Free cookie consent management tool by TermsFeed

Zeii Egiptului fac parte din mitologia egipteană, care reprezintă un ansamblu de mituri și credințe ce s-au răspândit până la apariția creștinismului și a islamului. Întrucât nu aveau o identitate națională bine conturată, egiptenii antici își venerau proprii zei și aveau practici religioase aparte. Marile așezări din acele vremuri, Heliopolis, Theba, Memphis și Hermopolis aveau fiecare câte un zeu suprem. În plus, după marile victorii militare, zeii erau impuși și celorlalte așezări omenești.

Cine au fost zeii Egiptului

Cine au fost zeii Egiptului
Zeii Egiptului și cum au apărut ei

Credințele timpurii ale egiptenilor sunt împărțite în cinci grupuri diferite, după cum urmează:

  • Eneada de la Heliopolis, în care zeul suprem era considerat Atum – Ra
  • Ogdoada de la Hermopolis, în care zeul suprem era considerat Ra
  • Triada Khnum-Satet-Anuket de la Elephantine, în care zeul suprem era considerat Khnum
  • Triada Amon-Mut-Khonsu de la Theba, în care zeul suprem era considerat Amon
  • Triada Ptah-Sekhmet-Nefertem de la Memphis, în care zeul suprem era considerat Ptah

Cum au apărut Zeii Egiptului

Prima și cea mai faimoasă legendă despre apariția celor pe care îi cunoaștem ca Zeii Egiptului provine din Heliopolis. Astfel, se crede că la începuturi exista doar o mare întunecată ce reprezenta trupul zeului Nu. Acesta făcea parte dintr-un grup numit Ogdoad, care reunea opt zei primordiali.

Apoi, din adâncul apelor a ieșit la un moment dat un munte, iar în vârful lui și-a făcut apariția Atum – Ra, zeul soarelui, și el membru al grupului Odgoad. Atum este considerat și creatorul lumii. Legendele cu Zeii Egiptului ne mai spun că Atum a scuipat și a creat-o pe Tefnut, zeița umidității. Apoi, Atum a tușit și l-a creat astfel pe zeul aerului, numit Shu. Shu și Tefnut au devenit amanți și din relația lor au luat naștere Geb, zeul pământului și Nut, zeița cerului. Interesant este că Tefnut avea corp de om și cap de leoaică, în timp ce Shu este văzut în cele mai multe dintre legendele cu Zeii Egiptului având înfățișare de om.

afla acum cum  au apărut Zeii Egiptului
Ilustratie cu Zeii Egipteni

Cum a fost dat la o parte zeul primordial Nu ?

Mai departe, Geb s-a așezat pe sol, iar Nut s-a arcuit deasupra lui și l-a dat la o parte pe Nu, care îi era bunic. După ce a creat toate celelalte forțe ale universului, Atum – Ra i-a poruncit lui Shu să se așeze intre Geb și Nut. Astfel, din acest motiv pământul a fost separat de aer. Pe de altă parte, într-o alta versiune a legendei despre Zeii Egiptului, Atum – Ra s-ar fi născut dintr-o uriașă floare de lotus și avea aspectul unui prunc. Apoi, din gura lui au apărut zeii și din ochii lui oamenii. În alte versiuni, creatorul este diferit. Spre exemplu, în Theba zeul creator este considerat Amon – care era un zeu al vântului ce sufla pe suprafața oceanui Nu și a scos un strigăt de gâscă, apoi a luat forma soarelui. În schimb, la Memphis, lumea a fost creată de zeul înțelepciunii, Ptah, care a dat viață fiecărui zeu rostindu-i numele. În Mitologia Egiptului Antic se consideră că responsabil pentru apariția omului este Khnum, o divinitate care avea trup de om și cap de berbec. El a modelat oamenii pe roata sa de olar și apoi le-a dat viață. Apariția oamenilor a fost vitală deoarece zeii se hrăneau cu ofrande.

Atum – Ra a devenit conducătorul celorlalți zei

Atum – Ra a devenit conducătorul celorlalți zei
Atum, sursa tuturor in mitologia egipteana.

După crearea acestor zei ai Egiptului, Atum – Ra a devenit conducătorul suprem. În schimb, Nu s-a resemnat cu ideea că nu mai stăpânește întregul univers și a transformat ce a mai rămas din apele sale în fluviul Nil și în ploi binefăcătoare. Lui Atum  – Ra nu i-a picat însă bine că Nut și Get, pe care a încercat să-i separe, se apropiau noaptea, organele lor genitale atingându-se. În cele din urmă, Nut a rămas însărcinată cu cinci copii, dar Atum (Ra) s-a înfuriat și i-a poruncit să nu nască.

Cum a reușit zeiță Nut să nască ?

Totuși, Nut a cerut ajutorul lui Thot, care era zeul înțelepciunii și al lunii. Atum – Ra avea controlul asupra a 360 de zile din an, dar Thot a reușit să primească și el 5 zile în stăpânire. Acestea au fost create de el și i-a permis lui Nut să nască fară să încalce porunca lui Atum. Astfel, Nut le-a dat viață lui Osiris, Isis, Set, Nepthis și Horus cel bătrân. Osiris a devenit primul faraon, născut în prima zi. Horus cel Bătrân a fost născut în a doua zi și era zeul cu cap de șoim și divinitatea războiului.În a treia zi, când Nut a încercat să se odihnească, din ea a țâșnit Set, considerat zeul fulgerelor, al deșerturilor și al răzbunărilor. În a patra zi, Nut i-a dat viață lui Isis, considerată protectoarea culturii, a căminului și a nașterii. În fine, în a cincea zi a luat naștere și zeița Nepthys, protectoarea morților.

Cum a luat naștere zeul Anubis ?

Dintre cei cinci copii născuți de Nut, patru s-au căsătorit între ei, o practică obișnuită în acele vremuri. Isis s-a căsătorit astfel cu Osiris, iar Set cu Nepthys. Legendele despre Zeii Egiptului ne spun că dragostea dintre Osiris și Isis era enormă întrucât cei doi au fost înlănțuiți în pântecele mamei înainte de a se naște. Totuși, într-o zi, Osiris a confundat-o pe Isis cu sora ei geamănă, Nepthys și a lăsat-o însărcinată. Astfel a luat naștere zeul Anubis, cel cu cap de șacal. Când a aflat acest lucru, Isis a hotărât să îl adopte pe Anubis și l-a crescut ca pe propriul copil.

Gelozia lui Set

, Set s-a arătat înfuriat când a aflat că Osiris a făcut un copil cu Nepthys
Set (Seth) este un zeu malefic, stăpân al deșertului

Pe de altă parte, Set s-a arătat înfuriat când a aflat că Osiris a făcut un copil cu Nepthys și a devenit extrem de gelos. În plus, el era nemulțumit și de faptul că domnea peste deșerturi, în timp ce fratele sau Osiris conducea pământurile fertile de la Nil. În aceste condiții, Set a pus la punct un plan prin care dorea să se răzbune. El a dat ordin să se construiască un minunat cufăr de lemn parfumat, de o frumusețe rară. Apoi, la un banchet la care au participat toți zeii, el a anunțat că îl vă oferi cadou celui care va atinge exact marginile cu capul și picioarele.

Moartea lui Osiris

Singurul care a încăput cu exactitate a fost fratele sau Osiris, asta și deoarece Set îi luase masurile în somn pentru a-l face pe mărimea lui. Ulterior, când Osiris s-a culcat în cufăr, Set a tras capacul, iar complicii săi au dat afară toți zeii. Cufărul a fost bătut în cuie, în așa fel încât Osiris să nu poată să iasă, iar acesta a fost aruncat în fluviul Nil. Isis și Nepthys au plecat în căutarea lui Osiris și l-au găsit pe acesta pe malul orașului Tyr. Aici l-au mumificat și l-au ascuns în delta Nilului. Totuși, venit la vânătoare în aceste locuri, Set îl găsește și îi taie trupul, pentru ca apoi să-l arunce bucăți în Nil. Isis și Nephthys au început să-l jelească și lacrimile lor au făcut ca fluviul să se reverse. Din acel moment, revărsarea fluviului Nil a devenit ceva obișnuit până în zilele noastre.

Cum l-a salvat Anubis pe Osiris ?

Isis l-a chemat în ajutor pe Anubis, a strâns toate bucățile din corpul lui Osiris la un loc și, cu ajutorul zeului, i-a dat acestuia din nou viață. Îi lipsea însă penisul, însă a improvizat unul de aur și cu ajutorul acestuia a făcut un nou copil cu Osiris, numit Horus cel Tânăr. Ulterior, Set a reclamat tronul lui Osiris și l-a primit. A fost însă un rege rău și lacom, considerat un zeu al răului.

Zeii Egiptului: Răzbunarea lui Horus

Ajuns la vârstă maturității, Horus a revendicat tronul lui Set, spre nemulțumirea lui Atum – Ra. În schimb, Set a încercat să-i facă rău, să-l lase fară cei doi ochi, iar între cei doi a izbucnit un conflict major. În cele din urmă, Atum – Ra a decis să se întâlnească cu toți zeii pentru a decide cine va prelua tronul. Set a fost adus legat de Isis pentru a nu mai pune la cale o lovitură murdară, în timp ce Atum – Ra l-a desemnat pe Horus regele Egiptului.  Horus a avut patru copii, zeii punctelor cardinale.

Zeii Egiptului: Iată care sunt cei mai cunoscuți


  • Amon – era văzut drept Zeul Soarelui
  • Amon-Ra – Tatăl și Regele Zeilor
  • Anubis – Zeul Ținutului Sfânt, el era cel care ghida spiritele morților în lumea de dincolo
  • Apis – Zeul fecundității. Era reprezentat printr-un taur alb cu pete negre
  • Apophis – Zeul-șarpe, era considerat personificarea răului. Oamenilor le era interzis să vorbească despre el
  • Atum – Zeul renașterii, era considerat ocrotitorul familiilor și al oamenilor contra duhurilor rele și animalelor primejdioase
  • Geb – Zeul antropomorf, care personifica Pământul
  • Hapi- era unul din cei patru fii ai lui Horus, protector al tronului lui Osiris pe lumea cealaltă
  • Khnum – Zeul care a creat omul pe o roată de olărit
  • Horus – Zeu protector al Egiptului. Era reprezentat cu cap de șoimImhotep – Reprezenta un om zeificat, arhitect regal, a construit prima piramidă
  • Min – Era considerat zeul fertilității masculine, protector al minelor și al agriculturii
  • Nun – Era considerat zeul râurilor
  • Osiris – zeul vieții de apoi, al lumii de dincolo și al morților
  • Ptah – Era văzut drept patronul spiritual al meșteșugarilor, zeu creator, corpul său este mumificat
  • Ra – Reprezenta personificarea soarelui. Era considerat cel mai puternic din toți zeii
  • Set – Era considerat stăpânul deșertului
  • Sobek – Zeul crocodil, al inundațiilor, cel care irigă câmpurile
  • Sokar – Reprezenta zeul descompunerii și al întunericului
  • Shu – Considerat zeul aerului și al vântului
  • Thot – Văzut drept zeu al cifrelor, al aritmeticii și al matematicii

Filme despre Zeii Egiptului: Gods of Egypt, cel mai cunoscut

Despre Zeii Egiptului s-au produs numeroase filme, iar cel mai cunoscut dintre ele este Gods of Egypt, lansat în 2016. Filmul l-a avut pe Gerard Butler în rolul lui Set, în timp ce Horus a fost Nikolaj Coster Waldau. De altfel, acest film ne prezintă lupta pentru supremație dintre Set și Horus.

Gods of Egypt a primit însă numeroase critici pentru că nu respecta cu acuratețe legenda despre Zeii Egiptului și părea mai mult un film cu super eroi. În plus, filmul nu a avut nici un succes important la box office. Bugetul de producție a fost de 140 de milioane de dolari, iar încasările de doar 150 de milioane de dolari.

Top jocuri de pacanele cu Zeii Egiptului


Tema Egiptului antic la jocuri la la aparate pare fara sfarsit, exista foarte multe sloturi video de la diferiti producatori care pot incercate gratuit pe site-ul nostru sau pe bani reali la top cazinouri online. Am postat aici doar 3 dintre cele mai cunoscute pacanele pe aceasta tema dar daca doriti sa vedeti mai multe jocuri puteti cauta in categoria Antice.

Book of Ra Demo Gratis Online
5.0/5
Book of Ra Demo Gratis Online
Rise of Ra Demo Gratis Online
5.0/5
Rise of Ra Demo Gratis Online
Book of Dead Demo Gratis Online
5.0/5
Book of Dead Demo Gratis Online
Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT