Free cookie consent management tool by TermsFeed

Fluviul Amazon este al doilea ca lungime din lume, după Nil, și cel care are cel mai mare debit hidrografic, dar și cel cu cel mai extins bazin hidografic. Fluviul Amazon se regăsește în America de Sud și traversează o mare parte din Brazilia și Peru, dar și părți din Columbia, Ecuador, Bolivia și Venezuela. Izvoarele Amazonului provin din masivul muntos peruan Nevado Mismi, aflat la 175 de kilometri de Oceanul Pacific. Fluviul Amazon are o lungime de 6.387 km, egală cu cea de la New York la Roma.

Cele mai lungi fluvii din lume

 • 6.670 km – Nil – (Africa)
 • 6.387 km – Amazon -(America de Sud)
 • 6.380 km – Yangtze (Cháng Jiāng) – (Asia)
 • 6.210 km – Obi-Irtîș – (Asia)
 • 6.051 km – Mississippi (America de Nord)
 • 5.940 km – Enisei (Asia)
 • 5.052 km – Amur (Asia)
 • 4.845 km – Fluviul Galben (Huang He) – (Asia)
 • 4.500 km – Mekong – (Asia)

 • 4.400 km – Lena – (Asia)
 • 4.374 km – Congo – (Africa)
 • 3.534 km – Volga – (Europa)
 • 2.845 km – Dunărea – (Europa)
 • 2.145 km – Nipru – (Europa)
 • 2.010 km – Orinoco – America de Sud
 • 1.362 km – Nistru – (Europa)
 • 1.320 km – Rin – (Europa)
 • 1.091 km – Elba – (Europa)
 • 1.047 km – Vistula – (Europa)
 • 1.020 km – Loara – (Europa)
unul dintre cele mai mari Fluvii din lume
Fluviul Amazon

Cum a fost descoperit fluviul Amazon

Descoperirea fluviului Amazon datează din secolul al XVI-lea. Pe atunci, o echipă de azteci condusă de Gonzalo Pizarro a plecat în căutarea unui tărâm numit El Dorado. La startul expediției s-au aflat 200 de spanioli și aproximativ 4.000 de indigeni americani. Pe măsură ce au înaintat, ei au rămas însă fară provizii și nu au găsit acel El Dorado.

afla acum cine a descoperit fluviul Amazon
Francisco de Orellana

În condițiile în care tot mai mulți oameni mureau, Pizarro a decis să-l trimită pe omul său de încredere, Francisco de Orellana, să caute provizii. Astfel, Francisco de Orellana a devenit primul om care a navigat de la originile bazinelor fluviale până în amonte. Pe drum, el a dat peste războinicii amazonieni conduși de femei. În anul 1500, un alt conchistador spaniol, Vicente Yanez Pinzon, a încercat și el o expediție pe acest râu, dar nu a reușit să o ducă la bun sfârșit.

De altfel, denumirea Amazon are la bază trei cuvinte iraniene, “ha-maz-an”, care în traducere înseamnă “unul care luptă”. Se crede că fluviul Amazon a luat naștere în timpul Epocii Miocene, din urma cu 11.8 milioane de ani, dar forma actuală datează de acum 2.4 milioane de ani.

Amazons Battle joc de pacanele online

Lansat de EGT in 2015, Amazons Battle este un joc de pacanele de actiune in care castigurile mari nu se lasa mult asteptate. Acest slot video are un RTP de 96.17% si se joaca pe 5 role cu 30 de linii de plata. Putem paria pana la cel mult 600 RON per rotire. Vestea buna este ca avem simboluri Wild care activeaza speciala ce ne aduce castiguri multiplicate in cele 15 rotiri gratuite. Amazons Battle este un joc video foarte popular pe Cazino 365, te invitam sa il incerci si tu gratuit.

primul om care a înotat fluviul Amazon în istorie
Martin Strel

Martin Strel, primul om care a înotat fluviul Amazon în istorie

În 2007, slovacul Martin Strel a reușit o performanță incredibilă și a devenit primul om din istoria fluviului Amazon care a reușit să înoate de la un capăt la celălalt. El a început să înoate pe 1 februarie 2007, iar 66 de zile mai târziu a încheiat cursa. A fost o luptă incredibilă, în condițiile în care el a fost nevoit să se ferească de piranha, paraziți și de locuitorii sălbatici din junglă.

Pentru a scăpa nevătămat, a fost escortat de mai multe bărci, care au turnat sânge în apa pentru a distrage atenția peștilor piranha. Din această poveste a apărut și documentarul Big River Man, premiat la Festivalul de film Sundance din 2009. Totodată, Martin Strel a mai înotat, în anul 2000, cei 2.860 de kilometri ai Dunării, din Germania până în România.

De asemenea, tot pe Dunăre, el a obținut în iulie 2001 recordul mondial la înot continuu, timp de 84 de ore și 10 minute. În acest interval, el a slăbit 18 kilograme.

“Mă antrenez de două ori pe zi. Dimineața de la șase până la opt, iar apoi din nou mai pe seară. Iarna, practic schi fond, drumeții și fac exerciții de gimnastică. Încerc să nu fac ciclism sau alergare pentru că sunt destul de greu și am nevoie de grăsime pentru o cursă lungă de înot. Grăsimea este puterea mea. Corpul meu este destul de special. Nu sunt niciodată bolnav. Daca toată lumea ar fi ca mine, toate spitalele din lume ar fi goale. Beau un vin special din Slovenia zilnic. După ce-l beau, pot să înot 10 sau 12 ore pe zi. Beau cel mult două sticle de vin pe zi”, a povestit Martin  Strel într-un interviu acordat revistei Time în 2009.

De asemenea, el a explicat și prin ce a trecut cât timp a înotat în fluviul Amazon.

“Înotul în Amazon este diferit de oricare alt loc în care am fost. Soarele este un mare inamic, iți poate distruge fața cu arsuri în doar câteva zile. În plus, sunt acei paraziți. Dacă ajung la sângele tău, ești mort. Poți să mori chiar și după câțiva ani fară să-ți dai seama de ce. Am purtat un costum cu lanolină și vaselină pentru a-i bloca. M-am infectat cu febra Denge, dar nu am avut mari simptome.

Am aflat după ce am înotat când eram la medici. Deci, bolile tropicale prezintă un mare risc. Am fost atacat de pești piranha de câteva ori, la un moment dat îmi mâncau spatele. Modalitatea de a-i opri a fost cu acele galeți de sânge aruncate în apă. În plus, am învățat să nu fac pipi în apă deoarece acolo există un pește numit candiru. Este cel mai periculos pește din lume din punctul meu de vedere. E foarte mic, dar este și foarte rapid. Poate înota prin penisul tău, în gură, nas sau urechi. Intră acolo și iți mănâncă sângele”, a menționat slovenul.

Care sunt cele mai periculoase animale din fluviul Amazon

Fauna din fluviul Amazon este extrem de variată și, desigur, găsim și o mulțime de animale periculoase. Anaconda verde, cu o lungime de până la 5 metri, este cel mai periculos șarpe ce se găsește în Amazon. Nu există însă o informație certă conform căreia o anaconda verde să fi ucis un om în Amazon. Pe de altă parte, peștii piranha cu abdomen roșu se găsesc din plin în fluviul Amazon. Aceștia atacă în general picioarele sau mâinile, dar rareori pot duce la decese. Peștii piranha umbla de obicei în grup și nu depășesc o lungime mai mare de 35 de centimetri. Sunt însă o prezență constantă în filme, tocmai din acest motiv li s-a creat o imagine de pești mult mai periculoși decât sunt în realitate.

Care sunt cele mai periculoase animale din fluviul Amazon
Anaconda verde

Caimanii negri, rechinii Taur, Payara (peștele vampir) și Pacu – sunt alte animele la care trebuie să aveți grija dacă ajungeți într-o expediție pe fluviul Amazon. Așa cum spunea însă și Martin Strel, candiru este cel mai de temut pește din Amazon.

vezi acum cele mai periculoase animale din Amazon
Candiru

Mai mulți oameni de știință consultați de BBC au arătat cum băștinașii își protejau zonele genitale de teama acestor pești numiți candiru, folosind scoici, coji de la nuca de cocos sau frunze de palmieri.

“Singurul mijloc de prevenire pentru a evita moartea este să amputam instantaneu penisul”, a afirmat cercetătorul George Albert Boulenger. Pe de altă parte, și povestea candirului poate fi un pic exagerată de oamenii de știință. Asta deoarece în ultimii ani se cunoaște un singur atac al unui peste de acest gen asupra unui om. Incidentul s-a petrecut în 1997, când medicul urolog Anoar Samad a reușit să extragă peștele din organul genital.

Cât costă o croazieră pe fluviul Amazon?

Fluviul  Amazon reprezintă și un obiectiv turistic major, mai ales împreună cu pădurea amazoniana. Din acest motiv, agențiile de turism organizează constant excursii în zona, iar prețul unei croaziere variază intre 5 și 10 mii de euro, iar durata este între 12 și 32 de nopți. În aceste croaziere mai sunt incluse și popasuri în Republica Dominicană, Guiana Franceză, Barbados, Trinidad-Tobago, iar cel mai des plecarea are loc din  Florida, fie din Miami, fie din Fort Lauderdale.

Fluviul Amazon traversează Pădurea Amazoniana

Fluviul Amazon traversează o bună parte din Pădurea Amazoniană (Jungla Amazoniană). Această pădure tropicală este situata în partea de nord a Americii de Sud și cuprinde 9 țări:

Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guiana, Surinam și Guiana Franceză. Suprafața este uriașa, de aproximativ 5.5 milioane de kilometri pătrați.

În Pădurea Amazoniană găsim mai bine din jumătate din pădurile tropicale rămase pe Pământ și astfel formează cel mai bogat ecosistem al lumii. Lăsând la o parte sutele de mii de locuitori care locuiesc în orașe situate în Pădurea Amazoniana, aici mai  există și câteva zeci de tibruri indigene care nu au contact cu lumea exterioară.

Ba mai mult, se crede că în aceste triburi numărul femeilor este mult mai mare, motiv pentru care turiștii care ajung în zona sunt avertizați că ar putea fi răpiți pentru a se căsători cu ele. Amazoanele sunt considerate încă din cele mai vechi timpuri extrem de periculoase. În ultima vreme, indigenii locali luptă contra defrișărilor, întrucât acest fenomen a ajuns și în aceste locuri.

Cele mai periculoase animale din Pădurea Amazoniană

 1. Broasca țestoasă cu otravă de aur este considerată una dintre cele mai periculoase animale din Padrea Amazoniană. Arată că o broască obișnuită, dar este viu colorată. De altfel, otrava se regăsește chiar pe pielea lor. Toxina este atât de puternică încât, chiar și în cantități minuscule, poate cauza paralizie și moarte atunci când intră în sânge.

2. Furnica glonț – Are o înțepătură foarte puternică și trebuie evitată cu orice preț. Mușcăturile acestei furnici pot provoca dureri infernale, peste cele cauzate de o tarantulă. Unele victime au spus că s-au simțit ca și cum ar fi fost împușcate.

 1. Jaguarul este bine adaptat pentru a ucide și preferă în general țintele mari. Preferă tehnica de sufocare pentru a-și ucide prada, dar și prin perforarea creierului.
 2. Păianjenul rătăcitor este extrem de veninos și își caută prada în special în timpul nopții, întrucât ziua se ascunde. Totodată, au fost găsiți inclusiv în case sau în mașini. Au dimensiuni foarte mici și sunt greu de detectat. Din fericire, din 1996 s-a găsit un antidot pentru astfel de înțepături.
 3. Daca ajungeți în pădurea tropicală amazoniană, cel mai probabil veți fi atacați de țânțari. Sunt cu milioanele și trebuie să vă vaccinați obligatoriu și să folosiți creme de protecție dacă veți merge în pădurea amazoniană.
Cazinouri Recomandate
1.500 RON + 625 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT