Free cookie consent management tool by TermsFeedPovestea lui Jimi Hendrix, cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor

Povestea lui Jimi Hendrix a început în 1942, dar s-a sfârșit mult prea rapid, când cel care este considerat cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor avea doar 27 de ani. Născut pe 27 noiembrie 1942, Jimi Hendrix este omul care a revoluționat hard rock-ul prin tehnica sa de a cânta la chitara electrică.

Din păcate, a dus o viață dezordonată și creațiile sale muzicale lansate în decursul vieții sunt destul de puține, iar cariera sa a durat practic doar 4 ani. Tocmai viața dezordonată i-a fost fatală, iar povestea lui Jimi Hendrix a luat sfârșit în 1970, când chitaristul a murit. Tocmai din acest motiv, multe albume (majoritatea din concerte live) au fost lansate după moartea lui Jimi Hendrix.

Cum a început povestea lui Jimi Hendrix

Cum a început povestea lui Jimi Hendrix
Jimi HENDRIX cantand live

El s-a născut sub numele Johnny Allen Hendrix în Seattle, însă apoi a fost redenumit în James Marshall Hendrix de tatăl sau. Povestea lui Jimi Hendrix este oarecum atipică, în condițiile în care acesta nu a efectuat cursuri de specialitate, ci s-a bazat foarte mult pe auzul său foarte bun și a fost un autodidact. Tatăl său, Al Hendrix, a sesizat pasiunea acestuia pentru muzică încă de când avea o vârstă fragedă.

La începuturi, Jimi Hendrix obișnuia să mimeze cum cânta la chitară folosind o mătură. Ulteror, tatăl său i-a făcut cadou un ukulele vechi cu o singură coardă, care a fost primul instrument muzical din povestea lui Jimi Hendrix. Apoi, în vara anului 1958, Al i-a cumpărat lui Jimi o chitară acustică la mâna a doua pe care a plătit 5 dolari. Prima trupă din care Jimi Hendrix a făcut parte s-a numit The Velvetones, dar după doar trei luni acesta a decis să o ia pe alt drum. În 1959, Jimi Hendrix a primit din partea tatălui său prima sa chitară electrică, o Supro Ozark 1560S. Pe aceasta a folosit-o după ce s-a alăturat trupei The Rocking Kings.

Accidentul cu parașuta din povestea lui Jimi Hendrix

afla acum ce nu stiai despre Jimi Hendrix
Jimi Hendrix in armata SUA

În 1961, Jimi a luat decizia de a se înscrie în armata Statelor Unite ale Americii. Astfel, el a ajuns în divizia de parașutiști un an mai târziu, dar nu a uitat de marea sa pasiune pentru muzică. Așadar, în timp ce staționa la Fort Campblell (Kentucky), Jimmy a format trupa The King asuals împreună cu basistul Billy Cox. Totuși, cariera sa în armată s-a întrerupt brusc întrucât a suferit o leziune în timp ce a sărit cu parașuta.

Astfel, povestea lui Jimi Hendrix s-a axat pe prima sa mare dragoste: muzica. Până la finalul anului 1965, el a cântat deja cu nume precum Ike și Tina Turner, Sam Cooke, Isley Brothers și Little Richard.

Începutul ascensiunii lui Jimi Hendrix

El cânta în general în locații mici, dar la un moment dat l-a impresionat pe basistul trupei Animals, Chas Chandler. Acesta a revenit în septembrie 1966 și i-a propus un acord prin care Hendrix trebuia să se mute la Londra pentru a forma o nouă trupă.

Chandler a devenit și managerul lui Hendrix și cel care i-a dat numele “Jimi”. Noua trupă se numea Jimi Hendrix Experience, iar din ea mai făceau parte basistul Noel Redding și toboșarul Mitch Mitchell. Astfel, aceștia aveau să cucerească publicul din Londra. Primul single al trupei, Hey Joe, a stat timp de zece săptămâni în topurile din Marea Britanie și a ajuns pe locul 6 la începutul anului 1967. Ulterior a fost lansat și albumul de debut, intitulat “Are You Experienced?”. Acesta a rămas, peste ani, unul dintre cele mai populare albume din istoria acestui gen, având piese precum Purple Haze, The Wind Cries Mary, Foxey Lady, Fire și Are You Experienced?

Reîntoarcerea în SUA și succesul major

afla cine a fost impresarul lui Jimi Hendrix
Chas Chandler, impresarul lui Jimi

Jimi Hendrix s-a întors în SUA în 1967, iar în luna iunie a acestui an avea să uimească publicul de la Festivalul International de la Monterey cu spectacolul incendiar Wild Thing. Peste noapte, Jimi Hendrix Experience a devenit una dintre cele mai populare trupe din SUA. La acest festival, Jimi Hendrix a oferit și unul dintre cele mai memorabile momente din istoria muzicii rock, când și-a dat foc la chitară.

Apoi, trupa Jimi Hendrix Experience a lansat încă doua albume: Axis: Bold as Love și Electric Ladyland. Ulterior, el și-a construit propriul studio de înregistrate în New York, denumit Electric Lady Studios.

Cum s-a destrămat Jimi Hendrix Experience

Povestea lui Jimi Hendrix a luat o nouă turnură în timpul unui turneu pe care Jimi Hendrix Experience l-a avut în 1969 în Europa. Între Jimi Hendrix și basistul Noel Redding au apărut tensiuni tot mai mari. Redding era nemulțumit de etica delăsătoare a lui Hendrix și de faptul că dorea să aibă mereu decizia finală.

Ultima reprezentație a Jimi Hendrix Experience a avut loc pe 29 iunie 1969, la un festival de pe un stadion din Denver, în cadrul căruia poliția a folosit gaze lacrimogene pentru potolirea publicului. Au fost incidente și în afara arenei, întrucât dubița care trebuia să transporte trupa a fost zdrobită de fanii care s-au urcat pe ea. Redding s-a arătat, de asemenea, iritat de faptul că un jurnalist l-a întrebat ce caută la concert, în condițiile în care Hendrix declarase în urmă cu două săptămâni că va fi înlocuit cu Billy Cox. Astfel, Redding a hotărât să-și facă bagajele și Jimi Hendrix Experience s-a destrămat.

Prestația magnifică de la Woodstock

Chiar dacă Jimi Hendrix Experience s-a destrămat, Jimi avea în continuare o imagine foarte bună și era considerat cel mai bine plătit muzician rock din lume. În luna august a anului 1969, el a fost invitat să participe la celebrul festival Woodstock, iar pentru a forma o trupă i-a cooptat și pe Larry Lee, Juma Sultan și Jerry Velez. Aceștia au exersat timp de două săptămâni, dar între ei nu exista chimie nici umană, nici muzicală. În plus, Jimi era nemulțumit și de faptul că era considerat principalul artist de la Woodstock și obiectul numărul unu de atracție.

Astfel, el a hotărât să-și mute concertul programat duminică noapte până luni dimineața. Trupa a intrat astfel pe scena luni la 8:00, după ce Hendrix era treaz de trei zile. În public se mai aflau doar în jur de 40 de mii de spectatori, de zece ori mai puțini decât duminică seară.

În acest concert, Jimmi Hendrix a anunțat că a format o nouă trupă “Gypsy Sun and Rainbows”. La Woodstock, Hendrix a redat spectaculos imnul național al SUA, aceasta fiind considerată și o declarație împotriva războiului din Vietnam. Jimi Hendrix a ieșit de pe scenă epuizat, iar în 2011 revista Guitar World a scris că aceasta a fost cea mai bună prestație a unui muzician în întreaga istorie. În 1970 a fost lansat și singurul album live în perioada în care Jimi Hendrix a trăit, intitulat Band of Gypsys. Această trupă a avut însă doar trei apariții live, ultima dintre ele pe 28 ianuarie 1970, la un festival din Madison Square Garden.

Tentativa de reunire a trupei Jimi Hendrix Experience

Tentativa de reunire a trupei Jimi Hendrix Experience
Coperta album Jimi Hendrix Experience

Povestea lui Jimi Hendrix a continuat, iar 1970 a avut loc o reunire a Experience. Totuși, când Noel Redding s-a întors în New York, Jimi Hendrix i-a transmis că l-a înlocuit cu Billy Cox.

Trupa a lucrat la mai multe piese, dar nu a apucat să lanseze niciuna cât timp Jimi Hendrix a trăit. În schimb, a început turneul The Cry of Love Tour, care s-a remarcat prin numeroase momente spectaculoase. Unul dintre acestea datează de pe 4 iulie 1970, de la Atlanta, când 500 de mii de oameni au participat la un concert, aceasta fiind cea mai mare asistență de la un concert al lui Jimi Hendrix.

Povestea lui Jimi Hendrix cu alcoolul și drogurile

Povestea lui Jimi Hendrix a fost însă marcata și de momente negative, în special pe fondul consumului de alcool și droguri.Problemele au început să apară după ce Jimi Hendrix a părăsit armata SUA, în 1962. El s-a oprit într-un bar având economii în valoare de 400 de dolari, dar a băut atât de mult încât a părăsit locația cu doar 16 dolari. Consumul de droguri l-a început în 1966, în special LSD, dar a mai consumat și canabis, hașiș, amfetamină și, uneori, cocaină, chiar și în timpul turneelor.

Pe fondul acestor vicii, Jimi Hendrix obișnuia să devină extrem de violent. Din acest motiv, el a fost și arestat câteva ori. În plus, pe 3 mai 1969, el a fost prins pe Aeroportul Internațional din Toronto având asupra lui heroină și hașiș în bagaje. A fost arestat și eliberat ulterior pe cauțiune în schimbul a 10 mii de dolari. În timpul procesului, el a susținut că un fan i-a dat un flacon și l-a introdus în bagaj, considerând că este un medicament legal și astfel a fost achitat.

Povestea lui Jimi Hendrix la pacanele online

Sloturi cazino online: Jimi Hendrix
5.0/5
Sloturi cazino online: Jimi Hendrix

Jimi Hendrix este un slot online de la NetEnt, format din 5 role, 3 randuri si 20 de linii de plata. Acesta este un joc de pacanele inspirat de la una dintre cele mai mari legende rock din toate timpurile – Jimi Hendrix. Asezat pe o scena deschisa, pe fundalul naturii, jocul de pacanele prezinta 6 functii si caracteristici diferite, cu potential urias de plata, de pana la 80.000 de monede. Cu simboluri speciale, precum doua chitare si chiar Jimi Hendrix in persoana, jocul ca la aparate merita o sansa mai ales ca se poate juca gratis sau pe bani reali la Netbet Cazino.

Cum a murit Jimi Hendrix

afla acum cauzele mortii celui mai mare rock star din ani 60
Imagine dintr-un ziar cu anuntul decesului lui Hendrix

Povestea lui Jimi Hendrix s-a sfârșit tragic, pe când chitaristul avea doar 27 de ani. Oficial, el a murit accidental, în timpul somnului, după ce s-a înecat în propria vomă, pe fondul consumului de alcool.

Jimi Hendrix și-a petrecut ultimele ore din viață alături de Monika Dannemann la Londra, aceasta fiind o fostă patinatoare din Germania și iubita chitaristului. Ea le-a spus polițiștilor că l-a condus pe Jimi la reședința unei cunoștinte, de unde l-a luat cu mașina la 3:00 dimineața.

Au vorbit până la 7 dimineața, moment în care s-au dus să doarmă. Ea s-a trezit la ora 11 dimineața și l-a găsit pe Hendrix respirând, dar în stare inconștientă. A chemat ambulanța la ora 11:18, iar aceasta a ajuns la ora 11:27. Paramedicii l-au transportat la Spitalul St. Mary Abbot, unde moartea sa a fost pronunțată la ora 12:45.

Pe de altă parte, în 2010, ziarul francez Liberation a scris că Jimi Hendrix ar fi fost ucis de managerul său, Michael Jeffery. Această informație, care nu s-a confirmat însă, a fost lansată de un fost angajat pentru transportul și montarea echipamentului formației, James Wright. Potrivit acestuia, Michael și Jimi au intrat în camera de hotel, iar managerul i-ar fi îndesat în gură un pumn de pastile și i-a turnat câteva sticle de vin roșu pe gât. Între timp, Michael Jeffery a murit însă. În orice caz, Jimi Hendrix rămâne unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii. Deține o stea pe Hollywood Walk of Fame încă din 1991, iar serviciul poștal din SUA a emis un timbru poștal comemorativ în onoarea sa.

Discografia lui Jimi Hendrix


Albume de Studio

 • Are You Experienced? (1967)
 • Axis: Bold As Love (1968)
 • Electric Ladyland (1968)

Album Live

 • Band of Gypsys (1970)

Albume Live lansate după moartea lui Jimi Hendrix

 • Hendrix in the West (1972)
 • Jimi Plays Monterey (1986)
 • The Last Experience Concert: Live at the Royal Albert Hall (1990)
 • Stages (1991)
 • Live at Woodstock (1999)
 • Jimi Hendrix: Live at Berkeley (2003)

Albume lansate după moartea lui Jimi Hendrix

 • The Cry of Love (1971)
 • Rainbow Bridge (1971)
 • War Heroes (1972)
 • Loose Ends (1974)
 • Crash Landing (1975)
 • Doriella Du Fontaine (Lightnin Rod) (1984)
 • Rainy Day, Dream Away (2006)
Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash