Free cookie consent management tool by TermsFeedFortuna, prinsă că și-a înșelat jucătorii. Jucătorul păgubit a alertat de îndată autoritățile

Fortuna, prinsă că și-a înșelat jucătorii. Jucătorul păgubit a alertat de îndată autoritățile

Fortuna, operator aflat în componența grupului ceh Fortuna Entertainment Group (FEG), din care face parte și Casa Pariurilor, a fost prins cu mâța-n sac și riscă până la suspendarea licenței în România. O anchetă jurnalistică demarată de publicația online puterea.ro a demonstrat cum Fortuna a dijmuit ilegal câștigurile unui jucător.

Totul a pornit de la o sesizare deschisă de ziaristul Ovidiu Zară, care pariind la o agenție Fortuna din cartierul în care locuiește, a constatat că, de pe urma unui bilet declarat câștigător, a primit mai puțini bani decât a socotit că merită. Iar suma redusă nejustificat era generată de sistem, nu era vreo greșeală comisă de vreun operator. Iar asta s-a întâmplat nu o dată, ci de mai multe ori, susține Zară, de fiecare dată la schema de joc “Pariu şansă”. Acesta a relatat pe larg intr-un articol publicat pe site-ul puterea.ro

Ce spune regulamentul

Regulamentul Fortuna, actualizat la data de 23 ianuarie a.c. şi publicat pe portalul efortuna.ro, prevede, în cazul sistemului “Pariu şansă”, modalitatea în care un jucător care a introdus un bilet cu pariuri simple, dar a ratat un meci, poate beneficia, totuşi, de un câştig sensibil diminuat:

“Pariul şansă îţi oferã posibilitatea ca, în cazul în care ai plasat în agenţie un bilet simplu ce a fost validat ca fiind necâştigător, să ţi se returneze, totuşi, un câştig!

pariu sansa fortuna
Captura de ecran cu regulamentul de joc

Pentru ca un bilet de pariuri să devină Pariu şansă este necesar să îndeplinească simultan următoarele condiții:

„să fie un bilet care conţine cel puţin 11 evenimente

un singur eveniment de pe bilet să fie pierzător;

cota minima a fiecărui eveniment de pe bilet să fie de 1.30

biletul să nu conţină selecţii din oferta PLUS

Astfel, vei câştiga 10% din câştigul potenţial de pe bilet, împărţit la cota meciului care a fost pierdut”.

Se dă un exemplu concret, pentru ca oricine să priceapă lesne întreg circuitul: „De exemplu, dacă aveai un câştig potenţial de 500 de lei şi ai pierdut un singur meci din cele 11 alese, iar acel meci avea cota 2.00, vei câştiga 10% din 500 împărţit la 2.00, adică 25 de lei. (n.r. – 500 : 2 x 10%)”,

L-a „scos” FCSB – Craiova

Un bilet jucat de Zară la o agenţie Fortuna din Sectorul 4 al Capitalei, în data de 19 februarie, întrunea toate condițiile pentru “Pariu şansă”: biletul nu conţinea selecţii din oferta PLUS, avea 13 evenimente sportive şi cota minimă a fiecărui eveniment a fost de peste 1.30.

Câştigul potenţial al respectivului bilet era de 2.659,24 lei. Unul dintre cele 13 evenimente bifate de jucătorul respectiv să fie pierdut (meciul FCSB – U Craiova), totuşi jucătorul beneficia de câştigul oferit de schema “Pariu şansă”.

fortuna bilet sansa pierdut
biletul de joc cu pariul sansa

Cum evenimentul pierdut avea o cotă de 1.39, conform regulamentului Fortuna jucătorul trebuie să încaseze 10% din câştigul potenţial de pe bilet, împărţit la cota meciului care a fost pierdut.

Un calcul matematic arată că Zară trebuia să primească suma de 191,31 lei (2.659,24 : 1,39 x 10%).

În agenția Fortuna, softul indica un câștig cu 49,65 de lei mai mic: 141,66 lei in loc de 191.31lei

biletul validat online
Validarea biletului

ONJN i-a dat dreptate jucătorului

La început, Zară a reclamat neregulile de sistem celor de la Fortuna. A primit un răspuns nesatisfăcător. Nemulțumit și convins că deține adevărul, jucătorul a mers cu dreptatea-n mână la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, instituția care reglementează piața jocurilor de noroc și căreia i-a solicitat să arbitreze disputa.

Analizând plângerea, ONJN a stabilit că jucătorul Ovidiu Zară a fost tras pe sfoară cu aproximativ 50 de lei. 

Zară mai găsit o anomalie la Fortuna. Diferența uriașă între cotele de pe site comparativ cu cele din agenții. Un bilet făcut pe Internet și dus apoi codul în agenție are un decalaj inexplicabil.

Aici, operatorul are ca scuză faptul că aceste cote variază în funcție de cât de pariază în România, sau în lume, pe evenimentul respectiv. Și are prevăzut în regulament faptul că cotele pot fluctua în orice moment.

Facand parte din acelasi grup, in trecut au fost probleme si la Casa Pariurilor, cand la super golul marcat de Richarlison acestia au refuzat initial plata biletelor jucate pe „gol din foarfeca.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash