Free cookie consent management tool by TermsFeed

Nikola Tesla este unul dintre oamenii de știință care au marcat istoria. Unul dintre marii vizionari de la finalul secolului al XIX-lea, Tesla rămâne în istorie pentru inventarea curentului alternativ. Aceasta este doar una dintre marile invenții ale sale.

Cine a fost Nikola Tesla?

Povestea lui Nikola Tesla: Un om înaintea vremurilor
Nikolas Tesla

Născut pe 10 iulie 1856 la Gospic (în actuala Croația), Nikola Tesla a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre oamenii care au militat pentru electricitatea comercială.

Tesla a fost etnic sârb, dar s-a născut în timpul Imperiului Austriac. Ulterior el a devenit cetățean american.

El rămâne în istorie drept unul dintre oamenii care au pus bazele ingineriei electrice moderne. Datorită lui Tesla, domenii precum robotică, balistică, știința calculatoarelor, fizică teoretică și fizică nucleară au înregistrat progrese semnificative.

Capacitățile ieșite din comun ale lui Nikola Tesla

Nikola Tesla nu a avut o copilărie obișnuită. Savantul nu a fost înzestrat doar cu calități ieșite din comun, ci și cu o boală aparte. Astfel, el avea o afecțiune destul de ciudată, ce se manifesta prin apariția unor fascicule de lumină orbitoare în fața ochilor, acestea fiind însoțite de multe ori de halucinații. Mai mult decât atât, halucinațiile respective erau țintite spre un singur cuvânt sau spre o idee, ce i se întipărea în minte lui Tesla, iar adesea reușea să găsească, datorită lor, soluțiile problemelor care îl preocupau.

Această afecțiune poartă și numele de sinestezie. Această boală îi oferea lui Tesla capacități incredibile care îl ajutau să fie un vizionar. Practic, el putea vizualiza o invenție cu o precizie ieșită din comun încă dinainte să înceapă să o construiască. De altfel, el nici nu desena schițe ale invențiilor, întrucât concepea totul în mintea sa strălucitoare. Mai mult decât atât, Tesla s-a remarcat încă din copilărie prin faptul că avea capacitatea să prevadă anumite lucruri ce urmau să se întâmple. De altfel, se pare că a căpătat aceste calități pe când avea doar 7 ani, după ce fratele său a murit în timpul unui accident. Acel șoc i-ar fi adus calități de vizionar lui Nikola Tesla.

Lui Nikola Tesla nu i-au plăcut studiile

El a studiat matematică și fizică la Universitatea Tehnică din Graz și filozofie la Universitatea din Praga. Totuși, există informații că ar fi abandonat ambele facultăți, însă acestea nu sunt confirmate oficial.

Lui Tesla îi plăcea mult să se plimbe de unul singur, acestea fiind momentele în care îi veneau ideile strălucitoare.

Astfel, în 1882, în timpul unei plimbări, a venit cu ideea unui motor cu curent alternativ. Tot în acest an s-a mutat la Paris și s-a angajat la compania Continental Edison Company.

Conflictul cu Thomas Edison

Povestea lui Nikola Tesla: Un om înaintea vremurilor
Tesla în Conflict cu Edison

După doi ani petrecuți la Paris, Nikola Tesla a fost recomandat pentru un loc de muncă în SUA, la compania lui Thomas Edison. Aflat la Paris, asistentul lui Edison, Charles Bechelore, a făcut personal această recomandare. “Cunosc doi mari oameni. Tu ești unul dintre ei, celălalt este acest tânăr”, a fost biletul de recomandare pe care Bechelor l-a făcut despre Nikola Tesla. În primă fază, Nikola Tesla a fost doar un simplu inginer electrician, dar rezultatele foarte bune obținute l-au ajutat să beneficieze de o promovare.

Totul s-a rupt însă în momentul în care Thomas Edison l-a păcălit pe Tesla. El i-a promis că-i va oferi 50 de mii de dolari daca vă îmbunătăți generatoarele și motoarele companiei. Tesla s-a pus pe treabă, iar după câteva luni a reușit să obțină rezultate excelente. Totuși, în momentul în care și-a cerut banii, Edison i-a râs în nas și i-a spus că glumea cu acea ofertă. Mai mult, Edison i-a transmis că-i va oferi doar 10 dolari din cei 50 de mii de dolari promiși. “Tesla, tu nu înțelegi umorul american”, i-a transmis Edison lui Tesla. Acesta n-a gustat însă deloc gluma și a hotărât să își dea demisia.

Revanșa lui Nikola Tesla

Imediat după ce a plecat din compania lui Edison, Nikola Tesla a avut o tentativă nereușită de a începe propria firmă. Intitulată Tesla Electric Light Company, aceasta nu a avut mare succes, dar Tesla nu s-a lăsat și a continuat misiunea sa.

În 1887 și 1888 i s-au acordat peste 30 de brevete pentru invențiile sale, fiind invitat chiar să se adreseze Institutului American de Ingineri Electrici. La această conferință a fost remarcat de George Westinghouse, marele rival al lui Thomas Edison. Ajuns în compania lui Westinghouse, Nikola Tesla a avut parte de propriul laborator, iar patentele sale pentru motorul alternativ au fost brevetate.

Thomas Edison a început să ducă o campanie împotriva curentului alternativ

Iritat la culme de progresele făcute de Tesla, dar și de faptul că munca sa era umbrită, Thomas Edison a demarat o campanie împotriva curentului alternativ

Edison inventase curentul continuu si se simțea amenințat. Astfel, în 1890, Edison a aranjat ca un criminal condamnat la moarte să fie executat într-un scaun electric alimentat cu curent alternativ. El a dorit astfel să arate cât de periculoase sunt metodele pe care Tesla dorea să le popularizeze. În cele din urmă, Tesla a câștigat “războiul curenților” – așa cum a fost el denumit – iar curentul continuu al lui Edison a devenit istorie.

Totuși, Tesla nu s-a lăsat și a continuat munca sa impresionantă, reușind și alte invenții ce aveau să schimbe lumea, precum oscilatoarele electrice, contoare, transformatorul de înaltă tensiune, cunoscut și sub numele de bobina Tesla. Totodată, Tesla a început să facă și demonstrații cu raze X, pentru a arăta că anumite lucruri pot fi controlate de la distanță. El a pilotat astfel o barcă într-o piscină aflată în Madison Square Garden, printr-o telecomandă. De asemenea, împreună cu General Electric, Tesla a a instalat generatoare de curent alternativ la Cascada Niagara, unde a creat prima centrală modernă din istorie.

Cine a inventat radioul? Tesla sau Marconi?

Nikola Tesla - foto cu inventiile sale
Iată cele mai cunoscute inventii ale lui Tesla

Dincolo de conflictul pe care l-a avut cu Thomas Edison, Nikola Tesla a mai dus o bătălie și cu un alt savant al acelor vremuri, italianul Guglielmo Marconi. Amândoi au susținut că sunt adevărații inventatori ai radioului, iar cazul a ajuns în instanță. Astfel, Tesla a cerut primele brevete pentre radio în 1897. În 1900, oficiul de stat din SUA i-a oferit lui Tesla două brevete esențiale în comunicațiile radio.

Totuși, tot în 1900, și Marconi a cerut un brevet similar. El a fost refuzat inițial pe motiv că munca sa se baza pe utilizarea bobinelor Tesla.

Totuși, nemulțumit de această decizie, Marconi ar fi profitat de relațiile și bogăția tatălui sau pentru a continua să dezvolte acest domeniu chiar și fară să aibă un brevet. În 1903, ajutat financiar și de Thomas Edison, Marconi a cerut din nou un brevet pentru inventarea radioului, iar un an mai târziu oficiul de stat din SUA a revenit asupra deciziei și l-a desemnat pe Marconi adevăratul inventator al radioului. Ulterior, Tesla a dat în judecata compania lui Marconi în 1915 pentru că folosea brevetele patentate de el fară să aibă acordul, dar italianul a câștigat din nou. Apoi, Curtea Supremă din SUA a revenit asupra deciziei și l-a desemnat pe Tesla adevăratul inventator al radioului, după moartea lui Marconi. Chiar și așa, mulți îl consideră în continuare pe Marconi părintele radioului.

Alte invenții importante ale lui Tesla

  1. Bobina Tesla – Este un transformator special, care alimintat de la rețea sau baterii ridică tensiunea până la sute de mii de volți. Se obține astfel curent de înaltă frecvență, care poate ajunge până la 2 milioane de volți. Cu ajutorul bobinelor Tesla se realizează efectele speciale din filme, în timp ce altele pot fi modelate după o sursă audio.
  2. Turbina Tesla – Este cunoscută și sub numele de turbina de coeziune și funcționează după principiul următor: un fluid (gaz) trece prin discuri foarte apropiate și le mișcă.
  3. Razele X – Tesla a început cercetările în acest domeniu folosindu-se de propriul tub de vacuum, în aprilie 1887. Spre deosebire de alte invenții similare, acesta nu avea electrod receptor.
  4. Neonul și iluminarea fluorescentă – Chiar dacă nu a inventat lumina, Tesla a reușit să o valorifice și să o distribuie, iar neonul și iluminarea fluorescentă reprezintă o dovadă.
  5. Motorul de inducție – Denumit și motorul asincron, acesta este un motor electric de curent alternativ în care curentul electric e obținut de inducția electromagnetică a câmpului magnetiv din bobină. Acesta a fost inventat încă din 1883.

Tesla – Spark of Genius joc de pacanele online

Poate parea putin surprinzator ca exista un joc de pacanele online cu un om de stiinta, dar pentru ca a avut o influenta atat de mare in dezvoltarea tehnologiei, producatorul de sloturi Gameart s-a gandit sa-i aduca un mic omagiu prin aceasta productie video.

Tesla Spark of Genius are 5 role si nu mai putin de 243 linii de plata, ceea ce inseamna ca putem investi destul de mult per pariu iar castigurile maxime sunt foarte generoase. La acest joc de casino e exista functia de speciala, simbol Wild, rotiri gratuite si functie de multiplicare.

Puteti juca acest slot video in mod complet gratuit si fara a fi nevoie sa descarcati vreo aplicatie direct pe site-ul nostru Cazino 365 sau daca vreti sa jucati pe bani reali puteti sa va inscrieti pe Netbet Cazino acolo unde aveti acces la Tesla Spark of Genius.

Sloturi online: Tesla – Spark of Genius
5.0/5
Sloturi online: Tesla – Spark of Genius

De ce era considerat Tesla un savant nebun

Dincolo de toate aceste invenții grozave, Nikola Tesla a fost reținut în istorie și ca fiind un om de știință nebun.

La baza acestei idei au stat mai multe anunțuri făcute de Tesla de-a lungul vieții sale. Printre altele, el a susținut că a dezvoltat un motor ce funcționa cu ajutorul razelor cosmice. De asemenea, a mai spus că a dezvoltat o tehnică prin care se fotografiază gândurile.

Apoi, spre finalul vieții, Nikola Tesla a început să adune tot mai multe datorii și a lăsat în spate multe facturi neplătite. De altfel, Tesla obișnuia să învestească fiecare ban pe care îl avea în experimentele sale, motiv pentru care a și ajuns sărac.

Era de obicei un tip singuratic, nu a fost căsătorit niciodată și prefera porumbeii în locul oamenilor. Mai mult, el nu a avut nicio relație amoroasă, preferând să își dedice viața invențiilor. A avut totuși și o relație de prietenie specială, cu scriitorul Mark Twain.

Mai mult, se spune că Tesla obișnuia să doarmă foarte puțin, în jur de 2 ore pe noapte. De altfel, anumite surse acreditează ideea că Tesla ar fi lucrat chiar și 84 de ore fară să se oprească.

Legătura dintre Nikola Tesla și compania lui Elon Musk

În iulie 2003, Elon Musk, unul dintre vizionarii acestor vremuri, a înființat compania Tesla Motors, care s-a axat pe inventarea mașinilor electrice și pe dezvoltarea lor.

Elon Musk a declarat că a ales acest nume ca un semn de omagiu față de Nikola Tesla, despre care crede că merită mai multă apreciere.

Visul neîmplinit al lui Tesla

Dincolo de toate aceste invenții, Nikola Tesla a avut și un vis neîmplinit. El a dorit să inventeze și electricitatea wireless, prin inducție magnetică. A investit mulți bani în acest vis, însă nu a reușit să îl ducă la bun sfârșit. Ideea nu a fost însă abandonată de oamenii de știință, iar Japonia încearcă și ea printr-un program al Agenției Spațiale să reușească o astfel de invenție.

Nikola Tesla a murit pe 7 ianuarie 1943, fiind găsit decedat de o menajeră în camera sa de hotel.

Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT