Free cookie consent management tool by TermsFeed

Hercule și isprăvile lui fantastice | Hercule, cunoscut și sub numele de Heracle, este cel mai cunoscut erou din mitologia greacă. El este faimos pentru forța și curajul pe care le avea, considerate infinite. După moarte, el a fost primit în rândul zeilor și a devenit astfel nemuritor.

Hercule a fost fiul lui Zeus (conducătorul zeilor de pe Muntele Olimp, zeul cerului și fulgerelor) și al Alcmenei. Hercule îl avea frate geamăn pe Ificles, născut din unirea Alcmenei cu Amfitrion (erou mitic grec). Hera, soția lui Zeus, recunoscută pentru gelozia de care dădea dovadă, a avut dintotdeauna o problemă cu Hercule, încă dinainte de nașterea sa. Legenda spune că Hera a îndemnat-o pe fiica ei, Illithyia, care patrona nașterile, să întârzie nașterea lui Hercule. Din acest motiv, Hercule a fost purtat în pântece de Alcmena timp de zece luni.

Afla istoria lui Hercule
Statuia Lui Hercule

Iar mânia Herei față de Hercule nu s-a oprit aici. Conform mitologiei, Hera a trimis doi șerpi cu gândul să-l ucidă pe Hercule. Totuși, deși avea numai zece luni, Hercule a apucat cei doi șerpi în ambele mâini și i-a sugrumat. Acesta avea să fie doar un semn divin în plus pe care Amfitrion l-a sesizat. El a hotărât astfel să îl crească mai departe în casa sa pe Hercule, ca și cum ar fi propriul său fiu. Totuși, după ce a mai crescut, Hercule și-a ucis dascălul, pe Linus, iar acest lucru l-a determinat pe Amfitrion să îl trimită la țară pentru a păzi cirezile. Hercule și-a petrecut astfel adolescența la țară, unde a rămas până la 18 ani. La această vârstă a reușit și primul act de vitejie, după ce l-a ucis pe leul din Cithaeron, care atacase cirezile tatălui sau. După acest moment, el se unește în următoarele 50 de nopți cu cele 50 de fiice ale regelui Thespius, la care se afla în gazdă în timpul vânătorii.

La finalul acestei aventuri, el decide să se întoarcă acasă, dar pe drum se întâlnește cu solii regelui Erginus, care mergeau să adune tributul la care erau supuși tebanii. Neacceptând această practică, Hercule se luptă cu Erginus și îl învinge. Astfel, tebanii au scapăt de plata tributului. Pentru a-l recompensa, regele Creon i-a dat-o în căsătorie lui Hercule pe fiica sa, Megara, alături de care a avut mai mulți copii. Totuși, Hercule nu scăpase încă de furia Herei, care continuă să-l urmărească printr-o mânie divină și i-a luat mințile. Într-un delir furios, Hercule a fost astfel determinat să-și ucidă copiii. După ce a săvârșit aceste crime, Hercule l-a consultat pe oracolul din Delphi. Drept pedeapsă, Apollo i-a poruncit să-i slujească timp de 12 ani lui Euristeu, cel ales la naștere de Hera pentru a-l prigoni pe Hercule. Astfel, Hercule a fost nevoit să săvârșească cele 12 mari fapte de vitejie. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de muncile (isprăvile) lui Hercule.

Hercule și isprăvile lui fantastice | Cele 12 munci ale lui Hercule sunt următoarele:

1. Hercule a început prin uciderea leului din Nemeea.

Vorbim despre o fiară înspăimântătoare care pustia ținutul respectiv. În fața lui Hercule nu a avut nicio șansă. Eroul nostru l-a sugrumat, apoi i-a jupuit pielea. A ajuns în fața lui Euristeu îmbrăcat în pielea leului, iar acesta i-a transmis să lase prada înaintea porților. Cu această ocazie au luat naștere și Jocurile Nemeiene.

2. Următoarea ispravă a lui Hercule este uciderea hidrei din Lerna.

Află acm ce nu știai despre  cele 12 munci ale lui Hercule
Hercule luptă cuu Hydra

Eroul nostru a avut de-a face cu un balaur monstruos, născut din Typhon și Echidna. Răsuflarea hidrei ucidea pe oricine îi simțea duhoarea. De asemenea, ea avea numeroase capete, care, deși erau retezate, creșteau la loc. Iar unul dintre capete era nemuritor. Totuși, Hercule a beneficiat de ajutorul nepotului său, Iolaus, și a reușit să-i reteze capetele și i-a ars carnea pentru a le împiedica să se mai regenereze. Mai departe, el a retezat și capul nemuritor, pe care l-a îngropat în pământ și apoi a împins deasupra lui o stâncă uriașă. După toată această ispravă, Hercule a profitat de faptul că sângele hidrei era aducător de moarte și astfel și-a muiat săgețile în el, facandu-le așadar veninoase.

3. Misiunea de a-l prinde pe mistrețul de pe muntele Erymanthus

În cea de-a treia muncă, Hercule a primit misiunea de a-l prinde pe mistrețul de pe muntele Erymanthus. Acest animal teribil a fost urmărit de Hercule prin mijlocul unor zăpezi înalte. Eroul nostru l-a alergat pe acesta până când mistrețul a devenit sleit de puteri și a cedat.

4. Prinderea unui căprior cu coarne de aur

Prinderea unui căprior cu coarne de aur, ce aparținea zeiței Artemis, a fost munca a patra primita de Hercule. Acest căprior era vestit prin rapiditatea de care dădea dovadă. Drept urmare, lui Hercule i-a trebuit un an pentru a-l prinde, doar după ce l-a rănit ușor.

5. Hercule a trecut la munca de jos când a venit vorba de a cincea ispravă.

El a fost nevoit să curețe grajdurile lui Augias, regele din Elis. Acesta avea peste trei mii de vite, iar grajdurile în care acestea se aflau nu mai erau curățate de peste 30 de ani.

Ei bine, Hercule a avut la dispoziție doar o zi pentru a le curăța. Cum a reușit acest lucru? Eroul nostru a schimbat cursurile râurilor Alpheus și Peneus și le-a făcut să treacă prin mijlocul grajdurilor. Astfel, toate gunoaiele au fost luate de ape până seara. În momentul în care a fost de acord să facă acest lucru, Hercule făcuse o înțelegere cu Augias, dar acesta nu și-a ținut cuvântul. Drept urmare, Hercule l-a pedepsit mai târziu.

6. Hercule a primit ca sarcina să distrugă pasările stimfalide.

În misiunea cu numărul șase, Hercule a primit ca sarcina să distrugă pasările stimfalide. O mulțime de astfel de pasări se regăseau în pădurile din jurul lacului Stymphalis din Arcadia, iar acestea distrugeau orice întâlneau în cale. Hercule s-a folosit de săgețile sale otrăvite pentru a le ucide.

7. Capturarea taurului din Creta a fost munca numărul șapte pentru Hercule.

Taurul lui Poseidon a rămas în legendă ca fiind un exemplar extrem de frumos, pe care zeul mării l-a făcut să fie extrem de fioros. Totuși, Hercule l-a prins și i l-a adus lui Euristeu, care apoi i-a redat libertatea.

8. A trebuit să îmblânzească iepele lui Diomede.

În misiunea cu numărul 8, Hercule a trebuit să îmblânzească iepele lui Diomede. Acesta era regele Traciei și avea o mulțime de iepe sălbatice, pe care le hrănea cu carne omenească. Pentru a răzbuna acest act barbar, Hercule l-a ucis pe Diomede și le-a dat iepelor sale să-i mănânce trupul. După ce au consumat carnea stăpânului lor, iepele au devenit blânde și au fost ușor de capturat. Ele au ajuns astfel în proprietatea lui Euristeu.

9. A trecut la căpătarea cingătorii purtate de Hippolyte

Apoi, Hercule a trecut la căpătarea cingătorii purtate de Hippolyte, regina amazoanelor. Hippolyte primise cingătoarea de la zeul războiului, Ares.  Totuși, Hercule se luptă cu amazoanele,  ia cingătoarea și i-o dăruiește apoi fiicei lui Euristeu.

10. Aducerea boilor lui Geryon

Tot la porunca lui Euristeu, Hercule a ispășit și a zecea muncă: aducerea boilor lui Geryon. Acestea se aflau pe insula Erythia, undeva către apusul lumii. Pentru a ajunge acolo, Hercule a străbătut deșertul  Libiei, apoi Oceanul.

Și pentru a pune mâna pe boii lui Geryon a fost nevoit să îl ucidă mai întăi pe Orthrus, câinele cu două capete care-i păzea. Apoi a trecut și la Eurytion, uriașul care îi păștea, iar în cele din urmă pe Geryon, monstrul cu trei trupuri. Pentru a se întoarce acasă, Hercule a trecut prin multe peripeții, dar i-a dus până la urmă cirezile de boi.

11. Culegerea merelor din Grădina Hesperidelor

A fost penultima muncă la care Hercule a fost supus. Acestea erau de aur și aparțineau chiar Herei, care le primise în dar cu ocazia nunții pe care a avut-o cu Zeus, de la Gaia. Merele erau păzite de Ladon, un balaur uriaș cu o sută de capete. Hercule a fost nevoit să cutreiere mări și țări, a trecut și prin Caucaz, unde l-a eliberat pe Prometheus, dar în cele din urma a ajuns lângă faimoasa grădină. Cu ajutorul lui Atlas, el a reușit să fure merele și i le-a dus lui Euristeu.

12. Aducerea lui Cerberus

Ultima muncă a fost aducerea lui Cerberus din împărțirea umbrelor subpământene. În mitologie, aceasta este considerată cea mai grea muncă la care Hercule a fost supus de Euristeu. Pentru a duce misiunea  la bun sfârșit, Hercule a fost ajutat de Hermes și de Athena. Hercule a ajuns astfel în Infern, unde a dat peste umbra lui Meleager (căre i-a făgăduit să o ia în căsătorie pe Deianira), cu Pirthous, Theseus și Ascalaphus. Pe toți aceștia i-a scapăt din chinurile la care erau supuși. Apoi, Hercule l-a întâlnit și pe zeul Hades, care i-a promis că i-l va da pe Cerberus cu condiția să-l prindă fară să se folosească de vreo armă. Eroul nostru a reușit acest lucru după ce l-a strâns cu amândouă mâinile de gât, iar apoi l-a târât pe Cerberus pe pământ. Când l-a văzut, Euristeu a fost atât de speriat încât s-a ascuns și nu a mai vrut să îl primească.

Hercules – Son of Zeus, joc de pacanele online

Lansat in 2017 de Pragmatic Play, Hercules – Sons of Zeus este un joc ca la aparate structurat pe 5 role si 50 de linii de plata. Face parte din mitologia greaca si il are in rolul principal pe Hercule, fiul lui Zeus. Mizele pentru acest joc de pacanele sunt pentru toate buzunarele, adica de la 2 RON per rotire pana la 1000 RON, iar castigul maxim poate atinge pragul de 800.000 de lei. Acest slot video dispune si de functia speciala care desi nu ofera mai mult de 6 rotiri gratuite, ofera totusi castiguri multiplicate. S-au inregistrat multe castiguri importante la acest joc video, dar pana sa joci pe bani reali il poti incerca gratuit pe site-ul nostru accesand imaginea alaturata.

Alte isprăvi care l-au făcut faimos pe Hercule

Pe lângă cele 12 munci prezentate mai sus, de legenda lui Hercule se leagă și alte isprăvi care l-au transformat într-unul dintre cei mai apreciați eroi ai Antichității. Hercule a fost implicat în războiul giganților, în care a luptat alături de olimpieni. De asemenea, Hercule a luptat și în războiul împotriva Spartei. Aici, deși a ieșit învingător, a fost rănit la mână și vindecat apoi de către Asclepius. Totodată, Hercule s-a mai luptat cu centaurii, cu Anteu, a prins cer copii și l-a învins pe gigantul Alcyoneus.

Cum a înființat Hercule Jocurile Olimpice

Cum s-au infintat jocurile Olimpice
Prima editie a jocurilor Olimpice

Numele sau este vehiculat și în războiul împotriva lui Augias, când Hercule și-a amintit că regele din Elis nu a respectat o înțelegere avută pentru curățarea grajdurilor. După ce l-a învins pe Elis, Hercule a înființat Jocurile Olimpice.

Acest episod datează undeva din secolul al 6-lea Înainte de Hristos. Denumirea vine de la faptul că jocurile se țineau în Olympia, un loc sacru aflat pe coasta de vest a peninsulei Peloponese din sudul Greciei. De obicei, Jocurile Olimpice se țineau intre 6 august și 19 septembrie în timpul unui festival închinat în onoarea lui Zeus. Acestea erau organizate din patru în patru ani.

Hercule și isprăvile lui fantastice | Cum a murit?

După ce s-a luptat și l-a învins pe Achelous, Hercule a luat-o de soție pe Deianira. În timp ce călătorea spre Tiryns, un centaur, Nessus, s-a oferit să o ajute pe Deianira să treacă peste un râu rapid, în timp ce Hercule urma să înoate. Totuși, Nessus a încercat să o fure pe Deianira cât timp Hercule înota. Supărat, Hercule a început să tragă cu săgeți otrăvitoare în acesta. Înainte să moară, Nessus i-a oferit Deianirei o tunică îmbibată de sânge otrăvitor.

Câțiva ani mai târziu, Deianira află că Hercule ar putea fi îndrăgostit de altcineva. Aflând acest lucru, ea i-a oferit lui Hercule tunica îmbibată de sânge primită de la Nessus. Acest lucru l-a otrăvit, i-a sfâșiat pielea și i-a expus oasele. Înainte să moară, Hercule l-a aruncat în mare pe Lichas, crezând că el este cel care l-a otrăvit. El s-a ridicat în Olimp după ce a murit.

Cazinouri Recomandate
10.000 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT