Free cookie consent management tool by TermsFeedCine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului

Cleopatra este una dintre cele mai faimoase figuri din istorie, legendele despre viața ei continuând să dăinuie și în zilele noastre, din acest material vei afla cine a fost Cleopatra.

Cine a fost Cleopatra?

Cleopatra a fost regina Egiptului intre 29 august 51 înainte de Hristos și 12 august 30 înainte de Hristos. Rămâne faimoasă pentru poveștile de dragoste pe care le-a avut cu doi conducători romani, Iulius Cezar și Marc Antoniu. De asemenea, Cleopatra mai era considerată și una dintre cele mai frumoase femei din acele vremuri.

Cleopatra nu era egipteană

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului
Cleopatra

Chiar dacă s-a născut în Egipt, Cleopatra a avut origini grecești. De fapt, dinastia Ptolemeu a preluat frâiele Egiptului după moartea lui Alexandru, în anul 323 înainte de Hristos. Pe de altă parte, Cleopatra a îmbrățișat din start cultura egipteană și a fost prima membră a familiei care a învățat și limba localnicilor.

Cleopatra a fost rezultatul unui incest

Ca în majoritatea familiilor regale din acele vremuri, și membrii dinastiei Ptolemeu obișnuiau să se căsătorească între ei. Din informațiile existente, părinții Cleopatrei erau frate și soră. De altfel, chiar și Cleopatra a fost căsătorită cu doi dintre frații săi.

De la nunți în familie la crime în familie

În dinastia Ptolemeu nu doar nunțile între rude erau la modă, ci și apucăturile de putere și comploturile. Primul soț al Cleopatrei, Ptolemeu XIII, a izgonit-o din Egipt după ce ea a încercat să conducă de una singură regatul. Cleopatra a preluat puterea după ce s-a aliat cu Iulius Cezar, în timp ce Ptolemeu XIII a murit înecat în râul Nil. După acest război, Cleopatra s-a căsătorit cu fratele mai mic Ptolemeu XIV, însă se crede că l-a omorât în încercarea de a-l face pe fiul ei co-conducător. Apoi, în anul 41 înainte de Hristos a pus la cale și execuția surorii sale, Arsinoe, pe care a considerat-o o rivală la tron.

Frumusețea Cleopatrei nu era cel mai mare plus al ei

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului
Cleopatra si Iulius Cezar

Cleopatra a rămas în istorie ca fiind una dintre cele mai frumoase femei din acele vremuri, dar avea și alte calități. Spre exemplu, ea vorbea șapte limbi străine și avea studii superioare în matematică, filozofie, oratorie și astronomie.

De altfel, există istorici care pun la îndoială și frumusețea Cleopatrei. Ei folosesc drept argument monedele cu chipul Cleopatrei, care o înfățișează cu trăsături bărbătești și cu nasul mare. De altfel, acești istorici spun că se înfățișa foarte masculină, ca o manifestare a forței.

Cum l-a cunoscut Cleopatra pe Iulius Cezar

Cleopatra avea și mult fler, iar un exemplu elocvent este prima sa întâlnire cu părintele Imperiului Roman, Iulius Cezar. În anul 48 înainte de Hristos, Iulius Cezar a ajuns în Alexandria într-un moment în care Cleopatra era deja în conflict cu fratele și soțul ei, Ptolemeu XIII. Cum acesta nu dorea ca Cleopatra să îl întâlnească pe Cezar, ea a fost nevoită să improvizeze. Astfel, istoricii arată că ea s-a înfășurat într-un covor sau într-un sac de lenjerie și a ajuns astfel în preajma lui Iulius Cezar. Conducătorul roman a fost năucit la vederea Cleopatrei, iar în scurt timp între ea și Iulius Cezar s-a înfiripat o poveste de dragoste.

Cine a fost Cleopatra?

Ulterior, în anul 41 înainte de Hristos, Cleopatra a folosit o tactică asemănătoare și când l-a cunoscut pe Marc Antoniu. Conform istoricilor, pentru a face o impresie bună, Cleopatra s-a prezentat în fața lui Marc Antoniu pe o barjă de aur împodobită cu pânze purpurii și condusă de vâsle din argint. Ea a dorit să arate precum zeița Afrodita. În tot acest timp, Marc Antoniu, care se considera întruchiparea zeului grec Dionisos, a fost fermecat instantaneu.

Cum a influențat Cleopatra viața din Roma

Începând cu anul 46 înainte de Hristos, Cleopatra a ajuns la Roma, fiind amanta lu Iulius Cezar. Cei doi aveau și un copil, Cezarion. Romanii au fost însă scandalizați în momentul în care Cezar a ridicat o statuie aurită a ei în templul lui Venus Genetrix. În cele din urmă, Cleopatra a fost forțată să fugă din Roma în anul 44 înainte de Hristos, când Cezar a fost înjunghiat mortal în senatul roman.

Chiar și așa, Cleopatra și-a pus amprenta asupra vieții din orașul Roma, iar tot mai multe femei începeau să poarte coafura sa exotică și bijuterii din perle.

Romanii i-au declarat război Cleopatrei

Relația dintre Marc Antoniu și Cleopatra nu a fost privită cu ochi buni la Roma. Rivalul lui Antoniu, Octavian, îl prezenta în fața oamenilor ca pe un trădător aflat sub influența unei femei cu moravuri ușoare.

Astfel, în anul 32 înainte de Hristos, Senatul Roman i-a declarat război Cleopatrei. Conflictul a escaladat, iar anul următor a avut loc bătălia navală de la Actium. Din câte se pare, Cleopatra a condus personal câteva zeci de nave de razboi egiptene, dar nu a fost suficient. Cleopatra și Marc Antoniu au fost nevoiți să străbată linia romană și să fugă în Egipt.

Cleopatra și Marc Antoniu, o poveste de dragoste îmbibată în alcool

După moartea lui Cezar, Cleopatra a început o nouă poveste de dragoste cu un conducător roman, Marc Antoniu, în anul 41 înainte de Hristos. Această relație avea însă și o componentă politică. Cleopatra avea nevoie de Antoniu pentru a-și proteja coroana și pentru a menține independența Egiptului. În schimb, Antoniu avea nevoie de acces la bogățiile și resursele Egiptului.

Cine a fost Cleopatra?

Pe de altă parte, cei doi aveau și ceva în comun: pofta de viață. Conform surselor străvechi, cei doi duceau o viață plină de excese, iar la un moment dat și-au format propria lor societate de băut. Grupul dădea petreceri seară de seară. De asemenea, se obișnuia să se organizeze și jocuri pe străzile Alexandriei, dar și farse. Cleopatra s-a căsătorit cu Marc Antoniu și a avut trei copii cu el.

Cum au murit Cleopatra și Marc Antoniu

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului
Moartea Cleopatrei

Cleopatra și Marc Antoniu s-au sinucis în anul 30 înainte de Hristos, după ce armata lui Octavian i-a urmărit prin Alexandria. Conform istoricilor, Antoniu s-a înjunghiat fatal în stomac cu propria sabie. În schimb, Cleopatra s-ar fi sinucis 12 zile mai târziu, prin mușcături de vipere. Totuși, există și istorici care prezintă o poveste diferită a morții Cleopatrei. Versiunea prezentată de aceștia spune că regina ar fi fost ucisă cu o lovitură de sabie dată pe ascuns de Octavian și că acesta ar fi lansat teoria sinuciderii. O altă teorie susține ideea că Octavian i-ar fi pus otravă în apă Cleopatrei, iar aceasta ar fi murit la scurt timp după.

Marc Antoniu și Cleopatra ar fi fost îngropați împreună în apropiere de malul Marii Mediterene. De fapt, înainte să moară, ea lăsase un testament prin care cerea să fie înmormântată alături de Marc Antoniu. Totuși, arheologii continuă să caute locul în care Marc Antoniu și Cleopatra sunt îngropați. Ultimele cercetări sunt efectuate în jurul unui sit din Taposiris Magna, un templu din Egiptul Antic, situat la aproximativ 30 de kilometri de Alexandria.

Ce s-a întâmplat cu Egiptul după moartea Cleopatrei

În testamentul lăsat înainte să moară, Cleopatra menționa faptul că îl lasă moștenitor la tron pe fiul său, Cezarion. Totuși, după ce Cleopatra a murit, Cezarion a fost executat de Octavian. Acesta a anexat Egiptul Imperiului Roman. Pe lângă Cezarion, Cleopatra a mai avut trei copii: Cleopatra VIII Selene, Alexandru Helios și Ptolemeu Philadeus. Aceștia au fost trimiși, după moartea Cleopatrei, la Roma.

Cleopatra și nasul ei faimos

Dincolo de poveștile de dragoste pe care le-a avut cu Iulius Cezar și Marc Antoniu, Cleopatra rămâne în istorie și pentru nasul ei celebru. De altfel, în istorie a rămas celebră și expresia “Nasul Cleopatrei”. Aceasta are la bază un citat pe care filosoful, matematicianul și fizicianul francez Blaise Pascal o tot repeta prin secolul al XVII-lea: “Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, fața lumii ar fi fost alta”.

Potrivit lui Blaise Pascal, femeile cu nasul lung ar fi mai atrăgătoare. Din acest motiv, atât Iulius Cezar cât și Marc Antoniu s-au îndrăgostit de Cleopatra. În zilele noastre, expresia “Nasul Cleopatrei” e folosită atunci când încercăm să subliniem că un detaliu, oricât de insignifiant ar fi, poate avea consecințe neprevăzute, de mari proporții.

Top jocuri de pacanele cu regina Cleopatra si Egiptul Antic


Una dintre cele mai bogate teme de jocuri ca la pacanele online este cea cu Egiptul Antic. Avem o multime de jocuri ca la aparate din aceasta categorie disponibile gratuit pe Cazino 365, cred unele deja le stiti, spre Exemplu Book of Ra, este poate cel mai popular printre jucatorii de sloturi video.

Actrițe celebre care au interpretat rolul Cleopatrei

Încă din cele mai vechi timpuri, povestea Cleopatrei a stârnit interesul industriei cinematografice. Pe acest subiect s-au realizat zeci de filme în întreaga istorie, iar actrițe celebre au interpretat rolul Cleopatrei.

Elizabeth Taylor (Cleopatra – 1963), Vivien Leigh (Cezar și Cleopatra – 1945), Monica Bellucci (Asterix & Obelix: Mission Cleopatra – 2002), Sophia Loren (Due notti con Cleopatra – 1954) și Florence Lawrance (Antoniu și Cleopatra – 1908) sunt câteva dintre actrițele celebre care au jucat rolul Cleopatrei.

Elizabeth Taylor

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului

Vivien Leigh

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului

Monica Bellucci

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului

Sophia Loren

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului

Cine a fost Cleopatra?

Dintre acestea se remarcă filmul Cleopatra, apărut în 1963, care a avut-o pe Elizabeth Taylor în rolul principal. Acest film trebuia să aibă un buget de 2 milioane de dolari, dar în cele din urmă costurile s-au ridicat la 44 de milioane de dolari. De altfel, 200 de mii de dolari au costat doar costumele purtate de Elizabeth Taylor. La acel moment, a fost cel mai scump film lansat în istorie și aproape că a falimentat casa de producție, chiar dacă a avut un succes major la box office.

Când va fi și Angelina Jolie în rolul Cleopatrei?

Cine a fost Cleopatra? Povestea Cleopatrei, ultima regină a Egiptului
Angelina Jolie

În ultimii ani, în industria cinematografică a circulat intens zvonul potrivit căruia Angelina Jolie ar urma să joace într-un film în care va interpreta rolul Cleopatrei. Este vorba despre un remake al filmului din 1963. Filmul a primit ok-ul celor de la Sony, iar ultimele vești indică faptul că se lucrează la distribuție. Din câte se pare, Angelina Jolie s-ar lupta cu Lady Gaga pentru rolul Cleopatrei. Pe de altă parte, Angelina Jolie a fost extrem de selectivă cu rolurile pe care le-a acceptat în ultimii ani, dar oportunitatea de a o interpreta pe Cleopatra nu este de aruncat la gunoi.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash