Citește acest scurt material și vei învăța rapid cum se joacă Șeptică! Nu cred că este cineva care să nu fi jucat vreodată Șeptică. O modalitate de a petrece timpul liber în prezența familiei sau a prietenilor, acest joc poate fi practicat de oricine, deoarece este destul de simplu și are reguli clare. De altfel, jocul de Șeptică este recomandat și copiilor. Pe lângă dezvoltarea spiritului de competiție, acesta exersează memoria, atenția și capacitatea de a stabili strategii de joc în funcție de cărțile rămase.
Ce trebuie să știi despre jocul de Șeptică
La acest joc extrem de distractiv pot participa 2, 3 sau 4 jucători. Atunci când se joacă în 2 sau 3 jocul este individual, iar când se joacă în 4 este pe perechi (jucătorul 1 face pereche cu jucătorul 3, iar jucătorul 2 cu cel de-al patrulea).
Pentru a juca este nevoie de cele 32 de cărți de joc de la 7 în sus. Când se joacă în 3, din pachetul de cărți de joc sunt scoși 2 optari. Decarii și Așii sunt considerate puncte, iar Șeptarii sunt cărțile care „taie” orice carte (practic substituie celelalte cărți – Joker). Atunci când se joacă în 3, cei doi Optari păstrați în joc vor avea funcția Șeptarilor. Va câștiga jucătorul sau echipa care va acumula mai multe puncte la finalul jocului.
Cum se joacă Șeptică – reguli de bază
- Cum jucătorul care dă primul carte are un avantaj teoretic, cărțile vor fi împărțite de jucătorul care va extrage cea mai mare carte din pachet. Acesta va amesteca pachetul de cărți de joc, iar jucătorul din stânga sa va „tăia” cărțile.
- Grupul de cărți de joc „tăiate” va fi plasat sub cel care rămâne în mâna dealerului.
- Fiecare jucător participant va primi câte 4 cărți inițiale. Jucătorul aflat în dreapta celui care distribuie cărțile va deschide jocul plasând, la alegere, o carte în mijlocul mesei de joc.
- Ceilalți jucători trebuie să conteste această carte (să plaseze o carte identică sau o „tăietură”).
- Jucătorul care a deschis jocul câștigă cărțile dacă nu a fost contestat (tăiat). Dacă a fost contestat poate continua jocul plasând o carte identică sau un Șeptar sau poate renunța, cărțile revenind ultimului jucător care a contestat prima carte.
- Următoarea rundă va fi deschisă de jucătorul care a câștigat mâna precedentă.
- Înainte de a începe noua rundă, fiecarui jucător, începând cu câștigătorul, îi vor fi distribuite cărți pentru a completa mâna de 4. Acestea sunt distribuite în ordinea din pachet.
- Jocul se termină atunci când se termină cărțile din pachet. Dacă la ultima mână nu mai sunt suficiente cărți pentru a fi completate la 4 mâinile, jucătorilor le vor fi distribuite un număr egal de cărți.
- Va câștiga jucătorul sau echipa care va aduna mai multe puncte (Decari și Ași).
Cum se joacă Șeptică în 3
- Jocul în 3 are aceleași reguli ca și cel în 2 sau pe perechi, singura diferență fiind faptul că cei doi Optari acționează ca Șeptari.
- Jocul cu 3 participanți necesită mai multă strategie, deoarece aici se aplică din plin strategia: „când doi se ceartă, al treilea câștigă”.
- Dacă un joc se termină la egalitate, următorul joc este dublu.
- Dacă un jucător sau o echipă nu câștigă cărți, jocul este Dublu (renumita „Chelie”).
- Jocul se pretează pentru a se desfășura sub forma unui campionat sau în întreceri de tipul „cel mai bun din” 5, 7, 9 sau mai multe
Cum câștigi la Șeptică – strategii de joc și ponturi
Jocul de Șeptică se pretează dezvoltării de strategii câștigătoare. Pentru a aplica unele strategii trebuie să fii foarte atent la joc și să încerci să reții cărțile care se află în joc. Printre cele mai frecvente strategii se numără:
- Dacă ai o pereche identică de cărți care nu sunt puncte („cartoafe”), este indicat să deschizi jocul cu acestea.
- Dacă urmează să deschizi runda și nu ai siguranță pe cărțile din mână, poți să deschizi cu cartea jucată în mâna precedentă de adversarul din dreapta.
- Dacă participi la un joc în trei (și ești ultimul la „vorbă”), iar adversarii se războiesc, trebuie să folosești cărțile la momentul potrivit (în funcție de cărțile ieșite, în a doua mâna sau chiar în a treia rundă).
- Când joci în echipă, îți vei tăia coechipierul doar dacă ești obligat, dacă punctul jucat îți asigură victoria sau dacă vrei să deschizi următoarea mână.
Ai găsit informații utile în articolul nostru Cum se joacă Șeptică? Învață să joci cât mai bine cele mai populare jocuri de cazino din secțiunea Ghiduri Cazino365.
Salutare tuturor! Numele meu este Boară Mircea Marius. Vă urez distracție plăcută pe platformele companiei în calitate de Content Manager și Redactor la Tipzor Media. Sunt absolvent al Facultății de Litere și Istorie din Craiova – specializarea Română/Engleză (promoția 1998) și lucrez pentru compania Tipzor Media din anul 2016, fiind cel mai vechi membru al echipei.
Fie că vorbim de fotbal, biliard, rummy, poker, sloturi, ruletă sau blackjack, pot spune că sporturile și jocurile de noroc au făcut mereu parte din „colecția” personală de hobby-uri. Astfel, de-a lungul anilor, am ajuns la un nivel de expertiză care să îmi permită să realizez tutoriale, articole, recenzii și alte materiale dedicate jocurilor de noroc, materiale care te pot ajuta să devii un jucător mai bun și, cel mai important, unul responsabil.