Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cum se joacă Tabinet

Exersează-ți memoria și gândirea strategică cu un joc de cărți excelent!

Jocul de cărți Tabinet este foarte popular în zona Balcanică, în special în Romania și fostul spațiu iugoslav, acolo unde se numește Tablic. Scopul jocului este acela de a colecta cât mai multe cărți cărora le sunt atribuite valori. Cel care va aduna mai multe puncte va câștiga jocul. Se pretează foarte bine pentru întreceri de genul „Primul la….partide”, „Cel mai bun din … .partide” sau pe puncte.

Ca orice alt joc de cărți, și Tabinetul necesită o doză de șansă, dar abilitățile pot face de multe ori diferența. El poate fi jucat între prieteni, dar este recomandat și în compania copiilor. Aceștia își pot exersa memoria reținând cărțile care sunt în joc și elaborând strategii pentru a aduna cât mai multe cărți.

Cum se joacă Tabinet – Reguli de bază

La jocul de cărți Tabinet pot participa 2, 3 sau 4 persoane. Când la masă se așează 4 persoane, jocul se dispută pe perechi (1 cu 3 și 2 cu 4). Este necesar un singur pachet cu 52 de cărți din care au fost eliminați Jokerii.

În timpul jocului cărțile de la 2 la 10 au valoarea afișată, Valeții (J) au valoarea 12. Damele (Q) au valoarea 13, Regii (K) au valoarea 14, iar Așii pot fi 1 sau 11. Decarii, Valeții, Damele, Regii, Așii și 2 de treflă sunt considerate puncte, iar 10 de romb are valoare dublă. Jocul se desfășoară în sensul invers acelor de ceasornic.

Cum se joacă Tabinet
Cum se joacă Tabinet – fiecare jucător primește 6 cărți

Cum se joacă Tabinet pas cu pas

  • Se stabilește dealerul prin extragerea unei cărți din pachet. În funcție de convenții, primul care „face cărțile” poate fi cel care a extras cartea mai mare sau cel care a extras cartea mai mică.
  • Cărțile sunt amestecate de dealer și tăiate de jucătorul din stânga sa.
  • Jucătorul care taie întoarce pe față ultimele 4 cărți din teancul tăiat și arată ultima carte rămasă în teanc.
  • Dealerul așează teancul din mâna sa peste cel tăiat și împarte cărțile succesiv, în sens invers acelor de ceasornic, în teancuri de 3, dând de două ori ocol mesei, astfel încât fiecare jucător să primească 6 cărți.
  • Jucătorul din stânga dealerului poate refuza să taie cărțile atingându-le. În acest caz, dealerul arată cartea de jos, împarte câte 6 cărți fiecărui jucător (2 serii de câte 3). După ce fiecare jucător și-a primit cărțile, sunt întoarse pe față următoarele 4 cărți.
  • După ce aceste cărți sunt jucate. Dealerul distribuie din nou câte 6 cărți în serii de câte 3.
  • Când se termină jocul, se consemnează rezultatul, iar rolul de dealer este transferat jucătorului din dreapta dealerului curent.
  • Când se joacă în 3, ultima mână va fi constituită din 4 cărți.
banner 888poker
Joacă poker online gratuit!

Cum se derulează jocul de Tabinet propriu-zis

După ce au fost împărțite cărțile, jocul este deschis de jucătorul din dreapta dealerului. Acesta consultă cărțile care sunt pe față și calculează cum poate lua cât mai multe cărți de jos. O carte poate captura o carte care are același simbol sau cărțile a căror sumă este egală cu valoarea ei. Fiecare carte contribuie la o singură combinație. Spre exemplu, dacă jos sunt 2, 3, 4 și 6, iar tu ai în mână doar un 9, poți captura de jos fie (3+6), fie (3+2+4).

Dacă jos nu există nicio combinație care să-ți permită capturarea de cărți, trebuie să dai jos o carte pe față, iar jucătorul următor vine la rând. Nu ești obligat să capturezi toate cărțile a căror sumă este egală cu valoarea cărții pe care o joci. Există situații în care strategia îți cere să lași cărți jos.

Când capturezi toate cărțile de jos, le așezi în teancul propriu, iar una o întorci pe față. Aceasta se numește „tablă”, iar la final este considerată punct. Cărțile rămase necapturate la finalul jocului revin dealerului. Chiar dacă ultima carte îi permite să captureze toate cărțile, acesta nu poate înregistra o tablă.

Cum se stabilește câștigătorul unei partide de Tabinet

Un joc de Tabinet este câștigat de jucătorul sau echipa care a adunat mai multe puncte. Cum aminteam anterior, Decarii, Figurile, Așii și 2 de treflă sunt puncte, iar Decarul de romb se punctează dublu. La aceste puncte se adaugă „3 din cărți” (jucătorul care acumulează mai multe cărți primește 3 puncte) și tablele. Practic, în joc sunt cel puțin 22 de puncte, cărora li se adaugă cele pentru cărți și table. Atunci când fiecare jucător capturează un număr egal de cărți  punctele pentru cărți nu se acordă.

Când se joacă pe puncte (primul care ajunge la 101 puncte), se joacă 6 partide. După fiecare partidă sunt consemnate punctele adunate de fiecare echipă și tablele. La finalul celor 6 partide se adună punctele fiecărui jucător sau echipe. Cine depășește 101 puncte este declarat câștigător. Dacă nu este stabilit câștigătorul se mai joacă cel puțin o partidă, până când una dintre echipe depășește 101. Va câștiga jucătorul sau echipa cu cel mai mare punctaj după ce s-au depășit 101 puncte.

imagine jucători de tabinet
Jocurile de cărți sunt foarte distractive – învață cum să joci Tabinet!

Revendicarea victoriei în jocul de cărți Tabinet

Pentru a adăuga suspans în joc, sunt unele convenții care stabilesc că se poate revendica victoria atunci când un jucător consideră că a ajuns la 101. Acest anunț poate fi făcut doar începând cu al șaptelea joc. El poate fi făcut în orice moment al jocului. Odată făcut anunțul, punctele adversarilor nu mai contează. Dacă se confirmă anunțul, jucătorul sau echipa respectivă câștigă, în caz contrar victoria revenindu-le adversarilor.

Când se revendică victoria nu se iau în calcul punctele pentru cărți sau cele pentru table. Acestea se contabilizează la terminarea tuturor mâinilor.

De altfel, pentru al șaptelea joc și pentru următoarele se fixează una dintre următoarele reguli:

  1. În aceste jocuri nu se punctează tablele
  2. Tablele se contabilizează la sfârșitul partidei.
  3. Tablele se contabilizează doar pentru jucătorii care înaintea jocului au mai puțin de 90 de puncte. Numărul de table luate considerare nu poate fi mai mare decât diferența dintre 90 și numărul de puncte acumulate.

Ce reguli mai pot fi întâlnite în jocul de cărți Tabinet

Regulile menționate anterior sunt cele după care se ghidează practicanții acestui joc foarte popular. În funcție de zonă, se pot modifica sumar unele reguli pentru a aduce mai multă sare și piper în joc:

  • După tăierea cărților, dealerul poate distribui 4 cărți jucătorului din dreapta sa. Acesta le poate accepta, sau le refuză și le întoarce pe masă, urmând să primească 6 cărți pe care nu le mai poate refuza.
  • În alte variante de joc, după ce au fost plasate cele 4 cărți vizibile, primul jucător primește 6 cărți pe care le poate refuza doar dacă nu are niciun punct. În acest caz se reamestecă pachetul de cărți de joc.
  • Sunt anumite zone în care care se acordă doar două puncte pentru echipa care a capturat cele mai multe cărți, un punct urmând să fie acordat echipei care a acumulat cel puțin 7 trefle. Această regulă se aplică doar la jocul pe perechi.

Ai învățat cum se joacă Tabinet? Atunci este momentul să înveți și alte jocuri. Ghidul Cazino365 te așteaptă!

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash