Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cum se joacă Război?

Cum se joacă Război – reguli de bază. În secolul al XVIII-lea, Charles Lamb, un cunoscut eseist, poet și anticar englez, declara că jocul de cărți este un război sub deghizarea unui sport. Dacă ne raportăm la jocul Război, unul dintre cele mai simple jocuri de cărți ale copilăriei, afirmația sa este perfect îndreptățită. Totuși, în ciuda numelui, acest joc este distractiv, competitiv și atât de serios pe cât îți dorești.

Cu toții am jucat, măcar o dată-n viață jocul de cărți, Război, iar echipa Cazino365 a adunat toate informațiile de care ai nevoie pentru a practica acest joc alături de prietenii tăi. Citește aceste material și vei afla tot ce trebuie să știi despre acest joc simplu, dar distractiv.

Scopul jocului

Dacă te întrebi cum se joacă Război, trebuie să știi în primul rând că Scopul jocului este acela de a aduna toate cărțile puse în joc. Modul în care se derulează jocul este extrem de simplu, acesta fiind ideal pentru întrecerile între copii, pentru interacțiunea dintre părinți și copii (dezvoltă spiritul competitiv), dar și pentru adulții care vor să-și amintească de farmecul copilăriei.

Abilități necesare pentru a juca Război

Acest joc presupune un pachet de cărți de joc și o înfruntare în care cel care are cartea cea mai valoroasă adună toate cărțile de pe masă. Este evident că norocul este cel care hotărăște soarta jocului, singura abilitate necesară fiind familiarizarea cu valoarea cărților.

Valoarea cărților în jocul Război

Cărțile care afișează numere au valoarea afișată, valeții (J) au valoarea 11, damele (Q) au valoarea 12, popii (K) au valoarea 13, iar Așii, cărțile cele mai valoroase, au valoarea 14. În varianta românescă, Valeții, Damele și Popii au valoarea atribuită 10, iar Așii au valoarea 11. Cu toate astea, Popii vor bate Damele și Valeții, iar Damele vor bate Valeții, valoarea atribuită fiind utilizată doar în caz de Război (când sunt afișate cărți identice).

Cum se joacă război
4 jucători de cărți

Cum se joacă Război cu cărți de joc – reguli generale

 • Război se pretează cel mai bine pentru a fi jucat în 2. Totuși, la joc pot participa și mai multe persoane. În unele cazuri se poate juca chiar și cu mai multe pachete de cărți
 • Pentru joc este necesar un pachet de cărți de joc.
 • Acesta se amestecă de către un participant neutru sau de către un jucător.
 • Se taie pachetul de cărți de joc și se împart cărțile în mod egal, cu fața în jos.
 • Dacă, după împărțirea exactă, rămân cărți, acestea se vor așeza deoparte și vor fi adjudecate de primul câștigător.
 • Ținând cărțile cu fața în jos, primul jucător care a primit cărți o întoarce pe prima și o așează pe masă.
 • Ceilalți jucători de la masă vor efectua aceeași mișcare.
 • Jucătorul care a întors cartea cu valoarea cea mai mare câștigă, adună cărțile de pe masă și la așează în partea de jos a teancului propriu.
 • Jucătorul care adună toate cărțile puse în joc câștigă.
banner 888poker
Joacă poker online gratuit!

Cum se joacă Război când doi jucători au o carte identică

Statistica spune că vor fi situații în care vor fi doi sau mai mulți jucători care au cartea cu cea mai mare valoare. În această situație va avea loc Războiul propriu-zis. În varianta românească a jocului fiecare jucător va selecta un număr de cărți egal cu valoarea atribuită cărții care a inițiat Războiul.

Cărțile se numără din partea superioară a teancului. Ultima carte din teanc se întoarce, iar cel care are cartea cu valoarea mai mare câștigă toate cărțile de pe masă și le adaugă în partea inferioară a propriului teanc. Dacă și de această dată jucătorii vor afișa cărți identice, va avea loc un nou Război.

Pentru a înțelege mai bine cum se joacă Război, să presupunem că Războiul este inițiat de Valeți. Fiecare jucător va număra câte 12 cărți din teanc și o va afișa pe a 12-a. Când un jucător nu are suficiente cărți, celălalt va număra un teanc de cărți similar și va întoarce ultima carte.

Secvența propriu-zisă de Război este foarte importantă deoarece reduce timpul de joc prin transferul unui număr mai mare de cărți, dar și pentru că produce migrarea cărților cu valoare mare.

Cum se joacă Război
Război J vs J

Alte reguli întâlnite în jocul de Război

Deși foarte simplu, jocul suferă ușoare modificări, în funcție de zona în care este practicat. Regulile generale sunt valabile în toate variantele, dar pot apărea modificări în funcție de numărul de jucători de la masă sau modificări legate de desfășurarea Războiului.

Dacă sunteți mai mulți prieteni și doriți să participați toți la joc, se poate introduce un pachet de cărți de joc suplimentar. La joc pot participa și Jokerii, caz în care aceștia vor deveni cărțile cele mai valoroase.

Războiul se poate desfășura în mai multe variante, în funcție de cum a fost convenit la începutul jocului:

 • Se întoarce prima carte, dar în acest fel jocul poate dura foarte mult.
 • Se numără 3 cărți din partea superioară a teancului și se întoarce a treia. Toate cele 3 cărți întră în joc (câștigătorul se alege cu 8 cărți – 2 inițiale + cele 6 de la Război)
 • Se numără 4 cărți, se așează pe masă și este întoarsă una, la alegere. Câștigătorul se va alege cu 10 cărți (2 inițiale + 8).

Război Egiptean – un joc dinamic și competitiv

Se știe că sloturile inspirate din Egipt sunt printre cele mai tari păcănele online, iar Egiptul este, iată, prezent și în jocul de Război. Din ce în ce mai popular este Războiul Egiptean, în care aptitudinile de joc pot să întoarcă norocul. Haideți să vedem cum se joacă Război Egiptean.

Joc Război Egiptean
Jocul de cărți Război Egiptean

Acesta acceptă 2 sau mai mulți participanți cărora li se împart în mod egal cărțile dintr-un singur pachet, fără Jokeri. Jucătorii se plasează la distanțe egale de centrul mesei și țin pachetul de cărți de joc în mână, cu fața în jos.

Jocul este deschis de jucătorul din stânga celui care a împărțit cărțile. Acesta așează în mijlocul mesei o carte, iar jocul continuă în sensul acelor de ceasornic. Fiecare jucător va așeza carte peste cartea celui precedent, în așa fel încât să nu vadă cartea până nu este plasată.

Scopul Jocului de Război egiptean este acela de a aduna toate cărțile. Pentru a colecta cărțile ai la dispoziție două modalități: Face Cards și Slapping.

Face Cards

Valeții, Damele, Regii și Așii sunt considerate „puncte” în acest joc. Participanții vor plasa cărți până când unul dintre ei trage un „punct”. În funcție de „punctul” afișat jucătorul din dreapta are un număr de șanse pentru a trage un punct. Dacă al doilea jucător nu afișează un punct, cărțile merg la primul jucător. Dacă cel de-al doilea trage un punct, jocul continuă, cel de-al treilea jucător trebuind să tragă un „punct” în funcție de șansele oferite de „punctul” jucătorului precedent.

Numărul de șanse în funcție de „punctul” extras:

 • Dacă este extras un As ai șansa să întorci 4 cărți pentru a extrage un „punct”
 • Dacă este extras un K ai șansa să întorci 3 cărți pentru a extrage un „punct”
 • Dacă este extras un Q ai șansa să întorci 2 cărți pentru a extrage un „punct”
 • Dacă este extras un J ai șansa să întorci o cărte pentru a extrage un „punct”.

Teancul de cărți din joc este câștigat de ultimul jucător care a plasat un „punct”. În mod surprinzător, Valetul îți oferă șansele mai mari pentru a câștiga cărți.

Slapping

Poți revendica teancul de cărți aflat în mijlocul mesei de joc plesnindu-l. Pentru a putea face acest lucru trebuie să identifici una dintre următoarele situații:

 • Sunt jucate consecutiv două cărți de același rang (doi Ași, doi Valeți, doi optari, etc)
 • Cartea jucată are același rang cu prima carte din teanc.
 • O combinație Rege – Regină se joacă consecutiv.
 • Două cărți de același rang sunt despărțite de o singură carte.
 • Se joacă a 10-a carte
 • Se joacă o serie ascendentă sau o serie descendentă de 4 cărți.
Diferite pachete de cărți cu care poți juca Război
Pachete cărți de joc

În situația în care bați cărțile fără a se înregistra una dintre variantele prezentate ești penalizat cu două cărți care sunt introduse în partea de jos a teancului.

Este evident că, pentru a fi un bun jucător de Război Egiptean, trebuie să dezvolți anumite abilități. Și în cazul acestui joc se poate întâmpla ca doi jucători să bată în același timp. În acest caz, trebuie să stabiliți în prealabil modalitățile de stabilire a câștigătorului (ex. cine are cartea următoare mai mare, tragere la sorți, etc).

Dacă ți-a fost util articolul Cum să joci Război, ar fi bine să știi că avem o mulțime de ghiduri pentru jocuri în această secțiune.

Cazinouri Recomandate
1.500 RON + 625 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT