Free cookie consent management tool by TermsFeedCum se joacă Macao – reguli, variante și strategii

Cum se joacă Macao – reguli, variante și strategii

Cum se joacă Macao – reguli, variante și strategii. Cărțile de joc au oferit mereu oportunități pentru momente de relaxare. Printre cele mai populare jocuri cu cărți se numără și Macao (Macau în unele variante), versiunea maghiară a jocului american Crazy Eights.

Cum se joacă Macao

La acest joc pot participa între 2 și 10 jucători. Pentru început, fiecare extrage o carte din pachet, iar cel care are cartea mai mică va amesteca cărțile din pachetul standard cu 52 de cărți. La jocul de cărți Macao participă și cei doi Jokeri. Jucătorul din stânga dealerului taie pachetul de cărți, iar dealerul distribuie câte 5 cârți fiecărui jucător, începând cu cel din dreapta sa.

Cărțile de joc rămase în pachet se așează în mijloc, cu fața în jos. Prima carte din teanc se întoarce și deschide jocul. Jucătorul din dreapta dealerului va trebui să plaseze în grămadă o carte care are aceeași valoare sau același simbol cu cartea inițială.

În afara acestora, pot fi plasate și oricare dintre cărțile cu funcții speciale care se pretează. Următorul jucător trebuie să execute aceleași operațiuni. În cazul în care un jucător nu are în mână o carte care poate fi jucată va extrage din pachet o carte pe care o poate juca sau cedează rândul.

Cum se joacă Macao – foto 3 jucători
Cum se joacă Macao – reguli

În cazul în care pachetul cu cărți neutilizate se termină, se oprește ultima carte din teancul jucat, celelalte cărți se întorc și jocul continuă.

În jocul de cărți Macao va câștiga cel care va termina primul cărțile din mână. Fiecare jucător trebuie să anunțe „Macao” înainte de a rămâne cu o singură carte în mână. În cazul care un alt jucător anunță „Macao”, jucătorul prins cu o carte trebuie să tragă 5 carți din pachet.

Funcții speciale în jocul de cărți Macao

Unora dintre cărțile din jocul de Macao le sunt atribuite unele caracteristici speciale:

 • Dacă de joacă un 2, următorul participant „umflă” două cărți din pachetul cu cărți neutilizate, cu excepția cazului în care are un 2 în mână și îl joacă, mutând presiunea pe jucătorul care urmează. Acesta va „umfla” 4 cărți în cazul în care nu are un 2.
 • Similar se joacă Treiarii, doar că pentru fiecare carte de 3 se „umflă” 3 cărți
 • Dacă se joacă un 4, următorul la rând „va sta” în mâna respectivă, excepție fiind cazul în care are și joacă un 4. Dacă jucătorul care este la rând nu are un 4, va rata două mâini consecutive.
 • Cel care joacă un Valet trebuie să numească o „carte fără acțiune” (carte obisnuită). Jucătorul care urmează trebuie să joace o carte cu valoarea anunțată sau să plaseze un alt Valet, cerând o altă „carte fără acțiune”.
 • Dacă se joacă un Rege de pică, jucătorul anterior „umflă” 5 cărți sau poate contracara cu un Rege de inimă sau o Damă de pică, caz în care jucătorul din dreapta celui care joacă Regele de pică va „umfla” 10 cărți.
 • Dacă se joacă un Rege de inimă (Hearts), jucătorul următor „umflă” 5 cărți sau contracarează cu un Rege de Pică sau o Damă de inimă. În ultimul caz, jucătorul care urmează va „încasa” 10 cărți.
reguli Macao
Rege de inimă roșie la Macao
 • Jokerul se joacă peste orice carte. El schimbă direcția de joc.
 • Dacă se joacă un As, jucătorul trebuie să anunțe o culoare (treflă, romb, inimă sau pică) diferită de a Asului și să o joace. Dacă nu are culoarea respectivă, următorul jucător poate plasa orice carte cu culoare diferită de a Asului.

Ce schimbări pot să apară în jocul Macao

În funcție de convențiile dintre jucători, la masa de Macao pot fi acceptate unele schimbări care să facă jocul mai greu sau mai ușor:

 • Doiarii și treiarii pot fi utilizati ca și cărți obișnuite, caz în care un 2 poate fi tăiat doar cu un 2. Conform convențiilor stabilite la începutul jocului se poate ca un 2 de o culoare să taie un 3 având aceeași culoare (și invers) sau orice 2 sau 3 să poată tăia orice alt 2 sau 3. Bineînțeles, în toate situațiile, jucătorul care nu se poate apăra va „umfla” suma tuturor penalităților.
 • Indiferent de semnificația lor, cărțile pot fi jucate în grupuri dacă se stabilește înainte de joc. Spre exemplu, dacă ultima carte este un 8 de treflă, jucătorul următor poate juca 2, 3 sau 4 Decari, schimbând culoarea. Singura condiție este ca primul Decar să aibă culoarea cărții jucate (în cazul nostru, treflă).
 • Dacă se convine, jokerii se pot plasa în pachete cu 2 sau 3 cărți cu același simbol, fără a schimba direcția de joc.
Cum se joacă Macao
Cum se joacă Macao – ce poți face cu Jokerii
 • Șeptarii pot fi folosiți ca Wild. Ei pot fi plasați peste orice carte. Spre exemplu, dacă este jucat un 7 de pică, următoarea carte jucată poate fi o carte de pică sau un Șeptar.

Cum se joacă Macao pe puncte

Dacă în 2 sau 3 jucători este relativ ușor de stabilit o ierarhie, când joacă mai mult de 4 jucători acest demers este mai dificil. Jocul de cărți Macao pe puncte este varianta ideală. În acest caz punctele nu sunt de dorit, deoarece primul jucător care ajunge la 500 pierde și părăsește jocul. Cel care câștigă un joc va primi 0 puncte, iar celorlalți li se va calcula suma punctelor rămase în mână.

Valorile atribuite cărților de joc:

 • Cărțile de la 4 la 9 valorează 5 puncte
 • Decarii și Figurile (K, Q, J) valorează 10 puncte
 • Doiarii valorează 20 de puncte
 • Treiarii valorează 30 de puncte
 • Așii valorează 50 de puncte
 • Jokerii valorează 100 de puncte
 • Regele de inimă valorează 150 de puncte.
banner 888poker
Joacă poker online gratuit!

Cum se joacă Macao varianta românească

În România jocul se cheamă Macao sau Macaua. El cunoaște diverse variațiuni, în funcție de zonă.

 • Doiarii și Treiarii se joacă la fel ca în varianta clasică (maghiară).
 • Jokerii se joacă peste orice carte. Jokerul negru îl obligă pe jucătorul care urmează să „umfle” 5 cărți, în timp ce Jokerul colorat te premiază cu 10 cărți. Cel care urmează după Joker poate da cu orice carte.
 • Regii și Valeții sunt cărți normale în varianta românească a jocului.
 • Pătrarii sunt cărți „stai o tură”.
 • Așii sunt folosiți pentru a schimba culoarea. Se pot juca peste orice carte.
 • În cele mai multe variante, Șeptarii sunt cărți obișnuite. În funcție de convenții, ei pot fi cărți care blochează cărțile de acțiune (nu „umfli” cărți, nu stai), pot fi jucați peste orice altă carte și schimbă culoarea în cea afișată.
foto cărți de joc
Imagine cărți de joc

Cum se joacă Macao varianta Tel-Aviv

Deși pare surprinzător, această variantă de Macao se joacă în multe din zonele țării unde există comunități evreiești. Iată care sunt principalele schimbări aduse variantei standard:

 • Se joacă cu doi sau mai mulți participanți. Când sunt 2 jucători se distribuie câte 7 cărți, iar când sunt mai mulți fiecare primește 5 cărți.
 • Se joacă cu un pachet de 52 de cărți, fără Jokeri.
 • Jocul începe din stânga dealerului (în sensul acelor de ceasornic).
 • Așii și Reginele se pot juca peste orice carte. Regina schimbă culoarea în cea afișată, iar Asul în culoarea indicată de cel care îl joacă.
 • Fiecare jucător plasează o singură carte, excepție făcându-se când se joacă un 5 sau mai mulți. Primul 5 trebuie să aibă culoarea cărții din teanc.
 • Cel care joacă 5 trebuie să mai plaseze o carte cu aceeași culoare ca a ultimului 5, un As sau o Regină. Dacă nu are o astfel de carte trebuie să tragă una din cărțile neutilizate. Aceasta poate fi jucată (dacă se încadrează) sau poate fi cedat rândul.
 • Când se joacă Regele de inimă, jucătorul care urmează va „umfla” obligatoriu 5 cărți.

Indiferent de varianta de joc aleasă, jocul de cărți Macao poate fi o variantă bună de distracție la o întâlnire cu prietenii sau în oricare altă situație, dacă aveți la dispoziție un pachet de cărți de joc.

Ai învățat cum se joacă Macao? Accesează ghidul de jocuri Cazino365 și învață să joci perfect cele mai populare jocuri de cărți/cazino!

Cazinouri Recomandate
1.500 RON + 625 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT