Legenda lui Faust ne prezintă povestea istoricului Johan Georg Faust. Deși acesta avea un mare succes, era nemulțumit de viața sa, iar acest lucru l-a determinat să facă un pact cu diavolul. Astfel, Faust și-a vândut sufletul pentru cunoștinte nelimitate și plăceri lumești. Legenda lui Faust a stat la baza multor opere literare, artistice, cinematografice și muzicale care au reinterpretat-o în ultimele secole.
Cine a fost Faust?
Johann Georg Faust a fost un alchimist, astrolog și magician din perioada Renașterii germane. Istoricii nu s-au pus însă de acord asupra datei la care s-a născut, existând două variante: fie 1480, fie 1466. Este însă cert că, după anul 1505 au fost găsite numeroase înregistrări în care Faust realiza trucuri și horoscopuri magice. El se prezenta ca medic, doctor în filozofie, magician, alchimist și astrolog, dar a fost și acuzat de frauda.
În plus, Biserica l-a denunțat ca fiind un blasfemator care a făcut un pact cu Diavolul. Legenda lui Faust este alimentată și de cronicarul Johannes Trithemius, care, pe 20 august 1507, i-a trimis o scrisoare celebrului astrolog Johannes Virdung, în care îl avertiza. Concret, i-a spus că Faust se laudă cu puterile sale și că susține că poate reproduce cu ușurință toate minunile lui Hristos.“Faima” lui Faust s-a răspândit rapid, iar în anul 1528 el a fost alungat din orașul Ingolstad. Patru ani mai tărziu i s-a interzis accesul în Nurnberg, unde a fost primit abia un an mai târziu. Moartea lui Faust s-a produs în 1541, în urma unui explozii a unui experiment alchimic ce a avut loc în Hotel zum Lowen din localitatea Staufen im Breisgau. Legenda lui Faust spune că trupul său a fost găsit într-o stare mutilată, iar interpretări ulterioare au arătat că diavolul venise să-l adune în persoană.
Cum a făcut Faust pact cu diavolul?
Din legenda lui Faust înțelegem că acesta era foarte plictisit și deprimat de viața sa de savant. Având în vedere aceste lucruri și din dorința de a începe o viață nouă, a chemat diavolul și i-a cerut puteri magice și mai multe cunoștințe cărora să le acorde toată atenția sa. Într-un final, diavolul i-a răspuns prin Mefisto, un demon prezent adesea în folclorul german.
Acesta i-a propus un târg din care Faust a primit puteri nelimitate timp de un an de zile. În schimb, la sfârșitul acestui an, diavolul a revendicat sufletul lui Faust, iar acesta a devenit veșnic înrobit. Acest episod a avut loc după ce, într-o tentativă eșuată de a se otrăvi, Faust a invocat diavolul. Ulterior, Faust a auzit un bocănit în ușa. S-a ridicat, a deschis și a văzut un domn tânăr și chipeș, care i-a intrat în casă. Era vorba despre Mefisto.
Legenda lui Faust ne prezintă următorul dialog:
- Faust: Cine ești tu?
- Mefisto: Numele meu este Mefisto și sunt în posesia unui ordin de jos că să te ajut cu problema ta.
- Faust: El te-a trimis?
- Mefisto: Da!
- Faust: Bine, păi atunci știi ce ai de făcut, nu? Redă-mi o nouă viață.
- Mefisto: Voi face chiar și mai mult de atât. Am să-ți dau viață eternă! Vei avea o viață lungă și te vei scălda într-o avere imensă. Vei merge la petreceri, vei vedea lume bună, vei cunoaște femei, absolut tot ce-ți dorești! Dar și prețul pentru toate acestea este pe măsură.
- Faust: Ce anume vrei?
- Mefisto: Sufletul tău, vreau absolut tot ce ai. Sufletul tău va fi al nostru imediat ce vei simți că ești împlinit. Atunci când vei găsi ceva care te va mulțumi întru totul.
Considerând că nu exista nimic pe lume care îl poate mulțumi, Faust a acceptat în cele din urmă pactul. Acesta a fost semnat cu sânge, iar a doua zi legenda lui Faust ne spune că el a devenit chipeș, tânăr și bogat.
Legenda lui Faust și apariția Margaretei
Această legendă continuă și o introduce în scenă și pe Margareta. Era o fată frumoasă, sfioasă și credincioasă, pe care Mefisto a descoperit-o în gradina cu flori. Astfel, Mefisto l-a ademenit în gradină pe Faust, știind că acesta are o slăbiciune pentru ea. În cele din urmă, deși a fost refuzat inițial, Faust a reușit să o cucerească pe Margareta. Cei doi și-au jurat iubire și s-au îmbrățișat lung, cu gândul că vor fi împreună pentru totdeauna. Astfel, Faust s-a căsătorit cu Margareta și a lăsat-o însărcinată. În acel moment și-a făcut însă apariția Mefisto, care i-a adus aminte de pactul avut cu diavolul. Abia acesta a fost momentul în care Faust și-a dat seama de ce a făcut și a fost conștient că trebuie să o părăsească pe Margareta. Înainte să facă asta, i-a mărturisit adevărul Margaretei despre pactul cu diavolul. Legenda spune că Margareta a decis să-și omoare copilul, convinsă că acesta este un rod al iadului. Ea a fost ulterior închisă pentru fapta comisă, iar în fiecare seară, din celula sa, striga numele lui Faust.
Joc de pacanele online cu legenda lui Faust
Faust este joc de pacanele online lansat de Novomatic care se joaca pe 5 role cu 10 linii de plata. Speciala ne aduce 10 runde gratuite unde castigurile normale vor fi multiplicate. Scatterul, adica simbolul care activeaza speciala (minim 3) este reprezentat de diavol si inlocuieste majoritatea simbolurilor. Urmatoarele simboluri care platesc cel mai bine sunt cele cu Faust si Margareta. Va invitam sa incercati gratuit acest slot video pe Cazino 365 iar dupa ce va hotarati ca vreti sa jucati pe bani reali, sa alegeti un cazino online de top din Romania la care sa va inregistrati.
Legenda lui Faust și piesa lui Goethe
Despre legenda lui Faust au fost scrise numeroase cărți, piese și opere. Cea mai cunoscută îi aparține însă autorului german Johann Wolfgang van Goethe. Prima parte a fost publicată în 1808, iar a doua în 1832. Cea de-a doua însă, publicată după moartea lui Goethe, este considerată una dintre cele mai importante lucrări din istoria literaturii germane. În versiunea lui Goethe, Faust se afla în căutarea pentru adevărata esență a vieții. Astfel și-a făcut apariția Diavolul, care a făcut pariu cu el că îi va putea satisface toate dorințele. Faust a fost reticient, întrucât considera că nu poate fi fericit vreodată. În versiunea lui Goethe, nu Faust a fost cel care a invocat Diavolul. Cei doi ajung la un acord, iar în prima parte Mefisto îl conduce pe Faust prin experiențe care au dus la o relație cu o tânără inocentă pe nume Gretchen. În schimb, în a doua parte, Faust și diavolul încep să manipuleze lumea politicii și lumea zeilor clasici, ba chiar ajung să se întâlnească și cu Elena din Troia. Apoi, reușesc să îmblânzească chiar și forțele războiului și ale naturii, iar Faust devine fericit. Mefisto a încercat astfel să-i fure sufletul după ce Faust a murit în urma acestui moment de fericire, dar a devenit frustrat și enervat când îngerii au intervenit datorită harului lui Dumnezeu. Astfel, sufletul lui Faust a fost purtat la cer.
Opera Faust
Legenda lui Faust a dat naștere și unei celebre opere în cinci acte (7 tablouri). Muzica a fost compusă de Charles Gounod pe un libret de Jules Barbier și Michel Carre, iar sursă de inspirație a fost creația lui Johann Wolfgang van Goethe. Opera are o durată de aproximativ 3 ore, iar premiera datează de pe 19 martie 1859, la Theathre Lyrique din Paris.
Acțiunea este următoarea:
Actul I, tabloul 1 – doctorul Faust este singur, în cabinetul său, dezamgit de viața pe care a dus-o și de faptul că s-a dedicat științei în loc să se bucure de plăcerile omenești. A vrut să se otrăvească, dar cupa i se oprește lângă buze, moment în care de afară s-a auzit un cântec vesel ce slăvește natura și dragostea. Legenda lui Faust spune că acesta a început să blesteme, l-a invocat pe Satan, iar acesta a apărut sub chipul lui Mefisto, alături de care a făcut pactul amintit mai sus.
Actul II, tabloul 2 – În mijlocul unei mulțimi vesele, tânărul ofițer Valentin (bariton) stă retras și trist cu gândul că va pleca la război și o va lăsa singură pe sora lui, Margareta. Wagner (bariton) începe un cântec vesel, întrerupt brutal de Mefisto. Cu puterile sale malefice, acesta face ca vinul să curgă neîncetat în pahare, iar tema muzicală se schimbă și cântecul preaslăvește puterea aurului. Valentin îl provoacă la duel pe Mefisto, dar este învins. Soldații intervin și îl îndepărtează pe Mefisto cu semnul crucii. După acest incident apare Margareta (soprană), iar Faust se oferă să o conducă până acasă, dar a fost refuzat
Tabloul 3 – Aflat într-o gradină cu flori, Mefisto pune pe o bancă o casetă cu bijuterii. Apare Margareta, care începe să cante o baladă.
A văzut caseta, a deschis-o, iar Faust și Mefisto se apropie. În cele din urmă, Faust și Margareta se îndrăgostesc unul de celălalt.
Actul III, tabloul 4 – Margareta este părăsită de Faust, care e obligat să respecte acordul, și se refugiază într-o biserica, după ce își ucide copilul.
Tabloul 5 – Valentin, fratele Margaretei, se întoarce acasă din război și începe să pună întrebări. Mefisto cântă o serenadă la fereastra Margaretei, unde appare însă Valentin care vrea să îl omoare. Valentin e rănit mortal de spada lui Mefisto și își blesteamă sora înainte să moară.
Actul IV, tabloul 6 – Mefisto încearcă să-l facă pe Faust să uite de Margareta și l-a dus în fața celor mai frumoase femei. Faust nu le vede însă și gândul său rămâne la Margareta. Îi cere lui Mefisto să îl ducă înapoi la Margareta pentru a o salva.
Actul V, tabloul 7 – Faust și Mefisto ajung în celula în care a fost întemnițată Margareta. Aceasta se retrage îngrozită la vederea lui Mefisto și nu vrea să părăsească celula. Cu ultimele puteri, ea a invocat îngerii să-i salveze sufletul. Sufletul Margaretei s-a înălțat la cer.
Alte lucrări dramatice despre legenda lui Faust
- Faust (1836) de Nikolaus Lenau
- Faust (1839) de Ludwig Hermann Wolfram
- Doctor Faust. Poemul dansului (1851) de Heinrich Heine
- Faust: A treia parte a tragediei (1862) de Friedrich Theodor Vischer
- Moartea doctorului Faustus (1925) de Michel de Ghelderode
- Mephisto (1933) de Klaus Mann
- Faust, o tragedie subiectivă (1934) de Fernando Pessoa
- Doctor Faustus Lumina luminile (1938) de Gertrude Stein
- Faustul meu (1940) de Paul Valéry
- Doctor Faustus (1979) de Don Nigro
- Temptation (1985) de Vaclav Havel (Tradus de Marie Winn)
- Faustus (2004) de David Mamet
- Wittenberg (2008) de David Davalos
- Faust (2009) de Edgar Brau
- Faust 3 (2016) de Peter Schumann, Teatrul de pâine și păpuși
Romane, povești, poezii și benzi desenate despre Faust
- The Devil and Tom Walker (1824) de Washington Irving
- Faust (1855) de Ivan Turgenev
- Cobbler and the Diavil (1863) de August Senoa
- Fausto (1866) de Estanislao del Campo
- The Picture of Dorian Gray (1891) de Oscar Wilde
- Faust (1980) de Robert Nye
- Mefisto (1986) de John Banville
- Eric (1990) de Terry Pratchett
- Jack Faust (1997) de Michael Swanwick
- Frau Faust (2014 – prezent) de Kore Yamazaki
- Cartel de suflet (2014–2017) de Haram și Youngji Kim
- Teeth in the Mist (2019) de Dawn Kurtagich
- Acest roman al lui Ruler (2019) de Mark Duff
- Faz & Mef And Some Christmas-Card Stories (2020) – poveste scurtă de John Thomas
Sunt Fulgusin Marcel si sunt CEO la Tipzor Media SRL, una dintre primele companii din Romania care au obținut licența de cls. a II-a din partea ONJN, companie care deține si administrează site-ul cazino365.ro.
Compania condusa de mine are in portofoliu mai multe proiecte de succes in zona de casino si pariuri. De asemenea, Tipzor Media SRL a fost prima companie din Romania care a vândut un site din nișă cu peste un milion de euro.
Îmi place sa joc poker si blackjack, însă ocazional mă distrez si la sloturi sau pariuri. Am jucat poker la nivel pro pentru 2 ani atât live cat si online cu rezultate bune. Am peste 200.000 euro profit in online la limitele mici. Jocul meu favorit de poker este Pot Limit Omaha.
Joc si offline, mai rar in ultimul timp, la mesele de Blackjack live. Pe site-ul cazino365.ro, alături de echipa mea, va prezint cele mai noi oferte, bonusuri si rotiri gratuite la cazinourile online. In secțiunea de blog îmi place sa împărtășesc din experiența mea si sa scriu strategii de joc, reguli si ghiduri pentru jocuri de cazino.