Daca intrebi un strain ce stie despre Romania, mai mult ca sigur in raspunsul sau se va regasi si Dracula. Cine a fost Dracula, cat este legenda si cat adevar si ce mituri au fost deja demontate va vom prezenta in acest articol.
Cine e Dracula?
Legenda lui Dracula este rezultatul unui amestec de fapte istorice si legende legate de domnia lui Vlad Tepes. Intreaga poveste a lui Dracula a plecat de la cartea scrisa de irlandezul Bram Stoker in 1898, intitulata “Dracula”. Personajul din cartea lui Brarm Stoker este un conte transilvan, stapan al unui castel ridicat undeva pe varf de stanca inalta, aflat undeva in Transilvania.
Cum Castelul Bran este singurul din Trasilvania ce corespunde cu descrierea scriitorului irlandez, lumea intreaga a inceput sa se refere la el ca fiind Castelul lui Dracula, iar cruzimile de care era capabil i-au facut pe multi sa creada ca este vorba despre Vlad Tepes.
Bram Stoker, autorul cartii nu a vizitat niciodata Romania
De altfel, Bram Stoker a recunoscut ca nu a vizitat niciodata aceste taramuri. El a pornit de la o prezentare a Castelului Bran disponibila in Anglia la sfarsitul secolului XIX. In cartea lui Bram Stoker, Contele Dracula este un vampir in varsta de secole, un nobil din Transilvania, ce pretinde a fi un secui descendent al hunului Attila. Totodata, din aceeasi carte mai aflam ca Dracula a studiat Magia Neagra la Academia Scholomance din Muntii Carpati, aflata in apropierea orasului Sibiu, mai tarziu cunoscut ca si Hermannstadt. Totusi, cei care cred in legende sustin ca Vlad Tepes s-a transformat in Contele Dracula deoarece era insetat de sange si, potrivit obiceiului din acele vremuri, invingatorul unei lupte isi potolea setea cu sangele celor invinsi.
O alta legenda ne spune ca Vlad Tepes a plecat la lupta si si-a lasat sotia mult-iubita, Elisabeta, singura in castel. Turcii au atacat castelul in absenta lui Vlad Tepes, iar regina s-a sinucis. Intors acasa, el a gasit-o pe Elisabeta intr-o balta de sange, motiv pentru care a inceput sa il huleasca pe Dumnezeu si si-a vandut sufletul diavolului in schimbul nemuririi.
Mituri demontate despre Vlad Tepes
Pe masura ce anii au trecut, in jurul lui Dracula s-au creat numeroase mituri, insa acestea au fost ulterior demontate cu usurinta. Cele mai la indemana mituri il asociau pe fostul domnitor Vlad Tepes (1431-1476) ca fiind adevaratul Dracula si omul care a stat la baza acestui personaj. Nimic mai fals, motiv pentru care va vom prezenta 5 mituri demontate in aceasta privinta, dupa cum urmeaza.
1. Vlad Tepes nu este personajul ce a inspirat crearea lui Dracula
Majoritatea occidentalilor cred ca Vlad Tepes a fost inspiratia de la care scriitorul Bram Stoker a creat personajul Dracula. Acest mit a fost demontat tocmai de fiul lui Bem Stoker, Irving, care a mentionat ca tatal sau a visat personajul in somn si si-a imaginat cum ar putea arata.
Legatura dintre Dracula si Vlad Tepes a aparut abia in 1958 si a fost formulata de cercetatorul Basil Kirtley. Si aceasta a fost insa demontata de catre specialistii ce nu au gasit nicio asociere intre Dracula si Vlad tepes in insemnarile din jurnalul lui Stoker.
2. Semnificatia numelui Dracula
“Creatorul” lui Dracula, Bram Stoker, ii dadea acestuia semnificatia de “diavol”, pentru ca apoi denumirea sa faca referire la originea lui Vlad Tepes, ca fiu al lui Vlad Dracul. Totusi, aceasta teorie a fost demontata de istoricul Aurel Radutiu, care a sustinut ca niciunui conducator tiranic nu i-ar fi placut sa primeasca denumirea de “Fiul Dracului”.
Potrivit explicatiilor lui Radutiu, acesta era cunoscut mai degraba ca fiind “Vlad Dragu”, adica “Vlad cel Drag”. Astfel, ulterior sasii din zonele aflate sub stapanirea lui Vlad Tepes ar fi interpretat gresit adjectivul de origine slava “Dragu” si l-ar fi folosit sub forma “Dracu”.
3. Vlad Tepes nu a locuit niciodata la Bran
Multi dintre numerosii turisti ce trec anual pragul Castelului Bran o fac in speranta ca vor vedea locul in care a locuit Vlad Tepes. Totusi, istoricul Florin Curta da asigurari ca fostul domnitor nu a locuit niciodata la Bran.
Conform istoricilor, voievodul s-ar fi nascut fie la Sighisoara, fie la Targoviste. Exista totusi posibilitatea ca Vlad Tepes sa fi trecut prin Bran, dar nicidecum ca locuitor.
4. Legenda potrivit careia Vlad Tepes ar fi baut sange
Acest mit a pornit de la un poem ce era recitat in 1463 in fata imparatului romano-german Frederick al III-lea, intitulat “Von ainem wutrick der heis Trakle waida von der Walachaei”. Acesta a fost tradus in secolul XX de Radu Florescu si Raymond McNally si includea mentiunea ca Vlad Tepes obisnuia sa-si inmoaie painea in sangele barbatilor, femeilor si copiilor pe care ii tragea in teapa.
Totusi, cercetatorii pun la indoiala aceasta informatie, sustinand ca voievodul doar isi spala mainile cu sange, iar referirea amintita ar fi fost de fapt doar o metafora.
5. Locul de inmormantare al lui Vlad Tepes
In privinta felului in care Vlad Tepes a murit si a locului in care a fost inmormantat exista mai multe teorii. Cele mai multe surse indica faptul ca ar fi fost decapitat, iar capul sau ar fi fost dus sultanului Mehmed al II-lea, ca o dovada a faptului ca acesta a fost ucis.
Legenda mai spune ca, ulterior, trupul lui Vlad Tepes ar fi fost inmormantat in biserica Manastirii Snagov, dar cercetarile arheologice au demonstrat ca singurele oseminte gasite aici erau cele ale unor cai. Pe de alta parte, un student de la Univesitatea din Tallinn a sustinut ca a descoperit un mormant intr-o biserica din Italia, care ar fi fost al lui Vlad Tepes.
Legatura dintre Vlad Tepes si Castelul Bran
Chiar daca Vlad Tepes, domnitorul valahilor, nu a locuit niciodata la Castelul Bran, intre el si ceea ce lumea considera ca a fost casa lui exista, totusi, o legatura. Astfel, domnitorul a condus cateva campanii de pedepsire a negustorilor germani din Brasov, care refuzau sa i se supuna si sa plateasca darile rezultate din comert.
Vlad Tepes ajungea si la Bran
In aceste conditii, in drumul dinspre Targoviste spre Brasov, Vlad Tepes obisnuia sa ajunga si la Bran. Asta deoarece vama in care se colectau taxele trecerii pe acest drum se afla la poalele castelului Bran, in partea sa vestica. Totusi, nu se stie daca Vlad Tepes a cucerit sau nu castelul Bran deoarece niciun document nu atesta acest lucru.
O alta legenda ce a circulat este aceea ca Vlad Tepes a fost luat prizonier de regele Ungariei, Matei Corvinul, in toamna anului 1462, in apropierea cetatii Podului Dambivitei. Conform legendei, Vlad Tepes ar fi fost inchis timp de doua luni la Castetlul Bran, iar apoi dus la Fortareata Visegrad.
Cum prezinta ungurii povestea lui Dracula
Vecinii maghiari au dorit sa profite si ei de popularitatea legendarului Dracula, astfel ca in anumite obiective turistice ghizii se folosesc de acest nume pentru a le promova. Spre exemplu, ghizii turistici de la Buda Castle din Budapesta sustin ca acela a fost locul in care Vlad Tepes (Dracula) a fost inchis. Exista chiar si un labirint ce poarta numele lui Dracula. Pe de alta parte, inclusiv pe site-ul oficial al Buda Castle se mentioneaza ca Dracula nu a trecut vreodata pe acolo.
Tepes nu a fost prizonier la Buda Castle
“Vlad Tepes / Contele Dracula nu a fost niciodata tinut prizonier la Buda Castle sau in labirint. De fapt, el a fost tinut in celulele de la Castelul Roial Visegrad din Ungaria, aflat la peste 40 de kilometri de Districtul Castelului. Astfel, este o legenda urbana sau un mit folosit de ghizii turistici care sustin ca Dracula a fost prizonier la Buda Castle”, se arata pe site-ul oficial al Buda Castle.
Dracula joc de pacanele online
Fiind o legenda atat de cunoscuta la nivel international, au aparut evident chiar si jocuri ca la aparate care il au in mijlocul actiunii pe Dracula, vampirul care a dat nastere atator povesti inspaimantatoare. Slotul de pacanele online cu acelasi nume este produs de NetEnt din 2015 si are o structura clasica cu 5 role si 40 linii de plata.
Acest joc face parte din categoria jocurilor cu speciala, ceea ce inseamna ca atunci cand este declansata speciala castigurile tale vor fi multiplicate si vei primi un numar de rotiri gratuite, pana la cel mult 10. Daca iti plac jocuri de acest gen atunci te invitam sa arunci o privire in categoria noasta cu sloturi Halloween pentru ca acolo vei gasi pacanele horror, care daca macar nu te vor speria poate iti vor aduce castiguri frumoase. Sloturile video pot fi incercate chiar pe platforma noastra in mod gratuit si fara cont.
Filme despre Dracula
Povestea lui Dracula a starnit inca din cele mai vechi timpuri curiozitatea oamenilor din intreaga lume, iar industria cinematografica a profitat de acest lucru. In ultimele decenii au fost create astfel numeroase filme in care Dracula a fost personaj principal sau macar parte din secenariu.
Dracula 2000 (2000)
Filmul in care Gerard Butler este personaj principal prezinta povestea unei echipe de hoti care au patruns intr-o incapere de maxima securitate. Ei au sperat ca vor fura obiecte de arta de o valoare inestimabila, dar nu au facut decat sa activeze o cripta care a dezlantuit din nou teroarea lui Dracula asupra lumii moderne. Eliberat dupa 100 de ani, Dracula se trezeste intr-un secol 21 al haosului si tentantiilor in care se simte de minune.
Hotel Transylvania (2012)
Pasionatii animatitilor au de unde alege cand vine vorba despre filmele despre Dracula. In Hotel Transylvania, actiunea are loc in extravagantul hotel de cinci stele al lui Dracula, unde monstrii si familiile lor se pot simti in largul lor fara a fi deranjati de oameni. Adam Sandler, Andy Samberg si Selena Gomez au facut voice over in Hotel Trasylvania, care a avut continuari si in 2015 si 2018.
Dracula (1992)
Filmul regizat de Francis Ford Coppola ne prezinta evolutia chinuita a seducatorului Dracula, care se muta din Estul Europei in Londra secolului 19. Dupa secole intregi pline de singuratate, Dracula simte o atractie suplimentara fata de omenire.
Dracula (2020)
O platforma atat de importanta cum este Netflix nu avea cum sa ocoleasca subiectul Dracula. Iar din luna ianuarie a acestui an, abonatii pot avea la serialul Dracula, produs de creatorii serialului Sherlock. Povestea este inspirata din romanul clasic al lui Bram Stoker, iar in rolul principal il regasim pe Claes Bang.
Aventurile tanarului Indiana Jones – Fata in fata cu Dracula (2000)
Ei bine, inclusiv in aceasta serie legendara a filmelor Indiana Jones am avut un film dedicat lui Dracula. Dupa ce a primit o misiune strict secreta din partea Serviciilor Franceze, Indy ajunge in inima Transilvaniei, unde a descoperit ca raul poate imbraca forme si mai rele, si mai terifiante. Este vorba despre Vlad Tepes, care apare aici intr-o ipostaza sangvinara impinsa la extrem.
Cat costa biletele la Castelul Bran si programul
Programul Castelului Bran este urmatorul:
Program de Iarna (1 octombrie – 31 martie): Luni: 12-16; Marti-Duminica: 9-16
Program de Vara: (1 aprilie – 30 septembrie): Luni: 12-18; Marti-Duminica: 9-18:
Pretul biletelor la Castelul Bran este urmatorul:
Adulti: 40 Lei | Elevi: 10 lei | Studenti: 25 lei | Seniori (65+): 30 lei | Grupuri de copii organizate (peste 20 de persoane): 5 lei/persoana | Persoanele cu dizabilitati si / sau instutitionalizate beneficiaza de intrarea libera | Acelasi lucru este valabil si pentru copiii pana in 7 ani.
Dincolo de aceste mituri, Castelul Bran, unde se crede ca ar fi locuit Dracula, ramane un obiectiv major pentru toti turistii si va recomandam sa il vizitati macar o data in viata.
Sunt Fulgusin Marcel si sunt CEO la Tipzor Media SRL, una dintre primele companii din Romania care au obținut licența de cls. a II-a din partea ONJN, companie care deține si administrează site-ul cazino365.ro.
Compania condusa de mine are in portofoliu mai multe proiecte de succes in zona de casino si pariuri. De asemenea, Tipzor Media SRL a fost prima companie din Romania care a vândut un site din nișă cu peste un milion de euro.
Îmi place sa joc poker si blackjack, însă ocazional mă distrez si la sloturi sau pariuri. Am jucat poker la nivel pro pentru 2 ani atât live cat si online cu rezultate bune. Am peste 200.000 euro profit in online la limitele mici. Jocul meu favorit de poker este Pot Limit Omaha.
Joc si offline, mai rar in ultimul timp, la mesele de Blackjack live. Pe site-ul cazino365.ro, alături de echipa mea, va prezint cele mai noi oferte, bonusuri si rotiri gratuite la cazinourile online. In secțiunea de blog îmi place sa împărtășesc din experiența mea si sa scriu strategii de joc, reguli si ghiduri pentru jocuri de cazino.