Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cum se joacă Renț (Rentz)

Dacă vrei să afli cum se joacă Renț (rentz), ai ajuns în locul potrivit. Acest joc de cărți foarte popular a fost jucat prima oară în Franța, la începutul secolului XX, sub numele de Barbu sau Tafferan. Renț este varianta românească a acestui joc care necesită 3-6 participanți.

Fiecare evoluează individual într-o serie de 8 mini-jocuri pentru fiecare jucător. Pentru a avea succes în acest joc îți trebuie o memorie exersată, abilități de a selecta mini-jocul potrivit pentru cărțile primite și capacitatea de a dezvolta și aplica strategii de joc.

De ce ai nevoie pentru a juca Renț

Rențul este un joc care adună prietenii în jurul unei mese. În afara celor necesare pentru a socializa, este nevoie doar de un pachet de cărți de joc, de o foaie de hârtie și un pix. Numărul de cărți care participă la joc este stabilit prin înmulțirea numărului de jucători cu 8 (dacă sunt 3 jucători se folosesc 24 de cărți  – de la 9 la As, dacă sunt 4 se utilizează 32 de cărți – de la 7 la As, etc).

Pentru a înregistra rezultatele jocului se alcătuiește un tabel cu 9 coloane. Numărul de rânduri va fi cu 1 mai mare decât numărul de jucători. Pe prima coloană vor fi trecuți jucătorii, iar pe celelalte 8 cele 8 mini-jocuri prestabilite.

Cum se joacă Renț – reguli general acceptate

Jucătorul care va amesteca și distribui primul cărțile se stabilește printr-o metodă prestabilită, cea mai frecventă fiind extragerea unei cărți din pachet, jucătorul cu cartea mai mică sau cea mai mare urmând să fie primul dealer.

Fiecare jucător va alege, pe rând, unul dintre mini-jocurile rămase disponibile. Primul va intra în joc participantul aflat în dreapta dealerului, jocul desfășurându-se în sens invers acelor de ceasornic. Acesta va alege un mini-joc și va plasa o carte în centrul mesei. Se poate alege un mini-joc înainte de distribuirea cărților, caz în care punctajul se dublează.

Cum se joacă Renț (Rentz)
Cum se joacă Renț (Rentz)

Ceilalți jucători vor trebui să plaseze o carte cu același simbol (treflă, caro, pică sau inimă). Un jucător care nu deține o astfel de carte poate juca orice carte dorește. În acest joc nu se utilizează Atu, astfel că fiecare mână va fi câștigată de jucătorul care plasează cartea cea mai valoroasă (ordinea este descrescătoare de la As).

Jucătorul care a deschis jocul anterior va amesteca și distribui cărțile în jocul nou. Partida se încheie când fiecare jucător a terminat mini-jocurile proprii (24 de jocuri când sunt 3 participanți, 32 de jocuri pentru 4 participanți, 40 de jocuri pentru 5 participanți și 48 de jocuri pentru 6 jucători). Cel care va avea punctaj 0 sau cel care va înregistra cel mai mare punctaj la finalul partidei va fi declarat câștigător.

banner 888poker
Joacă poker online gratuit!

Cele 8 mini-jocuri din jocul de Renț: 3 sunt cu acumulare de puncte, iar 5 cu punctaj negativ

Cele 5 mini-jocuri în care iei cu minus la Rentz

 • Regele de cupă K (inimă roșie) – în acest joc nu trebuie să câștigi mâna în care este jucată această carte. Jocul se termină când este jucat King of Hearts, iar celui care câștigă mâna i se scad 200 de puncte.
 • Dame – la finalul jocului fiecare jucător contabilizează numărul de Dame câștigate și pentru fiecare pierde 40 de puncte.
 • Caro ♦️ (Diamonds sau Romb) – la finalul jocului fiecare jucător contabilizează numărul de cărți de joc cu acest simbol și, pentru fiecare în parte, i se scad 30 de puncte.
 • Levate mici – în acest mini-joc trebuie să câștigi cât mai puține mâini. Pentru fiecare mână câștigată ți se scad 50 de puncte.
 • Totale – nu trebuie să colectezi Dame, levate (mâini), Regele de inimă sau carouri. Ești depunctat pentru fiecare în parte, iar Dama de caro se depunctează și ca Damă și ca Romb.

Cele 5 mini-jocuri în care primești puncte la Rentz

 • Levate mari – în acest joc primești 50 de puncte pentru fiecare mână câștigată.
 • 10 de treflă ♣️ – este un mini-joc în care trebuie să câștigi mâna în care este jucat 10 de treflă pentru 200 de puncte.
 • Renț – un mini-joc în care trebuie să termini primul cărțile pentru a câștiga 400 de puncte. Cel care termină al doilea primește 200 de puncte, iar cel de-al treilea jucător care termină cărțile primește 100 de puncte. Jocul seamănă cu Solitaire. El este deschis cu un Valet plasat în mijlocul mesei și trebuie realizate suite pe simboluri, plasând cărți deasupra și dedesubt. Cel care nu are o carte valida va pierde rândul, în timp ce jucătorul care joacă un As mai are dreptul să plaseze o carte. Jucătorul care urmează după cel care joacă cartea cea mai mică din pachet va sta o tură.
ghid joc rentz
Cum se joacă Renț (Rentz) – Pachete de cărți de joc

Cum se joacă Rentz, varianta americană a jocului

Această variantă a jocului este foarte asemănătoare cu varianta românească. Ea comportă doar mici schimbări pe care le vom evidenția:

 • La joc participă 4 jucători.
 • Se folosește întregul pachet de cărți de joc, fără Jokeri.
 • Dealerul se alege aleatoriu.
 • El distribuie câte 13 cărți fiecărui jucător și alege mini-jocul.
 • Dealerul se schimbă după ce și-a terminat mini-jocurile.
 • Se joacă 5 mini-jocuri, 4 cu punctaj negativ și unul cu punctaj pozitiv.

Cele 5 mini-jocuri din varianta americană

Partida va fi câștigată de jucătorul care va avea cele mai multe puncte la finalul celor 20 de mini-jocuri. Punctajele se stabilesc în funcție de mini-jocuri:

 • Acool – se scad 10 puncte pentru fiecare mână (levată) câștigată.
 • Diamonds – se scad câte 15 puncte pentru fiecare carte de caro contabilizată la finalul jocului respectiv
 • King of Hearts – se scad 75 de puncte jucătorului care își adjudecă mâna în care este jucat Regele de inimă.
 • Queen – se scad 25 de puncte pentru fiecare Regină
 • Rentz – se joacă după aceleași reguli ca în varianta românească. Jucătorii primesc câte 200, 150, 100 și 50 de puncte, în funcție de cum termină cărțile.
Ai învățat cum se joacă Renț? Accesează Ghidul jocurilor de cărți Cazino 365 și învață cum să joci Kemps, Tabinet, Șeptică și multe altele!
Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash