Free cookie consent management tool by TermsFeedPosterul primului film Dracula, din 1931, scos la licitatie pentru un pret uriaș

Mitul vampirului Dracula a ajuns sa fie popular in lumea intreaga odata cu aparitia filmelor de groaza in studiourile de la Hollywood. Primul film oficial Dracula, o ecranizare a romanului scris de Bram Stocker, este cel lansat de Studiourile Universal in 1931 regizat de Tod Browning avand in rolurile principale nume precum: Bela Lugosi, Helen Chandler sau David Manners.

O casa de licitatii de peste ocean a scos la vanzare posterul oficial al filmului. Avand o vechime de peste 91 de ani, posterul este de o raritate extrema si este unul dintre cele cinci care mai exista in lume. Pretul de pornire al licitatiei este stabilit la 120.000$ (deja a fost oferit de un cumparator interesat), insa expertii casei de licitatie au stabilit un pret estimat de 125.000$ – 250.000$.

Poster oficial filmul Dracula 1931
Posterul original prezentat in licitatie. Sursa foto: Heritage Auctions

Posterele si ilustratele cinematografice vechi au preturi uriase

Preturile pentru astfel de postere sau alte materiale promotionale ale primului film Dracula au ajuns in trecut la preturi uriase. Astfel, la o alta licitatie in anul 2021 s-a vandut un panou de interior pentru acelasi film pentru impresionanta suma de 45.600$ (taxele de licitatie incluse).

Afis de interior Dracula (1931), sursa foto: Heritage Auctions

Posterele celorlalte filme Dracula au realizat de asemenea preturi mari si s-au vandut de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro. Foarte apreciate sunt si fotografiile originale de epoca, realizate in spatele scenelor in timpul filmarilor. O astfel de fotografie costa in jur de 1000$

Bela Lugosi rol Dracula
Fotografie cu Bela Lugosi in rolul contelui Dracula, 1931

Foarte putin exploatat in Romania, mitul lui Dracula este folosit intens de straini, chiar si la aproape 100 de ani de la publicarea romanului care l-a mediatizat pe plan mondial. Sunt tentative, destul de timide insa pentru o asemenea poveste cu potential urias pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica.

Cel mai scump poster al filmului Dracula s-a vândut cu peste jumătate de milion de dolari

Cea mai mare sumă plătită pentru un afiș original al filmului Dracula (Universal, 1931) a fost vândut pe data de 18 noiembrie 2017. Pentru a intra în posesia unui astfel de afiș, cel care avea să devină noul proprietar a plătit nu mai puțin de 525.800 $ la licitația organizată de Heritage Auctions.

Preț record pentru un afiș original cu filmul Dracula
Poster film Dracula vândut cu peste jumătate de milion de dolari în 2017

Obiectul, un adevărat Sfânt Graal în materie de afișe cinematografice vechi, are dimensiunile 68.6 cm X 104 cm și este o piesă de colecție extrem de rară și dorită, în ciuda faptului că timpul și-a pus amprenta asupra sa. Urme de uzură neuniformă erau prezente în colțuri sau în partea centrală, așa că a necesitat câteva retușuri, efectuate de o echipă de profesioniști. Rezultatul a fost excelent, iar afișul arăta magnific la ora vânzării.

Castelul Bran și mitul lui Dracula

Conform istoricilor, Castelul Bran nu are absolut nicio legătură cu domnitorul Vlad Ţepeş sau cu vampirul Dracula, personajul inventat de scriitorul Bram Stocker. Totuși, impresionantul castel din Bran poartă și denumirea Castelul lui Dracula și atrage anual zeci de mii de turiști din România și Europa, nu doar datorită mitului lui Dracula, ci și zonei extraordinare în care se află amplsat – pasul Rucăr-Bran, la aproximativ 30 de kilometri distanță de Brașov.

Prezentare video Castelul Bran

Construcția Castelului Bran a demarat în anul 1377 și s-a finalizat în 1382. Din 1377 și până în 1526 a aparținut regilor maghiari, între 1541 și 1651 a trecut în posesia principilor Transilvaniei, iar între 1650 și 1920 Castelul a fost proprietatea orașului Brașov. Ulterior, el fost donat Reginei Maria, care l-a lăsat fiicei sale și după 1948 a revenit în patrimoniul statului român.

Citește un material excelent despre Dracula

Vlad Cazino a folosit cu succes mitul vampirilor

Începând cu anul 2015, România beneficiază de o piață a jocurilor de noroc foarte bine pusă la punct, pe care activează numeroase branduri internaționale de top. Unul dintre ele este Unibet, brandul reprezentativ al Grupului Kindred care, deși era prezentă în țara noastră prin acest brand cu peste 15 milioane de clienți în lumea întreagă, a decis să lanseze în 2018 un cazino special pentru români.

A fost anul în care s-a născut proiectul Vlad Cazino – primul cazino online cu specific românesc. Încă de la lansare, Vlad Cazino a atras atenția printr-o abordare inedită, plină de umor, iar în cei 4 ani de activitate a venit mereu cu campanii promoționale cu premii la fel de inedite (lingouri de aur, gadgeturi șmecherifice, automobile, motociclete Harley-Davidson și multe altele), a pus umărul la distracție prin parteneriate precum cele cu UNTOLD sau cu Catalin Bordea, ambasadorul de brand al Vlad Cazino.

Acum, Vlad Cazino este una din destinațiile preferate ale românilor pasionați de jocuri de noroc, iar dacă vrei să vizitezi bârlogul simpaticului vampir gazdă, poți da un click pe bannerul de mai jos.

Bonus de bun venit:
100% pana la 1.500 RON
225 Rotiri Gratuite Cash
T&C
Doar pentru clientii noi

Varsta minima - 18 ani
Depunere minima - 25 RON
Valabilitate - 30 zile
Condiții de rulaj – 35x la Cazino si Jocuri, 50x in Live Cazino
Câștig maxim - nelimitat
O ofertă per familie/IP/mail

Și fiindcă vorbim despre jocuri de noroc, iată și 3 păcănele online pe care merită să le încerci dacă ești pasionat de cărți și filme de groază.

Pacanele gratis: Dracula
5.0/5
Pacanele gratis: Dracula
Jocuri ca la pacanele: Blood Suckers
5.0/5
Jocuri ca la pacanele: Blood Suckers
Sloturi online gratis: Wild Blood 2
5.0/5
Sloturi online gratis: Wild Blood 2
Pacanele gratis: Dracula
5.0/5
Pacanele gratis: Dracula
Jocuri ca la pacanele: Blood Suckers
5.0/5
Jocuri ca la pacanele: Blood Suckers
Sloturi online gratis: Wild Blood 2
5.0/5
Sloturi online gratis: Wild Blood 2

Lucruri interesante despre primul film Dracula din 1931

  • Bela Lugosi, cel care joaca rolul contelui Dracula, nu a fost prima alegere a regizorului Browning. Acesta isi dorea ca rolul principal sa fie jucat de actorul Long Chanley Senior, un colaborator vechi. Insa Lugosi a tras sforile si a facut tot posibilul ca rolul sa ii fie atribuit. A mers pana acolo incat a convins-o pe vaduva lui Stoker sa fie de partea sa si pana la urma acesta a primit rolul pentru suma de 500$ saptamanal, o suma derizorie pentru un studio mare la acea vreme. In fapt, David Manners era platit de 5 ori mai bine decat Bela Lugosi.
  • Filmul a fost cenzurat, epilogul si alte cateva scene au fost eliminate la montaj datorita normelor din codul de productie de la Hollywood din acele vremuri, dar si pentru a evita discutii si polemici cu diversele culte religioase. Din fericire, scenele eliminate s-au pastrat si au putut fi recuperate si redate publicului.
  • A existat si o versiune spaniola a filmului, unii specialisti ai vremii au sustinut chiar faptul ca ar fi chiar mai buna decat cea de la Hollywood. Acest lucru a fost posibil pentru ca echipa spaniola a reusit sa vada scenele nemontate si au putut sa imbunateasca luminile si unghiurile de filmare.
Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash