mă distrez si la sloturi sau pariuri. Am jucat poker la nivel pro pentru 2 ani atât live cat si online cu rezultate bune. Am peste 200.000 euro profit in online la limitele mici. Jocul meu favorit de poker este Pot Limit Omaha.
Joc si offline, mai rar in ultimul timp, la mesele de Blackjack live. Pe site-ul cazino365.ro, alături de echipa mea, va prezint cele mai noi oferte, bonusuri si rotiri gratuite la cazinourile online. In secțiunea de blog îmi place sa împărtășesc din experiența mea si sa scriu strategii de joc, reguli si ghiduri pentru jocuri de cazino.