Free cookie consent management tool by TermsFeedZeii Olimpului și legendele lor din Grecia Antică - Cazino 365

Zeii Olimpului, cunoscuți și sub denumirea de cei doisprezece Olimpieni, își aveau reședința pe vârful Muntelui Olimp și conduceau lumea în Grecia Antică. Cultul grec pentru ei își are originea în Atena secolului al VI-lea înainte de Hristos. Legenda ne spune că Zeii Olimpului și-au creat supremația după ce au câștigat un război împotriva Titanilor, avandu-l lider pe Zeus. Lupta dintre olimpieni și titani a durat zece ani. La final, titanii au fost trimiși de Zeus în Tartar.

Zeii Olimpului sunt următorii:

Zeus era regele dintre Zeii Olimpului

Zeus era regele dintre Zeii Olimpului
Zeus, zeu si regele Olimpului

Conform legendei, Zeii Olimpului erau conduși de Zeus. Acesta era regele și stăpânul muntelui Olimp. De asemenea, Zeus mai era zeul cerului și al tunetului. De altfel, simbolurile sale sunt fulgerele, stejarul, vulturul, balanța și sceptrul. Zeus a fost copilul lui Cronos și Rhea, iar cele mai multe tradiții despre Zeii Olimpului îl prezintă căsătorit cu Hera, deși se crede că a avut o relație și cu Dodona.

Printre Zeii Olimpului, Zeus era recunoscut și pentru relațiile sale extraconjugale, astfel că nu e de mirare că a avut numeroși copii precum Atena, Apollo, Hermes, Artemis, Dionis, Persefona, Hercule, Perseu, Elena din Troia, Muzele, Minos, Ares, Hebe și Hefaistos. Artiștii greci l-au prezentat în decursul anilor pe Zeus stând în picioare, cu un fulger în mâna dreaptă ridicată sau aflat pe un tron în măreție.

Hera, soția lui Zeus și protectoarea familiei

Hera protectoarea familiei
Hera, soția lui Zeus

Legendele despre Zeii Olimpului ne-o prezintă pe Hera ca fiind soția lui Zeus. Totodată, ea a fost regina zeilor și zeiță protectoare a căsniciei, familiei, a căminului și a femeilor măritate. Totuși, ea era destul de răzbunătoare și a încercat să îi omoare sau să le facă rău copiilor lui Zeus din alte relații. Simbolurile care o definesc sunt rodia, păunul, coroana, cucul, leul și vaca.

Una dintre legenedele despre Zeii Olimpului ne spune că Hera nu a cedat din start avansurilor lui Zeus. Astfel, acesta s-a transformat într-un cuc și a apărut tremurând în fața ei. Herei i s-a făcut astfel milă de Zeus și cei doi au început o relație. La nunta lor au primit și faimoasele mere de aur. O altă legendă despre Hera ține de Hercule, fiul lui Zeus din relația cu Alcmena. Hera nu a fost deloc încântată de apariția acestuia și într-o noapte a încercat să-l ucidă, trimițând doi șerpi în iatacul său, însă Hercule, deși era bebeluș, i-a sugrumat. Cei doi s-au împăcat doar după înălțarea acestuia în Olimp.

Poseidon, stăpânul mărilor dintre Zeii Olimpului

stăpânul mărilor dintre Zeii Olimpului
Zeul Poseidon, stăpânul mărilor

Poseidon joacă un rol important în legendele din mitologia greacă. El era stăpânul mărilor, al cailor și al cutremurilor. Simbolurile prin care ne-a fost prezentat cel mai des au fost calul, boul, tridentul și delfinul. Este fratele lui Zeus și nu e de mirare că și el a avut numeroase relații extraconjugale. Totuși, soția sa cea mai cunoscută a fost Amftrita. Poseidon și Amfitrita stăteau pe fundul mării și, urmați de un întreg cortegiu marin și purtați de un car tras de cai înaripați, spintecau valurile. El era cel care stârnea furturnile sau făcea în așa fel încât apele să devină liniștite. I-a fost fidel fratelui său Zeus cu excepția unui singur moment, când a încercat să-l pună în lanțuri alături de Hera și Atena. După această tentativă eșuată, relația dintre cei doi a fost foarte bună. Din relațiile sale extraconjugale au luat naștere multe ființe monstruoase care impresionau prin forța de care dădeau dovadă. Cei mai cunoscuți sunt gigantul Chrysaor, ciclopul Polyphemus, Triton și Lamus – regele lestrigonilor.

Dionis, zeul vinului și al petrecerilor

afla cine era zeul petrecerii
Dionis, zeul vinului și al petrecerilor

Un alt nume foarte cunoscut dintre Zeii Olimpului este Dionis, cunoscut în mitologia romană și ca Bacchus. Acesta era cunoscut pentru că era zeul vinului, al petrecerilor și al extazului, dar și pentru că proteja teatrele. Simbolul cel mai cunoscut cu care ne-a fost redat este, previzibil, vița de vie. Totuși, alte simboluri sunt cupa, iedera, tigrul, pantera, leopardul, capra și delfinul. Pe scurt, cam tot ce ținea de petrecerile acelor vremuri.

Dionis a apărut din relația extraconjugală pe care Zeus a avut-o cu prințesa Tebane Semele. El a fost cel mai tânăr zeu din Olimp și singurul care s-a născut dintr-o mamă muritoare. De altfel, legendele despre Zeii Olimpului ne arată că Dionis a avut o poveste interesantă la naștere.

Semele, mama lui Dionis, a murit din gelozia Herei, însă Zeus l-a salvat deși era nenascut și l-a cusut în propria lui coapsă. Din acest motiv, Dionis este considerat zeul care s-a născut de două ori. Dionis a avut o relație cu Ariadna. Tot din legendele despre Zeii Olimpului aflăm că Dionis lua uneori înfățișarea unui animal, adesea a unui țap sau a unui taur.

Apollo, personificarea Soarelui

Apollo, personificarea Soarelui
Zeul Soare

Dintre Zeii Olimpului, Apollo era considerat personificarea Soarelui, dar și zeul zilei, al luminii și al artelor. Un boem, Apollo era văzut și protector al poeziei și al muzicii, al profestiilor și arcașilor. S-a născut din relația lui Zeus cu Leto și a fost fratele lui  Artemis.  Legendele despre Zeii Olimpului afirmă că Hera a fost atât de geloasă la naștere încât îi refuzase lui Leto un loc în care să nască. Astfel, Poseidon a creat, din valurile mării, insula Delos. Au urmat nouă zile de chin pentru Leto, dar ea a reușit să-i aducă pe lume pe Apollo și Artemis.

Apollo a crescut însă foarte repede și era un arcaș de temut. Una dintre victimele sale a fost temutul șarpe Python, pus de Hera să o ucidă pe Leto, mama sa. Apollo era considerat un tânăr frumos și înalt, ce avea o statură impunătoare. Legendele despre Zeii Olimpului ni l-au înfățișat adesea cântând la lire. În plus, el era considerat un zeu vindecător și care avea darul profeției, fiind văzut un oracol al acelor vremuri.

Artemis, zeița virginității

Artemis a fost una dintre cele mai venerate
Artemis, zeița virginității

Dintre Zeii Olimpului, Artemis a fost una dintre cele mai venerate. Ea era considerată zeița vânătorii, a virginității, a nașterii, a tuturor animalelor și a lunii. Este sora geamănă a lui Apollo și simbolurile care au reprezentat-o sunt luna, ogarii, căpriorii, ursoaicele, șerpii și chiparosul. Artemis era considerată zeița virginității întrucât a preferat să rămână virgină și a jurat că nu se va căsători niciodată. Templul ei din Efes este una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. În plus, și-a dorit dintotdeauna să devină moașă, având în vedere că legendele despre Zeii Olimpului ne spun că și-a ajutat mama la naștere să-l nască pe fratele geamăn Apollo. În plus, mai este recunoscută și pentru pasiunea pentru vânătoare pe care o avea. Echivalentul ei roman este Zeița Diana.

Hermes, zeul comerțului dar și al hoților

afla cine a fost zeul comertului
Hermes, zeul comerțului dar și al hoților

Născut din relația dintre Zeus și Maia, Hermes era văzut ca un paradox. Era considerat atât zeul comerțului și al negustoriei, dar și al hoților și tâlharilor. El este cel care a inventat lira, iar simbolurile prin care a fost reprezentat sunt caduceul, sandalele, barza și broasca țestoasă.

El a fost mai întâi un zeu pastoral, ocrotind turmele și cirezile, însă a devenit tot mai respectat în cetăți. Astfel, legendele despre Zeii Olimpului ne spun că a ajuns să fie zeul negustorilor greci. Ulterior a ajuns și patronul hoților, dar și simbolul planetei Mercur. De altfel, în mitologia romană aliasul sau este Mercur. A avut o relație cu Dryope.

Atena, zeița înțelepciunii și a apărării

Afla acum cine a fost zeita intelepciunii
Atena, zeița înțelepciunii și a apărării

Atena este una dintre cele mai cunoscute nume dintre Zeii Olimpului. La fel ca Artemis, și ea a rămas virgină.  S-a remarcat ca fiind zeiță înțelepciunii, a apărării, strategiei militare și a meșteșugurilor. Era reprezentată prin simboluri precum o ramură de măslin și bufnița. Are o poveste extrem de interesantă, fiind născută din țeasta tatălui său Zeus, după ce acesta o înghițise pe Metis, care îi era mamă. În plus, legendele despre Zeii Olimpului ne spun că s-a născut direct îmbrăcată în armură și complet dezvoltată, pregătită de război.

Ca și calități, ea a moștenit de la Zeus forța, pe care a îmbinat-o cu înțelepciunea și prudența căpătate de la Metis. Pe lângă aceste calități, ea mai era considerată protectoarea literaturii, a meșteșugurilor, a artelor frumoase și patrona viața socială și a statală. Era o bună oratoare și obișnuia să le ofere sfaturi celor din acele vremuri. Capitala Greciei din zilele noastre îi poartă numele și se crede că la început a fost o cetate ce i-a fost închinată.

Ares, zeul războiului dintre Zeii Olimpului

afa acum ce nu stiai despre Ares
Ares, zeul războiului dintre Zeii Olimpului

Legendele despre Zeii Olimpului ni-l arată pe Ares, cunoscut în mitologia romană sub numele de Marte, ca fiind zeul războiului, al violenței și al vărsării de sânge. S-a născut din relația dintre Zeus și Hera și era reprezentat de simboluri precum scutul, sulița, vulturul, câinele, mistrețul sau șarpele.

Impunea respect prin aspectul său fizic și era considerat foarte violent și neîmblânzit. Din legendele despre Zeii Olimpului aflăm că acesta era disprețuit de frații săi, în special de Atena, pentru că era extrem de violent și necruțător. In pofida acestor lucruri, sunt și mituri care îl prezintă ca fiind adesea înfrânt. Spre exemplu, în războiul troian, în care a luptat alături de Hector, a fost rănit de Diomede chiar cu ajutorul Atenei și a fost nevoit să fugă. El a fost rănit și de Hercule când a încercat să-i ia apărarea fiului său, Ares. Totodată, el nu a putut face nimic pentru a împiedica uciderea fiicei sale, Penthesilea. Se crede că orașul Acropole îi este închinat.

Jocuri ca la aparate cu Zeii Olimpului

Producatorii de pacanele au o adevarata sursa de inspiratie in mitologia greaca, o vedem in numarul mare de sloturi video pe care le putem gasi pe Cazino 365 – aici pot fi jucate pe gratis, dar si la cazinourile de top din Romania unde va puteti inregistra pentru a miza pe bani reali. Iata mai jos 3 dintre cele mai cunoscute jocuri ca la aparate cu zeii din Olimp.

Pacanele gratis: Age of the Gods
5.0/5
Pacanele gratis: Age of the Gods
Pacanele online: Divine Fortune
5.0/5
Pacanele online: Divine Fortune
Jocuri ca la aparate: Olympus Glory
5.0/5
Jocuri ca la aparate: Olympus Glory

Afrodita, cea mai frumoasă dintre zeițe

Afrodita era considerată zeița iubirii, a frumuseții și a dorinței
Afrodita, cea mai frumoasă dintre zeițe

Afrodita era considerată zeița iubirii, a frumuseții și a dorinței. Potrivit legendei,  ea s-a născut în Ciprul zilelor noastre, unde s-ar găsi și stâncile Afroditei. Conform mitologiei grecești, ea s-a născut direct în mare din organul genital al zeului Uranus, amputat de fiul său Cronos.  În alte legende despre Zeii Olimpului ea este prezentată ca nascandu-se din spuma mării, în timp ce alți istorici consideră că s-a născut din relația lui Zeus cu Diona. În orice caz, deși era zeița frumuseții, Afrodită s-a căsătorit cu zeul șchiop, urâtul Hefaistos. Ea a mai avut însă și relații cu alți zei precum Ares, Dionis, Hermes și Poseidon, dar și cu muritorii Anchises și Adonis.

De numele ei se leagă și o legenda ce privește începutul războiului troian. Astfel, Zeus a poruncit la un moment dat ca mărul de aur aruncat de Eris, revendicat de Afrodita, Hera și Atena, să fie acordat de un muritor, Paris, celei pe care o consideră cea mai frumoasa. Paris a ales-o pe Afrodita, care i-a promis că i-o va da în dar pe Elena, fiica regelui Spartei și soția lui Menelau. Această alegere și răpirea Elenei a dus la începutul celebrului război troian.  În mitologia romană, Afrodita este prezentata ca fiind Venus.

Hefaistos, zeul meșteșugurilor

fauritorul armelor marilor zei
Hefaistos, zeul meșteșugurilor

Soțul Afroditei, Hefaistos, cunoscut în mitologia romană sub numele de Vulcan, a fost un maestru fierar și meșteșugar al zeilor.  De asemenea, el era considerat zeul focului și al metalelor. Simbolurile care îl reprezentau erau focul, securea, nicovala, ciocanul, cleștii de fierărie, măgarul și prepelița.

El uimea pe toată lumea prin creațiile sale extraordinare, având în vedere că făcea arme și armuri miraculoase. Legendele despre Zeii Olimpului susțin că ar fi creat și obiecte care se mișcă singure. Hefaistos era fiul șchiop născut din relația lui Zues cu Hera.

Demetra, zeița fertilității

Demetra, pe care mitologia romană ne-o prezintă sub numele de Ceres
Demetra, zeița fertilității

Demetra, pe care mitologia romană ne-o prezintă sub numele de Ceres, era văzută ca fiind zeița fertilității, ocrotitoare a naturii, stăpâna anotimpurilor și protectoarea agriculturii. Era reprezentată prin simboluri precum porcul, torța, grâul și macul.

Ea este fiica titanilor Cronos și Rhea și face parte din cea de-a doua generație divină. A avut o fată împreună cu Zeus, Persefona, care a fost răpită de Hades, zeul lumii morților. În ultimii ani, numele Demetrei a apărut și în benzi desenate create de Marvel și DC Comics.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash