Jocurile de cărți sunt o modalitate bună pentru petrecerea timpului liber în familie sau între prieteni. Multe dintre aceste jocuri, printre care și Tarnib, își au originea în Orientul Apropiat. Te întrebi ce înseamnă Tarneeb? În limba arabă, „Tarneeb” înseamnă „Atu”. Acest joc necesită doar o pereche de cărți de joc cu 52 de piese (fără Jokeri) și 4 jucători care vor forma perechi.
Reguli generale despre cum se joacă Tarnib
Perechile în jocul de Tarnib sunt formate din jucătorii aflați față în față. Tarnib se joacă în sens opus mișcării acelor de ceasornic și presupune ierarhizarea cărților de joc. Valoarea acestora crește de la 2 la As. Pentru a avea succes în acest joc ai nevoie de o memorie bună, de abilități analitice și deputerea de a dezvolta un parteneriat viabil.
Jocul de Tarnib cunoaște multe variații, în funcție de zona în care este practicat. În rândurile care urmează vom detalia regulile general acceptate.
Cum se aleg Dealerul și Atu-ul
Pentru alegerea jucătorului care va împărți cărțile pot fi alese o multitudine de variante, dar cea mai populară rămânea aceea prin care fiecare jucător trage o carte din pachet, iar dealerul este ales cel care trage cartea cea mai mică sau pe cea mai mare. După ce amestecă și taie cărțile, dealerul va împărți întreg pachetul de cărți de joc succesiv, începând cu jucătorul din dreapta sa. Fiecare jucător va primi câte 13 cărți.
Atu-ul se alege în urma procesului de Licitare. Jucătorul care va licita cel mai mare număr de mâini va stabili care culoare va fi atu: Treflă, Romb, Inimă sau Pică. Valoarea cărților Atu crește de la 2 la As. Ele vor bate cărțile obișnuite. Jucătorul care câștigă licitația are posibilitatea de a alege să se joace fără Atu.
Care este scopul jocului și cum se desfășoară Licitarea
Scopul jocului Tarnib este ca echipa din care faci parte să câștige cât mai multe mâini (sunt disponibile 13 mâini).
Înainte de a începe jocul are loc Licitarea mâinilor câștigate. Fiecare jucător, începând cu cel din dreapta dealerului, are posibilitatea de a licita un număr de mâini, sau de a se abține. Licitarea începe de la 7 mâini și se oprește la 13 sau când într-un tur de licitare există un singur jucător care a licitat. Dacă un jucător se abține să liciteze o dată, el nu mai poate licita în jocul respectiv.
În cazul în care toți cei 4 jucători refuză să liciteze, jocul va fi anulat, iar cărțile vor fi reamestecate și împărțite de același dealer.
Cum se stabilește câștigătorul
Echipa care câștigă licitația trebuie să își adjudece un număr de mâini cel puțin egal cu cât a licitat. Dacă reușește acest lucru va primi ca număr de puncte numărul de mâini câștigate, în timp ce adversarii nu vor fi punctați.
În cazul în care echipa care a licitat nu câștigă un număr suficient de mâini, ei îi va fi scăzut din punctaj numărul de mâini licitate, iar adversarii vor câștiga un număr de puncte egal cu numărul de mâini câștigate.
Kaboot este jocul în care o echipă a câștigat toate cele 13 mâini. Pentru realizarea unui Kaboot, echipa primește 16 puncte. Dacă a și licitat Kaboot-ul, va primi 26 de puncte. În cazul în care o echipă a licitat Kaboot, dar nu reușește să câștige toate mâinile, va pierde 16 puncte, în timp ce echipei adverse i se va dubla numărul de puncte obținute.
Întrecerea va fi câștigată de echipa care va totaliza un număr de puncte prestabilit: 31, 41, 51, 61 sau 100.
Ce trebuie să știi despre cum se joacă Tarnib
Jocul propriu-zis în Tarnib este deschis de jucătorul care a câștigat licitația. El va așeza o carte pe masă, ceilalți jucători fiind obligați să joace o carte cu aceeași culoare. În cazul în care un jucător nu are o carte de culoarea respectivă, va fi obligat să joace un Atu. Dacă nu are nici Atu, poate să joace orice carte deținută.
Mâna respectivă este câștigată de cel care a jucat cea mai valoroasă carte cu culoarea de deschidere sau, când nu toți jucătorii au plasat o astfel de carte, de cel care a jucat cel mai valoros Atu. Jucătorul care a câștigat o mână va deschide mâna următoare.
Ce strategii se pot aplica în jocul de Tarnib
- Când licitezi trebuie să nu uiți faptul că nu se aplică penalizări dacă nu câștigi.
- Dacă ai un număr foarte mare de cărți cu o singură culoare, poți să licitezi mai mult pentru a stabili acea culoare drept Atu.
- Licitează în funcție de cum a licitat partenerul de joc.
- Când nu poți câștiga o mână, joacă cartea cea mai puțin valoroasă din culoarea respectivă.
- Același lucru îl faci când partenerul tău a jucat o carte care îi asigură câștigarea mîinii.
Variații de Tarnib
- În unele zone jocul se desfășoară în sensul mișcării acelor de ceasornic.
- Sunt zone în care cărțile de joc se împart în grupuri de câte 13.
- Se poate stabili de la început ca fiecare jucător să liciteze o singură dată.
- În unele variante ale jocului, dacă primii 3 jucători nu licitează, dealerul este obligat să liciteze 7 mâini (levate).
- Unele variante ale jocului Tarnib prevăd ca un jucător să poată refuza cărțile în anumite condiții stabilite anterior. În acest caz, cărțile vor fi amestecate de următorul dealer.
- Sunt unele variante de Tarnib în care, pentru a licita Kaboot, trebuie să ai o mână cu cel puțin 10 cărți de aceeași culoare.
Cum se joacă Tarnib Egiptean
Dintre numeroasele variante, Tarnib-ul Egiptean câștigă mult în popularitate. Singurele diferențe survin în timpul Licitării:
- Fiecare ofertă de levate va specifica și Atu-ul propus.
- Simbolurile atu vor fi clasificate astfel: Fără Trump (Atu), Pică, Inimă, Romb și Trefle.
- Fiecare jucător poate să nu liciteze, să liciteze mai mult decât jucătorii anteriori sau să Dubleze numărul de puncte dacă ultima ofertă este de la echipa adversă.
- Un jucător care nu a licitat sau a Dublat poate să liciteze dacă îi vine rândul din nou.
- Pentru a depăși oferta altui jucător trebuie să licitezi un număr egal de levate, dar cu un Atu mai valoros, sau un număr mai mare de levate cu orice Atu.
Ai învățat cum se joacă Tarnib? Aici găsești ghiduri pentru toate jocurile de cărți populare.
Salutare tuturor! Numele meu este Boară Mircea Marius. Vă urez distracție plăcută pe platformele companiei în calitate de Content Manager și Redactor la Tipzor Media. Sunt absolvent al Facultății de Litere și Istorie din Craiova – specializarea Română/Engleză (promoția 1998) și lucrez pentru compania Tipzor Media din anul 2016, fiind cel mai vechi membru al echipei.
Fie că vorbim de fotbal, biliard, rummy, poker, sloturi, ruletă sau blackjack, pot spune că sporturile și jocurile de noroc au făcut mereu parte din „colecția” personală de hobby-uri. Astfel, de-a lungul anilor, am ajuns la un nivel de expertiză care să îmi permită să realizez tutoriale, articole, recenzii și alte materiale dedicate jocurilor de noroc, materiale care te pot ajuta să devii un jucător mai bun și, cel mai important, unul responsabil.