Free cookie consent management tool by TermsFeed

Descinderea de la Clubul Central din Galați în anul 1901. Încă din cele mai vechi timpuri, jocurile de noroc s-au numărat printre cele mai populare modalități de petrecere a timpului liber, au fost practicate în toate colțurile lumii sub diverse forme și au avut parte de o istorie zbuciumată, fiind destul de multe perioade și țări în care au fost interzise.

În prezent, România are o piață de gambling foarte bine reglementată din punct de vedere legislativ, jocurile de noroc fiind 100% legale în cazinourile online și offline licențiate de către ONJN. Desigur, din varii motive, unii încă aleg să participe la jocuri ilegale de noroc, situație care se poate termina destul de prost, atât pentru organizatori, cât și participanți – cu amenzi usturătoare.

Descinderea de la Clubul Central din Galați în anul 1901

Fotografie din Universul Literar, 5 noiembrie 1901 – sursa Margarit Sorin

La fel stăteau lucrurile și la începutul secolului trecut, iar în cadrul acestui material vă prezentăm modul în care s-a desfășurat o Descindere la Clubul Central din Galați în anul 1901.

Informațiile sunt preluate din ziarul Universul Literar publicat pe data de 5 noiembrie 1901.

În noaptea de 21 octombrie 1901, în urma unor sesizări cu privire la desfășurarea un joc de cărți ilegal, prim procurorul d. (domnul) Oprescu, prefectul poliției d. A. Gussi, comandantul sergenților d. Metaxa și comisarul Michailescu s-au deplasat la Clubul Central din Galați.

Ajunși la club puțin după miezul nopții, reprezentanții autorităților au surprins mai multe persoane jucând baccarat pe bani.

Drept urmare, polițiștii au confiscat sumele existente pe masă, cărțile de joc și mesele, dispunând oprirea partidei de baccarat.

Pentru a vă face o idee despre dimensiunile partidei de cărți ilegale de la la Clubul Central din Galați, să spunem că au fost confiscate nu mai puțin de 56 de seturi de cărți de joc, 13 mese și 70 de scaune.

O parte din ziarele vremii au calificat descinderea autorităților drept o șicană politică, însă conducerea Universului Literar a salutat măsurile luate

sursa foto – Margarit Sorin

„Unele ziare au calificat aceasta mesură ca o șicană politică, noi însă aprobăm din toată inima energica intervenție a autorităților din Galați, cari au închis un local unde nenorociții, atrași de pasiunea funestă a jocului de cărți, ’și pierdeau averea.”

Tot în articol erau date și câteva exemple de jucători care pierduseră complet controlul în perioada respectivă.

„Acest club a nenorocit pe delapidatorii Frigator, locotenent Riga și pe funcționarul de la C.F.R. Cosmescu, care s-a sinucis acum vre-o doue septemâni. Nenorociții aceștia au crezut că norocul îi va ajuta ca să pună la loc banii streini de cari s’au atins, dar căzend în ghiarele câtor-va cartofori de meserie, lipsiți de ori-ce sentimente omenești, au fost treptat aruncați în prăpastie.”

În continuare, cei de la Universul Literar sugerau ca autoritățile în drept din alte orașe sau din capitală să ia măsuri și mai energice în vederea stârpirii și supravegherii severe a localurilor publice și clandestine, în care mulți dintre jucători își ruinau existența la jocuri de hazard.

*Am încercat să păstrăm textul cât se poate de original

În anul 1901 erau deja ridicate 3 din cazinourile vechi ale României

Trei din cazinourile istorice ale României erau ridicate deja în anul 1901, iar primele cărămizi ale Cazinoului din Constanța erau puse 6 ani mai târziu, în anul 1907.

  • Cazinoul din Băile Herculane a fost construit în perioada 1862-1864, se află pe o suprafață de 2760 mp, iar arhitectul clădirii a fost Carl Wilhelm Christian von Doderer.
  • Cazinoul din Arad a fost finalizat în anul 1872, iar astăzi se află pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp.
  • A urmat Cazinoul din Vatra Dornei, inaugurat oficial pe data de 10 iulie 1899. Arhitectul clădirii a fost Peter Paul Brang. Împreună cu terenul din jurul său, cazinoul are o suprafață de aproximativ 2.000 mp.

Galațiul la începutul secolului XX

După Unirea Principatelor, Galațiul cunoștea o perioadă înfloritoare, numărul fabricilor ajungând de la doar câteva în anul 1870, la nu mai puțin de 41 în anul 1908.

Poziția orașului și activitățile comerciale desfășurate îl determinau pe Consulul Franței din oraș să noteze la 8 aprilie 1870 că „Portul Galați a devenit antreprenorul general al cerealelor pe care Moldova le exportă pe Dunăre şi Marea Neagră în Anglia, Franţa şi Italia”.

Între anii 1900-1914, comerțul de cherestea și cereale era la un nivel ridicat în Galați, astfel că în oraș erau 16 consulate străine, având reprezentanți implicați în comerț. La nivelul anului 1930, Galați era cel de-al 5-lea oraș al țării, după București, Chișinău, Iași și Cernăuți.

Scurt istoric al orașului Galați – video

Universul Literar este o revistă marcantă pentru perioada 1893-1945. Printre cei care au publicat diverse lucrări în Universul Literar se numără scriitori precum Ion Pillat, Virgil Carianopol, Nichifor Crainic, Constantin Noica, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Vasile Voiculescu, Ion Agârbiceanu, Ovidiu Papadima, Alexandru Paleologu, Bazil Munteanu, Radu Gyr, Vintilă Horia, Şerban Cioculescu, Adrian Marino, Dimitrie Stelaru şi mulţi alţii.

Citește și:

Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT