Free cookie consent management tool by TermsFeedLegenda lui Robin Hood, cel mai cunoscut haiduc din istorie

Robin Hood, celebrul personaj din folclorul britanic, este fară îndoială cele mai faimos haiduc din istorie. Chiar dacă informațiile despre el sunt contradictorii, legenda lui Robin Hood începe undeva în jurul secolului al XIII-lea.

Cine a fost Robin Hood?

Cine a fost Robin Hood?
Robin Hood, eroul oamenilor

Robin Hood rămâne cunoscut pentru faptul că era un tâlhar care fura de la bogați pentru a da săracilor. De asemenea, el lupta contra nedreptății și a tiraniei. Robin Hood conducea  o bandă din liberali aflați în afara legii, numiți “Merry Men”. Din păcate, până în zilele noastre nu se știe foarte clar care a fost identitatea exactă a lui Robin Hood și sunt vehiculate mai multe variante. Se crede că povestea lui Robin Hood începe undeva în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire. Aceasta este cea mai vehiculată variantă, în special prin baladele vechi care i-au fost dedicate. Alte balade l-au plasat în Barnsdale (în prezent South Yorkshire) dar și în Yorkshire.

Când s-a născut Robin Hood ?

Manuscrise din secolul al XVI-lea susțin că Robin Hood s-a născut în Loxley, South Yorkshire. De altfel, în Yorkshire există și o fântână care îi poartă numele, iar această asociere s-a făcut încă din 1422. Locuitori acestor meleaguri se mândresc cu faptul că Robin Hood se trage din această zonă și semne cu Robin Hood pot fi văzute peste tot, inclusiv la intrarea în diverse localități. Cultura populară ni-l prezintă pe Robin Hood ca fiind un susținător al nobilului Richard Inimă-de-Leu.

Cât adevăr și câtă poveste există în legenda lui Robin Hood?

afla acum daca a existat Robin Hood cu adevărat sau este doar un personaj de legendă
Statuia Lui Robin Hood

A existat Robin Hood cu adevărat sau este doar un personaj de legendă? Istoricii se chinuie de câteva secole să ofere răspunsul la această întrebare și până acum nu există o dovadă clară că Robin Hood ar fi existat cu adevărat. Totuși, există și istorici care susțin că în recensămintele din 1228 și 1230 s-a consemnat numele lui Robin Hood, care era un proscris în aele vremuri. Încă din acele vremuri, legenda lui Robin Hood s-ar fi transmis prin intermediul unor balade, care au fost adaptate constant.

Opinia generală este însă că legenda lui Robin Hood, așa cum o știm astăzi, este în mare parte formată din ficțiune. Totuși, au existat fapte care au inspirat aceste povești și au creionat imaginea legendei. Oamenii care cred că Robin Hood a existat cu adevărat fac referire la un “Robert Hod”, cunoscut și sub numele de Hobbehod, care a trăit în Yorkshire în jurul anilor 1220.

Cum a evoluat legenda lui Robin Hood

Cu siguranță, cel mai cunoscut lucru pe care îl știm din legenda lui Robin Hood este acela că fura de la bogați și le dădea săracilor. Această idee a pornit undeva de la finalul secolului al XV-lea, când a apărut balada “Un gest al lui Robyn Hode”, la sfârșitul căreia aflăm că eroul nostru era un haiduc care îi ajuta pe oamenii săraci. De asemenea, peste câțiva ani, baladele A True Tale of Robin Hood și Robin Hood’s Fishing acreditează și ele ideea că haiducul îi ajuta pe cei săraci.

În 1521, cronicarul John Major, a scris în Historia Majoris Britanniae, că “Robin Hood nu va permite niciunei femei să sufere nedreptăți, nu-i vă supăra pe săraci, ci mai degrabă îi îmbogățea din prădarea stareților”. Apoi, în 1580, din poezia istorică scrisă de William Warner, numită Albions England, am aflat că Robin Hood lua de la bogați pentru a-i ajuta pe cei mai săraci.

Cum se îmbrăca Robin Hood?

afla acum cum se îmbrăca Robin Hood
Imbracamintea lui Robin Hood

Când ne gândim la Robin Hood, automat ni-l imaginăm cu pălărie, îmbrăcat în verde și cu colanți / izmene. Prima referire la faptul că Robin Hood purta o pălărie provine dintr-un manuscris găsit în Catedrala Lincoln, ce data din 1425. Tot de aici aflăm și de faimoasele săgeți pe care Robin Hood le purta mereu cu el.

În ce privește colanții, această idee a fost promovată de piesele de teatru și de filmele din secolele XIX și XX. Se face referire la niște colanți care se purtau în epoca medievală. Asocierea lui Robin Hood cu culoarea verde provine dintr-o baladă din secolul al XV-lea, numită “Un gest al lui Robyn Hode”, când regele l-a întrebat pe eroul nostru dacă are vreo pânză verde asupra lui. Totodată, legenda lui Robin Hood ni-l mai descrie având asupra lui un arc cu săgeți. De altfel, Robin  Hood era prezentat, în baladele din secolul al XV-lea, că fiind un arcaș excelent. Lungimea săgeților sale varia de la baladă la baladă între 18 și 45 de centimetri.

Cum a murit Robin Hood?

O idee despre felul în care s-a încheiat legenda lui Robin Hood putem trage din finalul baladei “A Gest of Robyn Hoode”. De aici aflăm că eroul nostru a fost ucis de stareța mănăstirii din Kirklees și de iubitul ei, Sir Roger de Doncaster, care l-ar fi trădat. Astfel, Robin Hood ar fi mers la stareță pentru a-și lăsa o parte din sânge, o practică obișnuită în acele vremuri și că aceasta l-ar fi ucis.  Nu se cunoaște însă și motivul deoarece o pagina din manuscris a dispărut. Se crede însă că Robin Hood s-a luptat în ultimele clipe ale vieții cu Roger de Doncaster și că l-ar fi ucis, deși era foarte slăbit.

Secretele morții lui Robin Hood

Legenda mai spune că, înainte să moară, Robin Hood i-a spus lui Little John, unul dintre oamenii săi de încredere, unde să fie înmormântat. Se crede că a tras o săgeată de la fereastra mănăstiri, iar în locul în care a aterizat aceasta a decis că trebuie să fie înmormântat. Actualul mormânt poate fi văzut din locul în care se află în zilele noastre ruinele mănăstirii. Aceasta mănăstire o regăsim în spatele cârciumii “Three Nunns” din West Yorkshire. Se spune că aceste trei măicuțe l-au îngrijit pe Robin Hood înainte să moară.

Pe cine a iubit Robin Hood?

afla acum cu cine se iubea Robin Hood
Maid Marian si Robin Hood

În ce privește viața amoroasă a lui Robin Hood, cel mai frecvent răspuns întâlnit este că haiducul a avut o relație cu Maid Marian. Ea are o singura apariție într-o baladă, intitulată Robin Hood și Maid Marian. Totuși, piesele de teatru, romanele și ulterior filmele și serialele făcute despre legenda lui Robin Hood au alimentat legătură dintre cei doi.

În mare parte, baladele nu menționează că Robin Hood a avut copii. O excepție este balada Rose the Read and the White Lily, în care aflăm că Robin Hood a avut și copii. Totuși, mai degrabă aceasta variantă este simpla ficțiune. De asemenea, și filmele din ultimele decenii au acreditat ideea că Robin Hood avea și copii.

Iancu Jianu, Robin Hood de România

Haiducul Iancu Jianu
Iancu Jianu, Robin Hood de România

Cum această legendă a fost atât de populara, Robin Hood a fost un model pentru haiducii din secolele ce au urmat. În țara noastră, Iancu Jianu este considerat Robin Hood al României. Acesta a trăit între 1787 și 1842 și este unul dintre cei mai cunoscuți haiduci români. El provenea dintr-o familie destul de bogată, care lucra pe domeniile unor boieri. Chiar dacă nu avea un fizic impresionant, Iancu Jianu mânuia la perfecție armele. El era atras de politică și a luptat să devină un lider neînfricat. Era un lider înăscut și a strâns sub comanda sa în jur de 3.000 de haiduci, alături de care a luptat împotriva boierimii, a fanarioților, habsburgilor și otomanilor.

De ce este Iancu Jianu considerat un erou ?

Iancu Jianu este considerat un erou după ce, în 1809, a condus o acțiune împotriva turcilor care atacaseră câteva sate din Oltenia și Craiova. Haiducii au reușit să îl omoare pe pașa din Vidin și au distrus raiaua turcească din Turnu Măgurele. În plus, Iancu Jianu obișnuia să ia bani de la cei bogați, pe care îi dona pentru construcția bisericilor. Acțiunile sale nu au fost însă privite cu ochi buni de toată lumea și a fost condamnat la moarte în urma unei înscenări. Totuși, a scăpat de pedeapsă deoarece legile din acele vremuri spuneau că, dacă o fată de viță nobilă cerea în căsătorie un condamnat la moarte, acesta era iertat. Iar Iancu Jianu nu a dus lipsă de oferte. Fetele de viță nobilă din acele vremuri s-au întrecut să-l salveze, dar el a ales-o pe Sultana Gălășescu.

De altfel, din dragoste pentru ea, Iancu Jianu a renunțat la haiducie și a devenit un simplu boier de țară. A murit la vârsta de 55 de ani și a fost înmormântat în biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Caracal. Iancu Jianu rămâne însă un erou în Oltenia, unde există un muzeu cu numele lui, străzi și chiar și o localitate.

Riches of Robin joc de pacanele online

Riches of Robin este un joc de pacanele produs de Play’n GO in 2020. Fiind un joc atat de nou grafica este una de 5 stele dar asta nu este singurul capitol la care sta excelent, melodia sonora este iarasi una reusita la care se alatura speciala de senzatie care pe langa castigurile multiplicate ofera pana la 20 de runde gratuite. Jackpot-ul urias, miza accesibila dar si functiile speciale ne conving sa incercam acest joc ca la aparate fie in mod demo aici, sau la agentiile de top cazino online pe care le recomandam cu mare atentie.

Pacanele gratis: Riches of Robin
5.0/5
Pacanele gratis: Riches of Robin

Filme despre legenda lui Robin Hood

Legenda lui Robin Hood a reprezentat mereu un punct de interes pentru industria cinematografică, astfel că nu e de mirare că pe acest subiect au apărut în ultimii 100 de ani câteva zeci de filme și seriale. Robin Hood: Prince of Thieves (1991) este probabil cel mai cunoscut film din istorie făcut pe acest subiect. În rolul lui Robin Hood l-am regăsit pe Kevin Costner, iar Morgan Freeman joacă și el. Filmul a avut un buget de 48 de milioane de dolari și încasări uriașe, de 390.5 milioane de dolari. Chiar dacă a fost al doilea film că încasări din anul 1991, după Terminator 2: Judgment Day, Robin Hood: Prince of Thieves a avut două nominalizări la Zmeura de Aur, pentru actorii Kevin Costner și Christian Slater.

Un alt film important pe acest subiect este Robin Hood (2010), în care rolul principal i-a revenit lui Russell Crowe. Această producție a avut un buget uriaș, de 200 de milioane de dolari, și încasări de 321.7 milioane de dolari. Reacțiile nu au fost însă tocmai bune și filmul a obținut recenzii negative în general. În plus, istoricii au susținut că legenda lui Robin Hood a fost deformată grav de scenariul acestui film.

Robin Hood (2018) este un alt film care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Taron Egerton și Jamie Foxx joacă în filmul disponibil pe Netflix, care a avut un buget de 100 de milioane de dolari și încasări de doar 85 de milioane de dolari. Acesta este considerat unul dintre cele mai proaste remake-uri din istoria cinematografiei.

Cazinouri Recomandate
1.500 RON + 625 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT