Free cookie consent management tool by TermsFeed

Povestea lui King Kong a dus la apariția a numeroase filme în ultimii aproape o sută de ani. Monstrul gigant care înfățișează o gorilă uriașă este unul dintre personajele marcante ale industriei filmului. În plus, filmele despre King Kong au revoluționat această industrie.

Cum a început povestea lui King Kong

Povestea lui King Kong a luat naștere în 1933. El a fost creat de Merian C. Cooper, care, înainte să fie regizor, producător și scenarist de filme, a fost aviator.

Merian C. Cooper a devenit fascinat de gorile încă de când avea 6 ani. În anul 1899, unchiul său i-a oferit cartea “Explorații și aventuri în Africa ecuatorială”, în care se prezentau aventurile lui Paul du Chailu printre nativii și viața sălbatică din Africa. Astfel, Cooper a devenit fascinat de gorilele prezentate în carte, în special de cele de o mărime extraordinară, care erau prezentate ca fiind “o creatură ca dintr-un vis din iad” ce era “jumătate om, jumătate bestie”.

După ce a mai crescut și a fost aviator, Cooper s-a întors la marea sa dragoste, filmele. A mers inclusiv în Africa pentru a filma The Four Feathers și astfel a văzut pentru prima dată o familie de babuini. Astfel i-a venit ideea de a face un film și despre aceste primate.

Povestea lui King Kong s-a conturat și mai mult, întrucât lui i-a venit ideea ca o gorilă gigantică să se lupte cu avioanele după ce a văzut un avion care zbura peste New York Insurance Building.

“Fară niciun efort conștient de gândire, am văzut imediat în mintea mea o gorilă uriașă deasupra clădirii”, povestea Cooper. Timp de doi ani, el a lucrat la realizarea gorilei, iar într-un final a ajuns la forma pe care o știm cu toții, după ce a colaborat cu mai mulți artiști și s-a răzgândit de mai multe ori.

afla tot ce n stiai despre King Kong
Afis cu filmul King Kong 1933

Originea numelui lui King Kong

Povestea lui King Kong putea să fie diferită decât cea pe care o știm. Asta deoarece  filmul ar fi putut avea alt nume. Scenaristul Edgar Wallace a numit filmul “Fiara”, în timp ce producătorul David O. Selznick de la compania RKO a propus varianta “Jungle Beast”. Cooper nu a fost însă impresionat și a dorit să meargă pe o variantă proprie. El era foarte pasionat de cuvintele puternice, care încep cu litera K, iar printre preferatele sale se regăseau Komodo, Kodak sau Kodiak. Cumva, el credea că acest cuvinte care încep cu litera K au o rezonanță mai puternică. Astfel, lui i-a venit ideea să numească personajul principal Kong, deoarece considera că este misterios. Cooper a reușit să convingă și echipa de producție să poarte numele

ppersonajului principal, dând ca exemple filmele făcute despre Dracula și Frankenstein în acei ani. Astfel, compania RKO, care a produs filmul, a venit cu următoarele propuneri de titlu: Kong: King of Beasts, Kong: The Jungle King și Kong: The Jungle Beast. Totuși, Cooper s-a ținut tare și a mizat pentru varianta Kong, așa cum se numea personajul principal. Pentru a evita orice confuzie, echipa de producție a stabilit în cele din urmă că filmul se va numi King Kong.

Care a fost povestea lui King Kong în primul film din 1933

În filmul original din 1933, numele personajului este Kong, iar acesta trăia în Skull Island, în Oceanul Indian, alaturi de alte animale supradimensionate precum plesiozauri, pterozaurii și alți dinozauri. Astfel, un echipaj american de realizatori de filme, conds de Carl Denham, l-au prins pe Kong și l-au adus la New York pentru a-l expune ca fiind “A opta minune a lumii”. De altfel, chiar și în zilele noastre, King Kong este cunoscut și sub denumirea de “A opta minune a lumii”.

În scenariul filmului din 1933, povestea lui King Kong se dezvolta astfel. Kong a scapăt din captivitate și a urcat pe Empire State Building, însă a început să cadă de pe zgârie-nori, fiind atacat de avioanele armatei americane. Filmul a stârnit însă emoții puternice la acel moment, mai ales că monstrul gigant evadase pentru a urca pe Empire State Building pentru a o proteja pe Ann Darrow, cealaltă actriță principală din King Kong. În acest film, Cooper își dorea ca personajul principal să aibă o înălțime de 40 până la 50 de metri. Totuși, animatorul Willis O’Brien și echipa sa au scalat imaginea acestuia la o înălțime de doar 5.5 metri pe Skull Island, care a fost redimensionată la 7.3 metri în New York. Totuși, Cooper nu a cedat și a modificat dimensiunile miniaturilor și s-a folosit de unghiurile din care s-a filmat pentru a-l face și mai mare pe Kong, care a ajuns și la o dimensiune de 18.3 metri în unele scene.

Kong avea aspectul unei gorile, dar era și un pic umanoid. Uneori, el pășea într-o poziție verticală într-un mod antropomorf și era practic nici bestie, nici om. Avea o inteligență semi-umană și o mare putere fizică.

King Kong, difuzat de 17 ori într-o singură săptămână de un post din SUA

În 1952, compania RKO a relansat povestea lui King Kong din 1933. Filmul a fost un succes uriaș în acele vremuri. Time Magazine l-a numit “filmul anului” și încasările au fost de trei ori mai mari decât se obișnuia în acele vremuri. De altfel, pentru a promova filmul relansat în 1952, compania RKO s-a folosit de televiziune, rulând numeroase reclame prin care promova acel film. Acesta este și motivul pentru care interesul a fost atât de ridicat, deoarece practica de a difuza reclame pentru filme din cinematografe la TV nu era ceva obișnuit. În 1956, filmul a fost difuzat în premieră și la televiziune. Un post din New York a cumpărat drepturile și l-a difuzat de 17 ori într-o singură săptămână, intrând de fiecare data în topul celor mai urmărite programe din acele vremuri.

statuia lui King Kong reprezentata in Birmingham
Statuie King King (Birmingham 1972)

Povestea lui King Kong în cultura populară

Povestea lui King Kong a fost îndrăgită rapid de milioane de oameni. Astfel, în ultimele decenii s-au făcut numeroase referiri către King Kong în diverse melodii, reclame, seriale sau chiar în viața de zi cu zi.

Așadar, în al doilea război mondial, controversatul luptător al rezistenței Christiaan Lindemans, acuzat că a trădat și a vândut secretele aliaților către naziști, a fost poreclit King Kong, fiind excepțional de înalt. De altfel, când spun King Kong, olandezii se gândesc mai degrabă la el decât la monstrul gigant din filme.

Povestea lui King Kong a fost transpusă și în celebrul serial de animație The Simpsons. Astfel, un episod a fost intitulat “King Homer”, iar Homer era Kong, în timp ce Marge era Ann Darrow. În cele din urmă, regele Homer s-a căsătorit cu Marge și l-a mâncat pe tatăl acesteia.

În plus, în anul 1972, o statuie de fibră de sticlă a lui King Kong a fost realizată în Birmingham (Anglia), având o înălțime de 5.5 metri. Formația ABBA a înregistrat, în 1974, melodia King Kong Song, parte a albumului Waterloo. Chiar dacă melodia nu a fost tocmai pe placul celor de la ABBA, ea a fost lansată ca single în 1977 pentru a coincide cu relansarea filmului King Kong. Venind mai aproape de zilele noastre, inclusiv formația The Script a făcut o referire la King Kong în melodia Hall of Fame.

Filme despre King Kong

  • King Kong (1933)
  • Son of Kong (1933)
  • Edo ni arawareta Kingu Kongu: Henge no maki (1938)
  • King Kong vs. Godzilla (1962)
  • King Kong (1966 – desen animat TV)
  • King Kong Escapes (1967)
  • King Kong (1976)
  • Queen Kong (1976)
  • King Kong Lives (1986)
  • The Mighty Kong (1998)
  • Kong: The Animated Series (2000-2001 – desen animat TV)
  • Kong: King of Atlantis (2005)
  • King Kong (2005)
  • Kong: Skull Island (2017)

În zilele noastre, cel mai cunoscut film despre povestea lui King Kong este cel lansat în 2005. Este de fapt un remake al producției originale din 1933. În acest film regăsim actori precum Naomi Watts, Jack Black și Adrien Brody. Filmul ne prezintă practic povestea originală a filmului din 1933, când un cineast ambițios a plecat pe Skull Island, l-a capturat pe Kong și l-a dus la New York. Filmările pentru King Kong au avut loc în Noua Zeelanda între septembrie 2004 și martie 2005. Bugetul inițial anunțat a fost de 150 de milioane de dolari, dar a fost mărit la 207 milioane de dolari, o sumă uriașă în acele vremuri.

King Kong  (2005) a fost un succes la box office, cu încasări totale de 562 de milioane de dolari. La acel moment, King Kong a fost al cincilea film ca încasări din anul 2005 și al patrulea din istoria Universal Pictures. În plus, după lansarea filmului pe DVD, s-au mai înregistrat încasări în valoare de 100 de milioane de dolari.

O dovadă că acest film a fost un succes total o reprezintă și faptul că King Kong (2005) a primit trei premii Oscar, pentru cea mai bună editare a sunetului, cel mai bun mixaj al sunetului și cele mai bune efecte vizuale. De asemenea, a mai avut o nominalizare la Oscar în acest an și alte doua la Globurile de Aur. În acest an este așteptat să fie lansat și filmul Godzilla vs. Kong, în care în distribuție îi regăsim pe Alexander Skarsgard, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall și Brian Tyre Henry.

King Kong jocuri ca la pacanele

King Kong este un personaj extrem de popular, cu numeroase filme bazate pe gorila uriasa. Entuziasmul filmelor face o alegere excelenta pentru un slot online, precum King Kong de la producatorul de pacanele online Amaya. De asemenea, King Kong este un joc de cazino cu 5 role, 3 randuri si 25 de linii de plata standard. Slotul online este dotat cu simboluri precum principalele personaje de film Anne Darrow si Jack Driscoll, dar si cu simboluri Wild, iar logo-ul slotului video acorda pana la 150 de rotiri gratuite. Bazat pe legendara gorila, jocul ca la aparate va fi o adevarata atractie pentru fanii filmului si nu numai, datorita graficii excelente, personajelor de film celebre dar si pentru faptul ca slotul propune castiguri uriase pe mize accesibile oricarui buget. Alaturi de Crazy Money si Planet of the Apes, este unul dintre cele mai apreciate jocuri ca la aparate cu maimute :

Jocuri ca la aparate cu maimute: King Kong Fury
5.0/5
Jocuri ca la aparate cu maimute: King Kong Fury
Sloturi cazino online: King Kong
5.0/5
Sloturi cazino online: King Kong

Jocuri video despre King Kong

Povestea lui King Kong a dus și la apariția a unor jocuri pe calculator sau consolă. Cel mai cunoscut joc despre King Kong a fost lansat, în 2005, de compania Ubisoft. Este un joc creat în colaborare cu  Peter Jackson, cel care a regizat și filmul din 2005.

Jocul de acțiune și aventură urmărește povestea scenaristului Jack Driscoll pe Skull Island, care a mers acolo să o salveze pe Ann Darrow. În acest joc poți fi atât Jack Driscoll, dar și King Kong. Jocul a fost lansat pe PC, Nintendo DS, Xbox 360, dar și în versiunea PlayStation Portable (PSP).

Jocul în versiunea pe PC și consolă s-a bucurat de multe recenzii pozitive, în special datorită gameplay-ului și a efectelor audio. În schimb, în versiunea de pe NintendoDS au existat numeroase critici pentru că jocul avea numeroase bug-uri. Pe cea disponibilă pe PSP, părerile au fost împărțite. Unii oameni au apreciat că s-a introdus un mod multiplayer, în timp ce alții au criticat faptul că durata jocului a fost destul de scăzută. Alte jocuri inspirate din povestea lui King Kong sunt mai puțin cunoscute și lansate în general în Asia, unde personajul este extrem de îndrăgit: King Kong (Atari 2600), King Kong 2: Ikari no Megaton Punch și King Kong 2: Yomigaeru Densetsu.

Lucruri mai puțin știute despre povestea lui King Kong

  • Povestea lui King Kong a fost și în mijlocul unei controverse. În 1962, RKO, compania care a produs primul film, a acordat dreptul unei companii din Japonia, Toho, să facă proiectul King Kong vs. Godzilla. Acest lucru l-a înfuriat pe Merian C. Cooper, care a creat personajul și credea că are drepturile asupra lui King Kong. A urmat un proces îndelungat, dar Cooper pierduse, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroase documente și astfel drepturile au rămas la RKO.
  • Când filmul din 1933 a fost lansat, omenirea se afla într-una dintre cele mai mari crize, cunoscută și sub numele de Marea Depresiune. Oamenii au făcut însă cozi uriașe la casele de bilete. În plus, un bărbat a dezvăluit că a plătit 20 de dolari, în condițiile în care un bilet obișnuit era de 35 de cenți. În banii de astăzi, 20 de dolari din 1933 ar însemna aproximativ 375 de dolari.
  • Puțini sunt cei care stiu că filmul preferat al lui Adolf Hitler a fost King Kong, pe care l-a văzut de o mulțime de ori. King Kong a beneficiat și de o lansare în Germania în acele vremuri tumultoase, chiar dacă anumite scene au fost eliminate.
  • La o proiecție în avans a filmului din 1933, ce a avut loc în San Bernardino, publicul a început să țipe și a fugit din sală după o scenă filmată în Skull Island, în care Kong a răpus patru marinari într-o râpă, iar aceștia au fost devorați de păianjeni uriași. În cele din urmă, această scenă a fost eliminată din film.
  • Peter Jackson, cel care a regizat filmul din 2005, avea deja o cotă foarte bună la acel moment, mai ales că făcuse trilogia Lord of the Rings. Pentru a regiza King Kong, el a primit în avans 20 de milioane de dolari, un record la Hollywood în acele vremuri.
Cazinouri Recomandate
10.000 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT